Métronome referenční streamer

2024 06 30 TST Matrix Audio mini i pro 4 1

Se streamery „východní“ provenience, nadupanými až po střechu funkcemi, možnostmi a skvělými technickými parametry jako kdyby se roztrhl pytel. Jedním ze zástupců je i značka Matrix Audio, založená třemi kamarády v čínském městě Si-an v roce 2006, už tehdy s primárním zaměřením na „digitál“ – od D/A převodníků postupně došli k dnešnímu portfoliu, které zahrnuje krom streamovacích zařízení také třeba kabely nebo (před)zesilovače, stejně jako vývoj vlastního operačního systému.

Základním stavebním kamenem nabídky je série mini-i, v níž je fakticky jen jeden produkt, byť má-li přídomek PRO, obsahuje navíc ještě sluchátkový zesilovač.

Mini-i PRO 4 je kompaktní přístroj s pěkným zpracováním. Pohledový základ tvoří profil tvaru L, sestávající z čelní a horní desky. Nahoru se vešlo jen logo a spínací tlačítko, dopředu pak do mírně tvarované plochy barevný a ostře zobrazující dotykový displej, dvě podoby sluchátkového výstupu (6,3 mm a symetrický 4,4 mm) a dvě zapuštěná tlačítka pro ovládání, ačkoliv dost pravděpodobně snad vyjma poslechu přes sluchátka zůstanete u celkově solidní a svižné aplikace MA Remote či jednoduchého dálkáče. Pro náročnější je k dispozici operační systém / platforma / přehrávač MA Player, která nejen ovládá, ale podílí se i na zpracování digitálních signálů.

2024 06 30 TST Matrix Audio mini i pro 4 2

Zařízení zvládá streamovat jak z lokálních zdrojů, tak cokoliv přes AirPlay 2 a UPnP, dále má TIDAL Connect i Spotify Connect, internetová rádia vTuner i certifikaci Roon Ready.

Navzdory malým rozměrům nacpal výrobce do zadního panelu velmi širokou škálu konektivity. Je tu velká napájecí zásuvka klasického typu, nemusíte se tedy bát externího spínaného zdroje. Připojení do sítě zajišťuje gigabitový ethernetový konektor a elegantně schovaná Wi-Fi, oželet budete muset Bluetooth.

2024 06 30 TST Matrix Audio mini i pro 4 6

Připojení k různým diskům usnadňuje USB port moderního standardu C (po připojení se obsah disku naindexuje a vytvoří přehlednou knihovnu), klasicky k počítačům poslouží USB-B. Jednu běžnou optiku a jeden koax pak doplňuje HDMI ARC pro zvuk z televize. A co víc, Matrix Audio se rozhodli integrovat také analogový cinchový vstup (se třemi nastavitelnými úrovněmi zisku), takže mini-i PRO 4 může být skutečně šikovným centrálním bodem sestavy. Analogový výstup je k dispozici jak v RCA, tak XLR formě a je stejně jako sluchátková část regulovaný (třeba pro připojení aktivních monitorů).

Jádrem D/A převodníku je čip ES9039Q2M z aktuální generace, spojený s čtyřmi výpočetními jádry procesoru ARM Cortex-A55 s 2 GHz taktem pro rychlé reakce. Díky tomu si mini-i PRO 4 poradí prakticky s čímkoliv, co jeho směrem pošlete – u PCM signálů je to 24 bit / 768 kHz, dále zvládne rozbalit plně MQA kodek a umí také DSD. Přes DoP do 11,2 MHz, nativně dokonce 22,4 MHz.

2024 06 30 TST Matrix Audio mini i pro 4 9

Přítomný sluchátkový zesilovač není jen takový malý doplněk, má symetrickou obvodovou konstrukci a vysoký výkon. Na 4,4 mm výstupu je něco mezi 500 mW @ 600 ohmech a 2 200 mW @ 33 ohmech, na 6,3 mm souputníkovi jde o 130 mW až 1 200 mW do stejných zátěží. To by mělo roztančit i složitější sluchátka. A to čistě, protože odstup signálu a šumu je minimálně 116 dB a THD+N maximálně 0,0005% v celé šíři audiopásma.

Samotné signálové obvody mají také úctyhodné měřené parametry. Na XLR výstupech najdete frekvenční rozsah 20 – 20 000 Hz s linearitou +/- 0,1 dB (pokles -3 dB je na 90 kHz), odstup signálu a šumu 127 dB a THD+N pod 0,00010% v celém slyšitelném rozsahu. Separace kanálů je pak přes 146 dB. RCA výstupy jsou na tom jen o kousíček hůř – čistě z tohoto pohledu je mini-i PRO 4 fenomenální.

2024 06 30 TST Matrix Audio mini i pro 4 11

Jak už bylo řečeno, jde o malou jednotku – půdorys má šířku 22,4 cm a hloubku 18,6 cm, výška dosahuje 5,3 cm. Váha je muších 1,3 kg.

Streamer mini-i PRO 4 jsme zkoumali jak v nearfield sestavě proti EverSolo DAC-Z8 (tedy primárně v roli D/A převodníku) s Musical Fidelity M8xi a Fyne Audio F1-5, ale také – což se nabízelo nejvíce – spolu s EverSolo DMP-A6 ve společnosti Cambridge CXC a Cambridge CXA81 na Fischer & Fischer SN-70. Krátký poslech jsme věnovali i v sestavě s Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR a KEF Blade One Meta, kde poměřovací metou byl Métronome DSC. O kabelech, podložkách, filtrech a další výbavě té které sestavy se dočtete v přehledu v pravém sloupci -->.

2024 06 30 TST Matrix Audio mini i pro 4 17

Na tak malou a vlastně finančně snadno dosažitelnou krabičku nabízí mini-i PRO 4 bas jdoucí hluboko, ve velkém objemu a dopadající na posluchače s lehce oblou rozvážností, zato důkladou silou. Minimálně jednalo-li se o nejspodnější efektní tóny v „I Am No One“ od Gemini Killer („The Worst of Gemini Killer Vol. 8“ | 2012 | Army of Darkness), které jsou záměrně koncipované tak, aby šly až na dohled infrabasu. Matrix Audio do hudby zase tak moc nezasahuje, nechává ji protékat takříkajíc vlastní vahou, není cítit dodatečného zabarvení, ale ani žádná mohutná utaženost, která by limitovala pocit energie. Je to přesně ten druh transparentnosti a „propustnosti“, kterou slibují špičkově „bezcharakterní“ technické parametry.

Tělo kytarových strun a vlastně i hlasu zpěvačky skupiny Cloth v „Pigeon“ („Secret Measures“ | 2023 | Rock Action Records) zní velmi čistě a pevně, je tu velká míra kultivovanosti, stejně jako pocit, že není projev nějak „modulován“ – přednes je hladký, zcela vyrovnaný, ukázněný a realistický. Nemá takové to kouzlo high-endu, kterým by se vám rozbušilo srdce, ale standardy „komerčního“ hi-fi překračuje skutečně výrazně. Nad obdobnými nově vysvitnuvšími hvězdami podobného typu a ceny vede Matrix Audio v pocitu plnosti – ne jakékoliv těžkosti, ale v řekněme konkrétnosti a realisticky uvolněné distribuci energie.

2024 06 30 TST Matrix Audio mini i pro 4 16

Výtečně čisté a „prostě normální“ jsou také výšky, cinkající v nahrávce „The Look of Love“ Ronalda Isleyho a Burta Bacharacha („Here I Am“ | 2003 | SKG Music | 00600445050075). Objemově je jich zcela správné množství, nezastiňují svou energií ani trubku, ani vokál, ale stejně tak se ani trošku neschovávají za ostatními nástroji. Textura je fajnová, možná celkově vyznívají lehounce hladčeji a jemněji, ale i tak v kontextu třídy prostě bezvadně konkrétně. Zvuk nemá žádnou svou přidanou barvu, styl nebo cokoliv jiného, skladba je odhalená, ale tak poklidně, nesynteticky – za 26 tisíc je to kvalita, kterou by měli vzít v potaz všichni výrobci a popřemýšlet o svých obchodních politikách ve třídě klidně dvakrát tak vysokých cenovek.

Se stále stejnou neochvějnou jistotou prezentuje mini-i PRO 4 také energii poměrně našlápnuté „Lamp Lady“ iránsko-nizozemské experimentální písničkářky Sevdalizy („Shabrang“ | 2010). Důrazné tóny jsou možná trochu krotší, prezentované bez tlaku, ale konkrétní a zejména v basu držené pevnou rukou. Energie pruží, doráží, je sytá a v pevné formě – až se nechce věřit, že hraje velmi kompaktní krabička za 26 tisícovek a ne třeba D/A převodník prémiové třídy od nějaké známé značky za klidně bratru dvojnásobek. Není to taková ta vášnivá dynamika se strhující charakteristikou, je trochu formální, ale ne studiově odtažitá. Přesto tolik nenucené jistoty z tak drobného zařízení naprosto potěší a je úplně jedno, zda zvuk proudí do reprosoustav nebo sluchátek, charakter ani jistota se nemění.

2024 06 30 TST Matrix Audio mini i pro 4 14

Vzornost reprodukce se projevila také v „Hello“ Hanii Rani z jejího loňského alba „Ghosts“. Nemáte pocit, že byste měli hudbu jako na dlani, že by z ní prýštily droboučké detaily nebo jemnůstky – přesto je to skvěle čisté, upravené, dominantně organické. Hudba je celek, ale celek prokreslený, sestavený umně z přesně definovaných jednotlivostí a je to přeci jen jiná liga, než jakou obvykle ukazují zařízení této třídy z běžné produkce. Konkurovat může v současnosti (ze značek v celosvětové distribuci, pomiňme teď „na koleně“ dělané místní specialitky) zase jen jiné „Chi-Fi“. Třeba DMP-A6 nabízí o kousek barevnější a bohatší pocit, ale jinak je rozlišení srovnatelné – u Matrix Audio asi o kousek soustředěnější. S mini-i PRO 4 se můžete do hudby skutečně hezky a nerušeně ponořit, působí přes vší svou přesnost a zjevnou transparentnost víc muzikálně, než jakkoliv analyticky. Tak trochu vlastně i tady přístroje „nevnímáte“, nevnáší do výsledku své bytostné charakteristiky, jen jaksi „nepřekáží“.

Výsledný zvuk Matrix Audio se trochu vzpírá snaze najít pro něj nějakou konkrétní slovní škatulku, snad vyjma slov jako „dobrý“ nebo možná spíše „skvělý“ (za ty peníze). Třeba podání scény v „Solkverv: I. Skrida“, komorním orchestrálním dílku Henninga Somerra („BORDERS“ | 2023 | nahráno 2021 | 2L | 2L-173-SABD), je vlastně nenápadné, nemáte pocit, že by před vámi vyvstali hudebníci z masa a kostí a přesto – je to super scéna, plastická, homogenně propojená po solidně široké pravolevé ose i s ne úplně malým náznakem protažení do hloubky, kdy nástroje snadno lokalizujete v obou směrech. Kontury nejsou studiově narýsované a přesto nemáte pocit jakékoliv nepřehlednosti. Vzájemné ovlivnění kanálů a jakékoliv roztřepení tu prostě nejsou a výsledek tím působí – těžko najít slovo jiné, než „normálně“ (což je v oblasti reprodukci zvuku skutečně těžko dosažitelná a náročná meta).

2024 06 30 TST Matrix Audio mini i pro 4 15

Maličký mini-i PRO 4 si v „Number 149“ Rosalie Cunningham („Two Pieces Puzzle“ | 2022 | Esoteric Antenna) neosobuje právo podtrhnout nějak rockový rytmus skladby, nechává ji prostě být, jen jako kdyby předal nealternovaný signál z jedné domény do druhé a nechal pracovat samu nahrávku a připojený řetězec. Tím možná působí záznam maličko klidněji, ale přesto má sebejistě definované tempo, bas má váhu a všechno je ve výsledku vlastně super příjemné na poslech. Není tu žádná jednotlivost, kterou byste zpozorovali, všechny části reprodukce jsou umně vyvážené do takového celku, který „jen dělá svou práci“ a nic víc. A přesto se to moc pěkně poslouchá – je tu energie, tělo, detail, srozumitelnost a přehlednost, prostě celkově velice dobrý reprodukovaný celek.

D/A převodník a streamer s celkově velmi pěknou výbavou, kompaktním formátem a super atraktivní cenou Matrix Audio mini-i PRO 4 potvrzuje již docela dlouho rostoucí trend „východní kvality“ – zejména díky nemalé podpoře čínské vlády a pro západní svět tamním bezkonkurenčním podmínkám pro vývoj, výrobu a export také Matrix Audio nabízí velmi vysokou hodnotu svých produktů za velice atraktivní peníze. Vítězem je tu pochopitelně zákazník… Za naprosto bezproblémově dosažitelnou investici (v hi-fi světě) dostanete krabičku plnou funkcí, hezky vyrobenou a ve zvukovém projevu řádně „nijakou“ ve smyslu vysoké transparentnosti. Je tu pevnost, konkrétnost, zábavnost, prostě všechno, co dnes běžně stojí klidně dvakrát tolik, budete-li to hledat u velkých a tradičních značek. Vezmeme-li pak v potaz, že mini-i PRO 4 má velmi dobrý sluchátkový výstup a analogový vstup, je to prostě další malý východní zázrak dobrého zvuku za skvělé peníze!

Kč 25 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ velmi atraktivní hodnota za danou cenu

+ dobrý sluchátkový výstup

+ analogový vstup

+ dobrá konektivita

+ rychlost ovládání i streamování

+ kompaktní formát a za dané peníze velmi solidně zpracované šasi

ZÁPORY

- zdálo se, že na výstupních konektorech je signál tišší, než je běžné

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

Audio Video Kino Bratislava 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Bowers & Wilkins Pi6 / Pi8

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies