2024 10 31 TST Audio Analogue AA100DM 1

Cesta italských Audio Analogue do světa výtečného zvuku začala v lednu 1996 v Las Vegas, kde byl uveden malý integrovaný zesilovač Puccini se skromnými 40 Watty výkonu. Jména velkých italských skladatelů jsou od té doby ve firemním katalogu tradicí – ostatně Puccini, Bellini nebo třeba Donizetti jsou v nabídce dodnes, i když už samozřejmě jako úplně jiné produkty. Podstatně méně poetický název má nový koncový stupeň AA100DM, jakkoliv jde do velké míry o převzatou výkonovou část integrovaného zesilovače Puccini Anniversary. Vznikl prý na popud stále se rozšiřující nabídky D/A převodníků a streamerů s variabilním výstupem.

Hliníkové šasi vychází z firemních tradic, v podstatě je to i tady přestrojený Puccini Anniversary s hodnotným čelním panelem, na němž je centrální vertikální prolis, do nějž ovšem výrobce namísto ovladače hlasitosti umístil jen spínací tlačítko, což je to jediné, co koncový stupeň reálně potřebuje.

Vzadu spatříte na každé straně jeden pár pěkných reproduktorových terminálů. Mezi nimi našly místo vstupní konektory – XLR i RCA na každém kanálu. Tak jako u integráče jde o zlacené řešení s teflonovou izolací, naletované přímo na desku plošných spojů. Napájecí zásuvka, vybavená spínací kolébkou, je přímo uprostřed. Své místo si tu našel i 3,5 mm jack pro externí spínání.

2024 10 31 TST Audio Analogue AA100DM 12

Vnitřku kraluje robustní toroidní transformátor o výkonu 700 VA, samotné výkonové bloky jsou soustředěné po stranách. Vstupní část je pak od ostatních oddělená kovovou přepážkou.

Organizace obvodů je reálně identická jako u Puccini Anniversary – dual mono řešení na oddělených deskách plošných spojů. Signálové cesty jsou symetrické a není tu použita žádná celková zpětná vazba.

2024 10 31 TST Audio Analogue AA100DM 11

Výstupní výkon dodává trojice párů On-Semiconductor tranzistorů na každém kanálu. Oproti integrovanému předchůdci tu je však výkon zvýšený na 100 W na kanál / 8 ohm (při 1% THD+N). Firma prozatím neuvedla žádné další popisky a technické parametry – jen že vnitřní kabeláž je z bezkyslíkaté mědi čistoty 7N, použité odpory jsou „armádní kvality“ a polypropylenové kondenzátory „navržené pro audio“.

V odpovědi na naše dotazy výrobce řekl ještě to, že z AA100DM lze udělat monoblok, respektive jej používat v můstkovém zapojení. Nikde na to ovšem není vidět žádný jednoduchý konektor nebo přepínač, nemůžeme tedy říci, zda je nutný tovární zásah nebo jde o nějaké přepnutí uvnitř šasi.

2024 10 31 TST Audio Analogue AA100DM 2

AA100DM jsme poslouchali spolu s Métronome DSC a děleným zesilovačem Norma Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR na KEF Blade One Meta. Ke srovnání jsme měli též Rotel RB-1582 MkII nebo Rotel RB-1590. Použité kabely, napájecí filtry, antivibrační podložky a další příslušenství najdete v pravém sloupci -->.

Na pumpujícím, valícím se basovém základu „Glem ikkje“ (Kari Bremnes | „Det vi har“ | 2017 | Strange Ways | WAY 309) se AA100DM ukázal jako rozdavačný – basu je hodně, generuje tučný, měkký a kulatě houpavý dojem. Přesto díky tomu pocitově temnější ladění rozhodně není špatně čitelné. Každé „ducnutí“ nízkých tónů je fyzicky citelné a jednotlivé zvuky zase fajnově oddělené, byť celek působí uvolněně. Prim hraje váha a pnoucí se elegantní basové vlny. Nedá se říct, že by Audio Analogue hrál neutrálně, přesto je třeba mu připsat kredit za líbivost.

2024 10 31 TST Audio Analogue AA100DM 7

Bohatost, do jisté míry i objemnost a hlavně sytá barevnost provázely i zpěv Alyssy Coco ve „Feeling Like Myself“ (Roses & Revolutions | „Midnight Monsters“ | 2021). Vokál není řekněme skálopevně přikovaný doprostřed dění a vytažený kupředu, zní spíše hladce, jemněji a jako taková do hudby se organicky vpíjející entita, než solitér. Sentiment je prostě nadřazený analýze. Také tady vyplňuje hudbu akcent na basovou složku – ne že by zastíral čitelnost, přesto utváří jasnou osobitou charakteristiku AA100DM.

V souladu s dříve popsaným není divu, že nejvyšší břitké tóny v „Beauty Queen“ (Roxy Music | „For Your Pleasure“ | 1999 | nahráno 1973 | EG | 0724384744922) se zda být lehounce klidnější, přesto však zahrané čistě a jako integrální součást hudebního těla. Energie není špatná, objem spíše decentnější, tím ale zcela bezkonfliktní – je to taková odlehčující příměs do jinak hodně plnotučného zvukového projevu. Líbila se nám i sladkost a hladkost, s jakou zesilovač cinkání prezentuje – čitelné, avšak jemné.

2024 10 31 TST Audio Analogue AA100DM 10

AA100DM se nesnaží o nějakou dramatickou rychlost nebo dynamickou okamžitost, pluje si Debussyho „Assez vif et bien rythmé“ (Carmina Quartet | „Smyčcový kvartet, op. 10“ | 1992 | Denon | CO-75164) tak nějak v poklidu. Přes onu uvolněnost je kontrola dobrá. Svou energii dodává organicky, trošičku „baculatě“ a s důstojností plynoucí Amazonky – žádný spěch, žádná dramatická dravost, ale uvolněná, košatá pohoda. Nástroje však mají solidní pocit plnosti a zesilovači nedochází dech – hraje potichu i hlasitě stále stejně v klidu.

Když se však soustředíme na jediný nástroj – housle v rukou Julie Fischer – v Paganiniho „Caprice No. 1 in E major“ („24 Caprices“ | 2010 | Decca | 0028947822745), možná by ona jistá rozlehlost a bohatost zvuku mohla být o špetku soustředěnější a plastičtější. U většiny nahrávek a hudebních žánrů to nevadí, podporuje to dojem velikosti a objímá vás to, nicméně super rychlá hra na housle s mnoha rafinovanostmi by prostě mohla působit za danou cenu o něco holografičtěji. Ale ano, čistota je dobrá a tóny působí skutečně organicky, vřele a „dřevitě“. Strukturu skladby také můžete dobře číst, přestože je prezentována tak všeobecně uvolněně.

2024 10 31 TST Audio Analogue AA100DM 9

Týž dojem jsme měli i při poslechu „Indigo Dreamscapes“ (Jack DeJohnette / Pat Metheny / Herbie Hancock / Dave Holland | „Parallel Realities Live…“ | 1993 | Jazz Door | JD 1251/52). Hudba je už bez problémů organizovaná, ale skutečně holografická, krásně prostorová nahrávka byla – hodnoceno měřítky cenové kategorie – spíše ok, než parádní. Je to organicky přehledná reprodukce, nicméně chybí možná větší pocit takových těch perliček, vzdušnosti a plastičnosti, větší hloubky. Je to dobré stereo, o tom žádná – obraz drží pevně, vyznat se v něm můžete, lokalizace je fajnová… Nicméně za 130 tisíc?

K čemu ale nelze mít výhrady, to je ta chvilka, kdy se jen opřete, pustíte si nač máte chuť – třeba „The Logical Song“ (Supertramp | „Breakfast in America“ | 2010 | nahráno 1979 | A&M | 0600753304372) – a hudba prostě hraje. Nemusí být ani moc nahlas, šťavnatý základ ji pohodově houpavým stylem posouvá kupředu, nejsou tu žádné ostré momenty, naopak vše je oblé, příjemné, nekonfliktní a laskavé. Přesto to má sílu, stejně jako dávku muzikálnosti, takže pokud neřešíte (ne)puristické ladění, můžete neúnavně poslouchat a poslouchat.

2024 10 31 TST Audio Analogue AA100DM 4

Kompaktní koncový stupeň Audio Analogue AA100DM není špatný – v zásadě představuje esenci toho, co italská firma nabízí i u vyšších modelů, ale v maličko jednodušší podobě. To, že jde o do extra šasi přenesený koncový stupeň Puccini Anniversary (integráče za cca 130 tisíc), znamená, že nese i velmi podobnou charakteristiku, o něco vyšší výkon to vlastně moc neovlivňuje. AA100DM je zajímavý pro toho, kdo hledáte klidný, sytý, bohatý a šťavnatý, zvukomalebný italský přednes a možná chce i o špetku zdůraznit nejnižší kmitočty a/nebo zkrotit nejvyšší pásmo. Není to zvuk pro toho, kdo potřebuje absolutní nestrannost a vyváženost, má svůj vlastní, docela jasný charakter, ale ten pocit tepla, sladkosti, pohody a sytosti není nezajímavý…

Kč 129 900,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ moc hezky vyrobený přístroj

+ šťavnatý, bohatý bas

+ sladký, příjemný tón

+ solidní, nenucená kontrola

ZÁPORY

- cena

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Mareka Audio | www.marekaaudio.cz 

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Focal Diva Utopia

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
Bluesound NODE (Gen 4) [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [1]
AudioQuest Jitterbug [1]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50 (vyplněné 15 kg písku) +
Soundcare SuperSpikes
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audio Video Show Praha 2025 | výstava hi-fi techniky a domácího kina

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies