2024 08 31 TST Pro Ject T2W 1

Rakouský Pro-Ject vyvíjí a vyrábí gramofony i doprovodnou elektroniku jako na běžícím pásu. V tuto chvíli probíhá hlavně obměna s cílem nabídnout využití plně symetrické podstaty přenosek a to i v dostupnějších cenových relacích. Novinek se dočkala také řada T (jedna z aktuálních 11!), kde se jako velmi atraktivní jeví zejména model T2 W, kombinující jednoduché, čisté šasi s vestavěným phono předzesilovače a netypickou Wi-Fi konektivitou.

Prvním odstavcem jsme shrnuli to nejzajímavější, pojďme se podívat na designový aspekt. T2 W je naprosto jednoduchý, minimalistický gramofon, esence toho, kde Pro-Ject začíná. Základna je z MDF profilu a vyvedená v pěkném, poměrně hlubokém laku nebo dřevěném dekoru. U levého předního rohu je z boku instalována spínací kolébka – je třípolohová, takže volbou polohy zároveň elektronicky určujete i rychlost 33 nebo 45 otáček za minutu.

Při pohledu shora přes skleněný talíř o váze 1,7 kg vidíte osvědčený systém subtalíře (na ložisku z nerezové oceli a mosazi) a blízké hřídelky, z čehož plyne, že motor je zapuštěný do těla gramofonu. Pohon probíhá přes klasický plochý gumový řemínek.

2024 08 31 TST Pro Ject T2W 2

V pravé části je pak logicky uloženo devítipalcové hliníkové přímé rameno. Na pohled je jednoduché a nekomplikované, hlavička je mírně zahnutá a už z fabriky nese MM přenosku Sumiko Rainier, která sama o sobě na trhu stojí čtyři a půl tisíce a je ručně vyráběná v Japonsku. Rameno je kromě běžné výbavy doplněno o antikating na bázi pružinky se snadným nastavením. Přesto stačí T2 W víceméně vybalit, podle manuálu nastavit závaží a jste tam, kde chcete být.

Při pohledu zezadu v oblasti pod raménkem objevíte blok, v němž jsou zasazeny klasické cinchové výstupy s linkovou úrovní, ale vedle nich také ethernetové rozhraní. Na druhé straně je podobný boxík, kam vede vstup pro externí spínaný 15 V zdroj. Potud je T2 W vlastně stejný jako další dvě varianty bez Wi-Fi, které jsou však podstatně levnější.

2024 08 31 TST Pro Ject T2W 3

V podvěšené krabičce s výstupy se skrývá také veškerá nutná elektronika, to znamená Wi-Fi + kabelové rozhraní, phono předzesilovač ve stínícím pouzdře a digitalizační obvody, které vytváří stream buď v MP3 nebo FLAC podobě. Volba v praxi spočívá v tom, zda půjde o 16 bit / 44 kHz nebo 24 bit / 48 kHz. Tento stream pak snadno přes aplikaci Pro-Ject Control nasměrujete do víceméně kteréhokoliv rendereru v síti (nebo do několika, třeba máte-li doma více zón) – stream se chová podobně jako internetové rádio, je prostě pořád aktivní. Jakmile jednou vše nastavíte, stačí pro příště stisknou malé tlačítko na modulu a data se znovu rozběhnou do posledního zvoleného streameru.

Za zmínku stojí zejména vestavěné phono. Výrobce říká, že jde o zcela nový návrh, vycházející z vyšších firemních modelů. Zesílení je dostupné jen pro MM přenosky a to ve dvou stupních. Pro-Ject dále tvrdí, že jde o částečně pasivní koncept a zatím nejlepší integrované phono, které kdy do gramofonu vložili.

2024 08 31 TST Pro Ject T2W 4

Výrobce vlastně z parametrů mnoho nezmiňuje, ale v této třídě to nejspíše není ani moc potřeba. Odstup rušivých hluků a šumů u gramofonu je lepší než 67 dB, stabilita držení otáček je v toleranci 0,6% u rychlosti 33 a 0,5% u 45 otáček za minutu.

Fyzicky jde o klasický gramofon s šířkou 45,7 cm, hloubkou 33,5 cm a výškou 13,4 cm (bez protiprachového krytu, který je ale součástí balení). Celé zařízení váží 5,5 kg.

2024 08 31 TST Pro Ject T2W 6

Gramofon jsme měli možnost poslouchat v showroomu dovozce, kde se hrálo zejména přes zesilovač JBL SA550 a streamer JBL MP350, ale i Mark Levinson No. 5805. Poslech probíhal na AQ Canto 6 a AQ Passion Fever. Propojeno bylo různorodou kabeláží AudioQuest.

První, čeho jsme si všimli, byla skutečnost, že linkový výstup přímo do zesilovače JBL a vysílaný stream, který do řetězce vložil jestě streamer této značky jsou reálně k nerozeznání. Skoro se tu a tam zdálo, že digitalizovaný síťový přenos je čistší a konkrétnější. Tak či tak, jde jen o nuance, můžete si tak s klidným svědomím vybrat to, co preferujete – což pokud si kupujete streamující gramofon, bude pravděpodobně právě síťové přehrávání.

2024 08 31 TST Pro Ject T2W 5

Basa broukající v pozadí „Wild Man Blues“ Michela Legranda a Milese Davise („Legrand Jazz“ | 2022 | nahráno 1958 | WaxTime Records | 950725) měla poměrně dost dobrý objem a váhu, okraje jsou definované slušně, ale stále spíše měkčeji – jenže v kontextu ceny jde o výtečný výsledek i tak. Zdá se, že systém je naladěn, aby poskytoval spíše pocit přesnosti a utaženosti, nežli bohatou „vinylovost“, přesto tu kousek vřelosti najdete. Jde ovšem o dobrou čistotu a čitelnost – lepší, než by cenová relace nabádala doufat.

Střední pásmo, konkrétně kytara a hlas Sary K. v „I Can’t Stand The Rain“ („In The Groove“ | 2011 | Stockfisch Records | SFR 357.8011.1), mají lehce zakulacenou podobu, ne přímočaře analytickou, respektive lehce pohlazenou sametem. I tak je tu cítit dobrá srozumitelnost s přiměřeným množstvím detailů, stejně jako celkově takový plnější styl prezentace – poslechově příjemná kombinace analogové sytosti a konkrétnosti čistě a pevně hrajícího phono modulu.

2024 08 31 TST Pro Ject T2W 22

Dostupnější gramofony (potažmo přenosky) mají často do jisté míry tlumené výšky, soudě podle činelů v „It’s a Raggy Waltz“ (The Dave Brubeck Quartet | „Time Further Out“ | 2014 | nahráno 1961 | WaxTime Records | 771959) tomu zde ale tak není. V tomto ohledu hraje T2 W odvážněji a jasněji, než je za takové peníze zvykem. Dost možná je to ale v souladu s tím, že má proporčně dražší přenosku, než je obvyklé. Kov působí trochu jemněji, ale to je prostě všeobecný charakter, diktovaný primárně právě přenoskou. Že to vůbec není špatné poznáte i podle slyšitelných jemnějších odstínů a dozvuků.

Razantní dynamika perkusí ve „One for Joan“ kvintetu Chico Hamiltona („Drumfusion“ | 2023 | nahráno 1962 | WaxTime Records | 772338) byla měkce rázná, zvuk měl dobrý objem a plnost. Spíše než prudký švih jsou tu pumpující nižší oktávy a energetická „podstatnost“. Jakožto standard dostupné úrovně je to skutečně velice důstojné a příjemně živé.

2024 08 31 TST Pro Ject T2W 20

Gouldova „Aria“ z cyklu Bachových „Goldbergovských variací“ (2022 | nahráno 1955 | WaxTime in Color | 950733) není z nejúžasnějších vydání a nahrávek (míněno z pohledu zvukové kvality, hudebně se právě touto nahrávkou usadil na vrcholu klavírního Olympu), T2 W z ní dokáže vytáhnout férové množství informací, byť tak nečiní úplně expresivně. Vinyl sám trochu prská a přesto integrované phono umí tyto nežádoucí artefakty nechat natolik v pozadí, že příliš neodvádí pozornost od poslechu – gramofon tedy bude použitelný nejen pro špičkové desky. Klavír je nicméně slušně velký i čitelný, , hraje po všech stránkách solidně.

Protože přeci jen Pro-Ject T2 W inklinuje o něco více k disciplíně než k nějaké bohaté rozmáchlosti, je i prostor hudební scény v „Hotel California“ (coververze písně Eagles od Vocal Sampling | „Akapelleando“ | 2021 | nahráno 2006 | Vocal Sampling | ESAAI0192356) tak nějak středně velký, neutlačený, ale ne expanzivní. Opět je tu příjemná plnost, pořádek vůči cenovce působí velmi dobře. Ohraničení jednotlivých vokálů není úplně skálopevné, ale už to není takříkajíc „jedna hromada“.

2024 08 31 TST Pro Ject T2W 13

Pokud byste se však báli až přílišné „neanalogovosti“, tak to zase nemusíte. Sám záznam „Non, Je ne regrette rien“ Édith Piaf („L’Essentiel“ | 2021 | nahráno 1959 | French Connection | 490633) má špetku tučnosti a vřelosti navíc, Pro-Ject s tím vlastně dobře souzní a tu trochu hedvábnosti hezky ukazuje. Nenabízí nějak intenzivně propracovaný přednes nebo naopak jakýsi vlastní super muzikální charakter, ale hraje příjemně, naprosto bezkonfliktně a s dobrým vyvážením mezi tolerantností a živostí. Překonává v tom rozhodně mnoho dostupnějších gramofonů, které mohou působit jaksi všedně.

Pro-Ject je bez diskuse gramofonový gigant a jeho snaha vnášet stále nové věci do portfolia – a to zejména do té zaplatitelnější části – je chvályhodná. Dvakrát tolik u nového T2 W, který má poměrně dost netypický koncept s vysíláním digitalizovaného signálu po síti – ale s aktuálním mega boomem streamingu to může být cesta, jak usnadnit život mnoha běžným lidem, kteří nechtějí řešit nějakou komplikovanější sestavu. T2 W je gramofon typicky „projectovský“ stran provedení, ale za férovou cenu nabízí pěknou přenosku a zvuk v nadprůměrné kvalitě v kontextu své třídy. Těžko si přát víc…

Kč 23 990,- vč. Sumiko Rainier

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ streamovací funkce je reálně k nepoznání od analogového výstupu

+ v rámci kategorie dobrá přenoska (nakonec sama stojí 4,5 tisíce)

+ výborná cena za dané možnosti a výkony

+ phono předzesilovač s překvapivě konkrétním přednesem prakticky bez šumu

+ plug&play koncept bez nutnosti hlubších nastavení

+ možnost vysílání signálu do více zón

ZÁPORY

- za danou cenu reálně nic

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: AQ | www.aq.cz 

Audio Video Kino Bratislava 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies