2017 05 31 TST Creek 50P 1

Mike Creek začal budovat své jméno v roce 1982 s vysloveně levným třicetiwattovým modelem CAS4040 za 99 liber, byť zkušenosti získával již o 12 let dříve ve firmě svého otce a poté ve společnosti Wyndsor, což byl výrobce dostupných magnetofonů, gramofonů a dalších analogových zdrojů signálu. Od těch dob je Creek synonymem solidních a poctivých přístrojů za férové ceny.

Tak jak je u malé anglické manufaktury zvykem, obměn v katalogu je poskromnu a když, tak nanejvýše jednou za pár let. I proto ti, kteří znali nabídku firmy před dejme tomu deseti lety nebudou zmateni a uvidí i dnes ve výrobním programu spíše evoluci tehdejších produktů - ostatně Creek sám to možná tak trochu prozrazuje v tom, že jeho elektronika nese v názvu slovo Evolution, ať už se jedná o integrované zesilovače, CD přehrávače nebo koncové stupně (nic jiného ve formě komponentů vlastně firma nevyrábí, D/A převodníky nebo tunery jsou dnes už jen v podobě volitelných modulů).

Komponenty Evolution se pak dělí do dvou řad, ta nižší a levnější je označená číslem 50, ta vyšší 100. Jednoduché, nekomplikované a přímé - ostatně jako samotné produkty Creek.

2017 05 31 TST Creek 50P 2

Koncový stupeń Evolution 50P je elegantní, estetická a velmi skladná krabička - šasi stojí na bytelných nízkých nožkách a jedinou ozdobou je pěkně opracovaný, minimalistický čelní panel, který má vpravo vygravírované označení modelu a vpravo za hlubokou svislou čárou je vizuálně oddělné jednoduché spínací tlačítko s informační diodou a logem výrobce. Jednoduchost sama, ostatně koncový stupeň mnoho prostoru pro další prvky ani ze své podstaty neposkytuje a "měřáky" by zde působily velmi nepatřičně.

Pohled zezadu je adekvátně jednoduchý - na jedné straně je napájecí zásuvka, vedle ní jeden pár robustních reproterminálů, druhý kanál má terminály na opačné straně šasi. Mezi nimi je jeden pár symetrických XLR a jeden pár nesymetrických RCA analogových vstupů, ten aktivní vybíráte stiskem maličkého tlačítka. Opět zcela nekomplikovaný koncept.

Při pohledu dovnitř jste opět svědky dobře organizovaného prostoru, kde mezi kritickými částmi zesilovače zůstává dostatek prostoru, aby se vzájemně co nejméně ovlivňovaly. Je tu velký 200 W toroid a napájecí blok, vstupní obvody jsou odstíněné od výkonových mohutným chladičem (spodní i horní strana zesilovače jsou v tomto místě perforované pro optimální průtok vzduchu).

Ani deska s výkonovým stupněm nepůsobí nijak komplikovaně, je pěkně čistě osazená a vůbec tu vše působí jako dobrá anglická konstruktérská práce. Žádný japonský sci-fi high tech, ale ani žádný šlendrián - prostě hi-fi jak má být.

2017 05 31 TST Creek 50P 3

V těle s celkovou váhou 7,5 kg a rozměry 43 x 6 x 28 cm (š x v x h) ukrývá Evolution 50P bipolární tranzistory Sanken a výkon 55 Wattů na kanál do 8 ohm, respektive 85 Watt do 4 ohm (ve třídě A/B pochopitelně) s tím, že trvale umí dodat pěkných 8,5 A výstupního proudu se špičkou dosahující na 26 A. Zkreslení v pracovním pásmu 20 - 20 000 Hz nepřekračuje 0,005% a odstup signálu a šumu je přes 102 dB. Celková frekvenční odezva s toleranční +/- 2 dB je 10 - 100 000 Hz a rychlost přeběhu 30 V / us. Zesílení pak poskytuje Evolution 50P 33,3 dB, což je opět solidní.

Creek Evolution 50P jsme měil možnost poslechnout si v jihočeském studiu Hifi Home Art ve více než vybrané společnosti - zdrojem signálu byl "kolega" Creek Evolution 100CD, ale také Burmester 102, hlasitost řídil právě buď CD přehrávač Creek (což takto napřímo bez analogové regulace hlasitosti funguje výtečně) nebo Burmester 101. Porovnávalo se s Burmester 101, ale i Burmester 956 a to na KEF Reference 5 a KEF LS50 (s nimiž je to tedy mimořádně lákavá kombinace za rozumnou cenu...). Propojeno bylo kabely Nordost Tyr 2, Nordost Frey 2 a Nordost Heimdall 2.

2017 05 31 TST Creek 50P 4

Když přišlo na basy, velké Reference 5 už Creek 50P neutáhl tak přesvědčivě, jak by si zasloužily (možná šlo ale hlavně o konflikt dojmů z poslechu s Burmester 956), naopak ale z malých KEF LS50 vykouzlil bas až překvapivý - každopádně kontrabas Charlieho Hadena ve "Stairway to the stars" ("When the heart dances" | 2008 | Naim | naimcd112) byl lehce tvrdší, ale pěkně soustředěný, zahuštěný a energický, na danou třídu měl solidní pružnost, každý tón dokázal drnknout jako vypuštěná tětiva a i když má zvuk možná menší váhu, férová rychlost, čistota a utaženost vám to vynahradí. Evolution 50P nicméně bude ideální spíše k menším reprosoustavám, u kontroly vícero "žravějších" basových kotoučků už je mu přeci jen horko.

Vokál Diany Krall ve "Walk on by" ("Quiet Nights" | 2009 | Verve | 0602517981256) pak zesilovač dokázal hezky položit navrch hudby a byť i zde bylo cítit jistou přímost a spíše snahu o konkrétnost a solidnost, než o hebkou kouzelnost, na danou třídu více než dost energie a příjemná autorita umožňují hlas snadno následovat. Objem je dobrý, působí přirozeně, stejně jako proporce a i když tu nejsou myriády detailů a zesilovač se nesnaží vystihovat ty nejmenší nuance, v kontextu své kategorie odvádí Creek výtečnou muzikální práci.

2017 05 31 TST Creek 50P 5

Nejvyšší tóny kovových perkusních nástrojů v "La Ronde Suite" od The Modern Jazz Quartet ("Django" | 2006 | Prestige | 0025218811026) už se v podání Creek dobře rozdělují na jednotlivá ohraničená cinknutí, byť jsou maličko tenčí a možná by mohl být i sytější, byť by asi byly v tu chvíli méně přesné a méně čisté. Rozhodně jim neschází ani razance, takže v dané cenové třídě si určitě ostudu neuříznou. Navíc ani při vyšší hlasitosti nezískávají nepříjemný říz, naopak jsou stále velmi muzikálně příjemné a kultivované.

Pevný zvuk Creek Evolution 50P nabízí i férovou dynamiku, pokud není připojen k přespříliš složitým reprosoustavám, pak rozhodně nad běžnými standardy své třídy. A tak i v Mahlerově "5. symfonii" hrané Českou filharmonií s Václavem Neumannem v čele (1994 | Octavia Records | OVCL-00258) bylo cítit, že Creek toho poměrně dost ustojí a ani dynamické špičky ho nerozhodí z rytmu, pořád zůstává pevný (tedy zejména s LS50 a podobnými, nicméně i s Reference 5 se jakž takž popral, což je při nepoměru "váhových kategorií" rozhodně dobrý výsledek). Hudba měla drajv a šmrnc, byť takový ten absolutní důraz a mohutnou váhu, tu spíše ne. Ale fakt, že při své třídě dokázal solidně řídit komplexní orchestrální skladbu a dodat do ní energii hovoří rozhodně ve prospěch dynamických schopností Evolution 50P.

2017 05 31 TST Creek 50P 6

Slušnou schopnost udržet si v hudbě pořádek předvedl pak tento kompaktní koncáček i v Oldfieldově divokém díle "Amarok" (1990 | Virgin | 0777 7 86941 2 0), kde i při vyšší hlasitosti v chaotických pasážích neztrácel dobrou přehlednost. Reprodukce je lehce napnutá, taková pečlivě kontrolovaná a hlídaná, ale srozumitelná a Evolution 50P již patří do kategorie zesilovačů, které umí rozkrýt jednotlivé vrstvy a dát na obdiv férové množství informací, byť hon za detailem a analytičnost nejsou Creeku vlastní, takže se nesnaží nabízet expresivní podání s vystrčenými jednotlivostmi, ale spíše komplexní celek s dobrou vnitřní organizací a přehledností.

Je fakt, že podání prostoru v "Trapeze" od Marka Ishama ("Blue Sun" | SONY Music | 074646722725) nebylo tak suverénní a tak jasně holografické jako v podání Burmesteru 956 (ale zase si za cenu německého soupeře můžete koupit v skoro 12 koncáků Creek), ale přesto už scéna vystoupila ven z ozvučnic a i když stále je pořád reprosoustavy lehce cítit, je to spojité a opět příjemně přehledné v pravolevém směru s férovou lokalizací.

Titulní skladba alba "Amused to death" Rogera Waterse (1992 | Columbia | 468761 2) byla nekonfliktně muzikální, poslouchá se velmi komfortně a příjemně snad s výjimkou opravdu, opravdu vysokých hlasitostí. Solidní čitelnost, solidní dynamika, solidní čistota, celková kultivovanost, plynulost a fajnový rytmus, to vše se snoubí do takového toho příjemně anglického stylu s nadhledem.

2017 05 31 TST Creek 50P 7

Velmi kompaktní koncový stupeň Creek Evolution 50P představuje více než solidní standard v segmentu zaplatitelného zesílení. Promyšlená a dobře udělaná konstrukce, velmi dobrá kontrola, živý a kultivovaný zvuk s dobrou kontrolou a čitelností se prostě snadno poslouchá a i když velké a složité reprosoustavy potřebují spíše Creek Evolution 100P, tak v adekvátních kategoriích zvládne řídit s klidem v podstatě cokoliv a zejména s KEF LS50 jsme byli vysloveně nadšení živou radostí, s níž se pouští do libovolného hudebního materiálu...

Kč 24 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ za danou cenu příjemně kultivovaný zvuk

+ velmi slušná kontrola na danou třídu

+ citelný impuls a živost

ZÁPORY

- zvuk je trochu těžší, byť energický

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

PRODÁVÁ: Hifi Home Art | www.hifihomeart.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies