ELAC hi-fi reprosoustavy

2024 08 31 TST Onkyo TX RZ50 1

Navzdory jistým peripetiím, s nimiž se Onkyo v posledních letech potýkalo, vytváří tato tradiční japonská značka (nakonec byla založena už roku 1946) stále další produkty, byť se dnes od stereofonního světa odklonila hlavně k dostupných A/V přijímačům. Menším zástupcem jejich nejvyšší řady je TX-RZ50, 9.2 receiver s certifikací THX.

Receiver patří rozhodně mezi ty velké, i když celkově spíše čisté linie a nepřeplněný čelní panel ho jistě umožní umístit i „na očích“. Na předním panelu je vše, co od AVR zařízení čekáte – velký a přehledný, ale nekřiklavě zářící displej s nepřeberným množstvím provozních informací, pod ním výklopný panel, schovávající všemožné ovládací prvky, ale i výstup na sluchátka, „pohotovostní“ HDMI vstup nebo konektor pro měřící mikrofon.

Vlevo je pod spínacím tlačítkem volič „Pure Audio“ s jasným významem, dále pak druhé tlačítko aktivující přednastavené režimy zvuku a třetí, případně aplikující navolené tónové korekce. K volbám slouží otočné prvky pod tlačítky.

2024 08 31 TST Onkyo TX RZ50 3

Pravému bloku dominuje velký ovladač hlasitosti, nad nímž je 15 malých tlačítek pro volbu vstupů a výstupních zón. I když je fakt, že vše podstatné zvolíte spíše pomocí dálkového ovládání.

Ani na zádech přístroje není nic, co by neodpovídalo očekáváním a potřebám A/V segmentu. Znamená to hlavně šest HDMI vstupů ve standardu 8K / HDCP 2.3, doplněny jsou o dvojici stejně dimenzovaných výstupů. Dnes nezbytnou síťovou konektivitu zastupuje ethernet i Wi-Fi, potažmo ještě aptX HD Bluetooth (obousměrný, třeba pro připojení sluchátek).

2024 08 31 TST Onkyo TX RZ50 4

Zbytek konektorové výbavy je pak široký, byť trochu starosvětsky poskládaný – můžete ale říct, že chce být Onkyo takzvaně „zpětně kompatibilní“. Linkových cinchových vstupů je šest, sedmým je vstup pro gramofon s MM přenoskou. Digitální audio vstupy jsou tu jen jako jedna optika a jeden koax. Zmínku zaslouží i DAB / FM konektor pro anténu.

Mimo audio rozhraní najdete pochopitelně i video vstupy – jeden komponentní a dva kompozitní. Pro případné zlepšení zvuku do budoucna jsou určeny pre-out výstupy. Cinche jsou dostupné pro přední pár, centr, boční pár, zadní pár a jedny výškové efekty. Plus dva subwoofery. Použít lze i výstupy pro druhou a třetí zónu, jeden může posloužit jako neregulovaný.

2024 08 31 TST Onkyo TX RZ50 26

Praktickou konektivitu zastupuje USB vstup pro datové paměti, RS232 rozhraní ke spojení s chytrými řídícími systémy a pak ještě pár 3,5 mm jacků – jeden pro externí čidlo příkazů dálkového ovládání (to když TX-RZ50 zavřete třeba do skříňky) a druhý pro spouštění nějakého dalšího přístroje za pomoci 12 V napětí.

Vnitřek receiveru je plný adekvátně rozsahu jeho funkcí. Je tu poměrně velký transformátor a napájecí zdroj H.C.P.S. (High Current Power Supply), nad výkonovým modulem s chladičem leží docela velký větráček. Za provozu jsem ho ale neslyšeli.

2024 08 31 TST Onkyo TX RZ50 25

Procesor uvnitř umí zpracovat signály s až 11.2 kanály (nebo v 7.2.4 Dolby Atmos rozložení). Obrazová část zase zvládá krom 8K/60Hz i 4K/120Hz, porty HDMI umí eARC, samozřejmostí je podpora dynamického HDR. Zvukově vám pak TX-RZ50 díky THX certifikaci nabídne přednastavené profily „Cinema“, „Gaming“, „Music“ a „Surround EX“. Mimo to zvládne Onkyo i IMAX Enhanced či DTS:X a vůbec prostě reálně vše, v čem běžná kategorie obrazových médií dnes vychází.

Co se týká muziky, zvládá TX-RZ50 protokol DTS Play-Fi, ale má také AirPlay 2, Chromecast, Spotify, TIDAL, Deezer, TuneIn nebo službu Pandora. Zajímavá může být možnost integrace do systémů seskládaných z reproduktorů SONOS přes Sonos Port.

2024 08 31 TST Onkyo TX RZ50 12

Velmi důležitou věcí u A/V receiverů je samozřejmě kalibrace podle prostorové akustiky a tady sází TX-RZ50 na velmi silnou kartu. V ceně totiž máte plnorozsahový Dirac Live, podporující ladění od 20 do 20 000 Hz.

Zesilovač nabízí poctivý výkon 180 Wattů na kanál (6 ohm / 1 kHz / THD 1% / 1 kanál dle IEC) se špičkou až 215 W / 6 ohm, byť to už za cenu 10% zkreslení a jen do jednoho kanálu. Na běžný provoz by to mělo být ale výkonu dost.

2024 08 31 TST Onkyo TX RZ50 15

Receiver má váhu 14 kg při šířce 43,5 cm, výšce 20,2 cm a hloubce 39,8 cm.

TX-RZ50 jsme zkoušeli v roli stereofonního zesilovače a v „nejčistším“ možném režimu bez korekcí. Zesilovač byl sám sobě streamerem, alternativně jej „krmil“ OPPO UDP-205, Zidoo Z9X PRO a Métronome DSC. Hrálo se přes KEF Blade One Meta na kabeláži Nordost Heimdall 2, Nordost Valhalla 2 a KrautWire Super Symetric. Ke srovnání byl dělený zesilovač Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR.

2024 08 31 TST Onkyo TX RZ50 5

Všemožnými americkými žánry šmrncnutá „venkovská“ „Black Wolf Blues“ Margo Price („Strays II“ | 2023) je nahraná s až překvapivě hutnou, hlubokou a vibrující linkou baskytary, která klade velké nároky na schopnosti zesilovačů udržet tu spoustu energie pod kontrolou. Onkyo ve stereo roli má slušnou sílu – míněno vzhledem ke své cenové třídě. Jako čistý stereo stroj třídy mezi 20-30 tisíci by TX-RZ50 obstál v pohodě. Zvuk je každopádně měkčí a oblejší, nezalévá vás velkými objemy a nedrží vahou, spíše houpavě oblévá posluchače a v klidu vykružuje tóny za tónem. Není to dramatické, spíše uhlazené a decentní.

Onkyo vesměs nese méně vlastního charakteru, než je běžné, snaží se o vyrovnanou neutrálnost a civilní čistotu. Přesto s průměrnou nahrávkou „Soak Up The Sun“ (Soccer Mommy | „Karaoke Night“ | 2023) působí celkem tolerantně, nezdůrazňuje ostřejší momenty a vůbec hudbu nechává hrát podle standardů decentního dostupného hi-fi – není dravá, ale má už slušné rozlišení i pocit čistoty, byť nejde o precizní zaostřenost nebo extrémní informativnost. I ve středech je receiver primárně civilní a klidný.

2024 08 31 TST Onkyo TX RZ50 24

Mnohé A/V receivery dostupnější až střední třídy (kam dnes vzhledem k cenovým trendům TX-RZ50 rozhodně patří) mají tendenci trochu „připepřit“ svůj zvuk, aby působil poslechově detailněji. Soudě dle „Ready Set Go“ od Grace Potter („Mother Road“ | 2023 | GEP Adventures) i tady zůstává Onkyo naprosto neagresivní, prosté zdůrazňování nebo snahy signál nějak přepracovat a interpretovat po svém. Činely jsou slušně oddělené, opět by se dalo říct, že detailem a věrností barev se receiver celkem podobá stereo zesilovačům kategorie kdesi pod 30ti tisíci.

Pokud chcete dostat z TX-RZ50 dynamičtější, energičtější zvuk, budete muset pootočit hlasitostí trochu doprava. Pak se i basově výrazná „La jetée“ (Raphaël | „Haute fidelité“ | 2021 | SONY | 886448619079) celkem rozpumpuje, ačkoliv vášnivost a rozmáchlost jsou receiveru cizí, spíše vsází i tady na disciplinovanost a uhlazenost. A dobré je také říct, že otočíte-li volume doprava na dohled koncertním úrovním, ona pohoda se trochu „rozviklá“, v takových úrovních není zesilovači úplně nejlépe, ať už je to čím chce. Chce to prostě nalézt tu správnou míru…

2024 08 31 TST Onkyo TX RZ50 8

Členitá jazzová „I Asked“ od z eponymního alba MABGATE z roku 2023 byla v zásadě „normálně“ uspořádaná a přehledná, spíše utaženější a přes jistou opatrnější snahu držet se maximálně civilnosti a organizovanosti se jednotlivými linkami můžete proplétat v adekvátním hi-fi standardu. Svou nijak okatou, efektů prostou definici a férové rozlišení si receiver drží napříč frekvenčním rozsahem, stejně v klidu si sáhne až do nejnižších oktáv basy, jako nechá zašvitořit činely. Pokud si zakládáte na nezabarvené autenticitě, TX-RZ50 se rozhodně velmi snaží.

Prostor scény skladby „Čierna šelma“ (Katarína Máliková | „Postalgia“ | 2019 | Sinko Records | SR 0119) se nevyznačoval nějakou speciální jednotlivostí, pravolevý prostor byl dobrý, stejně jako pocit celkové organizace – i tady klade TX-RZ50 důraz hlavně na „normálnost“ a klidné prokreslení. Zrovna v prostorové organizaci scény hodně pomůže Dirac Live, který vše zpřesní, začistí, vyrovná a vůbec zorganizuje.

2024 08 31 TST Onkyo TX RZ50 14

Na trochu řízné „All of my Friends are Going to Hell“ reverendky Kristin Michael Hyter („SAVED!“ | 2023 | Perpetual Flame Ministries) se jasně ukázalo, že Onkyo hraje tolerantně a klidně, že urovná hrubosti a hrany. Navíc základní neutrální charakter můžete hodně ovlivnit používáním profilů DSP. TX-RZ50 mezi nimi vytváří podle našich zkušeností větší rozdíly, než je běžné. Krom těch efektních je poslechově nejatraktivnější pro hudbu režim Stereo, ačkoliv nejčistší a nejvěrnější je Pure Audio. Tak i tak si ale můžete mnohé pomocí nastavení doladit – dokonce se chce říct, že byste to udělat měli.

Devítikanálový A/V receiver Onkyo TX-RZ50 je mohutný, bohatě vybavený přístroj za dnes atraktivní cenu na pomezí dostupné a střední třídy. Umí toho bezesporu hodně, bezproblémově se ovládá a obrovským tahákem v rámci třídy je určitě integrovaná kalibrace Dirac Live, kterou ostatní nabízí tak možná za příplatek nebo u strojů s násobnými cenovkami. V základu je TX-RZ50 neutrálně hrající a nezabarvující zesilovač, ovšem díky širokým nastavením a různým profilům si tu můžete fakticky vyrobit svůj vlastní optimální zvukový styl. Tím můžete kompenzovat možná maličko sušší základní ladění – a přístroj si stále zachovává kvality, které byste očekávali od stereo integráčů v cenách mezi 20 – 30 tisíci. Což s ohledem na šíři výbavy působí dobře. Hledáte-li tak „trochu lepší“ alternativu k běžným A/V zařízením, Onkyo TX-RZ50 má solidní poměr ceny a výkonu.

Kč 36 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ Pure Audio režim pomáhá při poslechu hudby

+ kalibrace Dirac Live

+ pocitový dostatek kontroly pro běžné hlasitosti

+ celkově široká výbava za dnes férovou cenu

+ zvuk bez větších efektů

ZÁPORY

- zvuk možná ve stereo režimu nepůsobí tak plnokrevně, jak by mohl

- při vysoké hlasitosti nepůsobí tak jistě

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: CPT Praha | www.cptpraha.cz 

Audio Video Kino Bratislava 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies