ROTEL Michi zesilovače

2024 07 31 TST Mission 778X 1

Značka Mission patří mezi řekneme zlatý fond hi-fi z Velké Británie, které vzniklo v období 60. – 80. let minulého století. Dnes spolu s Wharfedale, Audiolab, QUAD, Castle, Leak (a pár „profi“ odnožemi) patří pod křídla IAG a zdá se, že v posledních letech objevuje znovu svou identitu a vytváří odvážnější výrobky, než dřív. Krom krásných znovuzrozených reprosoustav Mission 770 je to nově třeba i řada elektroniky 778. Aktuálně je k dispozici integrovaný zesilovač 778X, ale brzy přibydou též 778S a 778CDT jakožto digitální zdroje.

778X svým mírně nestandardním půdorysem („poloviční“ šířka, nevelká výška, zato signifikantní hloubka) lehce evokuje styl v Anglii nijak neznámý – stačí se podívat na komponenty Cyrus nebo historický Naim NAIT, ale i další. Přesto je 778X dostatečně svébytný, abyste jeho styl přiřadili právě pod křídla Mission.

Obdélník předního panelu netvoří prakticky nic jiného, než dva mohutné otočné ovladače a spínací tlačítko mezi nimi. Otáčením vlevo vybíráte z nabídky vstupů, otáčením vpravo zase dávkujete dostupnou hlasitost. Je ale fakt, že jsme opomněli zmínit, že nad spínačem je ještě stavová dioda a po jeho stranách přijímač pokynů dálkového ovládání a sluchátkový výstup v 6,3 mm formátu.

2024 07 31 TST Mission 778X 2

Na opačném konci bytelného těla, za krytem s nijak nápadnými, ale četnými větracími otvory, najdete vzhledem k rozměrům bohatou konektivitu. Ta analogové zahrnuje tři cinchové vstupy (jeden dedikovaný pro gramofony s MM přenoskami) a jeden pre-out výstup, digitální má dvě optiky, koax a USB pro spojení s počítači – poslední USB pro datové paměti slouží k aktualizaci softwarového vybavení zesilovače. Trochu netypické jsou dva přítomné digitální výstupy – koax a optika. Dále je tu pak už jen sada reproterminálů pro levý i pravý kanál a napájecí zásuvka s vypínací kolébkou. Vidět není vnitřní Bluetooth anténka, na níž navazuje čipset s podporou aptX.

Stejně jako výše citované znovuzrozené reprosoustavy 770 i 778X je inspirovaný dávným modelem dostupného, jednoduchého integrovaného zesilovače firmy, posazeného však do kontextu moderní doby. Stabilní napájení zajišťuje zdroj postavený kolem středně velkého toroidního transformátoru, výkon pak dodávají moderní tranzistory – na kanál dostanete 45 Wattů do 8 ohm nebo 65 W v zátěži poloviční. Ovšem s poměrně vysokým ziskem 31 dB, takže 778X bude působit dostatečně hlasitě.

2024 07 31 TST Mission 778X 3

Mission se docela výrazně pyšní svým modulem MM phono předzesilovače se ziskem 47 dB a klasickou RIAA ekvalizací. Zesílení je postaveno na JFET tranzistorech. Do digitální části byl jako jádro všeho použit čip ESS ES9018K2M s 32bitovými technologiemi jako HyperStream nebo Time Domain Jitter Eliminator a podporou rozlišení 32 bit / 384 kHz a DSD256. Také sluchátkový výstup se zdá být víc než jen do počtu. Můžete k němu připojit sluchátka s impedancí 20 až 600 ohm a výstupní impedance je sympaticky nízkých 4,7 ohm.

Z technických parametrů Mission definuje pracovní frekvenční rozsah 20 – 20 000 Hz s poklesem 0,5 dB, celkové harmonické zkreslení 0,005% (30 W / 8 ohm), odstup signálu a šumu 45 dB nebo separaci kanálů lepší než 80 dB.

2024 07 31 TST Mission 778X 5

To vše se vejde do šasi s šířkou 23,6 cm, hloubkou 38 cm a výškou 9,8 cm při váze 6,3 kg.

Integrovaný zesilovač Mission 778X jsme poslouchali hlavně v sestavě s Cambridge CXC a EverSolo DMP-A6 v porovnání s Cambridge CXA81 a to na reprosoustavách Fischer & Fischer SN-70 a kabeláži Dynamique Audio Horizon 2. Své si ale odehrál i ve „velkém“ systému spolu s Métronome DSC a KEF Blade One Meta proti Norma Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR, kde byl použit mix kabelů Nordost Heimall 2, Nordost Valhalla 2 a KrautWire Super Symetric Gold. O dalších součástech redakčních sestav včetně podložek, filtrů, kabelů, doplňků a vůbec se dočtete v pravém sloupci -->.

2024 07 31 TST Mission 778X 18

Přes všechny pozitivní ohlasy, které se k nám o tomto kousku donesly, jsme přeci jen čekali výkony adekvátní dané cenové kategorii – plný, houpavý a sytý bas se samozřejmě anglickou bohatostí a nonšalancí v „Glem ikkje“ od Kari Bremnes („Det vi har“ | 2017 | Strange Ways | WAY 309) pro nás byl přesto naprosto nečekaným překvapením. Možná má Mission trochu měkčí definici a snad i tendenci k maličko temnějšímu podání, nicméně ten pocit z opravdu hezkého podání a jakéhosi nadhledu dalece přesahuje to, co běžně za podobné peníze dostanete. Skoro se zdá, že integráče této třídy hrají trochu anemicky oproti šťavnaté fortelnosti 778X. Možná, že na to jde Mission trochu po svém, ale dává v kontextu kategorie famózní pocit síly a objemu.

Mission 778X je od svých tvůrců obdařen skutečně líbezně vyladěným osobním šarmem a kouzlem. Proměnil relativně jednoduchou nahrávku „Feeling Like Myself“ od Roses & Revolutions („Midnight Monsters“ | 2021) v muzikální prožitek. Staví se k hudbě přeci jen s jaksi elegantnější a měkčí formou, ale detaily z ní vyplouvají tak nějak v poklidu (je to přeci jen britský přístroj a má tamní typický styl), zvuk je harmonický, plný a je velká zábava ho poslouchat, vlastně trochu bez ohledu na připojené komponenty, protože výsledku vtiskne tak trochu svůj podpis kdekoliv se nachází. Nemá potřebu vypichovat detaily, spíš ztělesňuje klasické hodnoty hi-fi školy z Velké Británie – ale činí tak za vlastně nesmírně atraktivní peníze v poměru k výsledku.

2024 07 31 TST Mission 778X 17

Docela jadrně (ač objemově ne přebujele) znějícím výškám v „Beauty Queen“ (Roxy Music | „For Your Pleasure“ | 1999 | nahráno 1973 | EG | 0724384744922) vtiskl 778X decentní velikost i energii, spíše trochu klidnější, bez pocitu nějaké zvonivosti nebo prominantnosti. Je to lehce starosvětské ladění, nicméně ačkoliv nenabízí takový ten moderně audiofilský akcent na detaily a nuance, jde o velmi zábavné, živoucí, organické podání, které se směle může měřit s rozlišením strojů i kategorie 30 tisíc. Kdo ví, dost možná i víc. Prostě ačkoliv na jednu stranu jasně víte, že to není přesná analýza nahrávky, na stranu druhou z ní vyvěrá nezanedbatelné množství hudební podstaty a hudby jako takové, což je dnes kvůli brutálně rostoucím cenám ve třídě pod 20 tisíc velmi nedostatkové zboží.

Šťavnatý a bohatý, přitom ale ne divoce rozmáchlý zvuk malého zesilovače působí velmi dobře i z pohledu dynamiky – takové té subjektivní, která nejde přes objektivní rychlost a výbušnost zvuku, ale přes pocit bohatosti a síly. Čtveřice nástrojů v Debussyho „Assez vif et bien rythmé“ (Carmina Quartet | „Smyčcový kvartet op. 10“ | 1992 | Denon | CO-75164) působí lehce hladší co do podání textury strun, nicméně drobně akcentovaný důraz vespod podpoří vjem velikosti, objemu a váhy, načež najednou máte před sebou mix plnokrevně živý. Ne ve smyslu výbušného, střelhbitého dramatu, ale takové sytosti a barevnosti, které vás naplní.

2024 07 31 TST Mission 778X 16

Kultivovanou lze nazvat hru Mission 778X také z pohledu rozlišení nahrávek. Zesilovač – naprosto v proporcích toho, kam patří – neukazuje precizní 3D obraz houslí, smyčce a ambientu kolem Julie Fischer, hrající Paganiniho exhibiční vrtošivé skladby (neboli „caprice“) v čele s „No. 1 in E major“ („24 Caprices“ | 2010 | Decca | 0028947822745), ovšem umí nabídnout úroveň skutečného hi-fi s báječně muzikálním podtónem. Cítíte, že se k vám dostává hlavně obsah, dobře přehledný a srozumitelný i přes maličko měkčí formu. Kompaktní formát ani nevelký výkon, zdá se, při poslechu na běžné hlasitosti zvládají měniče bez problémů. Není to high-end, ale kéž by taková „normálnost“ byla v základních cenových relací standardem.

Prostor báječně sejmuté hudební scény v „Indigo Dreamscapes“ (Jack DeJohnette / Pat Metheny / Herbie Hancock / Dave Holland | „Parellel Realities Live…“ | 1993 | Jazz Door | JD 1251/52) byl homogenní, ne obrovský, ale v této kategorii příkladný, opět tak nenuceně přehledný, byť bez holograficky prezentní definice jednotlivých instrumentů nebo ambientu. Ale přestože nemůžete snadno prstem ukázat na každou jednotlivost, je tu plasticita, jakkoliv zvuk nemá holografické ambice, pravolevá organizace a dokonce i letmý dotek hloubky tu jsou v míře, která za dané peníze nemůže než plně uspokojit – a výsledek je „prostě hi-fi“.

2024 07 31 TST Mission 778X 15

„The Logical Song“ od Supertramp („Breakfast in America“ | 2010 | nahráno 1979 | A&M | 0600753304372) hrála s elegantním britskou zábavností, prostě plynulá, vyživená co do objemu a barevnosti, poháněná kupředu decentním akcentem na rytmickou část frekvenčního rozsahu a ve výsledku parádně muzikální. Není to v nějakých konkrétních jednotlivostech, ale v umění, jímž 778X propojí nahrané noty do poslechově příjemného celku, jak snadno to vše plyne a působí.

Kompaktní zesilovač Mission 778X má solidní výbavu, vybalancovanou funkčnost z analogového, gramofonového i digitálního pohledu a hlavně nabízí skutečně britský šmrnc a muzikální pohodu za cenu, v níž je v dnešních časech razantního zdražování těžko doufat. Přesto to v Mission (potažmo IAG) dokázali a vyrobili zesilovač, který je trochu starosvětským, pěkným hi-fi komponentem za nesmírně atraktivní cenovku, vztaženo k dodávaným výsledkům. I kdyby začínala dvojkou (možná i trojkou), pořád by stál za pozornost a pořád by jeho muzikální talent budil poslechovou spokojenost. Ale za 18 tisíc? To je 778X etalonem toho, co stojí za to vyzkoušet, uvažujeme-li o dostupné sestavě.

Kč 17 890,-

FOTOGALERIE


--- --- --- --- ---

KLADY

+ šíře výbavy v kompaktním balení

+ a také cena za ten rozsah možností

+ nenucená anglická muzikálnost

+ plný zvuk (byť trochu „po svém“)

+ překvapivě solidní stavba

ZÁPORY

- dálkové ovládání má své limity

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: RP Audio | www.rpaudio.cz 

Audio Video Kino Bratislava 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Bowers & Wilkins Pi6 / Pi8

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies