2024 06 30 TST TA R 2500 R 1

Západoněmečtí T+A nejsou jen etalonem technicky skutečně ultra precizního high-endu, ve svém portfoliu mají také zařízení, které by se dalo označit „skoro jako lifestyle“ – all-in-one systém R 2500 R, který v robustním šasi kombinuje streaming, přehrávání kompaktních disků, nezbytné rádio a zesílení. Pokud se tedy nechcete spokojit s kompromisními běžnými dvoukanálovými receivery, tak toto by podle T+A měla být odpověď.

Pohled na přední panel bezpečně potvrdí, že R 2500 R vyšel z designových kanceláří značky T+A. Bytelné čelo má charakteristicky sražené hrany, hlavně je tu však spousta ovládacích tlačítek a regulátorů, umožňující skutečně detailní ovládání. Dominantní jsou dva otočné prvky pro regulaci hlasitosti (ale i aktivaci funkcí Play a Stop) v jednom a pro volbu zdroje v druhém případě. Po levé straně je spínací tlačítko a další čtyři stejně drobná pro výběr vstupu. Mezi velké rotační voliče se vešel displej se zelenkavým písmem, převzatý z ostatních firemních výrobků. Co je mírným oživením, to jsou dva VU metry s vesele kmitajícími ručičkovými ukazateli výstupního výkonu. Jsou sice malé, ale docela hezké.

Pod displejem je vidět nepatrná škvíra, vedoucí ke čtecí mechanice kompaktních disků, vedle ní trojice tlačítek pro vysunutí CD, aktivaci tónových korekcí a vstup do všeobecné nabídky nastavení (ta je docela komplexní). Úplně vpravo nahoře se ještě vešla tlačítka, jimiž aktivujete reproterminály A a B, případně můžete funkci výstupu pro reprosoustavy třetím zcela vyřadit. To se hodí, pokud budete chtít využít 4,4 mm sluchátkový výstup typu Pentaconn u spodní hrany přístroje, kam výrobce umístil ještě USB port pro datové paměti.

2024 06 30 TST TA R 2500 R 3

Ani zadní panel nezklame, neb je na něm všeho skutečně víc než dost. Najdete zde anténu pro FM / DAB rádia i Wi-Fi / Bluetooth (ty dokonce dvě v rámci maximalizace pevnosti spojení), ethernetové rozhraní a pak spoustu vstupů. Z analogových jsou to dvě sady cinchových a jeden pár XLR, z digitálního světa dvě optiky, koax a USB pro připojení počítače. K ozvučení vizuální části vaší sestavy poslouží trojice HDMI, kde dva vstupy doplňuje jeden ARC výstup. Je zde také další USB slot pro připojení pevných disků s hudbou. Aby to nebylo málo, nabízí R 2500 R i stereofonní analogový pre-out v RCA podobě a dokonce koaxiální digitální výstup.

Další nezbytné konektory zastupují dvě sady reprosvorek, ať už pro dva páry reprosoustavy, druhou zónu nebo třeba bi-wiringové zapojení, dále naleznete standardní napájecí zásuvku a také dvě ethernetové zásuvky firemního ovládacího systému R2LINK, kterým si komponenty T+A mohou povídat mezi sebou. Méně „chytrou“ obdobou je přítomný 3,5 mm jack spínacího napětí.

2024 06 30 TST TA R 2500 R 4

Vnitřní struktura a řešení vychází z technologií série R, ovšem jako první firemní produkt má R 2500 R novou streamovací platformu třetí generace. Tam se prý zapracovalo nejen na kvalitě processingu, ale přibyla také možnost přímého ovládání díky Spotify Connect a TIDAL Connect, stejně jako nativní přehrávání DSD souborů z místní sítě. Jinak se stream realizuje přes firemní aplikaci, která je trochu technicistní, nicméně stabilní a rychlá. Otevírá vám všemožné služby a rádia i lokální zdroje, poslouží i jako dálkové ovládání.

Nejvíce se v T+A pyšní svými D/A převodníky. R 2500 R nabízí dvě plně oddělené cesty pro jednobitový DSD (celá technologie zpracování a převodu je proprietární) a vícebitový PCM signál, kde se sází na rovnou osm 32 bitových čipů Burr Brown ve dvojitém plně symetrickém zapojení. Cílem tohoto zdánlivého předimenzování je maximální snížení úrovně šumu. U PCM nabízí toto zařízení možnost volby z šestice digitálních výstupních filtrů pro jemné doladění zvukové charakteristiky. DSD upravují pak filtry „pouze“ dva. Digitální část je pak od analogové poctivě galvanicky oddělena.

2024 06 30 TST TA R 2500 R 5

Receiver sází na účinný napájecí zdroj ve spínané podobě, ovšem v kombinaci s tradičním velkým transformátorem (běžně má takovýto zdroj jen maličké), aby docházelo ke klasickému sinusovému průběhu. Navíc T+A používá řešení, které nabíjí filtrační kondenzátory 100 000x za vteřinu. Tento hybridní systém prý potlačuje jakékoliv vysokofrekvenční interference, typické pro spínaná řešení. T+A používají oddělený napájecí zdroj pro analogový a digitální blok.

Signálové obvody jsou konstruovány v duchu dual mono (předzesilovač i koncové stupně) a to v nejvýraznějším slova smyslu – nejen obvodově, ale i mechanicky. Každý kanál má tak své vstupy, své voliče, svou regulaci hlasitosti, své zesilovače nebo třeba tónové korekce. Vstupní obvody mají podobu kaskódového diferenciálního zesilovače s ručně párovanými JFETy a jsou prosté jakýchkoliv operačních zesilovačů. To mimo jiné znamená jen skutečně minimální celkovou zpětnou vazbu.

2024 06 30 TST TA R 2500 R 6

Regulace hlasitosti probíhá za pomoci diskrétního odporového pole se zlacenými kontaktními relé. Napěťový a proudový zesilovací stupeň mají mezi sebou galvanickou izolaci, aby se předešlo ovlivnění napěťové části zpětnou vazbou z reprosoustav.

T+A R 2500 R má na receiver opravdu poctivé technické parametry. Předzesilovač se chlubí pracovním frekvenčním rozsahem 15 – 300 000 Hz, odstupem signálu a šumu přes 109 dB nebo hodnotou 0,001% pro celkové harmonické i intermodulační zkreslení. Separace kanálů dosahuje hodnoty 90 dB a vyšší – všechny parametry jsou v duchu T+A uvedeny jako „nejhorší možná hodnota v běžných provozních podmínkách“, nejde tedy o laboratorní maxima.

2024 06 30 TST TA R 2500 R 19

Výstupní výkon zařízení je 140 Wattů na kanál do 8 ohm, potažmo 250 W / 4 ohm. Koncový stupeň pracuje v rozsahu 0,5 – 150 000 Hz, tak jako u předzesilovače platí tolerance 0 / -3 dB. Rychlost přeběhu činí 60 V / µs a tlumící faktor má hodnotu 65 a vyšší.

D/A převodník je schopen zpracovat PCM signálu do rozlišení 32 bit / 768 kHz a DSD512 (neboli až 24,5 MHz). CD přehrávač je pak omezen na běžný standard Red Book, tedy nejrozšířenější 16 bitové kompaktní disky.

2024 06 30 TST TA R 2500 R 20

T+A R 2500 R má odvážné proporce – šířku 46 cm, hloubku 40,5 cm a výšku 16,5 cm, přičemž váží 14 kg (což na zařízení s v porovnání s běžnými A/B zesilovači spíše menším transformátorem není vůbec málo a může za to zejména poctivá skříň z hliníku).

All-in-one receiver jsme poslouchali v pražském studiu AV Center, kde byl připojen k reprosoustavám ELAC Concentro S 507, Estelon YB nebo třeba Sonus faber Sonetto VII (s nimiž si sednul překvapivě nejlépe). Z podobných zařízení jsme srovnávali kupříkladu s Rotel RAS-5000, slyšeli jsme v tomto prostoru se stejnými reprosoustavami ale i Chord Ultima Integrated, případně starší PA 2500 R s MP 2500 R a další a další komponenty. Propojeno bylo kabely T+A a AudioQuest.

2024 06 30 TST TA R 2500 R 18

Napříč všemi třemi testovanými reprosoustavami bylo jasné, že suverenita, s níž drží R 2500 R nejhlubší polohy baskytary v „Black Wolf Blues“ Margo Price („Strays II“ | 2023) je překvapivě veliká. Asi žádný „všeuměl“ podobného typu nemá tak přirozenou jistotu. Basy zní civilně, s velice pevnými a konkrétními konturami a naprosto sebejistým oddělením. Pečlivá artikulace a definice poloh pak nicméně není tvrdá, ale klidná, s vkusnou mírou poddajnosti. Přes neutrální charakteristiku T+A je jasně cítit rozdíl mezi věcnými basy ELAC, měkkými, bohatými Estelon a medově mohutnými spodními oktávami Sonus faber – tam se „cosi potkalo“ a je znát zjevná synergie, kombinující libozvučnost s autoritou.

Přesné zpracování signálu a pevné zesílení s dostatečným výkonem a rychlostí – jako má právě R 2500 R – potvrzuje, že téměř nejsou neposlouchatelné záznamy. I průměrný mix, jakým je „Soak Up The Sun“ od Soccer Mommy („Karaoke Night“ | 2023), zněl totiž otevřeně, se zřetelným rozdělením často zašmodrchaně znějících nástrojových linek a i limitovaná produkce se prostě dobře poslouchala. Ne, že by vám systém od T+A nenaznačil omezení a nedokonalosti, leč činí tak kultivovaně a není to na úkor zábavy – nebudete cítit potřebu od poslechu utéct. Je to možná hlavně zásluhou téměř „bezcharakterního“ stylu, té celkové netechnicistní preciznosti. ELAC zněly vyrovnaně a klidně, Estelon naopak bohatě a velmi otevřeně, zatímco Sonus faber celkově nejvíc „easy“, spousta energie, rytmu, jako kdyby v reprosoustavách chytla skutečně muzikální jiskra. Přitom R 2500 R stále „jen“ jako když poskytuje nutnou energii, ale do charakteristiky nezasahuje.

2024 06 30 TST TA R 2500 R 16

Podivuhodný talent R 2500 R (potažmo vlastně celé nabídky T+A, která vykazuje dosti obdobné zvukové atributy) pro kultivovanost se projevil i na výškách mírně divočejší „Ready Set Go“ (Grace Potter | „Mother Road“ | 2023 | GEP Adventures). Žádná za uši tahající zvonivost bez ohledu na připojené reprosoustavy a hlasitost, žádný pocit přebujelosti. Naopak spousty odstínů, nuancí a realisticky, samozřejmě podané kovové témbry. Činely samotné jsou pak reprezentované jako podstatné plochy, ne jen jako znělé body a vnímáte bezpečnou kontrolu, kterou zesilovač má v každém okamžiku. S Estelon to bylo fantasticky bohaté, dospělé a lehce sametové, s ELAC civilní a soustředné, zatímco se Sonus faber trochu objemově výraznější, než u předchozích dvou, ale zbavené jakéhokoliv náznaku nadbytečné agrese, je tu jen přirozený říz kovového nástroje.

Ačkoliv má R 2500 R skutečně poctivou dávku výstupního výkonu, netváří se ve svém projevu nějak „nabušeně“. Spíše než objemem nebo váhou dynamické kontrasty zvládá autoritativní utažeností a rychlostí. Raphaëlova „La jetée“ („Haute fidelité“ | 2021 | SONY | 886448619079) měla důraznou sílu, švih a velkou dávku konkrétnosti, ovšem ne nutkavou, divokou nebo efektní. Prostě takovou, aby netlumila samotný záznam. Schopnost udržet pod kontrolou reprosoustavy je však neoddiskutovatelná. S Estelon se už pěkně odspodu probíhá našlápnutá energie, basy jsou však zkrocené – velké, ale pevné. S ELAC je to krotší, soustředěněji ohraničené a spíše rychlé, než fyzicky důrazné. Nu a ani z pohledu dynamiky nelze nezmínit, že Sonus faber působily – až kupodivu – nejochotněji. Jim vlastní bohatý zvuk má pevně nasazená udidla, forma drží velice pevně a zesilovač reprosoustavy nenechá rozevlát se – skvělý pak je rytmus, plný energie a až neočekávaně přesný.

2024 06 30 TST TA R 2500 R 10

Na T+A R 2500 R je pozoruhodné to, že se jen nemnoho odlišuje od dělených řešení a to i dražších. U all-in-one by člověk podvědomě jaksi očekával trochu přítomného rušení, možná mírný pocit nejistoty oproti separátním komponentům, ale soudě podle krásného záznamu „I Asked“ z loňského eponymního alba leedských MABGATE, přehled má zařízení skutečně veliký. Nejen, že jednotlivé linky jsou už prostě skvěle oddělené, ale všude vládne úhlednost. Každý jeden tón je s klidným nadhledem zakomponovaný do organického, plastického celku. Spousta jednotlivostí pak není nějak tlačená kupředu – jednoduše tu jsou, bez tlaku nebo nutkavosti. Jistě, najdete suverénněji a k ještě jemnějším dozvukům putující sestavy – nicméně na all-in-one? Super. A opět je hrozně znát charakter těch kterých reprosoustav, který T+A nijak moc nemění – Estelon jsou nádherně plastické, ELAC trochu přísnější, čisté a „německy neutrální“, zatímco Sonus faber mají kupodivu největší zvukové pole a skvělou přesnost, avšak s jakýmsi šmrncem bohémské uvolněnosti a živosti.

Na všech třech sadách reprosoustav se R 2500 R podařilo i přes větší rozestup (u Sonus faber dokonce obrovský) udržet zcela soudržnou, přehlednou stereobázi v „Čierna šelma“ (Katarína Máliková | „Postalgia“ | 2019 | Sinko Records | SR 0119) se zjevně bezproblémovým zakotvením zvuků v pravolevé i předozadní ose. Možná, že na papíře zkreslení ani odstup kanálů nepůsobí, že by to mělo být nějak výjimečné stereo, nicméně skutečný poslech takový je a jen potvrzuje, že souzení jen podle papírových parametrů není možné. Do výsledné charakteristiky se promítá styl těch kterých reprosoustav, nicméně samotný pocit přehlednosti a snadné čitelnost se při přepínání mění jen málo.

2024 06 30 TST TA R 2500 R 9

Prohlásit zvuk T+A R 2500 R za vysloveně muzikální rozhodně nelze – to by totiž implikovalo přítomnost nějakého významnějšího charakteru, který by to zajišťoval a tento receiver ho vlastně příliš nemá. Je to zkušený poháněč, který udrží každé stádečko not na té správné cestě a zajistí mu naprostý klid. Jinými slovy, když jsme poslouchali obsahově, ale i zvukově vcelku naléhavou „All of my Friends are Going to Hell“ (reverendka Kristin Michael Hayter | „SAVED!“ | 2023 | Perpetual Flame Ministries), znělo to velice snadno. S ELAC to byl úpravný, přiměřený zvuk, v němž bylo všechno, co být mělo, zorganizované, klidné – jaksi „normální“. Klavír má sílu, vokál pronikavost (až křiklavost) a přitom můžete manipulovat s hlasitostí dle aktuálních preferencí, aniž by kterákoliv poloha byla nepatřičná. Estelon do toho vnese svou velikost, obsažnost a eleganci, ale stále je to plně zkrocený, konkrétní zvuk. A Sonus faber, samy o sobě inklinující k mírné sykavosti, jsou prezentnější, než předchozí dvoje reprosoustavy, ale stále naprosto nejedovaté, dokonce vlastně celkově možná nejzábavnější v kombinaci italského šarmu s německou realističností.

T+A R 2500 R vznikal docela dlouho, ale jak se zdá, náročný vývoj (zejména stran streamovací platformy) se vyplatil. Těžko říct, zda na světě existuje nějaký lepší all-in-one (CD / stream / (před)zesilovač / DAC / tuner). Jestli ano, my jsme ho nepotkali, až tak jednoduché to je. V industriálním šasi se ukrývá nejen spoustu funkcí, vstupů a možností (byť ovládací logika občas vyžaduje trochu pružnosti ze strany uživatele), streamovací / ovládací platforma šlape skvěle rychle a stabilně, přístroj podporuje tolik různých rozlišení, že jen těžko najdete něco, co by nepřehrál a to všechno se k uživateli dostává s výkonem a kontrolou, které prostě stačí – nebudete-li chtít ozvučovat svůj prostor nějakými super exotickými kreacemi, které bez tří koncových stupňů prostě nefungují, můžete k R 2500 R reálně připojit vlastně cokoliv a dostanete právě takový charakter, jaký mají dané reprosoustavy (potažmo samozřejmě vaše nahrávky). T+A totiž má styl velmi střídmý, neznamená to však, že suchý – prostě jen prostý zabarvení, zkreslení nebo jakéhokoliv ladění. T+A R 2500 R je famózní všestranný hráč!

Kč 373 000,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ vše pod jednou střechou, tedy skvělá šíře výbavy

+ možnost rozšíření i o phono modul

+ výtečná kontrola, srovnatelná i s dělenými systémy

+ rychlá aplikace a s ní i streamovací platforma

+ přirozené zvukové ladění s vynikající čistotou

ZÁPORY

- reálně nic v kontextu daného formátu – pokud jste připraveni na high-endovou cenu za high-endové výkony

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Altei | www.altei.cz 

PRODÁVÁ: AV Center | www.avcenter.cz 

Audio Video Kino Bratislava 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Bowers & Wilkins Pi6 / Pi8

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies