2024 06 30 TST Soundsmith Zephyr MIMC 1

Americká značka Soundsmith si získala docela velkou oblibu jako specialista na rekonstrukci starších přenosek, kteréžto bohulibé činnosti se věnuje již od roku 1972, kdy ji kousek na sever od New Yorku založil Peter Ledermann. Atraktivní je jeho nabídka na přestavbu opotřebovaných modelů do stavu „jako nové“ za zhruba 20% původní ceny. Není to však jediné, co umí – naopak, nabízí také velmi široké portfolio gramofonových přenosek s poměrně originálními koncepty. Jednou z takových je Zephyr MIMC Star.

Na první pohled jde o mírně výraznější, ale v zásadě klasickou přenosku. Tělo je složené z docela ostrých hran, vyvedené v kombinaci zlaté a jasně modré, souběh linek v přední části vytváří pěticípou hvězdu. Tělo je tak poměrně robustní, váží 12,2 gramu a uvnitř je všech šest stran stíněno, což by dle vyjádření výrobce mělo fungovat jako Faradayova klec.

Zajímavostí jsou tři podlouhlé prohlubně na horní části, směstnané mezi otvory pro instalační šrouby. Sem můžete – v případě, že váš gramofon generuje brum ze zemní smyčky, vznikající v oblasti přenosky – umístit dodávané tyčinky, které šasi odizolují a přeruší právě onu zemní smyčku. Pro větší univerzálnost, respektive kompatibilitu s hlavičkami ramének, máte na výběr buď dvě „poloviční“ tyčinky s plochým vrškem (k instalaci do postranních prohlubní), nebo jednu klasicky kulatou tyčinku (ta přijde doprostřed). Je to docela chytré řešení, byť pochopitelně musíte v případě jeho použití upravit lehounce i nastavení raménka.

2024 06 30 TST Soundsmith Zephyr MIMC 3

U každé přenosky jsou samozřejmě důležité ty maličké, křehké a lehoučké komponenty, díky nimž vzniká sám zvuk. V případě Zephyr MIMC Star je to safírová chvějka, tvarovaná laserovým paprskem tak, aby na její konec správně přilnul zvolený diamantový hrot profilu Contact-Line.

Co je však nejdůležitější, to je samotné jméno přenosky MIMC – Moving Iron (for) Moving Coil (preamp). Jinými slovy, přestože elektricky je Zephyr MIMC Star plně kompatibilní s MC gramofonovými předzesilovači (má výstupní napětí 0,4 mV a potřebuje optimálně 58 – 64 dB zisku), používá technologii s nehybnými cívkami.

2024 06 30 TST Soundsmith Zephyr MIMC 10

Tato idea vlastně znamená, že se v celém kmitacím systému pohybuje (dle Soundsmith) zhruba 5x méně hmoty, než u klasických MC přenosek. Místo cívek tu kmitá sem a tam maličký modulátor magnetického toku – ten má díky výrazně nižší váze přesnější reakce a výrobce také říká, že oproti typické separaci kanálů u MC řešení (20 – 30 dB) výrazně lepší hodnoty kolem 40 dB, prostě z principu svého fungování. Pevně usazené cívky též mohou být výrazně lépe tlumené (pochopitelně s celým systémem), je tu tedy méně rezonancí a zkreslení.

Co se týká technických parametrů, Zephyr MIMC Star vlastně není nijak netypická přenoska v kontextu dané třídy. Nabízí frekvenční rozsah 15 – 45 000 Hz (+/- 2 dB), optimální přítlak leží kolem 1,8 – 2,2 gramu, poddajnost je docela nízkých 10 µm/mN a minimální možný odstup mezi kanály je 25 dB (v širokém pásmu 50 – 15 000 Hz). Vnitřní odpor činí 10 ohm a doporučená zátěž má být ideálně přes 470 ohm.

2024 06 30 TST Soundsmith Zephyr MIMC 18

Přenosku jsme měli možnost zkoušet na dvou místech. V rychlosti a spíš pro zajímavost přímo ve studiu dovozce, kde se hrálo na gramofonu Clearaudio Innovation Basic s phonem Clearaudio Balance v2 a to přes zesilovač Pathos InPol Heritage s reprosoustavami Diapason Karis III.

Zásadní poslech pak probíhal na redakční sestavě proti HANA ML a to s gramofonem VPI Scout, ramenem Jelco SA-250 a phono předzesilovačem Grandinote Celio. Zesiloval Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR do reprosoustav KEF Blade One Meta. Propojeno bylo mixem kabelů Nordost Valhalla 2, Heimdall 2, KrautWire Super Symetric a VYDA Laboratories ORION. O dalších prvcích sestavy je možné se dočíst v pravém sloupci -->.

2024 06 30 TST Soundsmith Zephyr MIMC 17

Už od prvního kousku drážky desky „Burmester Selection Vol. 1“ (2017 | InAkustik | INAK 78041 2LP), kde jsme se nakonec dostali ke „Spor“ od Kari Bremnes, bylo jasné, že Zephyr MIMC Star hraje jinak, než drtivá většina MM a MC přenosek. Na jedné straně působí méně vinylovým stylem, má pevnost a soustředěnost – na stranu druhou to není tenká analytičnost. Těžko popsatelný charakter, možná trochu evokující optické přenosky DS Audio. Každopádně spodní elektronicky generované oktávy výše zmíněné skladby byly velmi pěkně plné, spíše měkce poddajné, než tvrdé, ale v souladu s kategorií přenosky rozhodně již výtečně ohraničené, oddělené tón za tónem. Přes zjevnou kontrolu netrpí Zephyr MIMC Star ani špetkou suchosti, ovšem neznamená to nablublanou charakteristiku (jak vidno, skutečně to není snadno uchopitelný styl). Basy rozhodně klokotaly se skvělou váhou, objemem (možná až trošičku hřmotným), poslech se jevil velice snadným po subjektivní stránce a už dospěle samozřejmým z pohledu objektivních vlastností.

Přeci jen už zasloužilá nahrávka Harry Belafonte „Day O“ („Calypso“ | 2017 | nahráno 1955 | WaxTimeRecords | 772215) byla překvapivě otevřená a lehce čitelná, z jejího pozadí jako kdyby přenoska dokázala eliminovat podstatnou část šumu (ví jen váš oblíbený bůh jak by to bylo možné, avšak takový pocit to je), takže hlasy i nástroje jsou jasné a zřetelné. Přednes celkově působil takovým elegantním, uvolněným dojmem, stranil se technicistnosti a přílišné snahy o proniknutí do hloubi obsahu a přesto – je tady už spousta drobností, středy jsou plastické a ani měkčí forma je nepřipraví o high-endovou jasnost.

2024 06 30 TST Soundsmith Zephyr MIMC 16

V doporučeném vyvážení a nastavení měla Zephyr MIMC Star poctivě zastoupené nejvyšší pásmo, ne křiklavé, leč rozhodně netlumené, jak se leckdy u analogu stává (a jak to nicméně záleží na přítlaku, odporu a dalších faktorech). Ne méně než ikonická kaskáda cinkotu v „Time Out“ The Dave Brubeck Quartet (2012 | nahráno 1959 | Vinyl Lovers | 6785403) měla přes kov přetažený malý polibek sametové laskavosti analogu, ale jinak byly tóny i jejich barvy pevně realistické, znělé a jisté. Doznívání každého tónu je plynulé, cítíte, že přenoska Soundsmith netlačí na pilu, ale reaguje na profil drážky svižně a přesně.

Tato vlastnost – tedy onen nadhled a schopnost „držet směr“ – pomáhá i v interpretaci dynamicky nahrávek, třebas energické „The Peppery Man“ Natalie Merchant („ELAC 95 Years“ | 2021 | InAkustik | INAK 78131 2LP). Vnímáte jistotu, s kterou se drajv hrne do místnosti a přesto to není nijak ztuhlý nebo nutkavý zvuk, vše se děje v klidu a v pohodě. Přenoska nechá hudbu rozmáchnout se k plné síle od ničeho s lehkostí, obsah má váhu a razanci a přesto jistou žádoucí míru té sametové analogovosti. Je to taková kultivovaná živost.

2024 06 30 TST Soundsmith Zephyr MIMC 14

Rutterovo „Requiem“ a zejména „Pie Jesu“ z něj („ELAC 95 Years“ | 2021 | InAkustik | INAK 78131 2LP) je krásným dílem, melancholickým, delikátním a vesměs tichým, proto dopracovat se k jemným nuancím a detailům vyžaduje skutečně dobře rozlišující systém. Zephyr MIMC Star neklade na detaily a nejkřehčí vrstvu informací nějakou snaživou pozornost, přesto pod elegantně hladkým zevnějškem zvuku cítíte krásně čistou artikulaci a přirozenou prezentaci bez efektů. Hudba se line jako hedvábná nit nad překvapivě tichým a tím kontrastním pozadím, čitelnost je organická, netechnická, ovšem rozhodně adekvátní prémiové pozici přenosky. Je to vyvážená reprodukce, konkrétní, nicméně ne urputná, střídmá, ale přesto plná a informativní. Poznáte to nejlépe na tom, že sborový part není jednotlivou hlasovou plochou, ale součtem individualit, kterým je už prostě rozumět.

Proporce nástrojů i scéna, v níž jsou samotné instrumenty v Davisově „So What“ („Kind of Blue“ | 2009 | nahráno 1959 | Jazz Wax Records | JWR 4534) zasazené, jsou docela velké. Prostor je bez problémů spojitý, plastický, ne hýřivě holografický, ale „normální“, jednoduše přirozený a zvuky už můžete zaostřit v pravolevé i předozadní ose bez nutnosti nějak se snažit. Zephyr MIMC Star je již tak dobře hrající, že technická stránka věci mizí a zanechává hudbu jako takovou.

2024 06 30 TST Soundsmith Zephyr MIMC 6

Taktéž Stingova „The Hounds of Winter“ z trochu zamýšlivého alba „Mercury Falling“ (1996 | A&M | 0731454048613) by se dala popsat jako „pohodička na úrovni“. Hudba plyne, vesměs nijak neupozorňuje na řetězec a jeho vlastnosti, nic z ní nesvítí nebo naopak pocitově nechybí, prostě tu je – harmonická, s analogovým dotekem, neuspěchaná, vyrovnaná a otevřená. Není to přímo muzikální zvuk, leč jde rozhodně tím směrem a umně rozkrývá hudební obsah v líbivé, snadno poslouchatelné formě.

Více či méně neobvyklé koncepce jsou nedílnou částí nabídky v zásadě pro jakýkoliv bod řetězce – existují trochu zvláštní zdroje signálu, zesilovače, reprosoustavy, nemluvě o kabelech či kdejakém příslušenství. A přestože to někdy znamená spíše „odlišnost pro odlišnost“, zrovna u přenosky s „pohyblivým železem“ Soundsmith Zephyr MIMC Star jde o výtečně hrající koncept, který plní standardy a očekávání dle své prémiové cenovky. Velmi zajímavé je, že už za pár vteřin jasně víte, že Zephyr MIMC Star hraje prostě jinak – jeho veskrze neutrální, frekvenčně vyvážený charakter poskytuje rychlou dynamickou odezvu, kontrolu i velmi dobré rozlišení, přitom neopomíná hrát v klidu, s nadhledem a pohodou. Je to skoro jako takový „mix toho nejlepšího“ ze světa dobrých MM a MC přenosek. Jestliže tak máte chuť na vinyl s nádechem high-endu bez takové té všudypřítomné delikátnosti většinové nabídky přenosek, Soundsmith Zephyr MIMC Star je velmi zábavná alternativa.

Kč 54 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ bytelné tělo

+ v zásadě snadná instalace a chytré řešení pro potlačení případné zemní smyčky

+ možnost smysluplného „retipu“ (neboli výměny opotřebovaného hrotu)

+ konkrétní, klidný, otevřený a dospělý zvukový projev

+ příjemně všestranná zvuková charakteristika

+ neanalytičnost a přesto otevřenost a informativnost

ZÁPORY

- některé přenosky podobné cenové třídy asi více zaostří na nejmenší detaily

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: High-End Audio Studio | www.highend.cz 

Audio Video Kino Bratislava 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Bowers & Wilkins Pi6 / Pi8

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies