2024 09 30 TST KEF Q Concerto 1

Základní hi-fi řada Q jihoanglických Kent Engineering and Foundry (čili KEF) prodělala po poměrně mnoha letech docela zásadní rekonstrukci, z níž nejvýrazněji vyčnívá třípásmový regálový model Q Concerto Meta – je jediný, který nemá číselné označení, je první podobnou regálovkou v této dostupné modelové řadě (ale hodně podobný třeba R3 Meta) a jde též o jakousi poctu jménu Concerto. To se u KEF objevilo poprvé v roce 1969 jakožto první třípásmový stojanový reproduktor.

Vyjma koncepce a jména ovšem současné Q Concerto Meta s tím starým nemá vůbec nic společného. Zato navazuje celkem jasně na své předchůdce i současníky z vyšší řady R – podoba s R3 Meta je jasná.

Středně velké ozvučnice jsou přísně hranaté, osazené čistě zapuštěným koncentrickým řešením Uni-Q a „doplňkovým“ basákem na čelní stěně, bassreflexovým portem a jedním párem reproterminálů na mírně zapuštěné stěně zadní. A to je vše, nebudeme-li počítat drobný znáček s logem na horní hraně čela.

2024 09 30 TST KEF Q Concerto 17

Vrátíme-li se k tomu podstatnému, tedy trojici reproduktorů, musíme začít u nové 12. generace Uni-Q. V ní se spojuje odvětrávaná kopulka z tvrzeného hliníku o průměru 1,9 cm a typicky profilovaná kónická membrána z hliníku o průměru 10 cm. Tweeter je zasazený v centru středotónového měniče, který zároveň používá jako zvukovod, i když má nad sebou ještě dodatečnou rozptylku s tenkými kovovými plátky pro optimalizaci disperze. Aby toho nebylo málo, nově se kolem soustředného dvoj-měniče rozprostírá výrazná planžeta Shadow Flare, navazující svou geometrií na Uni-Q a efektivně tak vytvářející v hranaté ozvučnici řešení, potlačující nežádoucí difrakce od hrany a zajišťující koherenci vyzařování v horizontální i vertikální ose.

Také 16,5 cm široký kónus wooferu má kolem sebe drobný zvukovod. Membrána drží na výraznějším gumovém závěsu a je hybridní – to znamená, že hliníková mistička je přichycena na papírovém základu pro optimální mix vlastností. Podporu basů představuje reflexový nátrubek s náběhy na obou koncích, modelovaný za pomoci aplikace počítačové simulace dynamiky kapalin.

2024 09 30 TST KEF Q Concerto 3

Zásadním upgradem je také přítomnost „metamateriálu“ – jde o speciální labyrint s proprietráním tlumícím řešením, díky čemuž se žádná energie neodráží zpět k tweeteru z jeho zadní strany a tím pádem je jeho chod čistý jak jen to jde.

Výrobce dále říká, že frekvenční výhybku optimalizoval za pomoci více jak tisícovky měření v bezdozvukové komoře, ale už méně se rozpovídává o tom, jak je tato vlastně konstruována. Součástí jsou nicméně některé prvky – zejména kondenzátory – vyráběné pro KEF na míru. Filtry jsou nastaveny na 490 a 2 900 Hz.

2024 09 30 TST KEF Q Concerto 7

Deklarovaná frekvenční odezva dosahuje 40 – 20 000 Hz (-6 dB), v běžné toleranci +/- 3 dB stále basy sáhnou až k 48 Hz a použijeme-li populární definici „v běžné místnosti“, mají se Q Concerto Meta dostat i k 36 Hz.

Ozvučnice z MDF profilů s vinylovými povrchy mají šířku 21 cm, hloubku 31,5 cm a výšku 41,5 cm, každý kus váží 9,5 kg.

2024 09 30 TST KEF Q Concerto 10

Při impedanci 4 ohmy s minimem na docela nízkých 3,2 ohm mají reprosoustavy citlivost 85 dB / 2,83 V / m a budou tedy poměrně žádostivé dostupného výkonu.

Poslech probíhal na EverSolo DMP-A6 / Cambridge CXA81 v konkurenci s Fischer&Fischer SN-70, hlavně ale na velkém systému Métronome DSC / Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR, kde jsme zesilovač mohli vyměnit ještě za Gryphon Diablo 333. O kabelech, podložkách, filtraci nebo dalších doplňcích se dozvíte v pravém sloupci -->.

2024 09 30 TST KEF Q Concerto 15

Stará, ale pořád dobrá, rytmická a napjatě pulsující „Mammagamma“ (The Alan Parsons Project | „Eye in the Sky“ | 1982 | Arista | 788478) v basech vykázala až neočekávanou disciplínu, je cítit, že Q Concerto Meta velmi dobře navazují na charakter, který známe i z vyšších modelů (jen samozřejmě tak nějak v menším a jednodušším). Pocitově nejdou regálovky úplně super hluboko, zato mají překvapivý švih a na danou cenu skvělou uspořádanost a jistotu. Přednes je rozhodně hlavně agilní a za 30 tisíc výtečně definovaný, než nějak mohutný a masivní (což nicméně neznamená, že nejde do hloubky). Oproti minulosti je to bez diskuse krok kupředu v jistotě a autoritě.

Housle Anne-Sophie Mutter ve Vivaldiho „Jaru, RV 269, op. 8“ („The Four Seasons“ | 1992 | Deutsche Grammophon | 463 259-2) zněly hladce, smyčec spíše klouže než drhne, ale to je v této kategorii naprosto v pořádku. Jednotlivé tóny jsou totiž až nad očekávání konkrétní, nejsou přibarvené, ba naopak střední pásmo je překvapivě realistické, čisté a i když nepase po těch nejjemnějších nuancích a drobnostech, přehlednost je až výtečná a na dostupnou sféru vlastně hrají Q Concerto Meta víc než ochotně. Středy jsou to hlavní, oč u těchto regálovek jde, jsou skutečně solidní.

2024 09 30 TST KEF Q Concerto 13

Výšek v „Almost Like Being in Love“ letos čtyřiadevadesátiletého saxofonisty Sonny Rollinse („with The Modern Jazz Quartet“ | 1988 | nahráno 1953 | Prestige | 00025218111126) bylo tak akorát, také působily spíše trošičku hladčeji, než nějak průrazně – žádná zvonivost nebo přebujelost, přesto v sobě mají na konci takovou špetku „světla“, která je činí živými a tak správně jasnými, aniž by byly třeba při vyšší hlasitosti agresivní. Projev je celkově kultivovaný a za „ani ne 30“ oplývá fajnovým rozlišením.

Do Q Concerto Meta můžete klidně pustit i výbušněji hrající akustický set typu „Job“ Laca Decziho a jeho Celuly New York („Jazz na Hradě“ | 2007 | nahráno 2004 | Multisonic | 31 0651-2) a v klidu to unesou. Rozumný pořádek mají i při nižší úrovni, v běžné poslechové hladině jsou fajn disciplinované a nenásilně „urovnané“, přičemž bez problémů umí hrát i docela dost nahlas – žádné artefakty s výjimkou lehkého „reflexového dechu“ jsme tam nepozorovali a to je u dostupných regálovek solidní výkon. Dynamická razance je jasně definovaná spíše rychlostí reakcí, pocitem živosti, ne objemem nebo váhou a masivností. Jde o uhlazený, kultivovaný KEF zvuk.

2024 09 30 TST KEF Q Concerto 4

„Moderato“ z Schubertovy „Klavírní sonáty č. 16 v a moll, D.845 (op. 42)“, rozehrávanou prsty Radu Lupy („Plays Schubert“ | 2005 | Decca | 475 7074) bylo přehledné, klavír možná neprezentovaný až po ty nejdelší dozvuky a odstíny, přesto organizovaný a už slušně nenucený. Na danou cenu je nutno ocenit, jak v klidu Q Concerto Meta skladbu podávají, jak umí ukázat informace, ale zůstávají zcela netechnické. Možná je celkově zvuk o špetku měkčí, primárně organičtější, než analytičtější.

V čem jsou Q Concerto Meta skvělé, to je podání prostoru. Sbor v „Acrostic“ Emila Viklického („Homage to Josip Plečnik“ | 1994 | Lotos | LT 0036-2 131) byl ne obří, ale předestřený s velikým soustředěním, posazený do vzduchu s jasně čitelnou pravolevou i předozadní osou. Ne že bychom si nebyli vědomi, že Uni-Q umí dobře načrtnout prostorovost, ale nové Q Meta jsou tedy vynikající, nesměrové, zřetelné, plastické – tři pásma byste v nich nehledali. Velmi, skutečně velmi dobré za dané peníze.

2024 09 30 TST KEF Q Concerto 16

No a pokud jde o živost, atmosféru a poslouchatelnost, tak Q Concerto Meta mají možná na vstupu potřebu po troše výkonu a síly, na druhou stranu se bluesová „Hideaway“ (Bernie Marsden | „Green & Blues“ | 1995 | Castle Music | CMRCD 181) dokázala s jen maličko vyšší hlasitostí solidně rozjet, rytmus šlape, je utažený a konkrétní – všechno je prostě v pohodě. Není tu nic, co by hrozilo (zejména na výškách) otravností při poslechu horších záznamů, charakteristika s pocitem krásně otevřených středů a lehce důraznějšího basu pomáhá „odpichu“ a vůbec je to celkově kultivované.

Po nějakých sedmi letech inovovaná série Q od KEF využívá novou generaci Uni-Q měničů, stejně jako tlumení metamateriálem a přitom zůstává cenově „nohama na zemi“. Zvuková kvalita je rozhodně solidní, překvapivě dobře drží styl vyšších modelů R3 Meta, byť v trochu jednodušším podání. Má i podobné nároky, ideálně tedy stojí za to mít nějaký ten výkon navíc, ale pak máte k dispozici kultivovaný, „srovnaný“ a čistý zvuk, u nějž bychom vyzdvihli zejména podání stereofonní scény, které je prostě skvělé. Hledáte-li tak něco dostupného, do menší místnosti a vaším cílem je spíše hladší, organický, kultivovaný zvukový projev s významnou plastičností, jsou nové KEF Q Concerto Meta skvělá volba!

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2024 09 30 TST KEF Q Concerto m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Je vidět mírně klesající charakteristika, která tím lehce zdůrazní spodní frekvence, basy jsou v reálném prostoru až ke 40 Hz, do cca 150 Hz je tu další mírné zvýšení energie, stejně jako kolem 15 kHz. Je to takový „demokratický“ zvukový profil, vzhledem ke sklonu lze očekávat také tolerantnost. Hlasový rozsah je nicméně velmi rovný, stejně jako je fajn, že křivka se drží skoro stejná i pod úhlem. Přesto bude asi o něco vhodnější si ozvučnice natočit na sebe.

2024 09 30 TST KEF Q Concerto m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2024 09 30 TST KEF Q Concerto m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2024 09 30 TST KEF Q Concerto m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2024 09 30 TST KEF Q Concerto m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2024 09 30 TST KEF Q Concerto m7

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) – celý pár

2024 09 30 TST KEF Q Concerto m8

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2024 09 30 TST KEF Q Concerto m9

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2024 09 30 TST KEF Q Concerto m10

Waterfall

2024 09 30 TST KEF Q Concerto m11

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2024 09 30 TST KEF Q Concerto m12

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2024 09 30 TST KEF Q Concerto m13

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Průběh impedance je veskrze standardní a nepřekvapivý, odpovídající tomu, co běžně v podobné třídě vidíme. Přesto Q Concerto Meta v oblasti mezi 100 a 200 Hz padají až do oblasti 3 ohm. Obecně zvolte alespoň standardně pevný, ne nějaký exotický zesilovač.

2024 09 30 TST KEF Q Concerto m14

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ × ] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 29 980,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ férová cenovka

+ výrazně lepší rozlišení a pevnost než dřív

+ celkově příjemné, uhlazené ladění

+ na danou kategorii super prostor

+ drží charakteristiku větších řad KEF

+ víceméně neefektní, kultivovaný projev

ZÁPORY

- ač je tu dedikovaný woofer, bas by mohl být o špetku plnější

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies