2024 08 31 TST Magnetar UDP900 1

Magnetar je nejen mimořádně silný nebeský útvar, ale také výrobce prémiových diskových přehrávačů (fakticky spíše továrna vyrábějící na zakázku pro mnoho jiných, ale vlastnící všechny potřebné obrazové a zvukové licence, které k nim vedou ostatní značky – Magnetar je jejich „demonstrátor možností“), který zvedl prapor dodnes trochu nepochopitelně zahozený ve své době výjimečnou značkou OPPO. Staví na dvou dekádách svých zkušeností s OEM vývojem a výrobou high-end audio zařízení a ve svém portfoliu má momentálně dva přístroje (což je přístup připomínající velmi jasně firmu před chvílí zmíněnou). Vyšším v portfoliu je UDP900.

Jde o robustní komponent, vyznačující se zajímavou volbou „šachovnicového“ designu čelního panelu, kdy přesně uprostřed kříže z čtyř obdélníků najdete dvířka, kryjící šuplík pro vložení disků, segment vpravo nahoře je vyhrazen displeji a pod ním je pár základních ovládacích fyzických tlačítek, doplněných o zakrytý USB port a 6,3 mm výstup na sluchátka.

VIDEO

Vzadu je konektivita poplatná zaměření přístroje. Dominantní jsou stereofonní audio výstupy, jak v RCA tak XLR podobě. Pod nimi je připojení do ethernetové sítě, dvojice HDMI výstupů (druhý je pouze pro zvuk) a další USB pro disky s obsahem. Posledním vstupem je USB ke spojení s počítačem.

2024 08 31 TST Magnetar UDP900 2

Osm cinchů zajišťuje 7.1 multikanálový analogový výstup, koaxiál a optika zase digitální. Přístroj můžete řídit za pomoci chytrých systémů díky RS232 konektoru. Nakonec je tu ještě napájecí zásuvka s kolébkovým vypínačem.

Vnitřní návrh je velice poctivý, počínaje dvouvrstvým šasi pro dosažení co největší pevnosti. Prostor je rozdělený dvěma bytelnými přepážkami na tři části, vlevo je zakrytý hybridní napájecí zdroj, uprostřed digitální část včetně poctivě zapouzdřené mechaniky a vpravo najdete analogové obvody. Všechno působí skutečně seriózně.

2024 08 31 TST Magnetar UDP900 4

Množství technických specifikací a detailů dávkuje Magnetar jako šafrán nebo lanýže – velmi, velmi skromně. Začněme každopádně u zdvojeného napájecího zdroje. Lineární část s 60 W toroidním transformátorem v pryskyřicovém pouzdru slouží pro analog a je odstíněná vlastní kovovou schránou. Digitální obvody zásobuje efektivní spínaný zdroj.

K použité mechanice Magnetar o hlubších detailech mlčí (základní konstrukce je plně jejich vývojem, laser a čipset pochází od SONY), nicméně zvládá jak obrazové disky (Blu-ray a DVD včetně 4K verze), tak zvukové – tam umí krom CD i SACD. Bytelné antivibrační pouzdro kolem mechanismu působí velmi důvěryhodně, samotný šuplík je vcelku standardní, více „od oka“ říct nelze. Snad jen to, že podle pár obrázků otevřeného stroje je vidět její oddělení stínícími stěnami od okolí.

2024 08 31 TST Magnetar UDP900 6

Ačkoliv je UDP900 zaměřen téměř výsostně na fyzická média, zvládá i „lokální streaming“ – umí tedy sáhnout do disků připojených přímo na jeho USB porty, případně i do místní sítě přes DLNA, SMB a NFS protokoly. Odtud si vezme jak hudební, tak video soubory.

Uvnitř UDP900 tepou také kvalitní D/A převodníky. Do primárního dvoukanálového výstupu to je ES9038PRO, multikanálovým výstupům jsou předřazeny ES9028PRO. Přesnost časového signálu všude zajišťují teplotně kompenzované TCXO oscilátory. Signálové obvody jsou zlacené a vedené šestivrstvou deskou plošných spojů pro co nejkratší cesty. Ještě trochu vylepšit to můžete zapnutím režimu Pure Audio, ačkoliv nemůžeme říct, že bychom vnímali přínos v něčem jiném než skutečných nuancích.

2024 08 31 TST Magnetar UDP900 7

Obrazovou část má na starosti čipset od Mediatek, který zvládne všechny aktuální formáty – Dolby Vision a HDR10+ zejména. Rozlišení je maximálně 4K/60Hz. Zvukovou prostorovost podpoří Dolby Atmos nebo DTS-HD Master Audio. Na HDMI zvukovém výstupu je k dispozici 7.1 jako PCM 192 kHz, u 5.1 a nižších konfigurací i DSD nebo bitstream.

Oproti OPPO je Magnetar v obrazové části o parník dál – plně v souladu s posunem v čipsetech zpracovávajících obrazová data. Ostrost, sytost, barevnost i dynamický rozsah jsou prostě skvělé. Může za to řešení Mediatek MT8581AN.

2024 08 31 TST Magnetar UDP900 12

Výrobce udává frekvenční charakteristiku přístroje jako 20 – 80 000 Hz (+/- 0,03 dB u sterea a +/- 0,05 dB u multikanálu), odstup signálu a šumu je ve dvou kanálech lepší než 120 dB na RCA, XLR to zlepší ještě o dalších 10 dB (hodnoty dynamického rozsahu jsou identické). THD+N je pěkných 0,0005%.

Fyzicky patří Magnetar UDP900 mezi větší – s šířkou 44,5 cm, výškou 13,3 cm a hloubkou 32,1 cm váží 15,4 kg.

2024 08 31 TST Magnetar UDP900 16

Magnetar UDP900 jsme zkoušeli několikrát. Nejprve krátce v redakční sestavě proti UDP-205 (kupodivu i dálkový ovladač OPPO na Magnetar funguje a vůbec je uživatelská zkušenost velice, velice blízká) – hrálo se přes Norma Revo SC-2 LN a Norma Revo PA 160 MR do KEF Blade One Meta na kabelech Nordost Heimdall 2, Nordost Valhalla 2 a KrautWire Super Symetric. O bližších podrobnostech sestavy se dočtete vpravo -->.

Ačkoliv jsou základním konceptem a ovládacím rozhraním oba přístroje podobné, je UDP900 rozhodně „dál“ – důraznější, čistší a s významně větším prostorem. Na to že při započtení inflace od roku 2017, kdy bylo OPPO horkou novinkou, stojí Magnetar reálně stejně (tj. stál by kdysi 50 nebo OPPO dnes cca 71 tisíc), je to krásná ukázka technického pokroku. Nicméně tady šlo o jeden z prvních exemplářů, který vykazoval drobné funkční problémy, proto jsme absolvovali další pokusy s produkčními kusy.

2024 08 31 TST Magnetar UDP900 14

Hlavně jsme pak UDP900 měli možnost zkoušet v showroomu dovozce – proti Accuphase DP-770 (rozdíl v kvalitě výstupu nebyl zdaleka takový, jako je rozdíl v cenovkách – zejména na SACD vrstvě) na systému s Accuphase E-5000 a Fyne Audio F704, dále s CD přehrávačem Burmester 089 a bezpočtem doplňků QRT od Nordost. Tato firma dodala také kabeláž – kompletně v řadě Valhalla 2.

Ačkoliv je basa v „Black Wolf Blues“ (Margo Price | „Strays II“ | 2023) celkem standardní nástroj, je posunutý v mixu záměrně do lehké dominance a když si broukne ve svých nejnižších oktávách, stojí to objemově a stran energie za to. UDP900 mu dá krásnou, plnou formu, šarmantní, možná až lehce zdůrazněnou vřelost a masivnost, zejména pak ale pružnost a poddajnost, kdy cítíte zamručení tlustých strun snad až v kostech. Je to až překvapující ukázka schopností a možné sytosti, která je výrazná, ovšem ne přehánějící. Definice je dobrá, až high-endová.

2024 08 31 TST Magnetar UDP900 21

I v „Soak Up The Sun“ (Soccer Mommy | „Karaoke Night“ | 2023), veskrze zvukově průměrné, ale hudebně zábavné nahrávce, bylo cítit vyladění Magnetaru trochu „odspoda“, tedy s těžším basem. Obyčejný záznam se tu však díky zjevně dobře nastavenému zpracování digitálních dat pěkně vyloupl a zpěv se zdál hezky srozumitelný, navzdory tomu, že přehrávač neváhá ukázat i ony limity – činí tak ale decentně. Hudbu UDP900 servíruje v poměrně velkém formátu.

Rytmická a razantní byla také „Ready Set Go“ Grace Potter („Mother Road“ | 2023 | GEP Adventures), výšky tu ale také živě cinkají, byť by možná pro dosažení pocitu neutrálnosti mohly být maličko objemnější. Co se týká jejich rozlišení a pocitu čistoty jsou ovšem výtečné. Právě na výškách pak můžete regulovat jejich průbojnost a říz volbou některého z digitálních filtrů v menu přístroje – a na rozdíl od mnoha jiných platforem jsou u UDP900 dobře slyšet. Nám se osvědčil Hybrid Fast Roll-off Min. Phase.

2024 08 31 TST Magnetar UDP900 20

„La jetée“ od francouzského pop-rockového písničkáře Raphaëla („Haute fidelité“ | 2021 | SONY) měla silný, až lehce dramatický styl, konvenující nicméně dobře s nahrávkou jako takovou. Ocenili jsme rozhodně nadprůměrnou autoritu a důraznost, prýštící zejména z dolních frekvencí, šťavnatých, mocných a razantních. Hodně plný zvuk má výtečnou dynamiku, aniž by se ztratila ta měkká všeobecná pohodovost a organičnost.

UDP900 nemá samozřejmě čistě audiofilský „urovnaný“ charakter, má být koneckonců zdrojem zábavy v bombastickém domácím kině. Ale přesto detaily překypující jazzová „I Asked“ z eponymního loňského debutu leedských MABGATE zněla propracovaně, se sebevědomě vedenou basovou linkou i zřetelnými, ale ne nacinkanými nebo dominujícími výškami. Zvuk se nikam netlačí, je šťavnatý a aniž by na to přehrávač nějak upozorňoval, skvělé rozlišení potvrzuje i slyšitelnost drobného tikání činelu – slyšíte různé odstíny a solidní dozvuk.

2024 08 31 TST Magnetar UDP900 8

Že má Magnetar veliký zvuk a širokou scénu, to jsme už naznačili, „Čierna šelma“ Kataríny Málikové dané jen potvrdila („Postalgia“ | 2019 | Slnko Records | SR 0119). Hutný zvuk je dobře usazený, ne holograficky tvrdý, ale jaksi organicky všesměrově roztažený, masitý, s nenáročnou možností se ve zvuku orientovat a soustředit na jednotlivé stopy. Primárními pocity jsou ovšem stále propojenost a netechničnost.

Když jsme u toho, Magnetar UDP900 bychom mohli bez uzardění označit za muzikální. I agresivnější nahrávku „All of my Friends are Going to Hell“ (Reverendka Kristin Michael Hyter | „SAVED!“ | 2023 | Perpetual Flame Ministries) si užijete v pohodě, bez hrubosti, jaksi velmi zkulturněnou a uvolněnou, přitom ale nepřipravenou o detaily nebo ráznou podstatu. Rytmus se snadno, až tekutě posouvá dopředu a vy si prostě jen tak sedíte a posloucháte. Možná neextrahuje UDP900 tolik detailů v tak realistickém vyvážení jako high-endoví giganti, ale i na svou cenu pracuje s báječnou poslouchatelností.

2024 08 31 TST Magnetar UDP900 17

Všestranný Magnetar UDP900 je ponejvíc přístroj určený hlavně a téměř výhradně přátelům fyzických médií (ač jisté možnosti streamování tu jsou také), přesto pokud máte širokou sbírku (SA)CD a k tomu si občas chcete pustit hezké obrázky v kvalitě hodné dnešních standardů, je to vlastně perfektní zařízení. Jeho koncept i cena se drží laťky nastavené kdysi OPPO UDP-205, provedení je ale ještě poctivější, komponenty novější a rozhodně ze všech úhlů pohledu lepší, dynamičtější, přesnější a čistší, takže takový je i výsledný zvuk. A ten snese – zejména u SACD – porovnání i s puristickou audiofilskou konkurencí, což je na „kombajn“ parádní. Takže i když UDP900 není levná hračka, je to skvělý přehrávač, který stojí za všechny peníze, které si za něj výrobce říká.

Kč 72 590,- - standardní provedení

Kč 75 390,- - verze bez omezení na regiony

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ spousta podporovaných formátů

+ svižná mechanika

+ fortelná stavba

+ velmi pěkný obraz dle moderních standardů

+ zvuk srovnatelný i s dražšími řešeními z říše čistého stereofonního audia

ZÁPORY

- je to přístroj prakticky ryze pro milovníky fyzických médií

- někdy se z mechaniky (je-li zcela ticho) ozýval lehounký svist – nejnovější firmware toto prý ale již vyřešil

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

Audio Video Kino Bratislava 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies