2024 06 30 TST GoldNote IS 1000 1

Ačkoliv je firma Gold Note z hloubi florentských kopců primárně známa pro své analogové hračky (gramofony, raménka s jejichž návrhy začínali a přenosky), dnes si ze zařízení toto značky postavíte fakticky celou sestavu – od racku, přes kabely, zdroje signálu a zesilovače až po reprosoustavy. Vyrábí i komponenty z populární kategorie „prémiových all-in-one“, které u nich vládne model IS-1000 MkII.

Ačkoliv na čelním panelu tohoto zesilovače / D/A převodníku / streameru není nijak moc prvků (vlastně se designér zjevně snažil o přesný opak), má IS-1000 MkII kupodivu „svou tvář“. Možná za to může drobná pečeť zlatého loga firmy nad jedinou stavovou diodou a okem přijímače signálu dálkového ovládání, kteréžto prvky se vešly do vizuálně mírnými prohlubněmi z celku vyděleného vertikálního obdélníku po levé straně. Nebo snad maličký displej hned vedle? A nebo relativně velký nápis nad jediným multifunkčním otočným prvkem po pravé straně. Kdo ví…

Čistě jako objekt je IS-1000 MkII sice tvarově vlastně jednoduchý, ale tu a tam něčím ozvláštněný a je tu cítit italská ruka a oko. Chlazení nezajišťují žádná obyčejná žebra, ale řada průřezů, které se nejen přelévají z bočních na horní panel, ale ještě ve finále vytváří zajímavý kapkovitý vzor. Zpracování je pak prostě hezké.

2024 06 30 TST GoldNote IS 1000 3

To zezadu je cítit spíše škola účelnosti, kdy cílem byla pohodlnost provozu a snadná organizace, než elegance. Vše je ovšem krásně a úhledně popsáno, to zase ano. Jediné XLR konektory, které zde uvidíte, patří prvnímu analogovému vstupu, další dva mají cinchovou podobu (a jeden může patřit phono předzesilovači). Analogové výstupy jsou tu dva, oba v RCA verzi.

Následuje sekce D/A převodníku s trojicí optických a jedním koaxiálním vstupem, je tu Wi-Fi anténa doplněná o ethernetové rozhraní a USB port pro zasunutí disků s hudbou. Pod tuto řadu výrobce umístil klasické dvě sady velmi solidních reproduktorových terminálů a zcela doprava napájecí zásuvku a nahoru nad ní spínací kolébku, mezi kteréžto dva prvky se vešel 3,5 mm otvor pro komunikační / spínací napětí.

2024 06 30 TST GoldNote IS 1000 2

Gold Note nijak nehýří technickými podrobnostmi své konstrukce. Obsažený zesilovač je konvenčního typu, pracuje ve třídě A/B a dodává díky výstupním MOSFETům 125 Wattů na kanál do 8 ohm. Zvolíte-li verzi s integrovaným phono modulem, pak je tento v zásadě derivátem pěkně hrajícího firemního modelu PH-10 a podporuje jak MM, tak MC přenosky.

Digitální sekce stojí v běžných verzích na čipu Burr Brown PCM1796, příplatková Deluxe má PCM1792A. Streamovací platforma je – patrně, není to definováno – vlastního vývoje, má certifikát Roon Ready a zvládá jak místní zdroje hudby, tak služby jako TIDAL (vč. TIDAL Connect), Spotify (opět včetně přímého ovládání Connect), Deezer a Qobuz, podporuje internetová rádia vTuner nebo v zásadě jakýkoliv AirPlay a UPnP stream. K ovládání lze použít firemní aplikaci Gold Note Control – ta není špatná, ale mezi to nejlepší na trhu také nepatří, je to prostě rozumně funkční standard.

2024 06 30 TST GoldNote IS 1000 9

DAC zvládá zpracovat PCM signály s rozlišením až 24 bit / 192 kHz, do kterého se také převádí případné streamované DSD. Pokud chcete nativní zpracování, to u jednobitových signálů přístroj umí v případě přehrávání z lokálního připojeného disku do úrovně DSD64.

Zajímavou a neobvyklou funkcí je Booster. Nejde o zvýšení výkonu, jak by se mohlo zdát, ale o lehkou obměnu frekvenční charakteristiky (ekvalizaci, chcete-li) s vrcholem na 50 Hz. Cílem je dosáhnout plnějšího a bohatšího zvuku, což má prý pomáhat zejména menším reprosoustavám. Funkce je k dispozici ve třech úrovních – vypnutá, zdůrazňující na 50% a na 100%.

2024 06 30 TST GoldNote IS 1000 10

Z technických parametrů kromě výkonu deklarují v Gold Note celkové harmonické zkreslení 0,005% při 5 W, respektive 0,1% jako strop v celém audio pásmu při výkonech mezi 0,1 a 50 W. Tlumící faktor má minimální hodnotu 100, odstup signálu a šumu zase 100 dB (u linkových a digitálních vstupů), potažmo 80 dB (u phono modulu, což je rozhodně dobrá hodnota).

Zbývá už jen udat fyzické rozměry 18 kg vážícího přístroje – šířku 43 cm, výšku 13,5 cm a hloubku 37,5 cm.

2024 06 30 TST GoldNote IS 1000 6

Poslech probíhal vícekrát v showroomu studia Voix, kde jsme měli k dispozici velkou část portfolia firmy Gold Note. Hrálo se třeba z gramofonu Giglio s phono předzesilovačem PH-10 (interní phono není tak zábavné, ale rozhodně je velmi solidní, můžeme-li soudit), poslouchalo se hlavně přes A3 EVO II a A6 EVO II a srovnávalo třeba s IS-10 či Marantz STEREO 70s. Vše na kabelech Actinote. V dalším případě jsme mohli srovnávat třeba i s McIntosh MC12000 nebo Accuphase E-4000, kdy zdrojem byl Matrix Audio X-SABRE 3, zde zase na kabelech Nordost Tyr 2. Jako použité reprosoustavy krom výše zmíněných byly i Dynaudio Contour 30i a KEF R11 Meta.

Vzhledem k minimálním zkušenostem s danou značkou jsme do začátku vlastně neměli žádná očekávání, ale to, jak se zesilovač zhostil velkého kontrabasu Charlie Hadena v jemné „Spiritual“ („Beyond the Missouri Sky“ | 1997 | Verve | 537 130-2), to bylo tedy něco. Bohatý, saturovaný bas plyne s bohatýrskou italskou vášnivostí, ale zároveň cítíte, že přístroj má skutečně velmi pevnou kontrolu, žádné měkčí okraje tónů, žádná bublavost – jen soustředěné, pružně napjaté tóny, hluboké, plné váhy a syté broukavosti. Vášeň smíšená s jistotou je poslechově velmi atraktivní, navíc se zdálo, že svou prosadí IS-1000 MkII napříč reprosoustavami.

2024 06 30 TST GoldNote IS 1000 5

Tak jak by se daly spodní oktávy označit za energické a důrazné, tak je střední pásmo stejně bohaté a barevné, ale měkčí, až příjemně líbezné – přitom konkrétní v adekvátním standardu této vyšší třídy. Zpěv Buddyho a Julie Millerových v „Niccolo“ z alba „In The Throes“, vydaného roku 2023, nabývá velkých proporcí, zaznívá s moc hezkou otevřeností a bohatý na detaily, ač nevytažené nějak technicky do popředí. Dění plyne s milým klidem a bezkonfliktní poslouchatelností, přestože mírou informací brnká Gold Note o high-endové mety.

Do cinkotu výšek v „Nefertiti“ (Lionel Loueke | „Mwaliko“ | 2010 | Blue Note | 509996 88508 2 1) vnáší IS-1000 MkII přeci jen trochu své vlastní vřelosti a sladšího doteku, nicméně jinak jsou kovové tóny úderné, živé a rychlé, dobře vyhraněné a bezproblémově detailní, ačkoliv ne analytické. Hlavním dojmem z poslechu se zdá být taková všeobjímající sytá harmoničnost, což je tak trochu vlastností italské audio školy.

2024 06 30 TST GoldNote IS 1000 7

Jakkoliv není 125 Wattů výkonu nijak málo, působí ve svém projevu IS-1000 MkII jako ještě citleně větší „elektrárna“ – důraz a požehnané množství síly, které proudí skrze dynamickou „Nierika“ od Dead Can Dance („Spiritchaser“ | 1996 | 4AD | 0652637271324) jsou docela nečekané. Tučný zvuk není jen mohutný, ale i úderný, ne až dravý, nicméně rozhodně odvážný a hudba tak má drajv. Projev je vášnivý, skutečně dynamický a šťavnatě plnotučný, přitom poctivě kontrolovaný. Jestliže chcete vnímat dynamiku jako dar ukázat masivní drajv a energii, pak Gold Note vyhoví nad očekávání ochotně.

Už ze všeho doposud řečeného by se nejspíš dalo odvodit, že IS-1000 MkII není takovým tím opatrně přesným, křehce vybalancovaným audiofilským nástrojem na rozkrývání nejzazších koutů nahrávek, ale že cílí primárně na zábavu a vášeň. Je tomu tak i u „Captain Seňor Mouse“, hudebními nápady Chicka Corey a jeho kapely Return to Forever („Hymn of the Seventh Galaxy“ | 1991 | nahráno 1973 | Polydor | 825 336-2) hýřící, byť ve zvukovém pojetí již trochu postarší nahrávky. Ta je v podání Gold Note ale nenuceně přehledná, má šmrnc, byť nejde až k dokonale vycizelovaným nejdelším dozvukům, nejjemnějším odstínům a podobným delikátnostem – na druhou stranu bez výhrad předestírá hudbu plnou chutí, barev a emocí, jak si to takováto cenová relace vyžaduje.

2024 06 30 TST GoldNote IS 1000 8

Velký zvuk, velký prostor, vlastně bez ohledu na poslechovou konfiguraci – tak zněla „Miss Otis Regrets“ od Bette Midler („Greatest Hits“ | 1998 | Atlantic | CD 82497). Notná sytost, až zahuštěnost reprodukce zajišťuje pocit výtečného propojení celé stereofonní báze, je tu vybalancovaná kázeň s vášnivostí a čitelnost je v pohodě. Ne holografická, leč na úrovni, příslušné prémiové hi-fi sestavě se vším všudy. Hlasy ani nástroje se nepřekrývají a lokalizace je prostě dobrá.

Největší silou (vlastně skoro doslova) Gold Note IS-1000 MkII je grip (takové hezké, pádné anglické slovíčko, pro které se české „kontrola“ ani „autorita“ vlastně hodí, ale ne úplně a zcela), šťavnatá důraznost a bohatá barevnost – díky tomu byla „The May Queen“ Roberta Planta („Carry Fire“ | 2017 | nonesuch | 75597934939) prostě skvělým, šlapajícím, dynamickým, dramatickým poslechovým zážitkem. Zábava z poslechu přímo tryská, v některých kombinacích o trochu víc (to platí zejména pro „celofiremní“ sestavy), někdy lehce méně, ale nenašli jsme ani jednu verzi sestavy, kde by nebylo úsměvně zábavné IS-1000 MkII poslouchat.

2024 06 30 TST GoldNote IS 1000 4

Integrovaný zesilovač s velmi dobrým D/A převodníkem, rozumným streamerem (ne z pohledu kvality zvuku, spíše jako příjemnosti aplikace) a výtečným phono modulem je atraktivní nemainstreamovou nabídkou pro každého, kdo hledá pohodlné, vesměs kompaktní řešení vyšší třídy. Zejména pokud necílíte na studiovou dokonalost a analytičnost, jako spíše na barvy, sílu, váhu a emotivnost, pak se vám IS-1000 MkII určitě bude líbit. Zvnějšku je elegantní, nabízí praktickou sadu funkcí a možností, ale hlavně umí hrát muzikálně a autoritativně, až nečekaně živě a zábavně. Prostě výtečné prémiové hi-fi s všestrannými kvalitami pro potěchu ucha.

Kč 105 735,- - verze LINE (bez phono modulu)

Kč 116 335,- - standardní verze

Kč 137 535,- - verze Deluxe (s lepším D/A převodníkem)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ solidní šíře výbavy

+ autorita a grip, s nímž řídí reprosoustavy

+ zábavná plnokrevnost a živost

+ všestranný prémiový all-in-one se zábavným charakterem

ZÁPORY

- pro někoho se může zdát maximální podporované rozlišení jistým limitem

- celkově není ovládací logika nejsvižnější / nejpříjemnější (zejména streaming)

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Voix | www.voix.cz 

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Focal Diva Utopia

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
Bluesound NODE (Gen 4) [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [1]
AudioQuest Jitterbug [1]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50 (vyplněné 25 kg písku)
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audio Video Show Praha 2025 | výstava hi-fi techniky a domácího kina

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies