2024 08 31 TST Voodoo Labs Carbon Age Master 1

Hamburská manufaktura originálních kabelů Voodoo Labs, založená Janem Hendrikem Geschke (povoláním znalec v oboru hodnocení pravosti těch nejdražších obrazů starých mistrů, „vedlejšákem“ již nějakých 30 let marketingovo-zvukový konzultant značek od Dynaudia, přes Burmester až po Peak Consult), prožívá ve světě poměrně raketový vzestup a v souladu s tím také docela svižným tempem rozšiřuje portfolio. Od původních reprokabelů Witchcraft, přes sérii Carbon Age se nyní dostala až k verzím s přídomkem MASTER, představující v zásadě zdvojení každého modelu za 20% příplatek.

Připomeňme si, proč je značka Voodoo Labs se svými patentovanými řešeními v podstatě v totální opozici vůči snad všem výrobcům kabelů na světě.

Základním cílem kabeláže Vodoo Labs je dosažení co nejnižšího vnitřního odporu a co nejsnazšího transferu signálu. Kupříkladu kabely série Witchcraft MASTER disponují hodnotou odporu 0,002 ohm / 2 m, kdežto (sám výrobce toto srovnání uvádí) AudioQuest Type 3 má 0,04 ohm při stejné délce. To je 20x víc…

2024 08 31 TST Voodoo Labs Carbon Age Master 2

Další zásadní odlišností je to, že J.H. Geschke chápe signál ne jako „proud elektronů uvnitř drátu“, jak si to mnozí představují, ale fyzikálně a smysluplně zdůvodňuje ve svých komentářích, že jde reálně o proudící elektromagnetické pole KOLEM vodičů. To pak samozřejmě velmi výrazně musí ovlivnit konstrukční principy přenosových drah, protože – podle jeho filozofie – k čemu všechny ty tlusté vodiče, izolace a kdoví co, když v nich není signál, o který se chceme starat.

Výrobce říká, že termín „elektrický proud“ je zjednodušující pojmenování z konce 19. století, kdy si jím tehdejší technici usnadnili život přirovnáváním k proudu vody. Geschke definuje (mezi záměrně humornými, až mystifikujícími formulacemi) tento jev jako „rychlost toku elektrického náboje v elektrickém poli“, tedy žádné „proudící elektrony“. Elektrický náboj pak cestuje reálně rychlostí světla. Zhruba 95% hudebního signálu je podle Voodoo Labs obsaženo právě v tomto elektromagnetickém poli kolem vodičů. Konkrétně ve vzduchovém dielektriku kolem. Zbylých 5% má pak cestovat vrchní slupkou kabelů. 100 Hz maximálně v hloubce 6 mm, 10 000 Hz v 0,6 mm atd. V duchu toho nemá prý smysl mít tlustou kabeláž.

2024 08 31 TST Voodoo Labs Carbon Age Master 5

Proto dále firma staví na myšlence, že kabely musí být ve vzduchu, tak jako jsou vysokonapěťová dálková vedení elektřiny. Kupříkladu podlaha má přidat svou kapacitu ke kapacitě kabelu a „vysát život z hudby“, jak JHG říká.

Právě z výše uvedených důvodů používá u řady Carbon Age zhruba milion (počet závisí na konkrétním modelu) uhlíkových nanotrubiček jakožto „špatný“ vodič, který ale díky tomu – tvrdí Geschke – o to lépe a rychleji přenáší elektromagnetické pole, čili náboj. Jeho podpůrným argumentem je třeba i to, že signál ve vakuu cestuje miliony a miliardy kilometrů bez ovlivnění a to je vakuum opravdu mizerný vodič.

2024 08 31 TST Voodoo Labs Carbon Age Master 13

Zabrousíme-li ještě hlouběji do velmi originálního úhlu pohledu pana Geschkeho, ocitneme se skutečně na cestě králičí norou. A nebo také ne, protože vše má prý vycházet z Maxwellovy rovnice pro definici rychlosti polí, permitivity a permeability z roku 1865 – v = c/√(μr x Σr) a Einsteinovy teorie jednotného pole. Kabely Carbon Age mají prý kolem sebe elektromagnetické pole o šířce několika centimetrů, takže byste je v každém případě měli podložit adekvátně vysokými podstavci a neměli nechat dotýkat jakýchkoliv materiálů, zejména pak dřeva a magnetických slitin.

Uhlíkové vodiče v Carbon Age jsou vystaveny rentgenovému záření, ačkoliv výrobce nespecifikuje, co s nimi dělá. V duchu svého náročnějšího smyslu pro humor říká, že tím provádí černou magii. Abychom ještě zmínili kabely Witchcraft, tak ty pro změnu používají tenká měděná vlákna v obalu z cínu, který se prý chová podobně jako právě uhlík. Jsou spolu ostatně ve stejné skupině prvků a mají čtveřici valenčních elektronů (jimiž má prý cestovat právě to zásadní elektromagnetické pole).

2024 08 31 TST Voodoo Labs Carbon Age Master 6

Carbon Age MASTER – reprokabel

Konstrukce sestává z plně oddělených kladných a záporných větví, pod bužírkou je vidět blíže nespecifikované kroucení a kabel je zakončený uhlíkovým pouzdrem. Můžete si vybrat jak z vidliček, tak banánků. Ačkoliv kabeláž vypadá o hodně lépe zpracovaná než první vzorky, pořád nedbá vůbec na vnější slupku – je to účelný, praktický vodič, s nímž se vlastně dobře pracuje díky přiměřené tuhosti. Vybrat si můžete z povrchu v černé, šedé nebo bílé. Uvnitř každé z větší je přes milion uhlíkových nanotrubiček. Nepoužívají žádné stínící materiály, jediný kov je až v kontaktech konektorů – ty jsou stříbřené, fixované stříbrnou pájkou, samotné konektory jsou pak taktéž postříbřené.

Carbon Age MASTER – signálový kabel RCA

Také signálový kabel je po většinu své cesty rozdělen do dvou nezávislých větví (mluvíme o jednom kanálu), stýká se těsně před cinchovým zakončením. I tady jsou viditelné „kopečky“ zkrutů uvnitř obalu, milion uhlíkových nanotrubiček je též nestíněný – výrobce říká, že vzduchem šířené elektromagnetické a radiofrekvenční rušení nikdy nemělo při vývoji žádný vliv, navíc uhlík jako takový se třeba v raketovém průmyslu používá jako stínící prvek a je tedy odolný.

2024 08 31 TST Voodoo Labs Carbon Age Master 7

Carbon Age MASTER – reproduktorové můstky

Zajímavým řešením jsou reproduktorové bi-wiringové můstky. Působí trochu jako vánoční rohlíčky, ovšem ve zvětšeném formátu. Nejde pak jen o prostě zkrácené reproduktorové kabely. Koncové banánky jsou pružné typy, zlacené, uvnitř navazují v technologickém a materiálovém duchu na koncept řady Carbon Age MASTER.

Witchcraft MASTER – signálový kabel RCA

V rámci testovací sady poslal výrobce také jeden propojovací kabel Witchcraft MASTER, protože prý jde o ideální kombinaci. Cinchový kabel velmi připomíná zmenšenou verzi toho reproduktorového. Na jednoduché zlacené konektory navazuje naolejovaným bavlněným opletem vybavenou osmičku nezávislých vodičů, které ve správné vzdálenosti od sebe pomáhají udržovat mřížky tištěné na 3D tiskárně ze speciální slitiny. Mřížky jsou menší, než u reprokabelu, ale také se dají zasadit do firemních stojánků. I ty jsou za materiálu AlMgty90, vytvrzovaného při teplotě 500 stupňů Celsia. Jednotlivé vodiče jsou z tenké bezkyslíkaté mědi s cínovým povrchem.

2024 08 31 TST Voodoo Labs Carbon Age Master 10

Kabely jsme porovnávali s naším „pracovním mixem“ – tedy Nordost Valhalla 2, Nordost Heimdall 2 a KrautWire Super Symetric. Chvilku jsme měli možnost vyzkoušet i reprokabel TelluriumQ Silver Diamond. Poslouchalo se na Métronome DSC, Norma Revo SC-2 LN a Norma Revo PA 160 MR přes KEF Blade One Meta. O dalších doplňcích a příslušenství se dozvíte v pravém sloupci -->.

Většina kabeláže více nebo méně dolaďuje zvukovou charakteristiku systému, mění ji a přidávají do ní svůj vlastní styl. Ale Carbon Age MASTER jako kdyby zdůraznily fundamentální vlastnosti elektroniky a reprosoustav, nechaly je rozkvést a vyznít – nenapadá nás lepší slovo – svobodnějším pojetím.

2024 08 31 TST Voodoo Labs Carbon Age Master 11

Severská „Glem ikkje“ Kari Bremnes („Det vi har“ | 2017 | Strange Ways | WAY 309) má temný elektronický rytmus a s Carbon Age MASTER kabeláží jsme měli pocit doposud největší hutnosti, hloubky a samozřejmosti. Je to zcela poddajný, pružný, úžasně silný, ale přitom uvolněný. Zvuk se linul s až medovou vřelostí a tekutostí, vlastnostmi definovanými streamerem Métronome a lehce temnějšími KEFy. Samotné kabely jako kdyby „odbrzdily“, z cesty zmizela překážka a hudba tepala zcela netechnicky a přehledně. Ta snadnost je fascinující.

Také ve „Feeling Like Myself“ (Roses & Revolutions | „Midnight Monsters“ | 2021) došlo ke změně a pocitu, že takhle jsme ji ještě na domácí sestavě neslyšeli. Nahrávka se otevřela, respektive spíše zvětšila a provzdušnila. Je to těžko popsatelná proměna – chtělo by se říct, že všeho bylo najednou víc, každého jednoho aspektu. Přednes je nespoutaný a dýchající, mohutný, sytý a dokonce se zdá, že relativně průměrná zvuková kvalita jako kdyby se zlepšila. Poslech přímo hladí a zdá se být „analogový“, jemný a přesto živě energický.

2024 08 31 TST Voodoo Labs Carbon Age Master 12

I říz činelů v „Beauty Queen“ (Roxy Music | „For Your Pleasure“ | 1999 | nahráno 1973 | EG | 0724384744922) byl s Carbon Age MASTER prostě a jednoduše klidnější, samozřejmější – čitelnější, ale přitom jakoby uhlazenější. Spolu s tím ale mají tenké kovové zvuky také víc detailů, respektive zdají se být zřetelnější a lépe definované, konkrétnější. Je to taková proměna, že můžete přestat vše řešit a jen si užíváte organického, přirozeně působícího zvuku.

Debussyho živá smyčcová „Assez vif et bien rhytmé“ (Carmina Quartet | „Smyčcový kvartet, op. 10“ | 1992 | Denon | CO-75164) zněla s Carbon Age MASTER s výraznějším nadhledem, žádná snaha o imponování nějakými efekty nebo okatou silou. Síla nástrojů je prezentována úžasně samozřejmě, svobodně a s pohodovou samozřejmostí. Technika jako když úplně ustoupí do pozadí a zbude jen hudební složka, přítomná, bohatá a skutečně plnokrevná. Jak už bylo řečeno – zapojit Carbon Age MASTER znamená získat „všeho víc“. Dynamika je jaksi „live“, autentická a působivá a reprosoustavy zpívají skutečně překvapivě pohodově.

2024 08 31 TST Voodoo Labs Carbon Age Master 9

Nedá se říct, že by Carbon Age MASTER nějak zdůraznily zvuk nebo vytáhly detaily a přesto – jemné odstíny a dozvuky houslí Julie Fischer v „No. 1 in E major“ („Paganini: 24 Caprices“ | 2010 | Decca | 0028947822745) byly zasazené do obřího plátna vzduchu, toho těžko slovy zachytitelného dojmu, že před vámi nejsou právě jen jednotlivé zvuky, ale komplexní prostor, v němž hudební nástroj hraje. Všechno je dokonale organické, nenucené a nekomplikované, kabely jako když odstraní poslední zbytky pocitu mechaničnosti. Je fascinující, jak vlastně reprodukce působí pohodověji a dospěleji, s výrazně větším nadhledem i obsažností, ačkoliv reálně se nezmění ani pocit frekvenčního vyvážení, ani barva – prostě se víc projeví jednotlivé komponenty sestavy.

Zajímavé bylo, že Carbon Age MASTER svou přítomností (nebo spíše zvukovou NEpřítomností) v řetězci také zvětšily hudební scénu „Indigo Dreamscapes“ (Jack DeJohnette / Pat Metheny / Herbie Hancock / Dave Holland | „Parallel Realities Live…“ | 1993 | Jazz Door | JD 1251/52). Všechny osy se protáhly, některé zvuky jsou dále za reprosoustavami než dřív, dokonce byly některé i blíž k poslechovému místu, což se nám stává velmi ojediněle. Všechno se rozkročí v působivém a přirozeně působícím 3D obrazu, který je úžasně netechnický. Je to krásně čitelné, naprosto v klidu.

2024 08 31 TST Voodoo Labs Carbon Age Master 3

Úžasné bylo i to, jak jakákoliv hudba hrála víc v pohodě, naprosto neúnavně, ale přitom s dostatkem života. „The Logical Song“ (Supertramp | „Breakfast in America“ | 2010 | nahráno 1979 | A&M | 0600753304372) může při vyšší hlasitosti působit až příliš intenzivně. Ale ne s Carbon Age MASTER – i ten nejposlednější náznak jakékoliv nepříjemnosti byl pryč, o to víc však vynikla hudba jako taková, bohatá, masitá, tekutá a rytmická. Jako když ze sebe sestava vydá to nejlepší, maximum muzikálnosti a libozvučnosti, je to veliká zábava.

Koncept kabeláž Voodoo Labs ruku v ruce s poněkud ironickým stylem sebeprezentace jejího výrobce vytváří pro mnohé dráždivý mix „přílišné jinakosti“, ale nutno říci, že to z nějakého důvodu zvukově funguje. Série Carbon Age MASTER je dost drahá, o tom žádná, ale namísto zářivé zdobnosti a působivosti zvenku je tu něco mnohem zajímavějšího. Po jejich zapojení zvuk „zesílil“ – zvětšil se, nasytil, zklidnil a získal na všech atributech, od čitelnosti po dynamičnost. A to všechno naprosto v klidu a pohodě. Překvapilo nás, jak silně dokázaly „pouhé kabely“ proměnit naši hlavní sestavu, jak se jim povedlo zdůraznit základní DNA reprosoustav, zesilovačů a zdroje signálu, zatímco se hudební představení odehrávala s analogovou hladkostí, plynulostí a zdůrazněnou muzikálností. Chcete-li slyšet „víc“ své hudby a „víc“ ze svých komponentů, tak – máte-li pochopitelně adekvátní sestavu a rozpočet – Voodoo Labs Carbon Age MASTER jsou úžasné, fascinující kabely.

cca 302 000,- – reproduktorový kabel (2x 2m)

cca 270 000,- - signálový kabel RCA (2x 0,8 m)

cca 125 000,- - reproduktorové můstky (4 ks)

cca 266 000,- - signálový kabel Witchcraft MASTER RCA (2x 0,8 m)

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ o hodně lepší zpracování než kdy dřív

+ fascinující pocit „svobody“ po všech stránkách

+ pružnost konstrukce a snadná manipulace

+ velmi transparentní pocit

+ ukazuje „skutečnou tvář“ vašich nahrávek a komponentů

ZÁPORY

- cena je tedy skutečně prémiová

--- --- --- --- ---

VÝROBCE: Voodoo Labs | www.voodoolabs.org 

Focal Diva Utopia

AQ Show 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audio Video Show Praha 2025 | výstava hi-fi techniky a domácího kina

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies