2017 01 10 TST Arcam CDS27 1

Arcam (Amplification and Recording CAMbridge), firma, která uspěla kompaktním integrovaným zesilovačem A60 už v roce 1976 (prodala více než 30 000 kusů), dodnes úspěšně funguje a mezi jinými patří k průkopníkům méně typických řešení - jako jedna z prvních firma ukázala all-in-one přístroj hi-fi kvalit, stejně jako jedna z mála používá chytré řešení třídy G u svých zesilovačů.

Přestože spousta lidí zná Arcam v posledních letech hlavně jako producenta vynikajících high-end A/V receiverů, firma má dnes i velmi širokou nabídku dvoukanálových produktů. Jako jedna z nemnoha značek pak Arcam zachovává v produkci i CD / SACD přehrávač, v pojetí CDS27 kombinovaný ještě se síťovým modulem.

2017 01 10 TST Arcam CDS27 2

Arcam CDS27 má klasické tvary Arcam, hladké a jednoduché, s čistým čelním panelem. Šestikilový přehrávač je poměrně hluboký, ale zato celkem nízký, s rozměry 43,3 x 27,8 x 8,7 cm (š x h x v) patří určitě k nadprůměru a to nejen rozměry, ale i úrovní zpracování - je to prostě pocitově bytelný kus kovu.

Na čelním panelu tvoří dominantu kompaktní obdélník, tvořený vysokými dvířky mechaniky a navazujícího dvouřádkového displeje se zelenými, výborně čitelnými znaky. Krom maličké stavové diody a typového označení je tu už jen pětice tlačítek - čtyři menší pro ovládání reprodukce a jedno velké spínací.

2017 01 10 TST Arcam CDS27 3

Zadní panel skýtá pohled na klasickou napájecí zásuvku na jedné straně, na druhé pak na baterii konektorů - jednak je tu analogový výstup ve dvojitém provedení (1 pár symetrických XLR a 1 pár nesymetrických RCA analogových konektorů), je tu dvojice 3,5 mm "provozních" jacků (vstup čidla dálkového ovládání a 12V spoušť) a RS232 konektor pro začlenění do systémů chytrého ovládání.

Přímo uprostřed je pak digitální část - jednak v podobě digitálního audio výstupu optického a koaxiálního, jednak a hlavně ale v podobě LAN konektoru a konektoru Wi-Fi antény, které otevírají přehrávači svět streamování (přes dostupnou aplikaci, která umí jak lokální streamování, tak internetová rádia a funguje výborně), stejně jako USB port pro připojení datových pamětí a pevných disků.

2017 01 10 TST Arcam CDS27 4

Uvnitř jsou obvody rozdělené do čtyř sekcí, navzájem propojených datovými kabely. Samostatnou desku má napájení, digitální část i analogový výstup, mechanika pro CD a SACD kotoučky je pak ukryta v plastovém krytu.

Načtená data zpracovává čip Texas Instruments / Burr Brown PCM1794 s rozlišením 24 / 192, aby následně dostala novou časovou informaci v hodinách s velmi nízkým jitterem. Přehrávač má udávanou frekvenční odezvu od 10 do 20 000 Hz (+/- 0,5 dB), celkové harmonické zkreslení nepřekračuje 0,002% a odstup signálu od šumu je lepší než 110 dB, což je slušné. Streamování podporuje jen PCM signály, ale umí DSD soubory zkonvertovat a přehrát alespoň tak.

2017 01 10 TST Arcam CDS27 7

CDS27 jsme poslouchali zejména v roli partnera k Arcam FMJ A29, ale také jako zdroj pro Naim Nait XS + Naim FlatCap XS, pro Norma Revo IPA-70B nebo Cambridge CXA80 - srovnávalo se s OPPO BDP-105D nebo Cambridge CXC a to přes Harbeth Monitor 30, Xavian Premio a Xavian Perla přes kabely ZenSati Authentica nebo TelluriumQ Silver a Black.

Stopě kontrabasu v "So What" Milese Davise ("Kind of Blue" | 2005 | Columbia | CK 64935) dokázal přehrávač načrtnout celkem pěkné, na danou kategorii solidně pevné a čitelné kontury, basové tóny by mohly vycházet o něco lehčeji, jsou zato však hutné a syté, nástroj sám pak je posazený spíše o krok více dozadu. Objemově je spodních oktáv akorát, ani nepřečnívají, ani nepůsobí nedostatečně, přehrávač je pak celkem informativní a už se tu začínají rozdělovat jednotlivé polohy a začíná tu být zřetelná rozmanitost basové linky. Možná by reprodukci trochu rozproudila kapka šťavnatosti navíc,, ale v dané ceně má energie dost, stejně jako důrazu.

2017 01 10 TST Arcam CDS27 8

Právě zejména díky zmíněné rozhodně nadprůměrné informativnosti, respektive velmi dobrému rozlišení, umí CDS27 pěkně a srozumitelně vykreslit lidské hlasy - vokál Katie Melua v "God on the drum, devil on the bass" ("The House" | 2010 | Dramatico | DRAMCD0061) působil svěže, barevně, byl čistý a celkový přednes na danou třídu rozhodně nadstandardně transparentní. Hlas sice nebyl úplně brilantně soustředěný, přesto měl už punc realističnosti a uvěřitelných proporcí, byla v něm cítit kontrola a stabilita.

Na nejvyšších tónech v "That slavic smile" od The Modern Jazz Quartet ("Echoes" | 1987 | Pablo | 00025218014229) bylo cítit, že přehrávač umí být konkrétní, umí v rámci kategorie rozhodně nadprůměrně načrtnout strukturu kupříkladu u činelu a nepřehání to se znělostí, nesází na efekt, byť trochu objemu navrch a jaksi zřetelnější naléhavost by reprodukci o něco projasnilo. Celkově ale výšky CDS27 zapadají do celkového charakteru dobře a nenásilně bezešvě, pokud jste příznivci věrnosti s trochu analytičtějším, autentickým podáním, charakter Arcamu oceníte.

2017 01 10 TST Arcam CDS27 11

V Musorgského "Velké bráně kyjevské" ("Obrázky z výstavy" | 1995 | Denon | CO-78827) už vám Arcam umožní nakouknout do působivosti dynamiky velkého orchestru, byť proporčně je hudba přeci stále ještě o kousek menší, opět ale v rámci třídy nic, co by mohlo znamenat problém. I tak však CDS27 přináší do prostoru velký klavír s velkou částí jeho rozměrů a působivosti, které drží v rukou se solidní pevností a za každým stiskem klávesy je cítit vyvěrající energie - CDS27 rozhodně nemůžete obviti z upejpavého, dynamicky nedostatečného hraní, naopak v rámci dané třídy funguje v tomto ohledu bravurně a dává jasně najevo perkusivní charakter piana, jeho důraz, jeho výbušnost.

Stejně tak rozlišení funguje více než uspokojivě - ačkoliv CDS27 nezní jako studiová "pila", která rozkryje i to nejposlednější vrznutí v nahrávce, v "Indigo Dreamscapes“ DeJohnetta, Methenyho, Hancocka a Hollanda ("Parallel Realities" | 1993 | Zaiks | JD 1251/52) nahrávka dává smysl, je přehledná a na danou třídu vykazuje velmi solidní míru konkrétnosti, přístup k detailům je jaksi přímý, bez překážek, takže linky jednotlivých nástrojů už přehledně udrží od sebe a i když nevytáhne ty úplně největší jemnůstky, tvořící ten úplně komplexní pocit realističnosti, pevnost a jasnost reprodukce patří k nejvýraznějším talentům přehrávače.

2017 01 10 TST Arcam CDS27 12

Ve "Spirit of the air" z Methenyho desky "Orchestrion" (2010 | Nonesuch | 7559-79847-3) by možná stálo za to trochu zdůraznit celkovou vzdušnost, ale v duchu realistického podání bez přikrašlování podání prostoru nepostrádalo dobrou organizaci a vlastně celkově velmi solidní přehlednost, zejména v pravolevém směru, byť s o něco menším pocitem hloubky a holografičnosti. Lokalizaci nástrojů za dané peníze není co vytknout, je to takový pragmaticky čistý a jistý obraz.

Přehrávač dokázal udržet šlapající tempo i u rockové "Ashes to ashes" od Faith No More ("The Very Best Definitive Ultimate Greatest Hits Collection" | 2009 | Rhino | 5186544012). Od kopáku přes vokál až po činely byla skladba srozumitelná, Arcam celkem dobře zkrotil její nepříliš zdařilou zvukovou kvalitu a učinil z ní jednoduše použitelnou, férově odsýpající skladbu bez zbytečného vytahování ostrosti či plochosti, ač zvukovou (ne)kvalitu ani nijak nemaskoval zkreslením či nerealistickou "hezkostí".

2017 01 10 TST Arcam CDS27 13

Arcam CDS27 patří ještě do rozumné cenové kategorie a i když není perfektní, má rozhodně solidní výbavu a otevře vám spoustu pohodlných cest k poslechu vaší oblíbené hudby. Zvuk je pak hlavně dobře kontrolovaný a nabízí velice solidní rozlišení. Nebýt ne úplně příjemné fyzické pomalosti při načítání či spínání, byl by Arcam vysloveně super. I tak ale v dané třídě patří k těm s výborným rozlišením, zejména ve spojení s pevnou rukou některého vyššího firemní zesilovače funguje takovým tím starým dobrým anglickým způsobem.

Kč 25 190,-

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pocit utaženého a kontrolovaného zvuku

+ na danou cenu velmi dobrá transparentnost

+ slušně detailní a čisté

ZÁPORY

- pomalejší start a načítání

--- --- --- --- ---

DISTRIBUTOR: AQ | www.aq.cz 

PRODÁVÁ:
HIFI STYL | www.hifistyl.cz 
House of Music | www.hi-fisystemy.cz 
Melodie | www.melodiecb.cz 
Audiofriend | www.audiofriend.cz 
Satan | www.satan.cz 
Elektronet | www.elektronet.cz 
AV Center | www.avcenter.cz 
Avemax | www.yamaha-shop.cz 
AB Music | www.abmusic.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies