2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 1

Těžko v dnešní době najít výrobce reprosoustav, který by nabízel tolik hodnoty za vložené peníze (ve smyslu kvality provedení a věrnosti, nikoli snad přímo prvoplánové zábavnosti přednesu), jako je anglický Wharfedale. Na druhou stranu, je to celkem pochopitelné, vezmeme-li v potaz, že firma byla založena roku 1932 v údolí říčky Wharfe a má tak skoro 100 let nepřerušených zkušeností s vývojem a výrobou. Nejnovější řada AURA je finančně přístupnější variací na top modely ELYSIAN, nabízí i dnes neobvyklý koncept větší třípásmové regálovky – model AURA 2.

Na první pohled je neuvěřitelné, co za dané peníze vesměs mainstreamový výrobce nabízí – velká ozvučnice je robustní, krásně lakovaná a čistě zpracovaná, osazená třemi reproduktory a základnou s bočními průduchy, skrze něž proudí energie spodního bassreflexu, navíc si můžete pořídit adekvátně masivní stojan, který často nenajdete ani u statisícových reprosoustav. Z pohledu toho, co (a kolik) si za své peníze můžete postavit do poslechového prostoru jsou AURA 2 úžasné.

Designově jde pak o klasické moderní Wharfedale, hladká čelní stěna se na hranách zaobluje a klenutými boky se propracovává ke zúžené zadní části, odkud na vás hledí jednoduchá typová cedulka a čtveřice reproterminálů, vytrčených do stran a organizovaných nad sebou. Toto ne úplně typické uspořádání umožňuje vlastně docela pohodlnou instalaci libovolných reprokabelů a spodem vyfukující bassreflex zase negeneruje žádné riziko dunění i v pozici blízko zadní zdi. Povrchový lak je každopádně v dané ceně prostě výtečný.

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 3

Ozvučnice sama je vyrobena podle principu PROS (Panel Resonance Optimisation System) z několika různých dřevitých vrstev, z nichž každá vibruje jiným způsobem a to má zapříčinit efektivní potlačení nežádoucí energie v širokém frekvenčním spektru.

Na výškách pracuje skládaný firemní pásek s poměrně výraznou výškou a vlastní uzavřenou pracovní komorou. Jeho obdélníček je obklopený gumovitým tlumícím kroužkem (ten mimochodem tvoří i obrubu obou zbývajících dynamických měničů). Navazující kónické membrány se od sebe navzájem liší jen průměrem, ale jinak jde o tkaný vzorec ze skelného vlákna na pružných gumových závěsech. Středový a basový reproduktor shodně používají hliníkové koše, modulační hliníkové kroužky v motoru a feritové magnety. Rozměry měničů jsou tyto: 27x90 mm pro výškáč, 10 cm pro středotónový kónus a 15 cm pro basák.

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 2

Celý systém je ventilovaný systémem SLPP (Slot Loaded Profiled Port), což je návrh samotného zakladatele Gilberta Briggse, tedy koncept blížící se stému výročí vymyšlení. Fakticky jde o to, že klasický kulatý bassreflexový výdech ve spodní stěně ozvučnice je zklidněn za pomoci postranních otvorů, čímž se lépe propojí s energií samotného basového měniče. Není to samozřejmě řešení dnes nějak unikátní, ale Briggs byl jedním z jeho průkopníků.

Frekvenční výhybku má na svědomí šéf vývoje celé mateřské skupiny IAG Peter Comeau a nastavil její filtry na spíše vyšší úrovně 520 a 4 500 Hz. Firma udává pracovní rozsah 42 – 22 000 Hz (-3 dB) a typickou odezvu až 33 Hz (-6 dB). Jmenovitá impedance dosahuje 6 ohm, ačkoliv minimum leží na 3,5 ohmech. Citlivost je spíše standardních 88 dB / 2,83 V / m.

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 4

Fyzické rozměry AURA 2 činí na výšku 56 cm, do šířky 28,6 cm a v hloubce 35,2 cm (včetně terminálů, jež mají na svědomí oněch 5,2 cm). Váží pak víc než solidních 20,5 kg.

AURA 2 jsme měli možnost poslouchat primárně v hlavní sestavě ve společnosti Métronome DSC / Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR na kabelech Nordost Heimdall 2 / Nordost Valhalla 2 / KrautWire Super Symetric a to v porovnání s KEF Blade One Meta. Hrály však také v menší místnosti na řekněme přiměřenějším systému s EverSolo DMP-A6, Cambridge CXA81 a to proti Fischer & Fischer SN-70. O detailech sestav se můžete dočíst v pravém sloupci -->. Krátce jsme měli k dispozici též all-in-one B.audio Alpha One, případně jsme zkoušeli komplet kabeláže Jorma Origo.

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 5

Protože jde o docela veliké reprosoustavy, k tomu navíc fortelně udělané a ještě třípásmové, může se do duše vkrást jakýsi předsudek v tom smyslu, že tu prostě musí být hodně basu, respektive výrazné spodní oktávy – inu, nemusí. AURA 2 hrají basově poměrně těžkou „Glem ikkje“ Kari Bremnes („Det vi Har“ | 2017 | Strange Ways | WAY 309) trochu úsporně, ale čistě, kontrolovaně a vyrovnaným, nepřehnaným způsobem. Nepleťte si daný charakter s nedostatečností, AURA 2 sází na nepřehnanost a autenticitu – a dělají to dobře, rozhodně výrazně nad svou cenovou relaci. Navíc se docela ochotně rozehrávají, takže ne že by velmi předimenzovaný systém nezajistil lepší výkon, ale dobře prostě hrají i s poměrně dostupnou elektronikou. Jednotlivé tóny jsou úpravě rozdělené a konturované, fyzickou váhu získáte nicméně spíše v menších prostorách a blízko zdí. Tedy řekněme v místě, kde patrně typicky budou stát. Je to však solidně konkrétní, audiofilsky decentní přednes nízkých tónů.

Soudě podle zpěvu Alyssy Coco ve „Feeling Like Myself“ (Roses & Revolutions | „Midnight Monsters“ | 2021) právě tady, ve středním rozsahu, leží hlavní kouzlo reprodukce AURA 2 – hlas je totiž čistý, pásmo příkladně otevřené a se solidními proporcemi. Není tu žádný wow efekt, intenzita navíc nebo cokoliv jiného, ale AURA 2 prostě hrají, věrně, zřetelně a uhlazeně. Jde o v zásadě klasický příklad aktuálního charakteru Wharfedale, ovšem dotaženého překvapivě blízko vzoru v podobě modelů ELYSIAN – za podstatně nižší cenu. Je tu příjemná hebkost, detaily dobře čitelné, ač bez akustické exponovanosti nebo tvrdosti a panuje zde všeobecný klid – trochu jiskřičky navíc přináší až AMT na výškách, jinak je to úhledný styl. Oceňujeme, že vokál, jakkoliv bez prvoplánové nápadnosti, vede hudbu bez nesnází a s přirozeností.

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 6

Jak už bylo řečeno, k vyrovnaným, klidnějším a „spořádaným“ basům a středům přizvukuje výškový měnič trochou „svítivé“ energie, jak ukázala „Beauty Queen“ z doby začátků Roxy Music („For Your Pleasure“ | 1999 | nahráno 1973 | EG | 0724384744922). Ani tady není tvrdost nebo agrese, na činelech je však zvuk přeci jen maličko perlivější a zvonivější (ne nacinkaný), což spolu s maličko důraznějším objemem dává dohromady tak akorát prezentní přednes. AURA 2 nabízí neukřičenou detailnost, hodnou zcela bez problémů nejvyšších standardů své třídy, asi pak i kategorie vyšší. Rychlost a informativnost výškového reproduktoru je rozhodně dobrá. Výšky jsou jinými slovy mile výrazné, aniž by byly vytržené z kontextu.

Máte-li rádi tělesnou dynamiku s velkou váhou, tak to – navzdory svým proporcím – AURA 2 zase tak nenabízí, hrají prostě čistě a korektně, věrně materiálu. Debussyho ranná skladba z roku 1893 „Assez vif bien rythmé“ v podání Carmina Quartet („Smyčcový kvartet, op. 10“ | 1992 | Denon | CO-75164) zní klidně, tak nějak s nadhledem a s moc fajnovou čitelností, ne že by akustické nástroje byly nějak dramaticky mohutné, ovšem solidní rychlost a výtečná uspořádanost jsou za danou cenu velikými devizami.

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 7

Pořádek v reprodukci nechává velmi pěkně vyznít také housle Julie Fischer, hrající Paganiniho sólovou kadenzu „No. 1. in E major“ z cyklu „24 Caprices“ (2010 | Decca | 0028947822745), kde by se zvuk dal popsat jako „nekomplikovaný“. AURA 2 neupoutávají pozornost na žádném z pásem, neexhibují monitorovým fokusem na jednotlivosti nebo něco takového – je to prostě dobře zahraná reprodukce, přesně podle konzervativní definice výrazu „high fidelity“. Asi vás zvuk neupoutá okamžitým wow efektem do křesla, přesto se už dostáváme opravdu slušnému rozlišení a takové celkově organické podobě, v dané relaci skvěle přirozené, nezkreslené, bez přidaných vlastních signatur.

Nenucena pak hrála také „Indigo Dreamscapes“, hudebně úžasná kompozice v živém podání čtveřice DeJohnette, Metheny, Hancock, Holland („Parallel Realities Live…“ | 1993 | Jazz Door | JD 1251/52). Scéna je definovaná úhledně, hráči mají své místo a přestože nejde o holografické zobrazení prostoru, pocit plasticity už tu je. AURA 2 si můžete dovolit relativně rozkročit a přesto stereobáze zůstává kompaktní, přehledná a soudržná, v proporcích, které dobře vyplní menší až střední místnosti. Zvuk není vysloveně obrovský, vlastně můžete předpojatě od reprosoustav čekat trošku větší proporce (v souladu s jejich velikostí), nicméně pořádek a klid jsou výtečné.

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 15

Zábavnost AURA 2 prýští hlavně z toho, že do nich můžete pustit relativně cokoliv (snad vyjma elektroniky nebo super tvrdé hudby, které staví na výraznosti basů jakožto hlavním prvku) a bude to fajn. Tak třeba „The Logical Song“ od Supertramp („Breakfast in America“ | 2010 | nahráno 1979 | A&M | 0600753304372) měla neuspěchané tempo, hudba se na vás nevrhá, leč všechno je vlastně v pohodě, plyne to, nic se nikde nezdůrazňuje a nepředstírá, nepřehání a reprosoustavy se pouštějí právě jen tam, kde jim je dobře – také vám bude díky tomu při poslechu dobře. Zvuk má nadhled, je velmi vyrovnaný, disciplinovaný a urovnaný ze všech úhlů pohledu, scéna soudržná a snadno vyznívající střední pásmo s nejdůležitější porcí obsahu je nadstandardně dobré. Spíš než v nějaké špičkové jednotlivosti, na kterou byste ukázali prstem, leží atraktivita v souladu všech prvků a organické samozřejmosti všeho.

Wharfedale vždy uměl vyrobit za příjemné peníze hezké reprosoustavy, u nichž vlastně v kontextu investice nenajdete žádný důvod ke stížnostem. Větší regálovky AURA 2 se této filozofie drží, jsou však vyroběné a koncipované tak, že si řeknete, zda – tím víc v dnešním světě plném enormního zdražování – náhodou v ceníku není chyba a uvedená cenovka není za kus, spíše než za pár. Ale ne, skutečně jde o investici ze střední třídy, která vám domů postaví mimořádně hodnotný produkt – velké, skutečně krásně provedené třípásmové reprosoustavy, které jsou naprosto nenáročné. Nenáročné na správné umístění, kdy fungují dobře v kontextu jakéhokoliv reálného malého a středního prostoru, nevybíravé z pohledu elektroniky, kdy i dostupný zesilovač rozpohybuje jejich měniče do hezkého hudebního zážitku a nekomplikované i v tom ohledu, že si můžete při normální hlasitosti hrát svou oblíbenou hudbu téměř bez omezení a bude to fajn. Jediným limitem může být fakt, že jsou naladěné zcela vyrovnaně, jsou prosté efektů, zdůraznění a de facto i nějakého hlubšího vlastního charakteru, takže právě nahrávky jako takové, jejich obsah, tvoří hloubku poslechového zážitku. Je to fakticky trochu nemoderní přístup, ale drží se definice high fidelity – AURA 2 hrají věrně, čistě a s decentní dospělostí. Za méně než 50 tisíc je pak prostě úžasné, kolik kvality (ve všem relevantních smyslech toho slova) od Wharfedale AURA 2 dostanete.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics, koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

I naměřené hodnoty vesměs potvrzují pocit celkové vyrovnanosti, propad na 180 Hz je dílem interakce měřící pozice a akustiky prostoru. Malé zdůraznění výšek mizí, umístíte-li reprosoustavy kolmo k zadní zdi. AURA 2 nabízí i trochu dál od zdi 40 Hz, poblíž zdí a v menším prostoru to bude ještě hlouběji a to je dobré. Celkově jde o skutečně urovnané reprosoustavy.

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 m3

Frekvenční odezva – basová část (červená) a středo-výšková část (zelená)

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 m4

Frekvenční odezva – s mřížkou (červená) a bez mřížky (zelená)

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 m5

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 m7

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 m8

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) – celý pár

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 m9

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 m10

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 m11

Waterfall

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 m12

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 m13

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 m14

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Je působivé vidět ladící kmitočet reprosoustav někde kolem 35 Hz a i když impedance klesá až pod 4 ohmy, vzhledem k celkem vyrovnané a kompenzované impedanční lince by AURA 2 neměly být žádnou výraznější zátěží pro moderní elektroniku. Jedinou droboučkou stopou rezonancí je maličký artefakt na cca 310 Hz, celkový průběh impedance a elektrické fáze jsou však přesně v souladu s poslechovými dojmy – organizované a uhlazené.

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 m15

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

2024 03 31 TST Wharfedale Aura 2 m16

Porovnání výstupu z akcelerometru a klidového stavu ozvučnice

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 47 990,-

Kč 23 990,- - stojany

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ neuvěřitelné provedení

+ vyrovnaná nestrannost

+ celkově spořádaný, čistý zvuk

+ mimořádný poměr investice a hodnoty

+ s klidem přehrávají prakticky všechny žánry (ač pro metalový nářez mají málo bombastický bas)

ZÁPORY

- ve větších prostorách by basu mohlo být víc

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: RP Audio | www.rpaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies