2024 06 30 TST Emotiva XDA 3 1

Americká Emotiva si vlastně poslední roky relativně dávala na čas s uvedením nějakých opravdu nových komponentů, na letošní mnichovské výstavě to ale zase trochu napravila. Lehce v tichosti však už předtím uvedla na trh D/A převodník s regulací hlasitosti XDA-3. Přístroj samozřejmě není žádná revoluce v portfoliu, ale navazuje na model XDA-2, který se na světě objevil dobrou dekádu nazpět.

Koncepčně jde o „žiletkové“ šasi s výškou tak na dva prsty, kdy celá čelní stěna mezi náznaky „profi“ bočnic na krajích je osazena jen minimem prvků. Zcela vlevo najdete 6,3 mm sluchátkový výstup, následuje dvojice maličkých tlačítek pro volbu vstupů, pak prostor displeje, z něhož odečtete vstup a nastavenou hlasitost a v pravé polovině jsou další dvě maličká tlačítka, sloužící právě k úpravě poslechové úrovně (mimochodem velmi, ale velmi pomalu, takže je třeba mít trpělivost nebo nahrávky s víceméně stejnou úrovní – regulace přes dálkové ovládání není o nic svižnější). Úplně vpravo je drobný spínací knoflík.

VIDEO

Pokud industriální šasi otočíte, spatříte pečlivě vysázenou konektorovu základnu. Že XDA-3 navzdory méně responzivnímu ovládání hlasitosti poslouží i jako skutečně předzesilovač, to potvrzují analogové vstupy v XLR a RCA formě. Následují tytéž konektory, jenomže výstupní, pak blok digitálních vstupů. USB pro spojení s počítačem, HDMI ARC k televizi, nakonec dvě optiky a dva koaxiály. Dva vedlejší 3,5 mm jacky jsou určené jako napěťová spoušť (vstup / výstup). Napájení zajišťuje klasická „osmička“, ale je tu alespoň vypínací kolébka.

2024 06 30 TST Emotiva XDA 3 18

Uvnitř je systém rozčleněný na tři desky plošných spojů (nepočítáme-li obvody patřící k displeji). Jednu zabírá malý vstupní filtřík, další napájecí zdroj a třetí D/A převodník plus předzesilovač. Dokonce je tu poctivá stínící přepážka! Pohledem dovnitř spatříte primární důvod, proč je změna hlasitosti na XDA-3 ne úplně blesková – úpravu má totiž na starosti síť odporů s digitálním řízením pomocí čtyřkanálového Nisshinbo Micro Devices NJW1195A ve stereofonním zapojení.

Obvodové řešení stojí na firemním principu Differential Reference, od symetrického výstupu z čipu D/A převodníku jsou plně symetrické a plně diferenciální i analogové signálové cesty. Pro analogové vstupy to dokonce platí od vstupu až po výstup, jde tedy o plně symetrický komponent.

2024 06 30 TST Emotiva XDA 3 5

V srdci digitální části leží čip D/A převodníku ESS Sabre32 ES9038Q2M, díky kterému XDA-3 zvládá až 32 bit / 768 kHz u PCM signálu nebo DSD512. Využít můžete také čipové digitální filtry, je jich celkem 7. Použité operační zesilovače v signálové cestě jsou OPA1656, výstup na sluchátka obhospodařuje čipové řešení TPA6120A2, dodávající výkon ve třídě A/B s proudovou zpětnou vazbou.

Ve výstupní části nabízí Emotiva XDA-3 frekvenční pracovní rozsah 10 – 55 000 Hz (-0,2 dB), odstup signálu a šumu přes 110 dB nebo třeba přeslech mezi kanály lepší než 91 dB. V celém audio pásmu je celkové harmonické zkreslení nižší než 0,0015%, intermodulační zkreslení nepřesahuje 0,0005%.

2024 06 30 TST Emotiva XDA 3 6

XDA-3 je drobný komponent, váží jen 3,85 kg a disponuje standardní šířkou 43,2 cm, hloubkou 34,3 cm a výškou 5,7 cm.

Převodník jsme měli možnost zkoumat především v dostupnějších redakčních sestavám, hlavně proti EverSolo DAC-Z8 na Musical Fidelity M8xi a Fyne Audio F1-5, ale i proti EverSolo DMP-A6 ve společnosti Cambridge CXA81, Cambridge CXC a Fischer&Fischer SN-70. O podrobnostech sestav se můžete dočíst v pravém sloupci -->.

2024 06 30 TST Emotiva XDA 3 8

Mohutnému basovému základu z „Glem ikkje“ Kari Bremnes („Det vi Har“ | 2017 | Strange Ways WAY 309) dodal XDA-3 moc hezky šťavnatou podobu, brumlající, ale zároveň už ne nějak jednolitou, měkce pumpující a zároveň solidně čitelnou. Emotiva má lehký akcent na spodní frekvence v porovnání s EverSolo, nicméně spíš v síle a důrazu, než v objemu jako takovém. Je to však bohatý nízkofrekvenční základ v energičtějším balení a je zábavný.

Přes onu zmíněnou maličko temnější charakteristiku se ale zdá, že v centru pozornosti se nachází středy, hlas Alyssy Coco ve „Feeling Like Myself“ (Roses & Revolutions | „Midnight Monsters“ | 2021) byl celkem prominentní a snadno čitelný. Zvuk stále inklinuje víceméně k „easy“ stylu, šťavnatosti, pocitu barevné bohatosti a celkově tělnatějšímu, hutnějšímu projevu, je však v rámci třídy pod výtečnou kontrolou.

2024 06 30 TST Emotiva XDA 3 11

Na nejvyšším konci pásma – v činelových linkách z „Beauty Queen“ od Roxy Music („For Your Pleasure“ | 1999 | nahráno 1973 | EG | 0724384744922) – pak přechází Emotiva spíše k civilnějšímu podání, nepředvádí se, cinkot je stále v solidním objemu, nicméně klidnější a kultivovaný. XDA-3 tím pádem nemá „véčkovou“ charakteristiku se zdůrazněním na obou koncích, což je vlastně dobře. V klidnějším zvuku je rozlišení na danou třídu velice dobré.

Nástroje čtyř hudebníků z Carmina Quartet, hrajících Debussyho „Assez vif en bien rythmé“ ze „Smyčcového kvartetu, op. 10“ (1992 | Denon | CO-75164), zněly dostatečně odhodlaně, masitější podání dodávalo zdání dobré dynamiky a XDA-3 je rozhodně energicky se projevující DAC. Linky jsou tuhé, moment dynamické špičky působí šťavnatě a jistě.

2024 06 30 TST Emotiva XDA 3 14

Housle Julie Fischer v až smyčcovou akrobacii připomínající Paganiniho „No. 1 in E major“ z cyklu „24 Caprices“ (2010 | Decca | 0028947822745) nehrály s takovou tou bezprostřední soustředěnou rychlostí nebo se zářícím pocitem křišťálové čistoty a přesto už tu byla spousta informací, informativnost je za tuto cenu velice potěšující a je to rozhodně „lepší hi-fi“. Trochu důležitější než precizní artikulace jednotlivých tónů však je přeci jen prezentace bohatosti a plnosti zvuku – nicméně jak bylo řečeno, stále je to velmi solidně čitelný zvuk zcela bez připomínek v rámci třídy.

Vzdušná „Indigo Dreamscapes“ hvězdné čtveřice Jack DeJohnette, Pat Metheny, Herbie Hancock a Dave Holland („Parallel Realities Live…“ | 1993 | Jazz Door | JD 1251/52) měla menší hloubku, než přes porovnávací EverSolo, nicméně pocit hmotné přítomnosti hudebníků, objemu a plasticity jejich nástrojů byl lepší. Pořádek je spíše organického typu, vše působí hezky propojeně, nástroje mají už své místo, není to jedna velká instrumentální snůška kdesi uprostřed, ale férově „hifisticky“ rozdělená scéna s dobrou čitelností, byť ne holograficky analytickou.

2024 06 30 TST Emotiva XDA 3 17

Jak už bylo napsáno výše, Emotiva XDA-3 má talent hlavně k nenásilné, „snadné“ prezentaci hudebního materiálu a „The Logical Song“ od Supertramp („Breakfast in America“ | 2010 | nahráno 1979 | A&M | 0600753304372) měla hezký rytmický základ, který jí měkce a trochu houpavěji posouval dopředu, sálala bohaté a barevné střední pásmo a výšky, které neříznou, ale jsou čitelné. Sytost zvuku je zábavná, stejně jako vlastně celkový až muzikální charakter, ne plně věrný, nicméně prostě nekomplikovaně hezký.

Štíhlounký dobrý D/A převodník + slušný předzesilovač + vůbec ne špatný sluchátkový zesilovač Emotiva XDA-3 je praktické řešení za slušnou cenu, chcete-li to shrnout jednou větou. V druhých dvou zmíněných rolích je trochu limitující docela pomalu reagující systém regulace hlasitosti, kdy může náhlá potřeba velkého rozsahu úpravy být docela problém, ale jinak odvádí XDA-3 za svou cenu velmi důstojnou práci, zejména s přihlédnutím k plnému, barevnému, snadno plynoucímu zvuku, který z víceméně čehokoliv poslouchaného udělá příjemný poslechový zážitek v dobrém hi-fi standardu. Ostatně přesně podle základního přístupu Emotivy – dobrý zvuk za dobrou cenu.

Kč 23 299,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ kombinace vstupů a možností provozu za dobrou cenu

+ slušně funguje jako základní předzesilovač

+ v dané ceně „bonusový“ sluchátkový výstup má slušnou kontrolu i nad sluchátky typu Focal Clear

ZÁPORY

- rychlost regulace hlasitosti je trochu limitující

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: WDQ | www.wdq.cz | www.avhifi.cz 

 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

Audio Video Kino Bratislava 2024

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Pure Sound Karlovy Vary

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies