ROTEL Michi zesilovače

2024 10 31 TST Gryphon Diablo 333 1

Dánský Gryphon byl, je a asi už navždy bude nesmírně osobitou značkou, která však pod mimořádně efektním povrchem svých výrobků skrývá neméně bombastickou techniku a výsledkem je opulentní high-endový mix. I když ze společnosti již odešel Flemming Rasmussen, zodpovědný za právě ony neobvyklé křivky, nejnovější integrovaný zesilovač Diablo 333 si zachoval svou temnou krásu, byť pravda v o něco střízlivější a modernější podobě.

Vzhledově vychází Diablo 333 z inovovaného designového jazyka firmy, který můžete vidět třeba na komponentech Essence nebo top modelech Commander / Apex. V prvé řadě je na poměry integrovaných zesilovačů enormně velký, masivní a stane se snadno gravitačním centrem vaší poslechové místnosti.

Masivním čelním panelem prochází jakýsi trojúhelník se špičkou dole, rozbitý ovšem vizuálně dalším předsazeným panýlkem (s další trojúhelníkovou entitou). V horní ploše červeně září logo firmy, do menší plochy se vešel snadno čitelný displej s dotykovými ovládacím prvkem pro zapínání. Sám displej je též dotykový, dá se přes něj nastavovat řádka parametrů.

2024 10 31 TST Gryphon Diablo 333 22

Šasi ubíhající směrem vzad je pak opticky rozčleněno na pravou a levou polovinu, vše je hodně členité, industriální a zaměřené zjevně na odvod tepla. To prozradí hlavně tvarované chladiče po bocích s plochou obvyklou spíš u domácích radiátorů.

Impozantnost celé konstrukce pokračuje též vzadu. Oko poutají zejména dva páry opravdu masivních reproterminálů vlastní výroby. Neméně atraktivní je nicméně i celková pravo-levá zrcadlová symetrie, jejíž osu určuje vstupní napájecí zásuvka C19, nad ní přítomná dvojice jacků pro komunikační spojení s ostatními Gryphon komponenty, 3,5 mm jak pro externí čidlo dálkového ovládání a USB port, kam zastrčíte datovou paměť s aktualizací softwaru pro zesilovač.

2024 10 31 TST Gryphon Diablo 333 4

Nalevo i napravo od této svislice najdete to samé – krom zmíněných krásných terminálů dva XLR vstupy, dvě jejich cinchové obdoby (můžete z nich udělat „průchod pro domácí kino“) a dále linkový a regulovaný výstup pro subwoofery. Dole vedle napájecí zásuvky je dále ještě zemnící kolík, jak je dnes čím dál populárnější.

Standardní konektivita je tedy plně analogová, ale Gryphon tradičně nabízí možnost rozšíření. U Diablo 333 díky dvěma slotům pro různé moduly – k dispozici je D/A převodník a phono předzesilovač.

2024 10 31 TST Gryphon Diablo 333 7

Za zmínku stojí ještě to, že celé masivní šasi stojí na firemních hrotech Atlas Spikes. Máte-li tedy měkčí hi-fi nábytek, musíte využít dodávaných podložek, jinak se vám celá hmota zaryje dostatečně hluboko do jakéhokoli materiálu, poddajnějšího než je sklo nebo beton.

Taktéž uvnitř je na co se dívat, i když to běžný majitel jistě nikdy neudělá. Pod rozpěrnými rameny leží velikánský toroidní dual-mono transformátor Holmgren, obklopený na každé straně kvartetem kondenzátorů s kapacitou 68 000 uF (nalevo i napravo). Na bocích jsou přimontované koncové bloky s desítkou výkonových prvků pro každý kanál.

2024 10 31 TST Gryphon Diablo 333 20

Přestože svým způsobem Diablo 333 drží podobu svého předchůdce, reálně je postavený zcela od základu znova. Řídící obvody vychází z multimilionového předzesilovače Commander a výkonové zase z neméně nákladného koncáku Apex. Z toho jsou 1:1 převzaty i tranzistory. V obvodech na čtyřvrstvých deskách s pokovením 70 mikronů tlustou mědí není žádná celková zpětná vazba, hlasitost řídí mikroprocesor skrze symetrické pole relátek o 43 krocích. Úpravu úrovně řeší vždy maximálně jeden nebo dva odpory v signálové cestě.

Výstupní výkon dosahuje úctyhodných 333 Watt / 8 ohm na kanál, 666 W / 4 ohm a 1 100 W / 2 ohm. Výstupní impedance je jen 0,015 ohm, čili tlumící faktor je něco přes 500. Zesilovač pracuje v rozsahu 0,1 – 350 000 Hz (-3 dB).

2024 10 31 TST Gryphon Diablo 333 21

Jde o skutečně masivní kousek s šířkou 46,8 cm, hloubkou 47,2 cm a výškou 24,5 cm. Celé zařízení váží 50,6 kg.

Zesilovač jsme poslouchali v hlavní redakční sestavě, kdy mu dělal společnost streamer Métronome DSC a reprosoustavy KEF Blade One Meta. Propojeno bylo mixem kabelů KrautWire Super Symetric, Nordost Heimdall 2 a Nordost Valhalla 2. Napájení bylo řešeno přes IsoTek V5 Sigmas, alternativně přes Gryphon PowerGate 3.20 a vždy pak kabelem Gryphon VIP M5. Ke srovnání jsme měli Norma Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR. Součástí sestavy byl chvíli i tříkomponentový dělený systém switche Silent Angel Bonn NX / Genesis GX / Forester FX.

2024 10 31 TST Gryphon Diablo 333 18

Bas v „Tout de Suite“ Milese Davise („Filles de Kilimanjaro“ | 2002 | nahráno 1968 | Columbia | CK 86555) je nahraný decentně, v souladu s nepřehánějícími standardy doby svého vzniku. Přesto ho Gryphon uchopil a ukázal ho přesný, napjatý, perfektně oddělený a ve velkém měřítku. Podoba ochotné energie se však oproti předchozímu Diablo 300 značně změnila – není to bas zdaleka tak temný, i když nepřišel o objem. O to víc je ale cítit dynamika a nadhled, jako kdyby tu byla k dispozici skutečně ohromná, nevyčerpatelná rezerva bez ohledu na hlasitost. Jeden každý tón se spouští snadno a sytě do správné hloubky, tam si brnkne a doznívá s naprosto přirozenou, neomezenou kontrolou. Co také zůstalo, to je nonšalance, s jakou nízké oktávy proplouvají prostorem.

Hlas Marvina Parkse v jeho „Charade“ („Accuphase Special Sound Selection 4“ | 2017 | Accuphase | SCD-4) byl nejen elegantní, ale též tělesný, přítomný, naprosto samozřejmě a neokázale usazený v až mírně nadlidské podobě. Zvuk je jemný, vytříbený, nenucený, není to ten klasický Gryphon, který s vámi zatřásl a sytil vás, Diablo 333 má v sobě kus elegance, vzdušnost a nadhled. Ale i ten dar nechat hudbu plynout a neanalyticky rozkrýt nahrávku tak dobře, jak dobře ji dodá zdrojový komponent. Oproti minulosti však Gryphon staví do popředí mnohem méně sebe a mnohem více nahrávku jako takovou.

2024 10 31 TST Gryphon Diablo 333 16

Činelům na precizní nahrávce „Waltz for Steve“ (Søren Bebe Trio | „Echoes“ | 2023 | From Out Here Music | FOHMLP001) nechyběla skutečně vzorná čistota, kov vyznívá velmi zněle, jasně a čistě, ovšem zůstává zároveň jaksi jemňoučký, hladký a neagresivní. Přesnost je skvělá, ještě víc ale samozřejmost, s jakou se to všechno otevírá a cinká – i jemné, dlouhé doznění tónu je prostě a jednoduše zřetelné. Možná má v sobě Diablo 333 stále trochu osobitosti, ale ta nezakrývá vynikající prokreslení. Výsledek je klidnější, ale pečlivější, jasnější než dřív.

333 Wattů je skutečně hodně výkonu, i tak ale dynamické sebevědomí působí překvapivě. Broukavá a rytmická „Calypso Minor“ (Abdullah Ibrahim & Ekaya | „Sotho Blue“ | 2010 | Intuition | INT 3433 2) má dole sílu, kterou Diablo 333 zvládá vytěžit na maximum. Brnknutí kontrabasu roztřásá podlahu, perkuse zatloukají hřebíky a přesto to není tak taktilní jako jsme u Gryphon zvyklí – zdá se tu být výrazně více nadhledu, nenucenosti a uvolněnosti. Přesto umí svým důrazem a plností zesilovač stále vyplnit i velký prostor, dát hudbě náramně fyzickou prezenci – jednoduše to jen přichází k posluchači významně snáz a lehčeji než dřív.

2024 10 31 TST Gryphon Diablo 333 12

Spolu se silou a jistou dávkou talentu pro dramatičnost nutně nemusí ruku v ruce jít i schopnost naplnit poslech i těmi nejjemnějšími nuancemi. Kytara Jana Žáčka a zpěv Neila Jenkinse vytváří v Schubertově „Ständchen“ („If Music be the Food of Love“ | 1995 | Supraphon | SU 3084-2 231) jednoduchou, ale příkladně nahranou harmonii, zvuk je to plastický a plný těch drobných rezonancí a odrazů, které podtrhují pocit živosti. Je tu adekvátní, realistická dávka tělesnosti, ale bez pocitu jakékoliv těžkosti, přednes je barevný a organický, přesto nepřehnaný a všechno se to čte a poslouchá velmi snadno – luxusní high-end se vším všudy. Zvuk už má všechny ty atributy, díky nimž ho můžete označit za „skutečně přítomný“.

Stereofonní scéna ve „Sweet Dulcinea Blue“ (Bill Evans | „Quintessence“ | 1992 | nahráno 1976 | Fantasy | 25218669825) byla poměrně velká, ale ne „zduřelá“ nebo nějak vysloveně přehnaná. Proporce nástrojů jsou tak o čtvrtinu, pětinu větší než ty skutečné, ale o to lépe se v hudebním obrazu dá orientovat. Zvuky jsou zasazené pečlivě, konkrétně, vlastně bez efektů či snaživosti. Pocit plasticity je skutečně hezký, orientovat se můžete v pravolevé, předozadní, ale vlastně i vertikální ose a všechno působí „normálně“.

2024 10 31 TST Gryphon Diablo 333 13

Australská popovka „Roll on Summer“ (Paul Kelly | „Roll on Summer“ | 2000 | EMI | 7243 8 89312 2 9) má masivní rytmickou složku a trochu ostřeji nahrané vokály. Přestože Gryphon tyhle atributy umí snadno předat – beat bez zaváhání podrží při jakékoliv hlasitosti a hlas zaznívá jadrně, nicméně netahá za uši. Rytmus je skvělý, nicméně oproti minulosti nechává Diablo 333 rozkvést hudbu komplexněji, ne tak dramaticky, nýbrž samozřejměji a přesto neztrácí nic ze své schopnosti naplnit ucho velkoformátovou zábavností.

Integrovaný zesilovač Gryphon Diablo 333 je opulentní kousek techniky, o tom žádná. Jeho famózně provedená stavba působí už sama o sobě, oceňujeme i možnost dovybavení modulem D/A převodníku a phono předzesilovače vyšší třídy, takže budete mít po ruce skutečně komplexní (ačkoliv ne kompaktní) systém. A zvuk? Ten je famózní, ostatně jak už se dá čekat za tuhle ne úplně střídmou částku. Je lehčí, jasnější, propracovanější než u starších velkých firemních integráčů, méně temný, přesto stále sytý, veliký a velmi dynamický. Hraje hudbu lehce po svém, s důrazem na hladkou barevnost, bohatost a muzikálnost. Ne tak bonvivánsky jako dřív, ale dospěleji – přesto stále opravdu, ale opravdu krásně.

Kč 646 290,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ masivní – co do stavby, zvuku i kontroly

+ konkrétnější, jasnější a přirozenější než dřív

+ možnost dovybavení D/A převodníkem a phono předzesilovačem

+ čistý a sebevědomý tón

+ prakticky nevyčerpatelná dynamická rezerva

ZÁPORY

- cena oproti starší generaci uskočila poměrně hodně vzhůru

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: RP Audio | www.rpaudio.cz 

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Focal Diva Utopia

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
Bluesound NODE (Gen 4) [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [1]
AudioQuest Jitterbug [1]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50 (vyplněné 15 kg písku) +
Soundcare SuperSpikes
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audio Video Show Praha 2025 | výstava hi-fi techniky a domácího kina

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies