HIFIStyl

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen 1

Že při transformaci značky Tannoy jistá skupina obchodníků, vývojářů a dalšího personálu nebyla spokojena, načež vytvořila svou vlastní značku Fyne Audio, s níž v původním zaměstnání zjevně chtěné ideje konečně mohla svobodně implementovat, to je dobře známo. Stejně jako to, že krom relativně konvenčních reprosoustav nabízí také „perličky“ v retro designu – největší z nich je almara Vintage Fifteen.

Jméno Vintage odkazuje na estetiku, dodatek Fifteen zase na průměr použitého koncentrického reproduktoru. Členitý design skříně s jasným „starým“ stylem a pěkným celkovým zpracováním je vlastně slovy těžké popsat. Dominantou je samozřejmě kruh reproduktoru, obkroužený tlustým páskem zlatavé barvy. Stejný akcent má i kolečko dole u podlahy, sloužící pro úpravu charakteristiky (2,5 – 5 kHz v rozsahu +/- 3 dB). Čelní panel je lehce vsazený, ale dole je pruh klenutý z „kořenice“, tedy dřeva s výraznou kresbou. Osu reprosoustav zdůrazňují vertikální inzerty v lehce kontrastní barvě.

Horní panel zdůrazňuje klenuté boky, sbíhající se k zadní užší stěně. Ta je poměrně čistá – dole je jen obdélníček s čtveřicí bi-ampingových terminálů WBT, nahoře kovový regulátor, umožňující ještě další přizpůsobení frekvenční charakteristiky (750 – 26 000 Hz, opět +/- 3 dB). Ještě jsme nezmínili, že nad základovou deskou probíhá celou hloubkou reprosoustav vysoká štěrbina, kudy proudí vzduch z dospodu vyzařujícího bassreflexu Tractrix. Jeho energie se rozbíjí na trnu BassTrax, aby rovnoměrně tekla všemi směry.

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen 2

Za konstrukcí koncentrického měniče, o který tu jde v prvé řadě, stojí Dr. Paul Mills. Hlavní středobasový kónus má průměr poctivých 38 cm a je vyroben ze směsi různých vláken. Drží na prořezávaném gumovém závěsu IsoFlare.

V jeho centru je vsazený kovový nátrubek, za nímž dlí 7,5 cm velká kompresní kalota z titanové slitiny. Pohyb měničů zajišťuje soustava neodymových magnetů.

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen 4

Vnitřní prostor je rozdělený do dvou komor za účelem optimalizace basového tlaku. Za zmínku stojí, že ozvučnice ani vnitřní přepážky nejsou zhotoveny z běžných MDF, ale z březové překližky, pokryté olejovanou ořechovou dýhou.

Frekvenční výhybka je osazena prémiovými komponenty, které ještě k tomu prochází kryogenickým ošetřením pro zlepšení vodivosti. Dvoupásmový systém je dělený na 750 Hz filtry druhého řádu.

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen 7

Vintage Fifteen pracují v rozsahu 22 – 26 000 Hz (-6 dB), mají nominální impedanci 8 ohm a vysokou charakteristickou citlivost 97 dB / 2,83 V / m.

Jeden z vrcholných modelů značky Fyne Audio je skutečně obrovský – vysoký 115,2 cm, široký 68,3 cm a hluboký 69,1 cm. Jediný kus váží mocných 92,9 kg.

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen 9

Velké almary jsme poslouchali v ne úplně ideálně dimenzovaném showroomu dovozce. Stály na Blue Horizon Spike Shoe Extreme a poháněl je buď systém Burmester 088 / 089 / 911 MK3, případně Musical Fidelity A1 nebo AVID Accent. Do systému přibyl také Accuphase DP-450, vše napájel IsoTek V5 Sigmas. Ke srovnání jsme měli – poněkud neproporční – Fyne Audio F501SP. Vše na kompletní kabeláži Nordost Tyr 2.

Velký saxofon Laurenta Rochellea v „Looping Leaves“ („Polychrome Sounds from the Underground“ | 2020 | Linoleum) se umí spustit do působivě nízkých oktáv, na dané nahrávce je navíc zachycený pěkně zblízka a hutně. Vintage Fifteen ho odprezentovaly skutečně masivně, přetékajícím, bohatým, rozlehlým způsobem, vyplňujícím nejposlednější kvadratický centimetr poslechovky temným tónem. Nemáte pocit, že by to znamenalo nějakou subbasovou dominantnost, hloubky spíše mají jakousi všeobecnou volnost a pocit rezervy, v nichž cítíte rozměry měniče i ozvučnic. Vlastně s jakýmkoliv z použitých zesilovačů zůstával bas dosti podobný, reprosoustavy nepůsobí nějak náročně a rozehrávají se ochotně.

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen 18

Vysoká citlivost reprosoustav jde ruku v ruce s opravdu velkou, až „live“ bezprostředností přednesu vokálů. Hlas Syda Barretta v „Terrapin“ („The Madcap Laughs“ | 1994 | nahráno 1968 | EMI | 7243 8 28906 2 1) byl velice intenzivní, navíc s možností doladění pomocí otočných ovladačů, kdy ho je možné trošku utlumit nebo naopak ještě víc podpořit. Reprodukce by se dala popsat jako prezentní, jako byste byli přímo u pódia. Energický a řízný zvuk umí však zároveň být „až až“ – méně povedené nahrávky tu budou opravdu dravé. Přesto na solidním záznamu hraje hudba srozumitelně, čitelně, s akcentem právě na střední pásmo, které je hlavní hvězdou poslechu.

Pěkná moderní variace na klasický jazz „A Baptist Beat“ (Jeff Goldblum / The Mildred Snitzer Orchestra | „Plays Well with Others“ | 2023 | Decca | 0602448399649) měla velmi dobře rozpracované, výrazné linky činelů, zvuk je rychlý a „citlivý“, přitom ovšem ne vulgární nebo vysloveně ostrý. Díky reálné a nejen papírové vysoké citlivosti slyšíte spoustu nuancí jako je klepnutí paličky před rozezněním velké, skutečně rozměrné plochy činelu, tón je čistý, byť spíše koncertního typu.

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen 19

V čem veliké měniče, rozměrné ozvučnice a vysoká citlivost určitě pomáhají, to je rychlost reakcí a pocit razantní dynamičnosti. Nástroje v „Koncertu pro klarinet a orchestr III“ Maleka Jandaliho (Rachel Barton Pine / Marin Alsop / Anthony McGill / Vienna Radio Symphony Orchestra | 2022 | Cedille Records | 0735131922029) byly pěkně rychlé, srovnané a kultivované, prezentované ve velkém měřítku, ovšem možná ne s masivností a váhou, kterou byste mohli podvědomě očekávat. Přednes je otevřený a „švihá“, ale nezavalí vás. Spolu s tím vás nicméně ani neunaví, můžete i hlasitěji poslouchat docela dlouho.

Vintage Fifteen dobře fungují na živé záznamy, jako je koncert skupiny Beoga a oblíbená „Factory Girl“ („Live at Stockfisch Studio“ | 2010 | Stockfisch Records | 4013357405325). Rázy do bubnů jsou vážně jako živé ve své průbojnosti a konkrétnosti, váha reprodukce směřuje hlavně ke střednímu pásmu, k hlasům a menším nástrojům. Ty jsou vytaženy do popředí. Zní dobře, mají švih a rychlost, velké proporce a díky tomu se snadno vnímají. Fyne Audio nejsou suverénní analyzátor mikrodetailů, sází mnohem víc na působivost energie a proporcí, na tu okamžitost, s kterou vám hudbu naservírují. Reprosoustavy docela dobře ukazují rozdílné charaktery řetězců, udržují pořádek a přehlednost, hlavně díky tomu, že ve velkých proporcích je subjektivně „dost místa pro všechny“.

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen 21

Prostor je pak výborný. Velký, otevřený, soustředěný – když hraje Dick Walter a jeho kapela „Hot Liquorice“ („Pure Big Band – Part 1“ | 1993 | KPM Music | LC 2061), cítíte se tak trochu jako na amplifikovaném koncertu. Obraz je složený nejen mezi bednami, ale protahuje se v pravolevé ose skoro ode zdi ke zdi, má výšku, ale hloubka je (měřeno tím, jak široká je scéna a jaké proporce mají jednotlivé nástroje) spíše standardní. Přesto je v místnosti hudba hezky organizovaná.

„In My Secret Life“ (Leonard Cohen | „Absolutely Bass Voice“ | 2018 | ABC Records | HD-177) měla hezkou plynulost, basová linka byla solidně pevná, ne v utloukající masivnosti pro menší místnost, nosný mužský vokál i doprovodné hlasy ženské zní dominantně, realisticky, tak trošku vlastně koncertně. Vintage Fifteen mají tak nějak svůj styl a charakter, ale jste-li na bezprostřednost a pocit živosti, je to velmi dobré.

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen 13

Opravdu rozměrné reprosoustavy Fyne Audio Vintage Fifteen nám vrací vnímání do dob starších, kdy adekvátní dynamiku, citlivost a další parametry bylo možné získat výhradně za pomoci velikosti – ozvučnic i měničů. Svoje kouzlo to zprostředkuje ale i dnes, máte-li dostatek místa, kam byste reprosoustavy směstnali. Jsou citlivé, umí velmi působivě otevřít střední pásmo a přenést do poslechového prostoru až koncertní atmosféru. Nabízí také svůj celkem zřetelný charakter a nepouští se do moderního stylu s extrahováním nejjemnějších nuancí, přesto hrají bezprostředně, energicky a ve velikánských, atraktivních proporcích.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose koaxiálního měniče a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 20 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, vysoký strop se zavěšenými pohltivými panely,…) byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Frekvenční křivka je – poměrně tradičně u podobných produktů – poměrně „divoká“, akcentuje zjevně střední pásmo a s ohledem na energii výšek lze říct, že by ozvučnice neměly být příliš natočeny na posluchače. Rozhodně jde pak o reprosoustavy víceméně „plnorozsahové“, tj. začínají někde kolem 25 Hz. Prudké propady v oblasti 100 – 200 Hz jsou charakteristikou místnosti, ne reprosoustav jako takových.

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

Tak jako jsou v zásadě Vintage Fifteen málo směrové v horizontální, tak jsou i ve vertikální ose. To je benefit jediného koaxiálního zdroje zvuku.

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

Zde je vidět ještě více, že v optimálně velké místnosti a patřičné akustice má koaxiální měnič skoro úplně rovnou charakteristiku a bassreflex vyplňuje zbytek prostoru až do oblasti pod 15 Hz. Mírné snížení energie, začínající u 2 kHz, by mělo podle obecných pouček zajišťovat klidnější, neagresivní projev.

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) – celý pár

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen m7

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen m8

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen m9

Waterfall

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen m10

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen m11

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen m12

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Průběh impedance je položený relativně vysoko, Vintage Fifteen jsou tak vhodné i pro elektronkové zesilovače. Není ale úplně klidný, nicméně nemá ani nějak extrémní výkyvy. Na druhou stranu je tu vidět enormní množství rezonancí prakticky v celém frekvenčním rozsahu, což souvisí s celkovými rozměry. Přestože nepotřebujete k „pohonu“ Vintage Fifteen mimořádně výkonné stroje, stabilita je rozhodně na místě.

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen m13

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen m14

Porovnání výstupu z akcelerometru a klidového stavu ozvučnice

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen m15

Frekvenční odezva – regulace „Presence“

2024 10 31 TST Fyne Audio Vintage Fifteen m16

Frekvenční odezva – regulace „Energy“

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ × ] | VELKÁ [--> 40m2] [ ✓]

Kč 859 980,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ v rámci svého atypického konceptu živý a konkrétní projev

+ unikátní koncept a estetika

+ obrovské proporce zvuku

+ opulentní dynamika a švih

+ zvládne naplnit zvukem i velké zámecké taneční sály

ZÁPORY

- mají enormní nároky na prostor

- též mají svůj vlastní výrazný charakter

- cena není vůbec zanedbatelná

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

PRODÁVÁ: Lepší Zvuk | www.lepsizvuk.cz 

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Focal Diva Utopia

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
Bluesound NODE (Gen 4) [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [1]
AudioQuest Jitterbug [1]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50 (vyplněné 15 kg písku) +
Soundcare SuperSpikes
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audio Video Show Praha 2025 | výstava hi-fi techniky a domácího kina

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies