ROTEL Michi zesilovače

2024 07 31 TST Unitra WSH 805 1

Značka Unitra je jedním z producentů elektroniky, který se vynořil v bývalém východním bloku (podobně jako „naše“ Tesla například, ač Poláci zaměstnávali v jednu chvíli i 100 000 lidí) a jehož výrobky si oblíbila možná i více než jedna generace nadšenců do poslechu hudby. Úspěch zaznamenávala firma především v Polsku (měla však kooperativní projekty právě i s Teslou, kdy z Polska přišlo šasi z Československa elektronika), kde ji založili roku 1961 a vytrvala skoro 30 let do roku 1989, přičemž prý po jeden čas alespoň nějaký z jejích elektronických kousků dlel v téměř každé tamní domácnosti. Nově se rozhodl tento brand vzkřísit jeden z nejúspěšnějších polských podnikatelů spolu se sloganem „Krása polského strojírenství“, protože mottem je mimo jiné maximální využití lokálních součástek a materiálů a naopak minimalizace těch „východních“.

Se štědrým rozpočtem a odhodláním majitele Michała Kicińskiho (bývalého vlastníka studia CD Projekt Red, stojícího třeba za hrami The Witcher nebo Cyberpunk 2077) se Unitra začíná rozjíždět velmi odvážně – nová velká továrna, tým čítající několik desítek lidí (a většina z nich jsou vývojáři – hardwaroví i softwaroví) a portfolio, které sestává pro začátek (další kousky jsou v plánu již brzy) ze dvojice gramofonů, malých a velkých reprosoustav, dvou verzí reprokabelů, CD přehrávače + D/A převodníku a hlavně integrovaného zesilovače WSH-805, který poutá oko ze všeho nejvíc, protože disponuje okázalým retro designem.

Kdybyste se na WSH-805 podívali jen tak letmo, jen stěží byste rozeznali, že nejde o zachovalý vintage výrobek, ale zcela nový produkt. Čelní stěna jako kdyby vypadla přímo ze zlatého věku high-fidelity. Hezky opracovaný hliníkový obdélník s lehounce zakulacenými rohy hostí plných 10 ovládacích prvků, jemnou žlutí podsvícenou dvojici ručičkových ukazatelů výkonu a k tomu sluchátkový výstup. Všechno dohromady budí velmi technický pocit, ale přesto tudy díky pečlivě promyšlenému rozložení prvků a jejich sladění prosvítá pocit jakési elegance.

2024 07 31 TST Unitra WSH 805 2

Každý rotační ovladač nebo páčka má jasný popis své funkce a definici poloh, navíc jsou všechny prvky bez výjimky „motorizované“, takže ač to tak nevypadá, všechno lze nastavit i pomocí dálkového ovládání, což je pohodlné a překvapivě dobře se na to zvyká.

Vlevo v horní řadě najdete volič vstupu, kdy je ten aktivní označen jemnou žlutí svítící diodou, vedle je přepínač přímého vstupu bez regulace hlasitosti, následují další dvě industriální páčky pro ovládání tónových korekcí – ty lze buď zcela přemostit nebo druhým přepínačem aktivovat „konturování“, chcete-li též „loudness“, zde v adaptivní podobě, zvyšující „prohnutí“ krajů reprodukovaného pásma tím víc, čím nižší je hlasitost. Ve spodní části levé poloviny panelu jsou pak další tři rotátory, upravující energii výšek a basů, případně vyvážení kanálů.

2024 07 31 TST Unitra WSH 805 17

Následují 6,3 mm sluchátkový výstup z vlastního modulu (tedy ne z "velkých konců") vedle čtyřpolohového přepínače aktivního výstupu – buď sluchátka, terminály A, terminály B nebo oboje repro výstupy paralelně. Dominantní velikost má hned vedle umístěný ovladač hlasitosti a zcela vpravo jsou k dispozici dvě další páčky. Jednou přepínáte preferovaný provozní režim mezi třídami A a A/B, další se přístroj zapíná.

Tělo komponentu je bytelné, horní panel je tvořen víceméně jen průduchy pro odvod teplého vzduchu, zatímco boky jsou hladké, nedávají na odiv vnitřní chladící profily. Zadní panel (a ani na něm nejsou nijak viditelné šrouby, Unitra splňuje moderní estetické standardy vyšší třídy) poukazuje složením dostupných konektorů na čistě analogovou konstrukci.

2024 07 31 TST Unitra WSH 805 8

Vlevo je ve sloupci pod sebou pětice cinchových linkových vstupů, napravo od nich dole jeden symetrický XLR vstup a nad ním gramofonové rozhraní. Pár cinchů, zemnící kolík a šoupátko, jímž volíte, zdali se bude zesilovat z MM nebo MC přenosky. Ještě o kousek dál vpravo je pár RCA, vstupující přímo do koncové části zesilovače (tj. výše zmíněný Direct In), pod ním naopak výstup z předzesilovače, což oboje zvyšuje integrovatelnost WSH-805 v rámci složitějších sestav (nebo třeba umožňuje připojení subwooferu). Pokud byste narazili na brumící zemní smyčku, může pomoci přítomný šoupací přepínač zemnící složky. Pak už zde naleznete jen čtyři páry reproduktorových terminálů (tedy ono A + B) a běžnou napájecí zásuvku. Nahoře vpravo v rohu je ještě tlačítko, umožňující ztlumit už tak decentní osvětlení předku přístroje.

Vnitřní koncepce svým rozložením a pojetím odkazuje (podobně jako vnějšek) na zesilovač Unitra WSH-205 (jeden z exportních prémiových výrobků značky v 70. letech), ovšem používá pochopitelně aktuální soupravu součástek.

2024 07 31 TST Unitra WSH 805 5

Pojetí obvodů staví na ideji dual mono, oddělené jsou již moduly napájení i předzesilovače, samozřejmě pak i koncové stupně. Výrobce zvolil pro implementaci technologii proudové zpětné vazby, prý zejména z důvodu zachování co největší dynamiky signálu. O moc víc vlastně sděleno není – ale protože se výrobce třeba i na výstavách pochlubil odkrytým vrškem, můžeme říci, že na každém kanálu je samostatný transformátor na EI jádře a dva filtrační kondenzátory větší velikosti, zesilovací moduly jsou vzadu a předzesilovač spolu s přepínáním vstupů dlí na obvodových deskách, přisazených k zadnímu panelu. Minimálně od pohledu vypadá konstrukce řádně „nabitá“.

WSH-805 má decentní výstupní výkon 80 Wattů do 8 ohm, respektive 125 Wattů na kanál do zátěže poloviční. Přepnete-li do třídy A, je to 8 W / 8 ohm a 16 W / 4 ohmy, což pro běžný poslech povětšinou bude stačit. Pokud byste výkon „přečerpali“, aktivuje se funkce Auto Clipping, která jednoduše mechanicky sníží nastavenou úroveň hlasitosti do „bezpečné“ sféry. Výrobce dále říká, že obvody pracují v rozsahu 6,3 – 110 000 Hz (-3 dB), celkové harmonické zkreslení dosahuje 0,0008% nebo méně (při 40 W) a odstup signálu a šumu je lepší než 102 dB. Díky dual mono obvodům je seperace kanálů velmi dobrých 100 dB a víc. Hodnota intermodulačního zkreslení je menší než 0,0015% (19 + 20 kHz při 10 W).

2024 07 31 TST Unitra WSH 805 15

Integrovaný zesilovač Unitra je poměrně velký – při šířce 44 cm a hloubce 38,5 cm má výšku 14,3 cm a váhu poctivých 22 kg.

Poslech probíhal v prostorách brněnského showroomu dovozce, kde jsme vyzkoušeli poměrně široké spektrum kombinací. Používali jsme firemní regálovky ZGB-401 i sloupky ZGZ-801, přehrávali z menšího gramofonu GSH-630 Fryderyk i většího GSH-801 Edmund, ale používali jsme též CD přehrávač CSH-801. A k tomu i značkové reprokabely KG40 i KG25. Mimo to pak EverSolo DMP-A6 Master Edition, ELAC Miracord 80 nebo Rotel RA-6000, z reprosoustav ELAC Vela FS 408 a k porovnání kabelů ELAC Sensible SPW a ELAC Reference SPWR. Napájení v každém případě filtroval IsoTek V5 Aquarius.

2024 07 31 TST Unitra WSH 805 12

Na basové lince v „Black Wolf Blues“ Margo Pryce („Strays II“ | 2023) bylo cítit, že zesilovač drží hluboké tóny bez ohledu na použité reprosoustavy spíše v měkce kulatější, klidnější rovině, zato je umí poctivě „zhoupnout“, tedy jim dodává pěkný objem a pocitovou bohatost. Ne ale zase tolik, aby šlo o nějak přibarvený poslech, vlastně je celkový dojem veskrze civilní, byť netechnický. Jemně můžete pak projev ladit volbou pracovní třídy – čisté áčko dodá špetku vřelosti a klidu, třída A/B zase lehce podpoří důraznost, byť za cenu nepatrně tenčího výsledku. Je však znát, že WSH-805 má primárně „skutečně hi-fi“ ambice, nechce výsledek ovlivňovat pro prvoplánovou líbivost nebo efektní energičnost. Zvuk je spíše nenápadný a nese primárně charakter zdrojových komponentů.

Vlastně téměř neměnnou zvukovou konstantu, jakousi garanci pořádku a vyváženosti, nabízel zesilovač napříč připojenými reprosoustavami i ve středním pásmu. Nijak audiofilskou „Soak Up The Sun“ (Soccer Mommy | „Karaoke Nights“ | 2023) zvládl podat tak, že na jedné straně naprosto nezpochybnitelně cítíte limity produkce (na rozdíl třeba od Rotelu, který tu zafungoval jako analytický katalyzátor obsahu), na straně druhé ale ani vokál tak úplně nevytažený do popředí (protože takový je mix) není nesrozumitelný. Není tu ani stopy po tvrdosti, přesto je konkrétnost solidní a jsme zjevně ve sféře prémiové hi-fi techniky. Vlastním charakterem se zdá být hlavně neutrální klid, s nímž jsou řízeny ty i ony reprosoustavy. Bez exhibování nebo naopak zjemňování.

2024 07 31 TST Unitra WSH 805 9

Výšky v „Ready Set Go“ Grace Potter („Mother Road“ | 2023 | GEP Adventures) jsou poměrně živé, na některých jadrnějších sestavách až příkré. Ne tak s Unitrou, zesilovač WSH-805 jich nevyčaruje ani málo, ani moc, prostě i tady platí ten pocit, že vše je úhledně a čistě neutrální. Oproti některým přístrojům to může pocitově v první chvíli působit spíše klidněji, ale zesilovač prostě reflektuje charakter toho kterého zdroje signálu, stejně jako nechává mnohem víc než sebe vyznít styl reprosoustav. Jednoduše pouze udržuje zvuk s decentní nezabarveností a ve vesměs přirozeném vyvážení.

Možná byste se mohli s takovým charakterem lehce obávat o prezentaci dynamiky – ale nemusíte. I s papírově malým výkonem, dostupným ve třídě A, stačil v menší místnosti zesilovač pro udržení vysoké úrovně akustického tlaku (byť nejsnáze mu to rozhodně šlo se ZGZ-801, synergie kompletní sestavy Unitra je nezanedbatelná) s naprostou rezervou. V moderním stylu energií nabitou produkci „La jetée“ Francouze Raphaëla („Haute fidelité“ | 2021 | SONY | 886448619079) prezentoval nicméně bez nějakého pocitového chrlení energie nebo vytlačování velkých objemů, hrál v poklidu tak, aby vše drželo řádně pohromadě a v klidu.

2024 07 31 TST Unitra WSH 805 11

Taktéž přístup k podávání detailů je veskrze realistický, žádné efekty, žádné zdůrazňování, ale na druhou stranu ani záměrná kulatost nebo tlumení. WSH-805 se snaží o civilní transparentnost a daří se. Pěkně nahranými informacemi docela nabitá „I Asked“ z eponymního alba MABGATE z roku 2023 byla čistá, prezentovaná s řádem adekvátním vyšší kategorii a přesto zcela bez pozlátek a ohňostrojů. Hudba hraje věrně, bez tlaků a vlastně až lehce nenápadně. Když však chcete, slyšíte jednotlivé linky bez nejistoty, dobře ohraničené a byť ne přímo super pevné, tak rozhodně dobře čitelné. Řízné činely nejsou agresivní, frekvenční vyvážení je příkladné a sám zesilovač prostě do hry vstupuje prakticky jen ve formě udržování potřebné formy a čistoty, nikoliv zabarvováním.

Ani na podání prostoru ve skladbě „Čierná šelma“ (Katarína Máliková | „Postalgia“ | 2019 | Sinko Records | SR 0119) vás patrně na první dobrou neupoutá nějaká jednotlivost. Ale čím déle posloucháte, tím zřejmější je, že hudba je zavěšená v prostoru a pocitově nevychází z reprosoustav, jak se to při dobře sladěné reprodukci kanálů má dít. Jednotlivé zvuky mají své místo, mnohem více však působí jako organický celek, který nemáte potřebu nějak dělit a pitvat, je to prezentace hudby, ne demonstrace technické analýzy.

2024 07 31 TST Unitra WSH 805 16

S tímto se asi nezdá překvapivé, že WSH-805 je velice tolerantní zesilovač (tím víc, když je součástí řetězce kompletně technika Unitra), který agresivnějším partům nedovolí znít únavně. Třeba i říznější „All of my Friends are Going to Hell“ reverendky Kristin Michael Hyter („SAVED!“ | 2023 | Perpetual Flame Ministries) byla vlastně až nonšalantně plynoucí, neukřičená a i když do vás zesilovač netlačí energii tak, že byste měli okamžitou husí kůži, vystihuje vlastně podstatu nahrávky s nestrannou, ač zároveň nikoliv sterilní prostotou (v dobrém slova smyslu). Jen si tak můžete sedět a poslouchat, jak se hudba před vámi nenuceně rozprostírá.

Znovuzrození polské Unitry je rozhodně ambiciózním projektem a je vidět (z množství produktů, jejich provedení atd.), že investor rozhodně nešetřil. Na první pohled nejatraktivnější součástí portfolia je určitě analogový zesilovač Unitra WSH-805, variace na ty skutečně nejklasičtější integráče, jaké si můžete představit. Oproti lecjakým jiným „retro variacím“ ovšem Unitra nabízí výtečný komfort ovládání díky „motorizovaným“ ovladačům, stejně jako zajímavou hračku v podobě přepínání pracovní třídy (kdy pro menší prostory a běžné hlasitosti uživí, zdá se, reprosoustavy v klidu i pár Wattů ve třídě A). Je to pak výtečně zpracovaný, odolně vyrobený kus elektroniky, který navíc zvukově ctí základní premisu high-fidelity, tedy skutečně vysokou věrnost s minimem vlastního charakteru. To je samozřejmě poslechově vlastně nenápadné a hodně tak bude záležet na tom, co před i za zesilovač připojíte – jak se zdálo podle zjevné synergie, vývojáři mířili na to, aby výrobky Unitra pracovaly jako celek. Pokud každopádně hledáte prémiový, přesto přednesem civilní, tedy vyrovnaný a neintruzivní, zesilovač, Unitra WSH-805 je solidním partnerem ve všech ohledech.

Kč 120 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ originální vzhled

+ dobré zpracování

+ praktické ovládání (které stejně prakticky funguje i přes dálku)

+ možnost slyšitelně rozdílné volby režimů ve třídě A (měkčí a vřelejší) a A/B (soustředěnější)

+ zřetelná synergie v momentě použití kompletní sestavy Unitra

+ kultivovaně klidné zvukové podání

ZÁPORY

- někdo by mohl chtít tu a tam pronikavější analytičnost, ale to je věc osobního vkusu

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: BaSys CS | www.basys.cz | www.unitra.com 

PRODÁVÁ: BaSys Studio | www.basys.studio 

Audio Video Kino Bratislava 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Bowers & Wilkins Pi6 / Pi8

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies