2024 08 31 TST STAX SRS X1000 1

Japonský výrobce elektrostatických sluchátek STAX míval super drahé modely už v době, kdy o sluchátkách nebylo téměř vidu a slechu. Vývoj cen nedávných let nicméně firemní katalog postavil do bezmála dostupného světla. Aktuální novinkou je „základní“ set sluchátek SR-X1 (podle STAX („náušních reprosoustav“) a zesilovače (firemním jazykem „energizéru“) SRM-270S, pojmenovaný jako SRX-X1000.

STAX SR-X1

Oproti jiným dostupnějším modelům STAX jsou SR-X1 vcelku výjimečná kulatým tvarem svých náušníků – lépe se díky tomu nosí a vypadají jaksi moderněji. Lehký hliníkový týlní most je v místě kontaktu s hlavou potažený poměrně širokým, ale nepříliš polstrovaným koženým páskem, vzhledem k váze 234 gramů ale není žádnou nepříjemnou zátěží.

Nastavení pozice probíhá přes kovové tyčky se zářezy, ty jsou sice relativně daleko od sebe, ale přesto najít vhodný rozsah není problém. Už proto, že kulaté mušle skýtají dost prostoru pro ucho a kožené náušníky (mix pravé ovčí kůže tam, kde se vás sluchátka dotýkají a umělé verze všude jinde) jsou docela hluboké.

2024 08 31 TST STAX SRS X1000 2

Samotné elektrostatické měniče jsou zvenku viditelné, konstrukce je otevřená a krytá jen tenkými horizontálními prvky. Respektive samotná kulatá membrána pod 580 V pracovním napětím je pochopitelně uzavřena uvnitř systému leptaných elektrod, ventilovaného pomocí velkého počtu otvorů.

Push-pull elektrostatický koncept pracuje od DC úrovní po 41 000 Hz, zachovává zkreslení nižší než 0,01%. Dodávaný šestižilový kabel z bezkyslíkaté mědi je docela těžký, ploché konektory vedou do každé mušle, ale má zase praktickou délku 2,5 m. Vzhledem k tomu, že zesilovač nemá dálkové ovládání je ale otázkou, zda by kratší nebyl také výhodou.

2024 08 31 TST STAX SRS X1000 12

STAX SRM-270S

V balíčku obsažená zesilovací jednotka SRM-270S je dnes základním firemním řešením. Kompaktní šasi vpředu nese jen tradiční pětipinový PRO konektor a regulátor poslechové úrovně, sloužící zároveň stažením na nulu i k vypnutí přístroje. Mezi oběma prvky je drobná dioda, která se při zapnutí rozsvítí.

Vzadu se otevírá jednoduchá konektivita. Jeden pár RCA vstupů doplňuje jeden pár cinchových výstupů, takže SRM-270S můžete vnořit do signálové cesty třeba mezi svůj běžný zdroj signálu a (před)zesilovač nebo kamkoliv jinam se to hodí. Napájení probíhá externí „kostičkou“ s 12 V stejnosměrným napětím.

2024 08 31 TST STAX SRS X1000 19

Zesilovač je celkově provedený poměrně jednoduše a účelně. Na druhou stranu, čelní panel o tloušťce 3 mm a profilované boky dobře odvádí vznikající ne úplně malé teplo (takže přístroj se zahřívá). Zesílení probíhá pomocí prvního stupně s FET tranzistory, přičemž výstupní proudová část prakticky „sleduje“ vstupní napětí a nepřidává skoro žádný vlastní zisk.

Stran technických parametrů mluví STAX o pracovním frekvenčním rozsahu od DC úrovně po 35 000 Hz (0 / -3 dB), harmonickém zkreslení pod 0,01% (1 kHz / 100 V). Zesílení dosahuje 58 dB, chcete-li osmisetnásobné úrovně. Maximální výstupní napětí činí 280 V RMS na 1 kHz.

2024 08 31 TST STAX SRS X1000 21

Zařízení je to věru kompaktní, mající šířku pouze 13,2 cm, hloubku 15,3 cm a výšku 3,8 cm. Váží 540 gramů.

Sluchátkový systém jsme – samozřejmě nepřímo, protože části nejsou zaměnitelné – porovnávali s EverSolo DAC-Z8 / Focal Clear, zdrojem i pro STAX byl hlavně DAC-Z8, ale také EverSolo DMP-A6 nebo Métronome DSC. Chvíli to byla ale i Bluesound NODE NANO.

2024 08 31 TST STAX SRS X1000 18

První co jsme zjistili bylo, že ač jde o maličký zesilovač, stojí za to nechat ho chvíli zahřát pod signálem – bez toho má totiž lehce tvrdší charakteristiku, která se ale po pár minutách a prohřátí (přičemž nakonec zesilovač vlastně i docela „topí“) ustálí, zjemní a dostane do optima.

Basa Charlie Hadena ve „Spiritual“ („Beyond the Missouri Sky“ | 1997 | Verve | 537 130-2) je sejmutá bohatě, ve velkém objemu a typický Hadenův tón je měkký, vřelý a sametově dřevitý. Nástroj jde také hluboko, čemuž systém SRS-X1000 docela zdatně sekunduje. Ne že by hloubky byly masivní jako z dynamických sluchátek, váha tu tak úplně není, zato precizní probarvení a pocit napjaté konkrétnosti. Ty jsou naopak vlastně až bezkonkurenční v rámci této cenové úrovně. Na rozdíl od dřívějších generací základních STAX (ale i jiných elektrostatů) je ho přeci jen víc, je fyzičtější a „basovější“, což je skvělé. Rychlost je pak báječná, z čehož plyne i pocit fyzické důraznosti každého drnknutí napjatých strun.

2024 08 31 TST STAX SRS X1000 4

Famózní je pásmo střední, se skvělou transparentností a brilantní otevřeností, které jsou snad schopné právě jen elektrostaty. SRS-X1000 ale nabízí tyto kvality za cenu, kde to – alespoň bychom řekli – doposud prostě nebylo. „Niccolo“ Buddyho a Julie Millerových („In The Throes“ | 2023) stála právě na vokálním rozsahu obou muzikantů, přičemž jeden jako druhý tu jsou vykresleni s parádní čistotou. Dostáváte do uší skutečně výtečně autentický a super transparentní obraz své nahrávky, potažmo zdroje signálu. Je to až trochu analytický zvuk, přesto ne nějak řízný nebo unavující přílišnou přímostí. Ale spousta detailů strun i zpěvu je příkladná.

Nejinak je tomu ve výškách, podobně jako u středů jsou fantasticky transparentní a jasné, všemožný cinkot v „Nefertiti“ (Lionel Loueke | „Mwaliko“ | 2010 | Blue Note | 509996 88508 2 1) byl skvěle prokreslený, naprosto jasný, rozlišení je vynikající – a znovu, závisí víc na nahrávce jako takové, respektive na signálu, který zesilovač a sluchátka dostávají, než právě na nich. Špičková nahrávka zní jednoduše parádně. Ani tady pak lehce analytičtější přístup neznamená tvrdost či chlad, je to super rychlý zvuk, zaostřený, ale přitom s dostatečným nadhledem, aby vám do uší mohl hrát hodiny.

2024 08 31 TST STAX SRS X1000 8

Nahrávky průkopníků temné elektroniky šmrncnuté world music – australského dua Dead Can Dance – jsou plné energie, stejně jako „Nierika“ („Spiritchaser“ | 1996 | 4AD | 0652637271324). Dynamická skladba měla fantastickou důraznost, díky výjimečně rychlým reakcím membrán je všechno skálopevné, výbušné a razantní. Není to zvuk pro milovníky tučného zvuku, váha je spíše průměrná, ale každý tón působí dokonale ohraničeným, jasným dojmem. SRS-X1000 hrají famózně bezprostředně a kontrolovaně, ráz nahrávky je rozhodně lepší, než by dostupná cenovka napovídala.

Stejné je to s detailností. STAX mají jen málo svého vlastního charakteru, jsou fakticky prosté nějakého zabarvení a „Captain Seňor Mouse“ Chicka Corey (Return to Forever | „Hymn of the Seventh Galaxy“ | 1991 | nahráno 1973 | Polydor | 825 336-2) byla rozkrytá když ne do nejmenších podrobností, tak někam téměř k nim. Hodně se ukazuje nahrávka jako taková, stejně jako velké rozdíly mezi použitými zdroji signálu. Hudba je exponovaná, čisťoučká a soustředěná, velmi jasně vnímáte starší mix se vším všudy. Nezanedbejte zdroj a budete mít opravdu hluboký vhled do své hudby.

2024 08 31 TST STAX SRS X1000 9

SRS-X1000 dokázaly scénu „Miss Otis Regrets“ (Bette Midler | „Greatest Hits“ | 1998 | Atlantic | CD 82497) ukázat překvapivě velkou, roztaženou pocitově i mimo mušle, lokalizace nástrojů i zvuků v pravolevé a vlastně už i předozadní ose je pevná a velice konkrétní. Mezi nástroji je dost vzduchu, vše je sebejisté a jasné, bezmála monitorové.

U „The May Queen“ Roberta Planta („Carry Fire“ | 2017 | nonesuch | 75597934939) trochu chyběla masa rytmických basů – byly krásně ohraničené a rychlé, ale „zalajnované“ s celým pásmem, bez jakéhokoliv přídavku. Výsledek ale není suchý, spíše bychom ho popsali jako precizní, srovnaný a mimořádně – s ohledem na cenu – konkrétní. Pevnost a energie vám do ovšem nejspíš bohatě vynahradí, hudba má totiž skvělý odpich.

2024 08 31 TST STAX SRS X1000 17

Jeden z reálně základních setů japonských STAX – elektrostatická sluchátka SR-X1 a zesilovač SRM-270S – představují nejen vstupní krok do světa této originální tradiční firmy, ale také vstup na pomezí toho, co bychom mohli považovat za sluchátkový high-end. A to za cenu, která v dnešní poměrech, kdy zrovna sluchátka ledaskdy stojí stejně jako velké reprosoustavy, působí velice atraktivně. Co nedostanete na opulentním designu a luxusních materiálech, to se vrátí v transparentnosti, přesnosti, čistotě a detailnosti, stejně jako v excelentní rychlosti. Pokud máte dobrý zdroj signálu a chcete se ponořit hluboko do své hudební sbírky, set STAX SRS-X1000 je mimořádně lákavá nabídka.

MĚŘENÍ – SLUCHÁTKA

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo pomocí systému miniDSP E.A.R.S. – nejedná se o referenční měřící hlavu, disponuje však kalibrovanými mikrofony s profily pro různé typy sluchátek. Měření probíhá v programu R.E.W. s aplikovanou kalibrací pro mikrofony vždy v pěti cyklech na každém kanále pro ověření těsnosti náušníků / nástavců, každé měření probíhá v mírně jiné poloze pro nalezení té optimální a to při akustickém tlaku 84 dB @ 300 Hz u velkých sluchátek a 94 dB @ 300 Hz u in-ear sluchátek. Zobrazené křivky jsou ty nejlepší.

Níže naleznete dvě sady měření frekvenční odezvy – první nemá aplikovanou žádnou korekci. Graf se může zdát obtížně čitelný a neintuitivní, ale žádná sluchátka na rozdíl od reprosoustav neměří vyrovnaně a ani by zvuk takových nebyl příjemný. Doporučujeme porovnávat s výsledky nejnovějších výzkumů a tvarem preferenční křivky Harman Research 2018. Pro snazší interpretaci grafu je k dispozici také verze s aplikovanou kompenzací – tady by se dalo říct, že čím vyrovnanější odpověď, tím lépe.

Pro základní orientaci jsou k dispozici měření Focal Clear, beyerdynamic DT1990 Pro, Koss BT330i, Koss Porta Pro CZ nebo Sennheiser IE 8.

2024 08 31 TST STAX SRS X1000 m1

Frekvenční odezva – bez aplikované kompenzace

2024 08 31 TST STAX SRS X1000 m2

Frekvenční odezva – s aplikovanou kompenzací

Na obou měřeních je vidět, že levé sluchátko se nám přes vší snahu nepodařilo optimálně nasadit na měřící hlavu. Respektive vždy to bylo buď jedno, nebo druhé, nikdy neseděla obě sluchátka zároveň. Z pohledu frekvenční odpovědi i zkreslení (níže) je tedy vhodné brát v potaz jen levý kanál. Soustředíme-li se na něj, frekvenční odezva je překvapivě „plnorozsahová“, nezdůrazněná, prostá propadů i jakýchkoliv excesů – prostě precizní a to tak, že významně nad očekávání dané cenové relace.

2024 08 31 TST STAX SRS X1000 m3

Zkreslení – levý kanál

2024 08 31 TST STAX SRS X1000 m4

Zkreslení – pravý kanál

Kč 32 800,- - set SRS-X1000

Kč 16 800,- - sluchátka SR-X1

Kč 16 800,- - zesilovač SRM-270S

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ naprosto úžasná čistota a detailnost

+ střelhbitá rychlost

+ za danou cenu nepřekonatelná zvuková sebejistota a věrnost

+ sluchátka jsou lehoučká a pohodlná

+ na sluchátka skutečně výborné podání prostoru

ZÁPORY

- chybí více váhy a objemu v basech

- kabel je přeci jen trochu těžký a je fajn ho někde opřít

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Altei | www.altei.cz 

Audio Video Kino Bratislava 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies