2024 08 31 TST Fonolab Svper Qvattvor 1

Přirovnáme-li stavbu a provoz vinylového řetězce k alchymii, integrace a používání step-up transformátorů musí hraničit přímo s černou magií. Jejich zdánlivě jednoduchým úkolem je zesílení velmi nízkých výstupních napětí MC přenosek na „snesitelnou“ úroveň, případně i „urovnání“ neposlušných parametrů, aby s nimi váš phono předzesilovač neměl potíže. Dá se to zvládnout řešeními „za pár korun“, ale i za statisíce – jako třeba v případě české značky Fonolab (ta dělá mimo jiné i předzesilovače a raménka) a jejich Svper Qvattvor.

Na poměry podobných zařízení je Svper Qvattvor obřík zvící prakticky běžného integrovaného zesilovače (přesné fyzické rozměry ale firma neudává). Designu dominuje mohutný čelní panel se zkosenými hranami, velkou část z něj zabírá lesklá černá plocha, pravděpodobně skleněná nebo akrylová. Protože jde z logiky věci o plně pasivní přístroj, mohou překvapit tři ovládací prvky – dvě robustní koule a jedno tlačítko.

Koulemi přepínáte mezi dostupnými vstupy a zesilovacím poměrem, tlačítko slouží k aktivaci demagnetizační funkce.

2024 08 31 TST Fonolab Svper Qvattvor 2

Potenciál Svper Qvattvor vám rozkryje pohled na zadní stěnu, kde už je šasi spíše účelnější, ale stále solidně zpracované. V zrcadlové symetrii jsou tu uspořádány vstupní a výstupní místa, mezi nimi jsou tři zemnící kolíky – jeden na šasi, druhý pro MM a třetí specificky pro RCA vstup.

Celkově je k dispozici jeden cinchový vstup a jeden XLR, stejné možnosti jsou též na výstupu. Úplně odděleně jsou tu MM vstup a výstup, vždy jen jako RCA. To, zda chcete jít symetricky nebo ne si zvolíte přepnutím malé páčky nad výstupy.

2024 08 31 TST Fonolab Svper Qvattvor 3

Vnitřní konstrukce je docela jednoduchá, odpovídající pasivní podstatě přístroje. Skrze celou hloubku se táhnou kovové tyčky od ovládacích prvků, sbíhají se v malé komoře pod měděným krytem. Za nosnými a zároveň stínícími přepážkami vpravo a vlevo jsou vždy dva zapouzdřené transformátory přímo od Fonolab. Na jedné straně ty s poměrem 1:10, na druhé straně ty pro volbu 1:33.

Může se to zdát poměrně málo, ale kvalita podobných komponentů stojí a padá výhradně na kvalitě navinutí a použitých materiálů transformátorů. A tam se dostáváme k tomu, proč řešení tohoto typu může stát 20, ale i 200 000,- Kč – nejen, že vyrobit takové transformátory stojí čas a peníze, ale jsou poté ještě vybírány do čtveřic s co nejpodobnějšími parametry.

2024 08 31 TST Fonolab Svper Qvattvor 4

Signálová cesta je plně symetrická, cinchové konektory jsou zlacené a v teflonové izolaci, u XLR jde o stříbřené Neutrik. Když budete chtít, můžete si nechat za příplatek namontovat také MM / MI step-up transformátor se zesílením 1:2.

Co se týká technických parametrů, výrobce říká, že Svper Qvattvor má extra širokou frekvenční charakteristiku 10 – 120 000 Hz (+0,5 / -1 dB), vstupní impedance je mezi 0 a 5 ohmy, výstupní činí 4 kOhmy a souběh kanálů je v toleranci 0,5 dB. Step-up transformátor udrží také fázi v rozptylu do 10 stupňů v rozsahu 20 – 50 000 Hz.

2024 08 31 TST Fonolab Svper Qvattvor 11

Poslech jsme absolvovali v showroomu High-End Audio Studio a to na dostatečně dimenzované sestavě. Zdrojem byl gramofon Clearaudio Innovation Basic na masivním příplatkovém stojanu, rameno stejného výrobce neslo jméno Tracer a osazená byla hlavně přenoska Soundsmith Zephyr MIMC Star. Hrálo se ale také přes Clearaudio Innovation s ramenem Universal a Van den Hul Colibri. Kompletně prokabelováno bylo dráty od Kubala-Sosna. Zesiloval hlavně Pathos InPol Heritage a poslouchalo se primárně na Diapason Karis III (s drobným limitem v basech, ale byly adekvátní daným rozměrům prostoru). Jako phono byly buď Cary Audio VT-500 nebo Clearaudio Balance v2.

Seveřanka Kari Bremnes nezapře svou tvůrčí vášeň pro mohutné basové stopy s razancí, objemem a váhou. Nejinak je tomu v její „Spor“ („Burmester Selection Vol. 1“ | 2017 | nahráno 1991 | InAkustik | INAK 78041 2LP). Přes oba přítomné předzesilovače, samozřejmě v adekvátním nastavení, byl bas příjemně „vinylově“ měkčí, ale dobře řízený – naprosto adekvátně vysoké cenové lize všech součástí řetězce. Volné broukání je posazené spíše lehce do pozadí, přesto čitelné a bohaté. Zapojte do signálové cesty Svper Qvattvor, upravte potřebné nastavení a získáte významně soustředěnější spodky, aniž by se z nich ztratila ta krásná vřelost nebo bohatost (ač obojího působí o špetku méně). Je to jakoby vyčištěný, kontrastnější bas, dokonce i důraznější. Efekt je patrný na Cary Audio i Clearaudio překvapivě podobně.

2024 08 31 TST Fonolab Svper Qvattvor 8

Zpěv Harry Belafonta v „Day O“ („Calypso“ | 2017 | nahráno 1955 | WaxTime Records | 772215) měl skutečně „analogový“ feeling, solidní kontrolu a objem i pocit těla, ale cítíte, že je to prostě uvolněný gramofonový styl, jakkoliv ve vysoké kvalitě. Po zapojení Svper Qvattvor do řetězce jako kdyby byl šum staré nahrávky (byť v dobrém pressu) notně upozaděný a jako když se v ní probudí dodatečná dávka energie. Je to jako takový malý remaster, čert ví proč. Ale nejen v tom nejlepším – slyšíte také více Belafontových sykavek, jeho hlas je větší, blíž. Prostě to působí, že je čistěji a jasněji vystižen skutečný charakter záznamu.

Notoricky známé cinkání činelů v „Take Five“ The Dave Brubeck Quartet („Time Out“ | 2012 | nahráno 1959 | Vinyl Lovers | 6785403) bylo čisté, rychlé a moc pěkně rozlišené už v základu. Ať s tím nebo oním systémem bylo prostě fajn to poslouchat, kov měl dobrou barvu i detail. A záznam jako takový netrpí nějakými nepříjemnými artefakty. Jenže i tady Svper Qvattvor docela dost změní – hudba je delikátnější, každé zazvonění lépe zřetelné a prostě celkový kontrast tónů, jejich ohraničení i průbojnost jsou lepší, intenzivnější. Ale ne uměle, naopak to celé zní přirozeněji, samozřejměji, jako kdyby nizoučké napětí přenosky získalo odvahu a sebejistotu. Pravda, je tu méně „analogového charakteru“, což ale v reálu znamená méně zkreslení.

2024 08 31 TST Fonolab Svper Qvattvor 16

„The Peppery Man“, zpívaná Natalie Merchant v doprovodu postarších gentlemanů s hlubokými hlasy z The Fairfield Four („ELAC 95 Years“ | 2021 | nahráno 2010 | InAkustik | INAK 78131 2LP) má moc hezky dynamickou produkci. Před zapojením step-up trafa systém nabídl utažený, klidný, civilní projev s pevnými okraji, solidní bohatostí i energií, ale v takovém lehce měkčím ladění, odpovídajícím komfortnímu elpíčkovému stylu. Je to stále high-end, ale s jistým charakterem. Přidejte však Svper Qvattvor a spolu se zesílením signálu získáte také zesílení dynamiky, jadrnější projev, nesporně i větší dynamický rozsah – hlasité a výbušné prostě působí hlasitěji a dramatičtěji, tiché pasáže zase jsou skutečně tiché, nezbývá v nich snad ani zbytkový ruch vinylové drážky. Fonolab přinese svobodnější, „nadechnutější“ přednes, zejména ve špičkách jistější a intenzivnější.

„Pie Jesu“ z Rutterova „Requiem“ („ELAC 95 Years“ | 2021 | InAkustik | INAK 78131 2LP) je známá audiofilská lahůdka, sbor podpořený jen lehkými varhanními náznaky (jestliže tak mohutný nástroj s takovým tlakem může něco „lehkého“ vůbec vyprodukovat) prostě vybudí husí kůži a bohabojnost v každém, kdo má aspoň trochu živých emocí. Základní řetězce tu hrají čisťoučce, s dotekem vřelého analogu a disciplinovaným prokreslením. Hlasy jsou separované a fajnově srozumitelné, už tak je to docela vysoký standard. Svper Qvattvor však jako když utlumením šumu v pozadí zapne „vysoké rozlišení“, slyšíte konkrétněji, tahy smyčců v úvodu jsou o tolik přesvědčivěji texturované, že se až nechce věřit. Jestli tolik udělá jen „stabilizace“ signálu a odstranění šumu, pak wow.

2024 08 31 TST Fonolab Svper Qvattvor 9

Zásah do prostorovosti reprodukce Davisovy „So What“ („Kind of Blue“ | 2009 | nahráno 1959 | Jazz Wax Records | JWR 4534) byl také patrný, i když do jisté míry omezený samotnými reprosoustavami (větší rozměr zvuku by pomohl vnímat tento parametr rozhodně lépe) a akustikou. Na druhou stranu, přesnější a zaostřenější jednotlivosti automaticky vytváří lepší přehlednost i v tomto ohledu a všechno je jaksi dosažitelnější. Není to o větší transparentnosti nebo analytičnosti, ale o odstranění „čehosi“, co v reprodukci je a těžko se to pojmenovává. Šum? Nejistota příliš nízkého napětí přenosek? Kdo ví… Svper Qvattvor to nicméně dobře kompenzuje a dostáváte se blíž potenciálu své sestavy i nahrávky.

Romantická Stingova „The Hounds of Winter“ („Mercury Falling“ | 1996 | A&M | 0731454048613) byla volná, přesto dobře řízená, plula prostorem a možná působila v obou základních systémech lehounce důraznější na výškách i basech. Ale je to fajnový, barevný a „analogový“ poslech. Se Svper Qvattvor díky podstatně černějšímu pozadí byla hudba jasnější a kupodivu i celkově jakoby energičtější a vyrovnanější. Stingův hlas například udělal krok kupředu a byl dominantnější – i tak ale zůstal patrný základní charakter jednotlivých komponentů, byť jaksi purifikovaný.

2024 08 31 TST Fonolab Svper Qvattvor 5

Vliv step-up transformátorů je často popisován až myticky (zejména na Dálném Východě, kde je tento doplněk analogových řetězců zbožšťován skutečně hodně), fakticky jde ale „jen“ o odstranění šumu a zkonsolidování často rozbouřených parametrů přenosek (často čím lepší, tím též exotičtější přenoska), které dále v řetězci mohou „rozhodit“ phono předzesilovače bez ohledu na jejich kvalitu. Ani ten nejlepší totiž nemá tak jemná přizpůsobení, aby vyhověl všem přenoskám na trhu. Nebo všem chutím, když jsme u toho, protože optimální nastavení podle výrobce nemusí být to, co se líbí zrovna vám. Tak obrovské množství proměnných však právě step-up transformátory pomáhají relativně hodně zúžit a jak se zdá, mohou vnést i do objektivně vzato špičkových analogových systémů překvapivé množství energie, konkrétnosti a zábavnosti navíc. Fonolab Svper Qvattvor – ač je to mimořádně drahý přístroj – to každopádně dokázal. Máte-li tak „nelimitovaný“ analogový řetězec a hledáte kudy dál, třeba by zrovna step-up trafo mohlo představovat zajímavý experiment…

Kč 175 500,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ konektivita

+ plná symetrie MC zesílení

+ výrazně uhladil zvukovou charakteristiku

+ úplné odstranění šumu v pozadí

+ pěkné masivní ovládací prvky

ZÁPORY

- čitelnost popisků čelního panelu je trochu horší

- cena je poměrně šťavnatá

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: High-End Audio Studio | www.highend.cz 

Audio Video Kino Bratislava 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies