HIFIStyl

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 1

Za „dob minulých“ se Unitra těšila ve svém domovském Polsku minimálně stejnému věhlasu, jako v Československu místní Tesla (a obě firmy často také spolupracovaly). Do znovuzrození značky investoval nemalé prostředky úspěšný polský podnikatel a bývalý majitel veleúspěšných herních vývojářů CD Projekt Red Michal Kiciński. Ačkoliv pak Unitra staví na původních starých ideách, aktualizuje je samozřejmě podle moderních standardů. To platí i pro sloupové reprosoustavy ZGZ-801, ačkoliv na rozdíl od zesilovače WSH-805 „nekopíruje“ nějaký konkrétní historický model.

Designově jsou ozvučnice ZGZ-801 velmi jednoduché a střídmé, byť poměrně velké. Stojí na základové „patce“, odtud se vypíná čistý kvádr s lehce zapuštěným černým čelním panelem, jde tedy o variaci z nejklasičtějších. Dopředu se vešly čtyři měniče, nahoře středotónový, pod ním výškáč a pak dva basové. Poměrně bytelná a hustě tkaná krycí mřížka drží na neviditelných magnetech.

Při pohledu zezadu odhalíte pouze nízko posazený obdélníček s dvěma páry reproduktorových terminálů. Nikde žádný otvor nebo výdech, což prozradí, že ZGZ-801 jsou pojaty jakožto uzavřené.

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 2

Výrobce ukazuje, že ozvučnice je seskládána z klasických MDF panelů, vnější dekor je z přírodní dřevěné dýhy, která se na závěr ručně olejuje. Zajímavá a překvapivě komplexní je už samotná stavba. Vnější obdélník je totiž jen zpevněním a obalem, do kterého je vsazený druhý box, ten má oddělenou uzavřenou pracovní komoru pro vrchní střeďák a několik vzpěr pro další zpevnění. Celkový pracovní objem se nasčítá na solidních 75 litrů.

U výšek pracuje běžná textilní kalota o průměru 2,7 cm, jako u jediného Unitra neříká, že jde o vlastní návrh – ale i tak by mělo jít o upravenou verzi standardního výkáče od SEAS.

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 3

Zbývající tři kónusy pro středy a basy už však pochází z hlav vývojářů Unitry. Pro středy je to 8“ kužel z polypropylenu s výrazným trnem fázového nástavce (též made in SEAS), k basům byla zvolena dvojice papírových membrán, taktéž osmipalcového průměru. Tato dvojice je prý vyráběna přímo v Polsku u STX.

Ostatně Unitra si zakládá na použití místních součástek a materiálů, kde to nejde, tak alespoň evropských. Proto je frekvenční výhybka – 3. řádu pro výšky a druhého řádu pro středo-basový rozsah – seskládána primárně ze součástek od Jantzen. Pracuje tu kompenzační Zobelův obvod – umí „uklidnit“ reaktivní složku impedance. Dělící frekvence leží u 700 a 2 800 Hz.

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 4

Třípásmový systém pracuje od 55 do 20 000 Hz (+/- 3 dB), má překvapivě vysoko deklarovanou citlivost 91 dB a impedanci 6 ohm, ač Unitra nedefinuje kontext.

ZGZ-801 mají však působivé fyzické atributy. Při výšce 118,8 cm, šířce 28 cm a hloubce 32,8 cm váží značných 37 kg, hlavně kvůli oné zdvojené ozvučnici.

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 5

Poslech probíhal v brněnském showroomu dovozce a to ve společnosti celého portfolia Unitra – zesilovače WSH-805, CD přehrávače CSH-801, gramofonů GSH-630 Fryderyk a GSH-801 Edmund, dále regálovek ZGB-401 a dvojice reprokabelů KG25 a KG40. Mimo jiné jsme ale používali také ELAC Miracord 80, Rotel RA-6000, EverSolo DMP-A6 Master Edition nebo napájecí filtr IsoTek V5 Aquarius. Ke srovnání byly sloupky ELAC Vela FS 408.

Ačkoliv samozřejmě ZGZ-801 hrály i se zesilovačem Rotel bez problémů, zdálo se, že propojíte-li komponenty Unitra jako sestavu od začátku do konce, dochází k synergickému efektu.

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 8

Přestože jsou ZGZ-801 veliké, jejich uzavřený koncept nedodával kontrabasu Charlie Hadena ve „Spiritual“ („Beyond the Missouri Sky“ | 1997 | Verve | 537 130-2) žádné zjevné drama nebo bombastickou hutnost a velikost. Z ozvučnic se linul víceméně středně průbojný, zato ale decentně konturovaný a solidně hluboký bas. Je každopádně znát, že spíše než na objemy sází reprosoustavy na pocit přesnosti a přehlednosti, každý tón je konkrétně artikulovaný, pružný, nicméně ne suchý nebo strohý. Je to jaksi klasické, lehce úsporné ladění s citem pro barevné odstíny.

Uzavřené ozvučnice mohou občas působit trochu anemicky, nejsou-li nakrmeny dostatečným výkonem, ale ZGZ-801 takový pocit nevzbuzují. Přesto je třeba říct, že primárně na hlasech manželů Millerových postavená „Niccolo“ („In The Throes“ | 2023) zněla zejména úhledně, organizovaně, velmi řekněme vyváženě. Energie proudí o něco klidněji, přesto je to celkem svěží, otevřený zvuk středního pásma. Třeba rozdělení mužského a ženského vokálu, kdy ten druhý relativně často končí „kdesi v pozadí“, bylo dobré, oba jsou netechnicky a přesto snadno zasazené do prostoru, ohraničené a snadno srozumitelné. Není to však analytická snaha o co největší množství detailů, mnohem více jde o přirozeně působící „lidskost“.

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 10

Ani nejvyšší pásmo nevybočuje z řady úhlednosti a klidné decentnosti – cinkavé činely v „Nefertiti“ jazzového kytaristy Lionela Louekeho („Mwaliko“ | 2010 | Blue Note | 509996 88508 2 1) na sebe nijak neupozorňují, objemem jsou spíše jemnější, přesto je čitelnost dobrá. Detaily do světa nijak nekřičí a přesto tam jsou. Není to moderně perlivý a jásavý projev, čistota a zřetelnost přichází jaksi organicky a neutrálně, ve zcela neefektním vyvážení.

Vzdor nemalé velikosti reprosoustav i ploch membrán nebyla dynamika v „Nierika“ Dead Can Dance („Spiritchaser“ | 1996 | 4AD | 0652637271324) nějak splašená. Ne že by byla špatná, to naopak vůbec ne – ale ZGZ-801 drží zejména velice pevnou, konkrétní formu, artikulují obrysy tónů, vedou zvuk pevně a samozřejmě, než by se snažily naplnit celou místnost mohutnou vahou. Je to více svižná autorita a fyzicky citelný švih, než robustnost. Samozřejmě na to působí také nikoliv tučné, ale spíše agilní spodní oktávy.

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 20

Neutrální vyladění potvrdila „Captain Seňor Mouse“, spletitá skladba Chicka Corey a Return to Forever („Hymn of the Seventh Galaxy“ | 1991 | nahráno 1973 | Polydor | 825 336-2). Jednotlivé elementy byly vedeny už velmi přehledně, rozvrstvení nástrojů je snadno přehledné a přesto ZGZ-801 nechávají stejně jasně zaznít fakt, že mix je trochu chaotický. Krásně otevřené středy reprodukci dominují, a přestože ZGZ-801 nevytahují ty nejjemnější nuance (hlavně proto, že taková není sama půlstoletá nahrávka), vlastně nikdy nesklouznou k pocitu, že byste se v hudbě nějak nevyznali nebo ztráceli. Nikde nicméně nic netahá za uši, neruší od poslechu, vše je neutrálně spořádané a kultivované.

Taktéž „Miss Otis Regrets“ ve verzi Bette Midler („Greatest Hits“ | 1998 | Atlantic | CD 82497) podtrhla velice nestrannou charakteristiku projevu ZGZ-801. Reprosoustavy nejsou nijak citelně směrové, scéna je propojená, hlavní vokál pevně sedí ve středu a už vnímáte také náznak předozadního prostoru díky lokalizaci doprovodných hlasů i nástrojů. Není to zvuk holografický, na to jsou sloupky Unitra příliš „starosvětské“, ale není tu patrný žádný závoj nebo nejistota – ačkoliv tak činí bedny nenápadně, umí nabídnout bezproblémové stereo, definované především provedením nahrávky samé.

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 19

Razantní a rytmická „The May Queen“ Roberta Planta („Carry Fire“ | 2017 | nonesuch | 75597934939) měla tuhý, přesně působící základ, který sice nemá objem a mohutnost, kterou by rozeskákal sedačku po podlaze, ale zato to byla taková soustředěná síla a pocit, že hudba má odpich a drajv. Je to takový atleticky rychlý, příjemně neošizený, ale v ničem nepřehánějící přednes. Vlastně je všechno srozumitelné, přehledné, ale zcela neefektní, na což si možná chvíli budete muset zvyknout.

I v konstrukci reprosoustavy, zdá se podle ZGZ-801, si jde polská značka Unitra vlastní cestou. Nejen, že volí celkový retro styl, ale také nepříliš obvyklou velikost a uzavřenou koncepci. Jsou to pak reprosoustavy velice spořádané, pocitově vyrovnané, informativní, ale primárně neutrální, cílené na skutečně věrnou a zároveň netechnickou reprodukci. Jsou pěkně zpracované, bytelně provedené a zajímavé zejména absencí nějaké zabarvení nebo vnímané alterace hudebního signálu. Jejich zvuk představuje úhledný, srovnaný a kultivovaný balíček s akcentem zejména na realističnost.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose koncentrického měniče a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 15 metrů čtverečních, akusticky velmi pečlivě ošetřeným množstvím různorodých panelů.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií. Měří se v referenční ose při průměrné úrovni akustického tlaku 80 dB / 1 m.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Ačkoliv nejde o dokonale rovnou linku, jsou ZGZ-801 vyrovnané a zvlnění do velké míry ovlivňuje také pozice v místnosti. Ale pocit, že reprosoustavy nezdůrazňují žádnou část pásma je oprávněný. Na uzavřený koncept hrají překvapivě hluboko – podle měření až k cca 35 Hz, ačkoliv subjektivně se to nezdá. Mírné natočení pak může pomoci doladit chtěné množství výšek. Celkově jde o neproblematickou frekvenční odezvu.

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 m2

Frekvenční odezva – v ose (červená) a vertikálně pod úhlem 30° pod osou (žlutá) a 30° nad osou tweeteru (zelená)

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 m3

Frekvenční odezva – s mřížkou (červená) a bez mřížky (zelená)

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 m4

Frekvenční odezva – jednotlivé měniče a bassreflex v blízkém poli

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 m5

Celkové harmonické zkreslení (zelená linka)

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 m6

Zkreslení 2. (žlutá) a 3. (oranžová) harmonickou

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 m7

Waterfall

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 m8

Impulsní odezva @ 1 m v ose tweeteru

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 m9

Step response @ 1 m v ose tweeteru

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 m8 m10

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Ladící kmitočet ozvučnice je posazený na úroveň 55 Hz, celkově impedance neklesá pod 5 ohm a též nevykazuje žádné dramatické proměny a zlomy. ZGZ-801 se nezdají být nějak nestandardní zátěží pro zesilovač, naopak by s nimi měly fungovat i lampové stroje. Kolem ladícího kmitočtu se nachází poměrně zvlněná oblast, naznačující přítomné rezonance, může však jít o interakci s podlahou / podstavcem apod.

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 m8 m11

CSD z výstupu akcelerometru v polovině výšky bočního panelu @ 2,83 V

2024 08 31 TST Unitra ZGZ 801 m8 m12

Porovnání výstupu z akcelerometru a klidového stavu ozvučnice

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ +/- ]

Kč 129 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ masivní kus reprosoustav

+ dobré zpracování

+ synergie s komponenty Unitra

+ příjemná přehlednost a kontrola / rozlišení

+ neutrální nezabarvenost

ZÁPORY

- vzhledem k velikosti a ceně lehký pocitový limit v nejhlubších oktávách

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: BaSys CS | www.basys.cz | www.unitra.com/cz 

PRODÁVÁ: BaSys Studio | www.basys.studio 

Audio Video Kino Bratislava 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies