ROTEL Michi zesilovače

2024 07 31 TST Chord Anni 1

Britská značka Chord Electronics z hrabství Kent je známá svými neobvykle designově pojatými přístroji, sahajícími od digitálních zdrojů signálu po přenoskové, integrované a dělené zesilovače. Jejich poznávacím znakem je nejen neobvyklá komplexnost D/A převodníků, ale i nebývale kompaktní konstrukce. Ze schopnosti dosáhnout velkých výsledků na malých půdorysech těží i řada Qutest (slovní hříčka na anglické slovo „nejroztomilejší“) se svými prakticky kapesními rozměry. Její součástí je i primárně „stolní“ integrovaný a sluchátkový zesilovač Anni.

Designově je maličká krabička méně extravagantní, než je u značky běžné, je to fakticky pravoúhlá „cihlička“, jíž příslušnost ke značce Chord dodávají jen dvě barevné ovládací „perličky“ v pravé části přední horní hrany komponentu.

Zepředu je vidět hlavně doprostřed situovaný nevelký ovladač hlasitosti (jeho jemnost a pevnost chodu jsou spíše „ok“, ale dá se na to samozřejmě zvyknout), sloužící stisknutím i jako přepínač vstupů, dále pak po obou stranách umístěné výstupy na sluchátka (6,3 mm + 3,5 mm). Pronikají sem ještě vyhloubené jamky pro zmíněné kuličky (jednou se Anni zapíná, druhou se volí míra zesílení / zisku pro reprosoustavy) a také tu najdete šest řádek perforací pro odvod nežádoucího tepla.

2024 07 31 TST Chord Anni 2

Další chladící otvory jsou na straně horní, spolu s vygravírovaným modelovým označením a plaketkou s logem. Chlazení je též na boku. Vzadu má zesilovač vlastně – vzhledem ke svým rozměrům – docela slušnou konektivitu. Jsou tu dva analogové cinchové vstupy, vlevo i vpravo od nich výstupy na banánky, což je logická volba v souladu s proporcemi. Napájení probíhá přes externí 15 V / 6 A adaptér s čtyřpinovým konektorem, stejnosměrný proud lze distribuovat do další jednotky přes malý konektor. To je praktické, nemusíte tím (se správným adaptérem) používat ve stolním uspořádání nad sebou – k čemuž má výrobce praktický stojánek – víc než jeden hlavní přívod k celé sestavě. Posledním prvkem vzadu je zemnící konektor.

Hliníkové šasi přístroje je vytvořeno ze dvou polovin, které se na sebe přiklopí a tím vzniká celkově čistý vizuální dojem s puncem industriálnosti. Vnitřní uspořádání je hodně „zahuštěné“, i z toho důvodu se dovnitř vešel i chladící větráček – kdybychom však neviděli obrázky vnitřku, vůbec bychom o něm nevěděli. I s ním se nicméně Anni při provozu docela dost zahřívá, takže nechat kolem dost vzduchu je na místě.

2024 07 31 TST Chord Anni 3

Obvodová topologie staví na zjednodušených postupech technologie ULTIMA – jako vlastně všechny současné firemní modely. Ať už momentálně napájí sluchátka nebo reprosoustavy (po zasunutí jacku do předních výstupů se automaticky ztlumí repro výstup), používá Anni technologii dvojité „dopředné“ vazby pro opravu chyb.

Výstupní výkon je „stolních“ 10 Wattů na kanál do 8 ohm, k úplně vysokým hlasitostem Anni tak nedosáhne – snad jen s velmi citlivými reprosoustavami. Na sluchátkové výstupy by se mělo dostat zhruba kolem 3 W / 32 ohm nebo 0,5 W / 300 ohm. Zesilovač navzdory své velikosti pracuje ve třídě A/B, v souladu s principy Chord používá ale spínaný napájecí zdroj.

2024 07 31 TST Chord Anni 4

Z technických parametrů se dále dozvíte o hodnotě THD 0,02%, odstupu signálu a šumu -92 dB a pracovním frekvenčním rozsahu 5 – 60 000 Hz (-3 dB). To samozřejmě nejsou high-endové hodnoty, nicméně v tak malém balení jsou v rámci cenové kategorie fajn.

Chord Anni má půdorys 16 x 9,7 cm (š x h) a výšku 4,25 cm, váží „muších“ 625 gramů – je třeba však všude připočíst kostku napájecího zdroje s prakticky stejnou velikostí a hmotností.

2024 07 31 TST Chord Anni 5

Malý zesilovač jsme poslouchali jak v roli sluchátkového centra (spolu s EverSolo DMP-A6 a EverSolo DAC-Z8, plus sluchátky Focal Clear), tak malého zesilovače, který s oběma zmíněnými zdroji signálu hrál buď s Fyne Audio F1-5 (místo Musical Fidelity M8xi) nebo Fischer & Fischer SN-70 (kde nahradil Cambridge CXA81). O podrobnostech sestavy jako jsou kabely, příslušenství atd. se dozvíte v pravém sloupci -->.

Pokud chcete využít sluchátkový výstup, má Anni subjektivně síly na rozdávání, s Clear zesilovač „mával“ s naprostou jistotou a rezervou napříč hlasitostmi. Naopak v roli partnera pro reprosoustavy tu jsou praktické limity, pramenící z omezeného výkonu. Pro běžnou nebo „večerní“ hlasitost na pracovním stole Anni stačí, mírně hlasitější reprodukce je už ale „tak tak“. Jakkoliv běžně posloucháme všichni doma tak na 1 Watt, občasná špička se tu a tam dostane klidně na deseti a výjimečně i stonásobek této hodnoty a tam samozřejmě už Anni neposlouží. Na druhou stranu, je to skutečně primárně „stolní záležitost“.

2024 07 31 TST Chord Anni 7

Zůstaneme-li v komfortní zóně Anni, překvapí vás, že třeba i hutný a velmi hluboko posazený, záměrně důrazný a dominantní bas v „I Am No One“ (Gemini Killer | „The Worst of Gemini Killer Vol. 8“ | 2012 | Army of Darkness) vytékal z reprosoustav statečně – řádně temný, docela plný a bohatý, možná měkčí, ale pocitově „sálající“ šťavnatostí. Definice je přiměřená kategorii, síla zase kompaktním rozměrům, ale obecně to není špatné, Anni rozhodně netrpí anemickou opatrností. Ve sluchátkách pak dostanete hloubky pěkně naplno, taktéž takové kulatější a měkčí, ale hutné, silné a pod dobrou kontrolou v libovolné poslechové úrovni.

Na rozdíl od všeobecně neutrálních modelů značky zní Anni přeci jen jinak. Na kytaře a ženském vokálu postavená „Pigeon“ (Cloth | „Secret Measures“ | 2023 | Rock Action Records) zněla na jednu stranu klidně a uvolněně, na stranu druhou ale masitě a šťavnatě, zvuk je čistý, byť trochu jemnější v konturách. Ovšem nic, co by nesplňovalo standardy kategorie a nepřevyšovalo očekávání od tak maloformátového zařízení. Přednes je možná spíše atraktivní a plný, než dokonale analytický, ale vůbec to nevadí, má zábavný šmrnc. Ve spojení se sluchátky se nám líbilo, jak charakter Anni zklidní potenciálně nemilosrdný projev Clear a jak je tu vše pevné, jisté a jasné, protože Focal mají k dispozici nadbytek síly.

2024 07 31 TST Chord Anni 16

Romanticky jazzová linka činelů v „The Look of Love“ (Ronald Isley & Burt Bacharach | „Here I Am“ | 2003 | SKG Music | 00600445050075) byla až překvapivě hezká. Jednak ve smyslu solidní pevnosti tónů, jednak v množství detailů, kdy možná Anni vnáší trochu vřelosti a hladkosti do přirozené říznosti kovu, ale přesto tu dokáže udržet velice solidní rozlišení. Je to takový pocit nenásilné a pohodové znělosti. Focal Clear ani při vyšší hlasitosti nepustil zesilovač do ostřejších poloh, aniž by to nicméně nějak významně ohladilo pocit výtečného rozlišení. Přes do jisté míry tučnější zvuk sluchátka „stíhají“ a dobře reagují na jemné nuance.

Pokud dumáte nad tím, zda limitovaný výkon nějak omezuje pocit dynamiky nahrávek, pak máme dobrou zprávu. Anni vás možná nepustí ke koncertním hlasitostem (vlastně ani k těm, kterými byste zlobili sousedy), ale už kolem poloviny dostupného rozsahu hlasitosti našponovaná „Lamp Lady“ (Sevdaliza | „Shabrang“ | 2010) hrála docela nahlas. Nicméně výš už je cítit, že špičky nemají potřebnou rezervu výkonu. Ale opět – pro použití na stole pro reálný poslech to celkem postačí. Jestliže vaše reprosoustavy nicméně mají velmi nízkou citlivost, chcete naplnit zvukem větší prostor nebo hrát nahlas, porozhlédněte se spíše jinde. Ale pokud jsou prim sluchátka a bedny jen doplněk, strach nemějte – Focal Clear pulsují pod tlakem Anni velmi suverénně, zvuk je konkrétní, razantní a hrdě výbušný.

2024 07 31 TST Chord Anni 11

Na „Hello“ Hanni Rani („Ghosts“ | 2023) se nám zdálo, že ačkoliv tento malý Chord vnáší do výsledné reprodukce špetku bohatosti a šťavnatosti (tj. lehoulinký zpříjemňující efekt) navíc, tak ve své komplexní podstatě jde skutečně o zjednodušenou verzi zvukového směru, který nabízí třeba Ultima Integrated nebo i vyšší kousky. Zejména čistý, klidný a dobře čitelný střed a urovnaný bas vás skladbou tak nějak pohodově provedou, nic na vás netlačí a rozlišení, respektive poslechová dostupnost nuancí a celková zřetelnost působí dobře v rámci dané cenové relace. Neokatý a úhledný je i poslech přes sluchátka, analytičtější (vlastně trošku tvrdší) náturu Focal Clear zesilovač docela výrazně utlumí a zklidní, přitom měniče dobře rozhýbá, nezkresluje a nechává hudbu vyniknout vlastně až muzikálně a snadno. V roli sluchátkového zesilovače je Anni velice dobrý.

Podání prostoru má Chord Anni pak moc hezké, až je s podivem, kde se to v něm bere. Scéna „Solkverv: I. Skrida“ Henninga Sommerra („BORDERS“ | 2023 | nahráno 2021 | 2L | 2L-173-SABD) byla homogennější a hlubší než u Cambridge Audio, možná ne tak roztažená do stran, ale skutečně pěkná. Jak ve smyslu rozložení nástrojů, tak v soudržnosti a celkové organizaci. Platilo to i u sluchátek, kde dění není soustředěné do jediného středobodu, ale má šířku i hloubku.

2024 07 31 TST Chord Anni 14

Co je pak fajn, to je celková plynulost a v rámci kategorie nadstandardní bohatost reprodukce. Rocková „Number 149“ Rosalie Cunningham („Two Pieces Puzze“ | 2022 | Esoteric Antenna) je možná trochu klidnější, řekněme audiofilštější, ale přesto jí nechybí rytmus a snadná, zábavná poslouchatelnost. Anni v sobě má bezmála muzikální jiskru. Umí tak trochu potlačit případné méně příjemné aspekty, které by mohla sestava nést a nechává hrát muziku „na pohodu“, ale už pod solidní kontrolou.

Chord Anni je miniaturní zesilovač pro poměrně specifické nasazení. Tj. je to fajn stroj kdekoliv potřebujete mít zvuk po ruce (to zejména kvůli absenci dálkového ovládání) a kde vystačíte s průměrnou a nižší hlasitostí, takže přístroj nedotlačíte k logickým limitům. Nicméně jako sluchátkový zesilovač obstává skutečně výtečně, rozhýbe sluchátka s rezervou a dá jim velmi příjemný charakter, „podrží“ pěkně od basů až k výškám a hraje nekonfliktně, ale ne nějak opatrně. U reprosoustav může být fajn vybrat nějaký trochu citlivější model, ale jinak i tady Anni poslouží solidně, kdybyste se oprostili od vnímání fyzických rozměrů tohoto zařízení, je to prostě slušný zesilovač dané cenové kategorie – byť jak bylo řečeno v úvodu tohoto odstavce, platí pro to jisté specifické podmínky. Pokud ale hledáte něco na stůl, do menších místností nebo tak něco, je Chord Anni atraktivní právě svou jinakostí a zábavným laděním.

Kč 36 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ jedno z nejmenších možných řešení, které se vejde kamkoliv

+ praktické ozvučení pro sluchátka i reprosoustavy v jednom

+ naddimenzovaný výkon pro sluchátka a schopnost pevného řízení

+ uvolněný, klidný a poměrně plný přednes

+ možnost přizpůsobení zisku / hlasitosti

+ i malý výkon stačí pro nižší a střední hlasitosti

ZÁPORY

- při vyšším zisku lehounce šumí

- chybí dálkové ovládání

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Audio Center Czech | www.audiocenter.cz 

Audio Video Kino Bratislava 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Bowers & Wilkins Pi6 / Pi8

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies