ROTEL Michi zesilovače

2024 10 31 TST Eamlab Classic 102i 1

Ani ne stotisícové severoitalské město Busto Arsizio leží kousek severozápadně od krásného Milána a je domovem nevelké firmy Eamlab, která má ale docela velké zkušenosti (však existuje od roku 1997) a nápady – není to tak dávno, kdy ukázala svět třeba své monobloky Signature Mono s výkonem 200 Wattů / 8 ohm v čisté třídě A, což rozhodně není žádná běžná hi-fi konfekce. Za pozornost stojí ovšem i druhý konec jich katalogu, konkrétně ten nejlevnější model – integrovaný zesilovač Classic 102i.

Majitel a hlavní designér Emanuele Pizzi vystudoval v 80. letech elektroniku na v Legnanu a dává svým komponentům poměrně výrazný průmyslový design. A zároveň zajišťuje, že použité materiály jsou i v dané třídě pocitově nadstandardní.

Však se podívejte jen na ten tlustý čelní panel. Možná jeho členitost působí až brutalisticky, ale kvalitu mu neupřete. Stejně jako všem ostatním kovovým profilům. Výrazné průduchy nahoře a bohaté žebrování po stranách naznačují něco o produkovaném teple a snaze udržet součástky v příjemných pracovních teplotách.

2024 10 31 TST Eamlab Classic 102i 10

Vepředu spatříte středně velký displej, který zobrazuje ale jen základní informace, zato velkými a dobře čitelnými znaky. Kovovými rotačními ovladači si vlevo navolíte potřebný vstup a vpravo chtěnou hlasitost.

Otočíte-li stroj a podíváte se dozadu, je to takový klasický mix konektorů. Vpravo je napájecí zásuvka s vypínací kolébkou, přípojná místa jsou z obou stran vymezena vertikálně orientovaným párem reproterminálů. Ve spodní straně je trojice linkových cinchů a jedny XLR pro klasické analogové zdroje, potěší i vstup pro gramofon s MM přenoskou. Univerzálnost dále zvyšují ne zase tak obvyklá cinchová rozhraní – fixní linkový výstup, pre-out a amp-in, tedy přímé připojení do koncového stupně (třeba pro domácí kino). Je tu ještě 3,5 mm jack napěťové spouště.

2024 10 31 TST Eamlab Classic 102i 13

Za ne úplně velký příplatek pak může být Classic 102i osazen D/A převodníkem – jeden koax, jedna optika, jedno USB. Není to nabídka kdovíjak široká, běžnému provozu však spíše postačí bez omezování. Osazený čip je ES9038Q2M, tedy moderní řešení, podporující vysoká rozlišení – až PCM 32 bit / 384 kHz a DSD512 (nativně, v DoP „jen“ DSD256).

Uvnitř je pak Classic 102i pěkně poctivě postavený. Začíná to dvojicí toroidních transformátorů a pokračuje třeba signálovými obvody v symetrické konfiguraci. Dual mono vedení signálu začíná právě už u napájení, je tak řešena i regulace hlasitosti i samotné zesílení. To probíhá dvěma páry digitálně řízených MOSFETů na každém kanálu.

2024 10 31 TST Eamlab Classic 102i 12

Výrazný akcent klade pan Pizzi na úpravu poslechové úrovně, protože to podle něj má všeobecně největší vliv na celkovou kvalitu. Regulace probíhá pomocí MOSFETů v integrovaném obvodu, jímž se řídí celkový zisk zesilovače. Precizní linearitu zajišťuje digitální řízení.

Zesilovač disponuje solidním výkonem 100 Wattů / 8 ohm, potažmo 180 W / 4 ohmy a výrobce deklaruje stabilitu i při 2 ohmové zátěži, kam proudí 290 W. Hodnota THD+N při plném výkonu do 8 ohm je 0,003% a lepší. Rychlost přeběhu činí 35 V/us. Přístroj pracuje ve frekvenčním rozsahu 20 – 40 000 Hz (+/- 0,2 dB), se separací kanálů přes 77 dB a odstupem signálu a šumu přes 102 dB.

2024 10 31 TST Eamlab Classic 102i 2

Fyzicky je to pak klasický komponent s šířkou 42 cm, hloubkou 38 cm a výškou 11 cm, váha 15 kg také není šokující.

Poslech probíhal v ostravském Studiu Špalíček a to ve společnosti Paradigm Founder 100F (a menších Founder 80F i větších Founder 120H, jejichž aktivní bas se ale pro testování nehodil – každopádně ze zkoušených prostě řada Founder představuje s Classic 102i nebývale synergickou sestavu). Zdrojem byl většinou EverSolo DMP-A8, tu jako streamer s analogovým výstupem, tu jako digitální transport (a neuvěřitelné – přes USB byl zvuk Classic 102i lepší, než po analogovém propojení). Zkoušeli jsme proti kombinaci DMP-A8 / Musical Fidelity M6s PRX a to na kabelech Cardas Clear Sky.

2024 10 31 TST Eamlab Classic 102i 4

Když Rob Wasserman poprvé brnknul na svou basu v „Ballad of the Runaway Horse“ („Duets“ | 1988 | UMG Recordings | 00011105971225) a ještě než stihla první slova zazpívat Jennifer Warnes, říkali jsem si, že tu muselo dojít k omylu. Že jsme něco špatně zapojili… A nebo si špatně přečetli cenovku zesilovače. Tak bujarý, šťavnatý, parádně napjatý bas, jaký se na nás valil s naprostou samozřejmostí jsme prostě nečekali. Ať už byla nastavená hlasitost na „noční poslech“, na běžné úrovni nebo pořádně hlasitě, Classic 102i měl stabilitu, kontrolu a jistotu snad až nepříslušnou takové cenové hladině. Jak? Jak je to možné? Je to trochu šťavnatější podání, pěkně po italsku, ale přesto úžasně suverénní, s příjemně vřelým, lehoulince sladším tónem a parádními konturami. Bas brouká, plný krásy a emocí, zároveň ovšem – viděno optikou cenové relace – geniálně pevný a jistý, konkrétní, procházející ve správný moment podlahou až do hrudníku, kde vám stvrdí sílu a velikost nástroje. Wow… A ta nenucenost s jakou se to děje, to je tedy věc.

Krásná najazzlá „Stay on Your Knees“ (Jesse Marchant | „Jesse Marchant“ | 2014 | No Other Records | NOT01) je skutečně pěkně nahraná a základní (!) integráč Eamlab ji předestřel s parádní čitelností, čisťoučkou, jasnou, ale zároveň plnou váhy a autority. Otevřené, znělé středy opanované zpěvákovým hlasem zní nebývale přítomně a samozřejmě, akustické nástroje okolo něj jsou skvěle definované a přesto celé dění nenese žádnou umělou analytičnost nebo nutkavost – prostě se to děje, hraje to, naplněné italským šarmem a vášní, energické a neuvěřitelně zábavné. Drajv a jiskra vás udrží v sedačce od začátku do konce, přímo vás vsávají. Těžko pochopit za 80 tisíc (respektive 90, protože použití USB vstupu znamenalo ještě další zlepšení)…

2024 10 31 TST Eamlab Classic 102i 3

Ani stopa jakékoliv nejistoty nebo zastřenosti nebyla znát ani na bravurně civilních, realistických činelech v „Jubilee Street“ Nicka Cavea („Push the Sky Away“ | 2012 | Bad Seeds | BS001CD). Žádné efekty, ale myriády odstínů, takže před vámi zvoní prostě a jasně činel – s proporcemi, texturami a dozvuky, přestavujícími standardy dané cenové relace. A přitom tu není žádná urputnost nebo pocit umělosti, každý jeden tón zaznívá naprosto v pohodě, jasně. Ani technicky se nedá říct nic výjimečného, nemáte pocit extrémně tichého až „černého“ pozadí nebo hyperholografie a přesto – všechno do sebe nějakým kouzlem zapadá a hraje to fantasticky, chce se říct „odbržděně“. Tolik života a tak snadnou čitelnost většinově nenajdete ani u podstatně, ale podstatně dražších věcí.

Nejvíc působivá, fakticky šokující, je ovšem dynamika. „Puente de los Orfebres“ Vicente Amiga („Memoria de los Sentidos“ | 2017 | SONY | 886446085975) je záznam točící se primárně kolem akustické kytary, ale ne jen jejích strun, ale i těla a různého poklepávání. Španělská vášnivost byla do místnosti doslova katapultovaná – ta absolutní bezprostřednost, jistota a konkrétnost, ta pevnost a důraznost zesilovače je neuvěřitelná. Intenzita, tělesnost a rychlost jsou fascinující, je to tak bezprostřední, že máte prostě pocit, že před vás někdo kytaristu a jeho nástroj postavil. Husí kůže se objevuje až za ušima, případně na místech, kde to snad ani fyziologie neumožňuje. Výbušná hra je prezentována bez zaváhání se stejně odhodlanou výbušností Classic 102i – opět ona „odbržděnost“ a schopnost famózně suverénní kontroly bez zachvění. Za ty peníze? Wow, wow…

2024 10 31 TST Eamlab Classic 102i 11

Pomalá, houpavá „All My Friends“ amerického rock-soul-folkového písničkáře Amose Lee („Amos Lee“ | 2005 | Blue Note | 00724359735054) je také krásný záznam, čistý a přestože nástrojově nijak komplikovaný, tak plný harmonií a souher i vrstev. A Classic 102i ho otevře, učeše a ukáže – ani náznak jakékoliv deky, stejně jako nepřítomnost tlačení kupředu nebo zdůrazňování. Hudba, čistá, jasná, esenciálně přítomná a konkrétní. Nadhled ani ne stotisícového zesilovače zahanbí ledasjakou konkurenci, ve třídě „pod sto“ patrně všechnu. Každý zvuk má svoje místo a schopnosti Eamlab nejvíc potvrzuje to, jak se zhostil tichoučkého poslechu – ten totiž zůstává stejný jako ten hlasitější až hlasitý, stejně rozčleněný, stejně přehledný, žádné zhroucení scény nebo utlumení případně změna pocitu vyváženosti. Zvuk je tak konkrétní, že si chcete sáhnout.

Na to, že kapela Svneborg Kardyb je vlastně jen duo bicí / klávesy, tak jejich „Fragt“ („Over Tage“ | 2023 | Gondwana Records | 395068) má široké hudební plochy, spoustu vzduchu a vůbec prostorové uspořádání, na kterém se audiofil může „vyblbnout“. Hudba má skvostný fokus, ta soustředěnost, s kterou je každý zvuk zasazený do prostoru před vámi je prostě excelentní. Navíc jsou nástroje šťavnaté, plné a velké, žádný technicistní zvuk – tohle je živý přednes, který dýchá a tepe v něm skutečné srdce. Homogenní scéna (to ale i díky reprosoustavám) je roztažená až za ozvučnice, přehledná a hypnoticky plastická.

2024 10 31 TST Eamlab Classic 102i 7

„Que Sera Sera“ od Pixies („You’re So Impatient“ | 2024 | Warner Music | 4099964058789) není žádný zvukový bonbónek, prostě normální, byť hudebně zábavná skladba. A pak přijde Eamlab Classic 102i a udělá z ní úžasný poslechový zážitek, plný energie, života. Muzikální talent staví na takové té italské barevnosti, není to ovšem nijak přehnané, spíše prostě živoucí a podmanivé ve své samozřejmosti a v tom, jak daleko nad úvodními očekáváními tenhle zesilovač hraje. Můžete hrát i docela hlasitě a do zvuku se nevtírá nic nepříjemného, nepřichází o svou neochvějnou stabilitu a konkrétnost, ba naopak svádí jít ještě výš a výš a výš, protože to pořád není ani únavné, ani jakkoliv nepříjemné.

Integrovaný zesilovač Eamlab Classic 102i na první pohled nepůsobí, že by měl jakkoliv vybočovat z řady. Možná tím, jak je zpracovaný, což je rozhodně nadstandardní. Ale ať už jsme ho zapojili k čemukoliv (a nakonec skončili u Paradigm Founder série, s níž vykazuje nebývalou synergii, skoro stejně si však poradí s vlastně čímkoliv), měli jsme prostě radost z poslechu. Z poslechu tak čistého, tak konkrétního, tak jasného, tak silného a dynamického, tak výbušného a tak přítomného, tak dobře rozlišeného a tak kontrolovaného, že se cenovka jeví nutně jako chyba. Nebyl by úplný nesmysl ani kdyby před ní byla jednička navrch… A vnitřní D/A převodník? Jednoduchá rada. Kupte si ho. Za 10 tisíc je to naprosto bezkonkurenční nabídka. Eamlab Classic 102i v sobě má „něco“ – to něco, které nevyčtete z technických parametrů, které nevykoukáte z topologie ani neodhadnete podle čehokoliv psaného. Je to skvělý zesilovač, ale to nejlepší na něm je neuvěřitelná cenovka. Už plníme prasátko na kus do redakčních sestav – hledáte-li „něco do sta“ (ale i víc…), právě jste našli.

Kč 80 000,-

Kč 10 000,- - modul D/A převodníku

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ buď fantastický výkon za danou cenu nebo fantastická cena, jak se na to chcete dívat

+ překvapivě dobrý D/A převodník

+ sebevědomá kontrola

+ poctivé zpracování

+ skutečně famózní synergie v rámci zkoušeného systému

+ vášnivá, ale ne zdivočelá italská muzikálnost

ZÁPORY

- nic (možná jen lehce netypický design, ale krása je v oku pozorovatele)

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Thrill Audio | www.thrillaudio.eu 

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Focal Diva Utopia

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
Bluesound NODE (Gen 4) [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [1]
AudioQuest Jitterbug [1]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50 (vyplněné 25 kg písku)
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audio Video Show Praha 2025 | výstava hi-fi techniky a domácího kina

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies