ROTEL Michi zesilovače

2024 09 30 TST Denon PMA 3000NE 1

Japonský Denon byl před nějakou tou dobou považován za jednoho z králů hi-fi, po jistou chvíli poté se soustředil spíše na řekněme dostupnější segment trhu, ale poslední dobou, zdá se, se snaží navrátit i do vyšších pater, ať už špičkovými AVR nebo nejnověji třítisícovkovou stereo řadou, uvedenou do povědomí integrovaným zesilovačem PMA-3000NE (který budou následovat zatím neveřejné další komponenty).

Zvnějšku nemůže být tento model ničím jiným, než dílem shirakawské továrny Denon. Nejde jen o osvědčené tvary s mírně zvlněným čelním panelem a povědomým rozložením prvků, jde i o samotnou hodnotu celkového zpracování, které prostě působí jako „Made in Japan“. V centru dění se nachází masivní prohlubeň, z níž vystupuje neméně působivý ovladač hlasitosti z jednoho kusu hliníku, má pěkný chod a jemnou citlivost.

Napravo od něj se nachází maličký OLED displej s nezbytnými informacemi o nastavení zesilovače, ještě o kousek dál je zmenšenina ovládání hlasitosti, kterou si vybíráte potřebný vstup. Levou část pak okupují ještě menší obdoby těchto ovladačů, sloužící k regulaci basů, středů a vyvážení kanálů. Nad nimi naleznete tři maličká tlačítka – pro sepnutí analogového režimu (je slyšet jen skutečně maličko, spíše pro pocit), k vyřazení tónových korekcí a nakonec na volbu MM nebo MC režimu phono předzesilovače. Praktickou paletu doplňují už jen tlačítko spínací a 6,3 mm výstup na sluchátka (mimochodem slušný – minimálně a to, že je součástí integráče).

2024 09 30 TST Denon PMA 3000NE 17

Zadní panel nabízí konektivitu očekávatelnou. Napájecí zásuvka bez zemnícího pinu, jak je u firmy zvykem, dále čtyři páry pěkných reproterminálů pro možnost bi-wiringu a pak už jen řádka vstupů. Tři linkové cinche plus phono vstup, výstup linkový a přímý vstup do koncového stupně třeba pro snadnou kombinaci s řetězcem domácího kina. Praktickou konektivitu znamenají i 3,5 mm jacky výstupního i vstupního předávání signálu z dálkového ovládání.

Digitální svět reprezentují tři optiky (jeden konektor umí hlídat přítomnost signálu a spouštět se třeba když zapnete televizi, je tu ještě koax a USB k připojení počítačů a využití maximálního dostupného rozlišení integrovaného D/A převodníku.

2024 09 30 TST Denon PMA 3000NE 3

Vnitřní konstrukce navazuje na principy prozkoumané předchozími modely, ať už je to PMA-2500NE nebo PMA-A110. Jsou tu dva zakázkové transfomátory na EI jádru, otočené vůči sobě tak, aby kompenzovaly vzájemné elektromagnetické vyzařování. U výstupů najdete pár masivních kondenzátorů. Analogová signálová část je shromážděná po pravé straně a odstíněná kovovou přepážkou, výkonové moduly příléhají na velké chladiče. Ovládací elektronika se nachází v dalším samostatném segmentu v přední části.

Zesílení má na starosti evoluce osvědčeného řešení Ultra High Current Single Push-Pull – jinými slovy jeden pár tranzistorů s nadstandardní proudovou kapacitou v push-pull zapojení na každém kanálu. To ústí ve výkon 80 Wattů do 8 ohm, potažmo 160 Wattů do 4 ohm vlevo i vpravo. Celý zesilovač má dvoustupňové diferenciální zapojení.

2024 09 30 TST Denon PMA 3000NE 6

Nově navržený je předzesilovač. Pomocí operačního zesilovače upravuje plynule zisk, namísto aby šlo o soustavu relátek nebo ještě běžnější potenciometr typu ALPS.

Zcela přepracovaná pak byla digitální část. Modul nyní obsahuje čtyři převodníky ES9018K2M v přímé blízkosti zdvojených hlavních hodin. Během procesu převodu vše zpracovávají obvody s technologií Ultra AL32 Processing, která vyhlazuje „schodovitou“ formu vzorkovaného signálu a tvoří hladší, bezmála spojitě analogovou křivku. Maximální dostupné rozlišení je 32 bit / 384 kHz u PCM a 11,2 MHz u DSD.

2024 09 30 TST Denon PMA 3000NE 8

Výrobce udává z parametrů dále celkové harmonické zkreslení pod 0,01% (-3 dB / 8 ohm / 1 kHz), odstup signálu a šumu je lepší než 107 dB na linkových vstupech, respektive 89 a 74 dB pro MM a MC phono.

PMA-3000NE je docela solidní kousek kovu a součástek – má šířku 43,4 cm, hloubku 44,3 cm a výšku 18,2 cm, váží jako celek tučných 24,6 kg.

2024 09 30 TST Denon PMA 3000NE 11

Zesilovač jsme poslouchali v rámci hlavní redakční sestavy na KEF Blade One Meta s Métronome DSC, ale také v „desktop“ systému s EverSolo DAC-Z8 a Fyne Audio F1-5, kdy jsme postavili proti Musical Fidelity M8xi. V prvním případě šlo o dělený zesilovač Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR. Porovnávali jsme také s koncovými stupni Rotel RB-1590 a RB-1582 MKII, případně s Audio Analogue AA100DM. O kabelech, filtrech a dalším příslušenství nebo vinylové části se dozvíte v pravém sloupci -->.

Až nás vlastně zaskočilo, jak odvážně a objemně, stejně jako to s jakou silou se PMA-3000NE pustil do basových tónů v „Black Wolf Blues“ (Margo Price | „Strays II“ | 2023). Je to „japonsky měkký“, spíše vřelejší, ale plnotučný zvuk se spoustou váhy. Je to takový pružný, velice plný, možná co do objemu lehounce dominantní přednes, který laskavě brumlá a přitom už zvládá solidně oddělit a definovat jednotlivé tóny. Nejde tedy o puristické audiofilské hi-fi, ale o mírně „do hezka“ posunutou reprodukci s dobrou strukturou, takovou dospěle nenucenou. Když jsme chvíli poslouchali, odhadovali jsme cenu klidně do relace „něco přes 100“.

2024 09 30 TST Denon PMA 3000NE 9

Soudě podle „Soak Up The Sun“ (Soccer Mommy | „Karaoke Night“ | 2023) zesilovač nezkouší nějak vylepšovat a přepracovávat obyčejný mix, přesto tím, že umí vzít velmi poctivě za rytmickou složku a hraje poctivě šťavnatě a pocitově barevně, tak z toho všeho vytváří moc pěknou, vlastně až muzikální formu. Středy jsou trochu jemnější, řekněme elegantnější, vůbec ne špatně srozumitelné – prim ovšem stále leží na pocitu bohatosti po všech stránkách. Svým způsobem jde o zpřesněnou, konkrétnější obdobu zvuku dávného PMA-2500NE. Čitelnost totiž působí skutečně dobře, ač zesilovač hraje velmi „analogově“.

Výšky v „Ready Set Go“ Grace Potter („Mother Road“ | 2023 | GEP Adventures) jsou nahrané poměrně prominentně, Denon je jakoby uklidní, neposouvá je nějak kupředu a přesto jim zůstává solidní objem, stejně jako znělost. Jsou tedy takovou organickou složkou, velmi kultivovanou – tak jako všude si PMA-3000NE hraje trochu po svém, je to však velmi příjemné, prosté jakékoliv křiklavosti nebo konfliktnosti bez ohledu na hlasitost.

2024 09 30 TST Denon PMA 3000NE 13

Macatý zvukový profil velmi pěkně reprezentuje dynamickou intenzitu nahrávek. „La jetée“ (Raphaël | „Haute fidelité“ | 2021 | SONY | 886448619079) je sama o sobě velmi šťavnatá a Denon jako by tomu ještě trochu pomohl. Na „pouhých“ 80 Wattů výkonu má pocitově sílu, že dokáže sebejistě rozklepat i podlahu, svým temnějším a krásně rytmickým, plynulým důrazem váš dokáže vtáhnout do tempa skladby. Ladění je trochu starosvětské, „tělo“ nástrojů a zvuků je však příkladné, ochotně vyplňuje prostor a až kupodivu nepůsobí vůbec, že by měl potíže s řízením i velkých Blade One Meta.

Texturami a nuancemi poctivě prodchnutá „I Asked“ (MABGATE | „MABGATE“ | 2023) byla tak nějak nenuceně přehledná, zesilovač v rámci své kategorie vlastně bezproblémově udržel i super hluboko posazené tóny trochu efektního mixu. Kontury jsou řekněme trochu měkčí, nicméně tak všeobecně organicky čitelné. Je to v souladu s preferencemi, které pozorujeme u japonských produktů vyšší třídy. I tady je cítit lehce temnější vyvážení, přesto vše zní tak nějak graciézně, lehce, s vyzrálostí a zcela bez pocit nějaké technicistní analytičnosti.

2024 09 30 TST Denon PMA 3000NE 14

Šířka i proporce stereofonní scény v „Čierna šelma“ Kataríny Málikové („Postalgia“ | 2019 | Slnko Records | SR 0119) byly poměrně velké a to též v pocitu objemu. Je to takový skoro zaplavující, všeobjímající zvuk, snadno vstřebatelný, záměrně organicky vyladěný a i když to není řekněme perfektní fokus, za dané peníze odvádí přístroj solidní práci. Může za to jistě i kontrola – jakmile se soustředíte, všechno má své místo, ale tak nějak „normální“, bez technicistnosti.

Ačkoliv má PMA-3000NE své lehce specifické ladění, právě díky němu i ostřejší, chcete-li nervóznější skladba typu „All of My Friends are Going to Hell“ (Reverendka Kristin Michael Hyter | „SAVED!“ | 2023 | Perpetual Flame Ministries) se poslouchala nekonfliktně. Můžete si nastavit nižší i vyšší hlasitosti, zesilovač prostě „drží“, ač to dělá po svém. Projev je pěkně zahuštěný, tučný a barevně bohatý, line se jako sirup, odvážně energický, sladký a vřelý, přitom působící jako celek dostatečně přirozeně.

2024 09 30 TST Denon PMA 3000NE 16

Integrovaný zesilovač Denon PMA-3000NE je pěkný, zvukově lehce starosvětsky pojatý kousek, který do pečlivě zpracovaného šasi směstnává solidní zesilovač s dobrým D/A převodníkem, slušným phonem i sluchátkovým výstupem. Je to univerzálně muzikální přístroj, který má svůj jasný charakter, ale přitom dostatečně dobrou kvalitu, aby hudba byla konkrétní, dobře čitelná a hlavně krásně barevná. PMA-3000NE se bude ideálně hodit k menším reprosoustavám, u kterých byste chtěli plnější spodní frekvence a také pro ty, kdož mají rádi „analogovou“ zvukovou charakteristiku. Každopádně v dnešní době raketově rostoucích cen je právě ta jeho za dané zážitky příjemně realisticky nastavená.

Kč 88 990,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ bytelná stavba

+ solidní D/A převodník na poměry těch integrovaných

+ stejně tak vůbec ne špatné phono a sluchátkový výstup (ne lepší než externí, ale fajn za tu cenu)

+ plnokrevný, vřelý, kultivovaný zvuk

+ udávaný výkon působí výrazně vyšší díky celkové autoritě a plnosti

+ velmi příjemné zvukové ladění

ZÁPORY

- někomu mohou chybět XLR vstupy, případně víc různých vstupů obecně

- regulace hlasitosti je relativně strmá už od počátku

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz 

Audio Video Kino Bratislava 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies