2021 05 31 TST Norma Revo SC 2 LN Revo PA 160 MR 1

Enrico Rossi a jeho malá, bezmála rodinná značka Norma Audio z hudbě zaslíbené Cremony nepatří rozhodně mezi kdovíjak dynamické výrobce, ba naopak jde o firmičku, která nikam nespěchá a dělá si věci tak, jak považuje za správné a nevypustí je do světa, dokud nejsou právě takové. Navzdory butikovému stylu fungování je Norma vysoce ceněna – její produkci používá třeba i šéfdesignér Sonus faber nebo různá nahrávací studia. Není tak celkově divu, že už jsou to roky, co se na světě objevily firemní top modely, předzesilovač Revo SC-2 LN a koncové stupně Revo PA 160 MR.

Norma Revo SC-2 LN

Řídícím komponentem této sestavy je linkový předzesilovač SC-2 LN, který lze rozšířit o dva moduly – jednak je to deska s MM / MC phono předzesilovačem a jednak je tu možnost osazení modulu D/A převodníku, který by měl kvalitativně v podstatě odpovídat řešením, použitým u firemních CD přehrávačů a D/A převodníků. Specialitou je deska, která ho přemění na multikanálový předzesilovač, jakkoliv to není procesor. My se nicméně budeme soustředit čistě na analogový linkový předzesilovač.

2021 05 31 TST Norma Revo SC 2 LN Revo PA 160 MR 2

Šasi vychází z typické designové linky firmy, která na jednu stranu podtrhuje suše technický přístup konstruktérů, jejichž primárním výrobním programem jsou měřící přístroje, na druhou stranu v sobě ale nezapře špetku elegance toho nezaměnitelně italského ducha. Přitom toho předzesilovač nedosahuje žádnými velkými efekty – klasicky tvarovaná skříň je totiž zkrášlená mírně klenutými deskami horního a spodního panelu, jen to lehké zakulacení stačí pěkně rozbít pocit strohosti.

Ten totiž může vzniknout díky tomu, že přednímu panelu dominuje obdélník displeje s jasně modrými znaky. Žádné klasické otočné prvky pro regulaci hlasitosti nebo výběr vstupu – všechno se ovládá buď před dálkový ovladač (kde jsou funkce relativně logicky dostupné), nebo přes centrální velké tlačítko a čtyři tlačítka malá pod displejem. Tam se dostanete do košaté nabídky (podstatně méně intuitivně a ergonomicky použitelné než je dálkový ovladač), kde lze nastavit provozní parametry a vůbec všechno možné – můžete ovládat banální věci jako je chování displeje, stejně jako to opravdu důležité. Můžete uzpůsobit citlivost (tedy hlasitost) vstupů, můžete volit mezi aktivním a pasivním provozním režimem (každý zní maličko jinak, v každé sestavě tak stojí za to to vyzkoušet), můžete upravovat celkový zisk zesílení a nebo si třeba přejmenovat vstupy.

2021 05 31 TST Norma Revo SC 2 LN Revo PA 160 MR 18

Těch je vzadu celkem šest – čtyři jsou cinchové a dva mají podobu XLR, výstupy jsou pak tři, jeden vyvedený jako symetrické XLR, dva jako nesymetrické RCA. Pro možnost sofistikovanějšího řízení jsou k dispozici dva RS232 konektory (byť jeden z nich je pravděpodobně určen pro ryze technické účely jako je aktualizace softwaru). Napájecí zásuvka je zcela běžná, vybavená malým kolébkovým spínačem, ke kterému se téměř nelze dostat, je-li osazen „audiofilský“ kabel s větší koncovkou.

Patnáctikilový předzesilovač patří mezi relativně štíhlé – má standardní šířku 43 cm, hloubku 36,5 cm a výšku jen 11 cm.

2021 05 31 TST Norma Revo SC 2 LN Revo PA 160 MR 4

Vnitřní konstrukce je poctivá, jak se na high-endový přístroj sluší a patří. Od zásuvky dále je koncipovaný jako plnohodnotné dual mono. Dva toroidní transformátory, oddělené desky plošných spojů pro každý kanál. Všechny provozní parametry hlídá společný mikroprocesor.

Vstupy jsou vybírané přes relátka se zlatem a palladiem, stejně tak je řízena hlasitost – jde o kombinaci relátek a přesného odporového pole s volitelným programováním. Předzesilovač má rozsah 0 až -127 dB v krocích po 0,5 dB, jeho přesnost je tedy výtečná. Použité řešení v sobě nese celkem typickou vlastnost, že při změně poslechové úrovně nejen cvakají relátka, ale zvuk také jakoby „vynechává“ na ten mikroskopický okamžik mezi jednotlivými kroky. Norma tento systém nazývá P.D.A.A. (Programmable Digital Analogue Attenuation). Soulad kanálů v celém rozsahu je díky tomuto systému +/- 0,01 dB.

2021 05 31 TST Norma Revo SC 2 LN Revo PA 160 MR 7

Předzesilovač pracuje v mimořádně širokém frekvenčním rozsahu 0 – 2 000 000 Hz (-3 dB), v obvodech najdete 23 filtračních kondenzátorů s celkovou kapacitou 51 000 uF.

Norma Revo PA 160 MR

Logickým partnerem pro vrcholný model předzesilovače je samozřejmě nejvyšší model zesilovače – u italské Normy tuto roli zastávají monobloky Revo PA 160 MR. Základní design šasi je naprosto identický jako u předzesilovače (a když jsme u toho, jako obecně u všech výrobků firmy). Při stejných rozměrech (opět s výškou udávanou bez nožiček) váží nicméně pěkných 25 kg.

2021 05 31 TST Norma Revo SC 2 LN Revo PA 160 MR 15

Přední panel je logicky velmi strohý, je tu pouze jediné tlačítko, doprovázené sytě modrou LEDkou. Zadní panel pak také není nijak přeplněný, ostatně u jednokanálového zesilovače toho příliš potřeba není. Dole uprostřed je opět přívodní zásuvka s kolébkovým spínačem (a znovu je tu stejný problém s dostupností při osazení běžným audiofilským kabelem). Po pravé straně nahoře je jeden symetrický XLR vstup a jeden cinchový vstup. Mezi nimi je malá páčka, jejímž přecvaknutím volíte (za pomoci relátka se zlatem a palladiem) ten aktivní vstup. Výbavu doplňuje jeden pár solidních reproduktorových terminálů a neobvyklý prvek – otištěné schéma, pokud je to věc, která by vás zajímala.

Co činí Revo PA 160 MR výjimečným mezi konkurencí, to je použití stabilizovaného napájecího zdroje. Všechny napájecí zdroje (pro zesilovací, řídící a výstupní část) jsou elektronicky stabilizované a tudíž máte fakticky garantovaný čistý proud (Norma dokonce uvádí, že jde o řešení účinnější a lepší než baterie) a třeba potřeba filtrace je zřetelně nižší, než u běžných konstrukcí.

2021 05 31 TST Norma Revo SC 2 LN Revo PA 160 MR 8

I v tomto zesilovači najdete dva toroidní transformátory s výkonem 2x 400 VA, i tady jsou signálové obvody, pracující v enormním frekvenčním rozsahu 0 – 2 000 000 Hz (-3 dB). Zesílení mají na bedrech MOS-FET se schopností „unést“ krátkodobě extrémně vysoký proud až 200 A. Použito je jich celkem 16, takže teoretická krátkodobá špička může dosáhnout až 2 kW. I tady je použito hodně filtračních kondenzátorů (kvůli dosažení nižší impedance, než poskytuje menší množství velkých) – konkrétně 24 kusů s celkovou kapacitou 70 000 uF. Obvody jsou vybaveny také DC ochranou, takže vaše reprosoustavy by měly být v bezpečí.

Systém Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR jsme poslouchali ve dvou prostorách a kombinacích – jednak přímo u dovozce v kombinaci s „multizdrojem“ Revo DS-1 a reprosoustavami Xavian Prometeo a Xavian Quarta Evoluzione na kabeláži Xavian (Aulos a Mondiale II), jednak hlavně v redakční sestavě na Xavian Quarta Evoluzione, GMG Power Harmonic Hammer 3000P, kabelech Nordost Heimdall 2 a s Métronome DSC1, kdy pro porovnání sloužily Kinki Studio EX-P7 a EX-B7.

2021 05 31 TST Norma Revo SC 2 LN Revo PA 160 MR 16

Nezdálo se, že by Norma s prvními brnknutími baskytary v Soukupově „Ptáci jsou hloupí“ („Válka barev“ | 1995 | Monitor Records | 660365-2331) zněla nějak bombasticky nebo vás okamžitě upoutala – až s odstupem minut a delším poslechu doceníte, jak dobře kontrolovaný a utažený bas vlastně jak, jak čistě zní a jak má skvělou „stabilitu“. Je pevný, je velmi konkrétní, ale přitom v sobě nenese tu „audiofilskou“ opatrnost a skromnější průbojnost, kdepak. Má dost síly, aby brnknutí rozhýbalo i sedačku pod vámi, artikulace je stejně dobrá při běžné nízké „kulisové“ hlasitosti i při koncertních úrovních. A v obou polohách zůstává patrná samozřejmost a autorita v míře už opravdu štědré – je to možná sama o sobě trochu sušší prezentace, ale stačí přidat zdrojový komponent s bohatší charakteristikou a ani si toho nevšimnete.

Zpěv Tracy Chapman zněl díky vysoké transparentnosti systému Norma Audio opravdu ryze, čistě a přirozeně, její „Subcity“ („Crossroads“ | 2008 | Warner Music | 8122-79908-9) díky tomu působila skutečně podmanivě a silně. Střední pásmo je otevřené a čisté, zesilovače se příliš „nepletou do cesty“. Zvuk je také skutečně analyticky informativní, plný nuancí a drobností, jsou krásně slyšet nádechy i všechny tu různorodé drobnosti, které dotváří pocit „skutečnosti“, plasticity a blízkosti. Norma by mohla někdy znít snad až trochu suše analyticky, ale vězte, že přes ni lze velice dobře zaznamenat i sebemenší změnu v řetězci a tedy je takový projev dílem celého řetězce – Normu lze rozhodně zařadit mezi přístroje velmi blízké skutečné neutralitě.

2021 05 31 TST Norma Revo SC 2 LN Revo PA 160 MR 17

Ani na cinkání činelů v „Silent Night“ od Yellowjackets („Peace Round“ | 2003 | Heads Up | HUCD 3090) není slyšet žádná agresivita, jakkoliv i tady je informací požehnaně, jsou prezentovány soustředěně a velmi konkrétně, byť ne ostře. Můžete tak mít i jadrněji hrající reprosoustavy a zvukový charakter by se neměl přehoupnout k nějaké nelibosti nebo únavnosti. I zde se totiž Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR drží „nohama na zemi“ a vytváří iluzi nepřikrášlené skutečnosti, což vlastně není zvuk, který by vám sebral dech na první dobrou a přesto, přesto je v něm něco, na co se úžasně snadno zvyká.

Norma se svou lehkou nenápadností a nevýstředností nepůsobí zkraje nijak okouzlujícím dojmem ani ve skladbě „Sea Nature“ (Steve Hillage | „Green“ | 1990 | Virgin | 0777 7 87279 2 7), jejíž začátek nabízí skutečně pěkně zaznamenanou bicí soupravu. Zvuk je tak nějak samozřejmě, nenuceně průrazný, důraz zvuku blány a paličky působí jako celkově „normálně“ a až po porovnání s jiným řetězcem vám naplno dojde, jak složitý úkol to je – Norma ale „drží“, dynamika je skvělá (fakticky špičková) a artikulace parádní. Je to zvuk velice pevný, skvěle konkrétní a ani v komplexnější pasáži a při vyšší hlasitosti zesilovačům prostě nedochází dech; neměknou, neztrácí tu skvělou soustředěnost a zřetelnost, můžete pak hlasitost šponovat (v reálně místnosti) prakticky libovolně, aniž by to změnilo charakter zesilovačů.

2021 05 31 TST Norma Revo SC 2 LN Revo PA 160 MR 13

Velkou předností (a v některých kombinacích samozřejmě i potenciální slabůstkou či přesněji zdrojem možné nekompatibility) řetězce Norma je analytičnost, která sebejistě balancuje na hraně technicistní suchosti, ale nepřekračuje ji. Ve „Sly“ Herbie Hancocka („Head Hunters“ | 1997 | Columbia | CK 65123) jsou jednotlivé nástrojové linky prakticky perfektně oddělené, můžete se neuvěřitelně snadno zaobírat vnímáním dozvuků nebo jemnůstek zasutých kdesi v pozadí a není na tom nic těžkého, nahrávka je před vás předestřena skutečně realisticky, s takovým střídmým, přímočarým, ale ne nějak krutě nekompromisním stylem. Pokud máte rádi spoustu informací, Norma vám je ochotně a hlavně snadno ukáže, čistým a velmi autentickým způsobem – znamená to ale i fakt, že cokoliv je ve vašem řetězci limitující, to se ukáže.

Monobloky obecně mívají výhodu o špetku lepšího podání prostoru nahrávek a nutno říci, že i v tomto ohledu je systém Norma Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR jedním z nejlepších, co kdy navštívil redakční prostory. „Ario“ Davea Hollanda („Overtime“ | 2005 | Dare2 | 982 714 2) se v porovnání s řetězcem od Kinki Studio (ve své třídě nutno podotknout nadprůměrným!) roztáhla v pravolevém směru až za osy reprosoustav a hlavně se objevil podstatnější prostor v předozadní ose, nástroje jako kdyby se nadechly. Výtečná je pak pevnost a soustředěnost prezentace, celá scéna je jako vymalovaná (tedy pokud je taková nahrávka…) a skutečně už jsme ve světě high-endu pro náročné.

2021 05 31 TST Norma Revo SC 2 LN Revo PA 160 MR 14

Možná je pak dělený zesilovač od Norma Audio lehce techničtějším a více klade akcent na přesnost, čistotu a preciznost zvukového podání než na muzikální podstatu, to ale neznamená, že by elektronika zkazila zábavu – vlastně naopak, i docela řízná a dravá „Mind Reader“ od Silverchair („Young Modern“ | 2007 | eleven | elevencd63) zněla zábavněji a živěji, možná méně „načančaně“ než u Kinki Studio, ale rozhodně podstatně přesněji, byla čitelnější a pevnější, měla větší dynamiku i větší razanci kde to bylo vhodné, celkově to prostě bylo už skvěle komplexní, živé a energické podání.

Přestože letité soužití s integrovaným zesilovačem Norma Revo IPA-140 nás naučilo, že Norma má co říct, teprve trojice vrcholných komponentů, tedy předzesilovač Revo SC-2 LN a monobloky Revo PA 160 MR, nám rozkryla „jak to vlastně výrobce myslí“. Nenápadné a trochu stroze designově pojaté přístroje vlastně tyto základní charakteristiky promítají i do výsledného zvuku – to znamená, že zvukově „téměř nejsou“, jejich transparentnost je skvělá, neméně parádní je i analytická detailnost, nesklouzávající přes určitou celkovou střídmost a civilnost k suché nudě. Famózní je – snad i díky náročné konstrukci stabilizovaného napájecího zdroje – dynamika a pevnost zvuku, kdy až v dlouhodobém horizontu plně doceníte, jak snadno, jak konkrétně a jak samozřejmě vaše oblíbené nahrávky znějí a jakou sílu mají, aniž byste nutně museli hrát nějak dramaticky nahlas. Norma vás neokouzlí na první poslech, možná ani na druhý, ale nasazuje opravdový standard toho, jak by reprodukovaný zvuk bez kompromisů měl znít, v kterémžto kontextu se ani vysoká cenovka nejeví nepřiměřená. Tohle je opravdový, dospělý high-end špičkové úrovně pro ty, kteří nepotřebují k životu víc, než slyšet co nejopravdověji svou oblíbenou hudbu, protože právě v tom je sestava Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR excelentní.

Kč 134 990,- - Revo SC-2 LN

Kč 369 990,- / pár – Revo PA 160 MR

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTNI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ (v kontextu) realistická cenovka

+ perfektní kontrola basů

+ velmi detailní a pevně „držící“ přednes

+ široké možnosti nastavení předzesilovače

+ výtečná transparentnost

+ bytelné zpracování a naddimenzované provedení

ZÁPORY

- někdy trochu kostrbaté menu předzesilovače a vůbec logika ovládání

- má tendenci v určitých kombinacích znít analyticky / šušeji

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: XAVIAN | www.xavian.cz | https://eshop.xavian.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies