HIFIStyl

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE 1

Když se řekne dánský výrobce reprosoustav s historií delší než 40 let, vybaví se rozhodně víc než jen jedna značka. My se teď budeme věnovat té kodaňské, založené v roce 1979 Ole Klifothem a vedené dnes jeho synem Madsem. Audiovector totiž nedávno uvedl „SE“ verze své řady QR, což jsou modely téměř k nerozeznání od těch původních, ale drobnými zásahy v kabinetu i v komponentech doladěné po zvukové stránce zase o kousek dál.

QR5 SE je druhý nejvyšší sloupek, má decentní a konvenční ozvučnice se zaoblením „tu a tam“, což vkusně zlehčuje jinak obyčejně pravoúhlý kabinet. Tak jako předchůdce, i QR5 SE stojí na čtyřmi nožičkami oddělené základně, aby měl kam „odfukovat“ bassreflexový systém, nicméně mezera je jinak velká a tím i odlišně laděná (i samotný nátrubek je mírně přepracovaný).

Na svislé čelní desce je obdélník vysokotónového páskového měniče a pod ním trojice na pohled identických mističek reproduktorů. Hliníkové orámování všech čtyř entit je dotaženo přiznanými šrouby.

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE 2

Zadní plocha je zcela čistá, nachází se na ní jen hliníkový prvek s jediným párem reproduktorových terminálů. V tom se od původní verze ta speciální nijak neliší. Nejvýraznějším poznávacím bodem je rozhodně malý zlatavý štítek s nápisem „Special Edition“ vpředu dole.

Nejvyšším frekvencím je věnován měnič Gold Leaf AMT, pojmenovaný podle barvy použité folie a její krycí mřížky. Membrána je zasazena do zvukovodu, frézovaného z jediného bloku hliníku.

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE 3

Středy i basy sdílí měniče nejen vizuálně, ale i technologicky. Jde o hliníkové membrány o průměru šesti palců bez viditelných středovek. Používají technologii Pure Piston – ta odkazuje hlavně na použití zdvojeného magnetu a velkých pryžových závěsů.

Největší změnou prošla frekvenční výhybka a to díky nasazení nového typu vlastních polypropylenových kondenzátorů, zejména před výškáčem. Kombinují v sobě navíc cín a měď, při výrobě prochází dvojitou kryogenickou kůrou. „Chladí“ se též použitá vnitřní propojovací kabeláž. Tlumení vnitřní komory je realizováno materiálem Nanopore, což prý zlepšilo chování na středních kmitočtech.

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE 4

Audiovector říká, že pracovní rozsah QR5 SE je 24 – 45 000 Hz (bez zadané tolerance), ačkoliv samotný tweeter by měl umět až 102 kHz. Třípásmový systém je dělený filtry na 400 a 3 000 Hz, disponuje citlivostí 91 dB / W / m a jmenovitou impedancí 4 ohmy.

Co do fyzických dispozic, má výšku 105,7 cm, šířku 21 cm a hloubku 27 cm, není však jasné, zda se (zejména do půdorysných rozměrů) do toho počítá mírně „vyčuhující“ základna nebo ne. Také váhu si firma nechává pro sebe.

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE 5

QR5 SE jsme poslouchali v pražském studio Rodel Audio a to ve společnosti původní iterace QR5. Primárním systémem byl Audiolab 9000A / Audiolab 9000N, ale do hry se zamíchal i EverSolo DMP-A8 a další komponenty. Propojeno bylo kabeláží AudioQuest v čele s reprokabelem Rocket 44.

Pokud bychom měli rychle shrnout zvukové změny, které nastaly, pak je to hlavně o něco jasnější reprodukce středů, celkově uhlazenější styl a ne tak hřmotný, ale přesto propracovanější a lépe kontrolovaný bas. Jde tedy fakticky o jakési celkové zušlechtění charakteru.

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE 6

„I Am No One“ od newyorských Gemini Killer („The Worst of Gemini Killer Vol. 8“ | 2012 | Army of Darkness) obsahuje hodně hluboko posazené, super temné efektní zvuky, které jsou výzvou pro jakékoliv reprosoustavy. QR5 SE jdou překvapivě hluboko, vezmeme-li v potaz jejich relativně štíhlé proporce, oproti svým předchůdcům tak činí ale v pocitově menším objemu, zato přesněji a víc v klidu. Pořád to ale ve svém základu je spíš robustní, měkce objemný basový základ, dodávající reprodukci uvolněně houpavou rytmiku. Reprosoustavy tak ochotně vyplňují prostor místnosti už od střední poslechové hlasitosti a ani onen jemnější, uvolněnější projev nebrání v dobré čitelnosti a ohraničení jednotlivých tónů.

Nejvýrazněji se – alespoň nám se zdálo – posunulo střední pásmo, což jsme poznali podle akustické kytary a zpěvu v „Pigeon“ od Cloth („Secret Measures“ | 2023 | Rock Action Records). Oba tyto prvky působí najednou jemněji, méně nutkavě a zároveň plastičtěji, jako kdyby středy udělaly krůček kupředu. Celý vokální rozsah je také sebejistěji rozpracovaný, samozřejměji. Navzdory tomu se zdá být integrace všech tří pásem celistvější. Klidnější, plnější základní charakter však zůstává.

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE 10

Vysokotónový reproduktor je stále pěkně rychlý a informativní, oproti původní verzi hraje lehce exponovaněji. Ačkoliv nesklouzl k nějaké zjevné cinkavosti, tak se zdá být znělejším a informativnějším, výšky jsou vytaženější, aniž by se ale oddělovaly od homogenního celku. Zvuk je rychlý, má však solidní tělo a není to jen éterické ševelení. Co do míry detailu jsou QR5 SE potěšující, i přes svou mezigeneračně zvýšenou cenu.

Dramaticky energická a důrazná „Lamp Lady“ písničkářky Sevdalizy („Shabrang“ | 2010) měla možná méně „hrubého objemu“, ale rozhodně víc kontroly a autority, zvuk je tím pádem dospělejší i dynamičtější – hlavně ve smyslu jistoty. Síla do místnosti proudí stále poměrně pohodově, bytelnost je lepší zejména díky razantnějším a pevnějším basům i jako kdyby se nová generace snáze rozehrávala.

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE 12

Díky již zmiňovaným jasnějším středům a výškám byla „Hello“ Hanii Rani („Ghosts“ | 2023) otevřenější, přístup k detailům, jakkoliv jich nebylo nějak signifikantně víc, se též zdá být jednodušší. Hudba jako kdyby byla pocitově také o kousek větší, snad i tím je poslech jednodušší a přehlednost o něco nenucenější. O kousek též jako kdyby se zvýšila kultivovanost, hladkost, přednes je vybalancovanější a o krůček dospělejší.

Vlastně neočekávanou změnou bylo jasně zřetelné posazení hudební scény „Solkverv: I: Skrida“ Henninga Sommerra („BORDERS“ | 2023 | nahráno 2021 | 2L | 2L-173-SABD) dozadu za reprosoustavy. Je to docela zřetelný úkrok, nesoucí s sebou také pocit lepšího oproštění od ozvučnic, stejně jako zvýšenou plasticitu – to samozřejmě může být důsledek většího prokreslení v horní polovině oktávového rozsahu, reprodukce prostě působí otevřenější ve všech směrech.

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE 7

Rocková „Number 149“ Rosalie Cunningham“ („Two Pieces Puzzle“ | 2022 | Esoteric Antenna) měla zase díky výrazně lepší artikulaci basové linky chytlavější rytmiku. Zvukový charakter QR5 SE se nenese v duchu takové té poklidné, utažené audiofilie, ale hraje čistě a příjemně zároveň, je to taková poklidnější plnokrevná síla, docela tolerantní a vlastně příjemná na poslech. Ne nějak dravá a „rocková“, přesto zvládající i takový žánr důstojně.

Upravené – a přeci jen zdražené – sloupky QR5 SE jsou určitě lepší, než jejich předchozí generace. Navenek se změny dotkly jen malých detailů, stále jde o relativně konzervativní reprosoustavy. Hrají ale otevřeněji, jasněji, celkově snáze a kontrolovaněji a to je vlastně důležité. Celkový charakter je příjemný, kultivovaný, oproti předchůdcům určitě chytlavější. I v dané cenové relaci pak působí Audiovector QR5 SE jako dlouhodobě komfortní společník pro všestranné poslechové zážitky.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 30 metrů čtverečních, standardním zatlumením (basové pasti a absorpčně-difúzní panely Sonitus Acoustics v kombinaci s prvky vlastního návrhu prodejce), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE m0

Frekvenční odezva – QR5 (červená) a QR5 SE (zelená)

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Až na mírný přírůstek energie na výškách (protože basový důraz může být produktem místnosti) jsou QR5 SE víceméně vyrovnané, dobře drží také svou charakteristiku pod úhlem, kde dokonce působí vyrovnaněji – zjevně proto, aby mohly být doma instalovány rovnoběžně se zdí. Hrají od cca 35 Hz, což je velmi dobré. Čistě z pohledu frekvenční odpovědi si nelze u QR5 SE reálně na nic stěžovat, případné důraznější výšky zmizí v pozici bez natočení, chcete-li jich naopak víc, stačí bedny vtočit a doladit podle potřeby.

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE m3

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě (FFT) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE m5

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE m6

Frekvenční odezva na poslechovém místě (impuls) – celý pár

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE m7

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE m8

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE m9

Waterfall

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE m10

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE m11

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE m12

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedanční křivka drží svůj průběh nad úrovní 4 ohm a je cele v souladu s technickými specifikacemi. Ladící frekvence systému leží v oblasti kolem cca 38 Hz, v celém průběhu nejsou patrné žádné prudké změny a to ani v elektrické fázi, takže QR5 SE budou jednoduchou zátěží pro připojené zesilovače. Nicméně na 95 Hz je vidět maličká stopa rezonance, kolem 300 Hz pak rezonance relativně větší. Těžko říci co za ní stojí, ve frekvenční odpovědi se neprojevuje, na druhou stranu při zkoumání vibrací kabinetu (viz níže) je právě tady velmi silný a dlouho přetrvávající rezonanční mód.

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE m13

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

2024 08 31 TST Audiovector QR5 SE m14

Porovnání výstupu z akcelerometru a klidového stavu ozvučnice

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 94 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ působí subjektivně rozhodně živěji, než původní provedení

+ bas je jistější, energičtější

+ celkově elegantní provedení

+ výškový reproduktor nabízí solidní detail

ZÁPORY

- příplatek za změny není úplně malý

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Audio Center Czech | www.audiocenter.cz 

PRODÁVÁ: Rodel Audio | www.rodelaudio.cz 

Audio Video Kino Bratislava 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Bowers & Wilkins Pi6 / Pi8

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies