Rotel

2024 08 31 TST Zidoo Z8X 8K 1

8K rozlišení se zdá být jednoduchou úvahou celkem zbytečným nadstandardem, vezmeme-li v potaz absenci dostupného obsahu a fakticky i ne zase tak velkou nabídku adekvátních zobrazovačů. Možná je ale zajímavé říct, že spolu s možností přehrávat 8K materiál se pojí také nová generace čipsetů s větším výkonem a všeobecně lépe dimenzované přehrávače, které mohou tím pádem zlepšit každodenní používání i tam, kde vládne FullHD a 4K. Podobně, jako to chce udělat Zidoo Z9X 8K, další generace nejdostupnějšího firemního přehrávače.

Oproti minulé verzi se šasi v ničem nezměnilo (pomineme-li popisky), po stranách však přibyly dva USB konektory a pozice rozhraní vzadu se trošku proházely. Stále však jde o nízké, pěkně zpracované kovové tělo se zakulacenými rohy a dopředu namířeným malým displejem.

Zleva se vešly dva USB 3.0 porty a SATA rozhraní pro velké disky nebo CD mechaniky (takže Z9X 8K může být tak trochu CD přehrávač / transport), zprava jsou to chladící průduchy, další dvojice USB a 3,5 mm jack rozhraní RS232 pro chytré ovládání. Vzadu najdete neodnímatelné a velké antény, alespoň že je lze otáčet a sklopit, takže nejsou tak nápadné. Zleva doprava tu výrobce instalovat vypínací kolébku, napájecí jack pro externí 12 V zdroj, optický audio výstup, následovaný 3,5 mm stereofonním analogovým výstupem, dále HDMI 2.1 8K/60Hz, gigabitové ethernetové rozhraní a ještě jeden USB port, takže Z9X 8K můžete datovými pamětmi vskutku obsypat.

2024 08 31 TST Zidoo Z8X 8K 2

Co se týká hardwarové výbavy, došlo k jedné zásadní obměně. Výkon obstarává Amlogic S928X-K a duo 64bitových procesorů A76 (1 jádro) + A55 (4 jádra), grafiku renderuje ARM Mali-G57 MC2. Podporu dodává 6 GB DDR4 operační paměti a 64 GB eMMC vnitřního úložiště. Celé řešení zastřešuje aktuální operační systém Android 11, kam si můžete nainstalovat i oblíbené platformy jako KODI nebo ZDMC do nich následně nesčetné doplňky.

Obrazová část spoléhá na implementaci systému VS10, který zpracovává data pomocí mapování v jednotlivých provozních režimech. Je tu plná 12bitová hloubka, barevná škála BT.2020 nebo kodeky AV1, VP9, H.265, AVS3 a AVS2. V každém dostupném rozlišení až po 8K/60Hz nebo 4K/120Hz máte k dispozici HDR10, HLG, HDR10+ i Dolby Vision (s možností volby režimu Player LED a TV LED). U zpracování dat širokého dynamického rozsahu došlo prý ke zpřesnění a tím ještě lepší reprodukci. Systém se automaticky přizpůsobí snímkové frekvenci 23.976, stejně jako přepíná rozlišení a to z lokálních i internetových zdrojů. Zajímavá volba je možnost automatizované úpravy obrazu pomocí AI – při zkoušení se dle zobrazovaných statistik umělá inteligence pohybovala tak do úrovně 3% při úpravě jednotlivých parametrů obrazu, jde tedy jen o droboučké doladění, zato dynamické na základě přehrávaného obsahu.

2024 08 31 TST Zidoo Z8X 8K 3

Nové je také ovládací prostředí, působí čistěji, moderněji a hlavně ještě rychleji. Inovovaná je též databáze filmů Poster Wall 4.0 (indexuje váš uložený obsah), nabízející ukázky, možnost výběru preferované zvukové stopy, titulků apod. Spíš toto než samotné zlepšení výkonu stojí za případnou novou investici.

Podobně jako poupravený Music Player 8.0, podobající se databázovým přehrávacím systémům typu Roon (nebo ještě lépe řešení, které najdete v EverSolo streamerech) – není TAK sofistikovaný, ale potěší a Z9X 8K poslouží tím pádem i jako takový malý streamer. Streamovat hudbu můžete lokálně přes DLNA, přístroj je v procesu certifikace Roon Ready a ovládá se snadno i díky informacím, které si do knihovny sám stáhne. Umí případně i věci jako TIDAL Connect a další, má vestavěné aplikace různých populárních služeb, umožní též zrcadlení obrazovky (prostě velmi blízko toho, co umí EverSolo komponenty). Z9X 8K zvládne i vysoká rozlišení PCM, stejně jako DSD nebo ISO soubory s SACD. Rozkóduje třeba ale i DTS stopy. Pochopitelně je tu podpora průchodu Dolby Atmos a DTS:X. Použít ale můžete i Bluetooth 5.2, kdyby přímo v Zidoo nějaký zdroj signálu chyběl.

2024 08 31 TST Zidoo Z8X 8K 4

Celá krabička je stále velmi kompaktní – šířka 18,9 cm, hloubka 12,9 cm a výška jen 2,54 cm. Váha je muších 550 gramů.

Z9X 8K jsme zkoušeli proti redakčnímu Z8X Pro a to v sestavě s Métronome DSC (kdy Zidoo byl transportem po USB kabelu) a Norma Revo SC-2 LN / Revo PA 160 MR v doprovodu KEF Blade One Meta. O kabelech a dalším příslušenství se dozvíte v pravém sloupci -->.

2024 08 31 TST Zidoo Z8X 8K 5

Čistě uživatelsky se nová generace Zidoo zrychlila – možná si na novou grafiku budete chvilku zvykat, je přeci jen jiná, ale nepostrádá logiku a více odpovídá řekněme tradičnímu přístupu k oboru.

Zajímavé bylo zkoušení filmu „Přízraky v Benátkách“. Jak jinak může vypadat jeden a tentýž materiál. Zpracování HDR je evidentně postavené citelně jinak, u Z9X 8K vidíte zřetelně více detailů, byť je zároveň obraz také „více nezvyklý“. Na starší generaci je jaksi „pohodlné“ mít místa, v nichž informace zakrývá čerň, Z9X 8K tyto temné a nečitelné plochy „prosvítí“ a ukáže vám, co v nich je. Také celková tonalita obrazu se zdála být jiná, méně vřelá, zato civilnější – dá-li tak popsat vizuální dojem.

2024 08 31 TST Zidoo Z8X 8K 8

Co se týká zvukové stránky, máte v ruce vlastně solidní streamovací transport „za pár korun“. Napojení služeb funguje bezproblémově, USB digitální výstup představuje za dané peníze skvělé řešení. Máte-li už svůj D/A převodník a chcete všestranné maličké řešení za rozumné peníze, Z9X 8K je parádní možnost.

Kupříkladu basa ve „Spiritual“ (Charlie Haden / Pat Metheny | „Beyond the Missouri Sky“ | 1997 | Verve | 537 130-2) je basa solidní, definovaná výrazně více charakterem převodníku, než samotným transportem. Není TAK plná a bohatá jako u Métronome, přesto vůči ceně odvádí Z9X 8K výtečnou práci.

2024 08 31 TST Zidoo Z8X 8K 11

Nebo si vezměte dynamiku – ta je opět o něco krotší, než u DSC, nicméně „Nierika“ od Dead Can Dance („Spiritchaser“ | 1996 | 4AD | 0652637271324) hrála i tak plně, má to šťávu a vlastně i solidní pevnost.

Zkusili jsme také analogový výstup, nicméně pouze s obyčejným kablíkem InAkustik 3,5 mm / RCA. Tam pak zvukový projev působí spíše měkce, ale plně adekvátně dané cenové úrovni. Řekli bychom, že pokud máte nějaký dejme tomu základní A/V receiver, můžete klidně použít i analogový výstup, ale lepší receivery a hi-fi komponenty už stojí za to napojit digitální cestou a využít právě jejich převodníky.

2024 08 31 TST Zidoo Z8X 8K 12

2024 08 31 TST Zidoo Z8X 8K 13

Každopádně nové Zidoo Z9X 8K je opět poměrně zajímavou mezigenerační inovací. Pokrok nastal zejména u obrazové části, která je prostě ještě informativnější, kontrastnější, lépe vybavená a zaostřenější, než model předchozí. Paradoxně ale tohle nemusí být ta zásadní výhoda – tou se může stát zejména nová část s různými streamovacími hudebními službami, které Z9X 8K posouvají z role široce vybaveného video přehrávače do audio-video kategorie a umožňují ho (ideálně přes USB) připojit v důstojné kvalitě i do hi-fi sestav. Za velmi rozumné peníze získáte kompaktní řešení, schopné obhospodařit rychle, přehledně a komfortně celou vaší sbírku zvuku i obrazu. Zidoo Z9X 8K je parádní krabička!

Kč 7 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ nové, přehlednější a rychlejší rozhraní

+ integrované služby, zjevně čerpající ze zkušeností při konstrukci EverSolo streamerů

+ velice pěkný obraz (ještě lepší dynamika a černé tóny než dřív)

+ široká škála podporovaných audio i video formátů

+ možnosti nastavení

+ větší výbava – víc konektorů, víc podporovaných formátů,…

+ přes USB výstup skvělý transport (v kontextu ceny)

+ podpora Dolby Atmos výstupu

ZÁPORY

- i přes jisté zvýšení ceny stále nic ke stížnostem

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: WDQ | www.wdq.cz | www.avhifi.cz 

Focal Diva Utopia

AQ Show 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
Bluesound NODE (Gen 4) [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [1]
AudioQuest Jitterbug [1]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audio Video Show Praha 2025 | výstava hi-fi techniky a domácího kina

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies