Kvadrofonie

Nové audiofilské nahrávkyDalší várka RETRO hudby, konkrétně kvadrofonní nahrávky - vydané ne (viz obr. výše L.P. 1974, ale) právě teď v roce  2024 a proto na Blu-ray v Dolby Atmos a nejen ty...

ČTĚTE DÁLE, JE TOHO MNOHO A MNOHO! ↓

 

Rhino kvadro

Obří retro nostalgie či co se to děje do minulého textu HUDBA díl XX. přineslo další nečekaný návrat - znovuvydané kvadrofonní (ale dnes na Blu-ray a v Dolby Atmos) nahrávky slavných alb (především) 70. let 20. století (kvadrofonní zvuk "frčel" od konce 60. to 80. let - jako předvoj a základ budoucího / dnešního vícekanálového domácího kina). Pár nahrávek jsme si představili minule...

Dnes je ten den - díl XX. | HUDBA - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

...ale RHINO nezahálí a ze svých archivů posílá další a další (často perly) jako:

Rhino kvadro

Kanadský jazzový klavírní génius Gil Evans, mj. renomovaný skladatel a (nejlepší) aranžér (to říkal nějaký Miles Davis), vydal své živé orchestrální jazzové album SVENGALI (anagram jeho jména) L.P. 1973. Sestava jazzových muzikantů se tam byla opravdu hvězdná Ted Dunbar - kytara; Howard  Johnson - tuba, baryton saxofon a křídlovka; David Sanborn - alt saxofon;  Trevor Koehler - baryton saxofon, soprán saxofon a flétna; Sharon Freeman - lesní roh atd.

*

Rhino kvadro

NO SECRETS třetí studiové album americké zpěvačky a skladatelky Carly Simon, vyšlo vlistopadu 1972 a byl to pro ni komerční průlom a největší úspěch. Album strávilo 5 týdnů na 1. místě v americkém žebříčku Billboard 200 a rychle se stal zlatým a následně platinovým. Hlavní singl „You're So Vain“ se ubytoval na 1. místě v Billboard Hot 100 na 3 týdny a následně byl zvolen č. 216 v RIAA's Songs of the Century (a je autorčinou nejúspěšnější skladbou a její - necháme tam angličtinu "signature song").  Úspěšný byl i 2. singl "The Right Thing To Do". Album získalo ve 4 kategoriích cenu Grammy a bylo zařazeno na 997. místo v Larkinově žebříčku 1000 nejlepších alb všech dob. První video tehdejší originál (hudba začíná v 57 sekundě), druhé "důkaz" že to je zajímavá skladba - když po ní tahle šikovná dívka sáhla..

*

Rhino kvadro

Michigenské vokální uskupení The Spinners své 3. studiové album nazvalo SPINNERS a historicky znamenalo začátek 'Philadelphia Sound' s hymnickými skladbami "Could It Be I'm Falling In Love", "One of a Kind (Love Affair)" a "How Could I Let You Get Away". Album se umístilo na 14. místě v Billboard 200 a strávilo tři týdny v žebříčku Top R&B/Hip-Hop. Loni odešel v 84 letech do důchodu poslední z původních členů skupiny, která zpívá od A.D. 1954 dodnes (velmi plodná a úspěšná měli hlavně 60. a 70. léta - album Spinners je z jara ´73).

*

Rhino kvadro

První výběr hitů skupiny založené L.P. 1967 s názvem Chicago Transit Authority v 3. nejlidnatějším městě USA na kraji jezera Michiga, co pak zkrátili na Chicago - jejich veleúspěšné album CHICAGO IX: Chicago's Greatest Hits, '69-'74 vyšlo v listopadu 1975 a suveréně si vyšláplo na č. 1 albového žebříku a v TOP200 zůstalo neskutečných 72 týdnů (a byla z toho 5x Platina). Nyní přichází v "50th Anniversary Edition of the Chicago's Greatest Hits" s tehdejšími superhity  „Saturday In The Park“, „25 Or 6 to 4“ a „Feelin' Stronger Every Day“ a další..

*

Rhino kvadro

Do 4 kanálů 4 alby Joni Mitchell - The Asylum Albums (1972-1975) (Quadio Boxed Set) za $79,98 - zatím jediné takhle souborné vydání kvadrofonních alb jednoho interpreta - velmi plodné kanaďanky začínající zpěvem v torontských ulicích,  jejíž skladby znějí na albech mnoha tehdy slavných kapel a interpretů a čile žije (méně) zpívá a maluje i (do)dnes. Box obsahuje v letech 2022 a ´23 (Dolby Atmos) remastrovaná alba: FOR THE ROSES (1972), COURT AND SPARK (1974), MILES OF AISLES (1974) a MILES OF AISLES (1974). Tady není co dodat, prostě "dobrou chuť" - třeba skladbou (plnou metafor, třeba o vaření, aby se mohla vysílat, nicméně "ze života prostitutky") s názvem "Raised On Robbery"

*

Rhino kvadro

Autorské koncepční album Randyho Newmana - GOOD OLD BOYS zkoumalo sociální a ekonomické problémy Deep South a přes téma a Randyho "non-rhotický zpěv s jižanským přízvukem" přineslo i (jeho první) komerční úspěch, vyvrcholící na 36. místě v Billboard 200 a obsahovalo skladby „Louisiana 1927“ a „Every Man a King“. Strýc Lionel (Newman) má OSCARa za hudbu k muzikálu Hello Dolly!, bratránek David (Newman) složil hudbu k asi 100 hollywoodským filmům; strýček Alfred má 45 nominací a 9 OSCARů - znělku studia 20th Century Fox asi znáte; bratránek Thomas (Newton) tu a tam také něco složí - hudbu pro Bondovky, Vykoupení z věznice Shawshank, Americká krása, Zelená míle a desítky dalších "téhle úrovně" filmů (v rodině je jich ještě víc včetně žen, taková talentováná dynastie..

*

Rhino kvadro

Druhé album skotské funkové a R&B skupiny Average White Band - AWB dominovalo hitparádám po svém vydání v roce 1974, přičemž hit „Pick Up the Pieces“ vyvrcholil na 1. místě žebříčku Billboard's Hot 100 (je to instrumentálka s "křičeným" názvem skladby). Což asi chcete slyšet - 1. na žebříčku (svět tehdy byl asi hodně jiný než dnes..

*

Rhino kvadro

Kalifornští bluesrockoví Hot Tuna to byli Jormy Kaukonena (kytary) a Jacka Casadyho (baskytara) oba ex Jefferson Airplane. Jejich debutové studiové album BURGERS z února 1972 je plné akustických folkrockových a elektrických acid rockových skvostů jako „Water Song“ či „Highway Song“ s Davidem Crosbym. „V té době jsme pracovali ve studiu s Jefferson Airplane více než půl desetiletí, ale toto byla Jackova a moje první šance dát studiovou substanci hudbě, která akusticky rostla v hotelových pokojích a na jevišti s Hot Tuna. “ – Jorma Kaukonen (níže původní nahrávka a sólo o 50 let později, na 80tníka dobrý..)

*

Rhino kvadro

Komerční albový průlom tehdy nejznámějších tváří víry bahá'í (též „bahaismus“ - abrahámovské monoteistické náboženství vycházející z nejstarších abrahámovských náboženství - hlásající jednotu všech lidí) softrockového dua (Eugen) Seals & (Darell George) Croft z L.P. 1972 má název SUMMER BREEZE. Zahrnoval hity folk-rockové hitparády „Hummingbird“ a titulní skladbu, které se umístily na 20. a 6. místě v Billboard Hot 100. Album se usadilo na 7. místě Billboard Top LPs chart a byl to jejich nejvyšší hitparádový albový úspěch. Trochu si to u poloviny lidí (v našem praštěném světě "když není po mém je to špatně") rozházeli v roce ´74 skladbou a albem "Unborn Child" (poslechněte si níže), kdy nastupuje osud milující černý humor - a některé rozhlasové stanice skladbu (o postoji k potratům) schválně nehrály, některé schválně znásobily vysílání = takže obvyklý výsledek (my, ať na té nebo tamté straně "hysterčíme",  osud se - zřejmě - baví). No ještě že je svět s touto problematikou zcela jinde, nebo vlastně... 

*

Rhino kvadro

Kdo nezná skladbu KILLING ME SOFTLY (with His Song) nechť spáchá... Verze Roberty Flack ze stejnojmenného alba z roku 1973 je určitě nejznámější. Je věnována jazzovému multiinstrumentalistovi (ve svých hyperaktivních živých vystoupeních hrál i..

...na několik nástrojů najednou - současně!) Rahsaanu Rolandu Kirkovi ("opotřeboval" se trochu dříve, zemřel ve 42 letech). Dvojité platinové album obsahovalo populární titulní skladbu, která pak L.P. 1974 získala cenu Grammy® za píseň roku, a třeba také cover verzi známé skladby Leonarda Cohena „Suzanne“.

*

Rhino kvadro

Americký soulový zpěvák  Donny Edward Hathaway odešel poněkud předčasně (ve 33 letech skokem pádem, dodnes není uspokojivě uzavřeno "copročjak",  prostě) "letem" z okna hotelu z 15. patra. Proto je EXTENSION OF A MAN, vydané L.P. 1973, jeho poslední - bylo výsledkem spolupráce s renomovanými hudebníky Stanley Clarkem (Return to Forever), Fredem Whitem, Al Kooperem, Billy Prestonem a dalšími, producentem alba byl Arif Mardin. Album obsahuje transcendentní skladbu „Someday We'll All Be Free“ jak ji uměl podat živě viz.. 

*

Rhino kvadro

Kalifornská funky kapela WAR vydala své 5. studiové THE WORLD IS A GHETTO v listopadu ´72 a to se (nejprodávanější album roku 1973 dle Billboard) v žebříčku usadilo a zůstalo tam 68 týdnů.  Zrovna v té době se kupina trochu víc přiklonila k progresivnímu soulu a jazzovému zvuku (neuvěřitelné co tehdy bylo komerční megahit). Nahrávka obsahovala hity  „The Cisco Kid“ a „The World Is A Ghetto“.

*

Rhino kvadro

Výše kvadro(fonní) zvuk - znovu na trhu / níže "když to vousáči rozjížděli"

ZZ Top 5 LP

Aneb dnes o novém LP BOXu 5x 180g ZZ Top - From The Top: 1971-1976 (Rhino High Fidelity - 5LP Boxed Set) za
$199.98 - určitě stojí za koupi, už jen proto aby se navýšilo číslo ca 50.000.000 prodaných alb originální kapely jižanského rocku, boogie rocku, občas hard rocku - rozhodně "na první dobrou" poznatelného stylu TOHLE JSOU ZZ TOP

ZZ Top 5 LP

Když byli ZZ TOP mladí, rsp. byli o 55 mladší, dali se v ´69  dohromady v Houstonu v Texasu. Vydrželo jim to 51 let, než to v létě před 3 lety zpěvák kapely Joey Michael Hill (v 72 letech - bursitida tj. zánět v těle) zabalil. Ještě stihl vyslovit poslední přání (to není vtip) aby jeho nástupcem byl dlouhodobý kytarový "servispečovavateltechnik" Elwood Francis (obr. výše a video o kousek níže - hraje na 17ti sturnnou kytaru, "běžné" maximum je 12ti) s výsledkem, že kapela teď vypadá takhle - obr. níže By Birgit Fostervold from Arendal - takhle vypadají ZZ TOP právě teď - konkrétně na letošním norském festivalu Torns of Rock v závěrečný 4. den - 29.6.´24

ZZ Top 5 LP

(261) Zz top Bass 17 strings Live Paris @zztop @zztops003 #livemusic #concert #rockconcert #shorts - YouTube

ZZ Top 5 LP

(276) ZZ top###Indeed, a group of legends - YouTube

Co znamená prapodivná zkratka ZZ Top? Široké klobouky, černé sluneční brýle, vousy až na prsa a proklatě nízko zavěšené kytary • mujRozhlas

ZZ Top 5 LP

ZZ Top - From The Top: 1971-1976 (Rhino High Fidelity - 180g 5LP  Boxed Set)

¤ AAA sestříhané Kevinem Grayem z původních stereofonních pásků
¤ vylisováno na 180 gramovém vinylu s optimální gramáží
¤ Heavyweight Glossy Gatefold Jackets, Faux Leather Hardshell Slipcase, ZZ Top Slipmat
¤ obsahuje podrobné poznámky Jamese Austina v rozhovoru s frontmanem Billym Gibbonsem

Limitováno a číslováno na 2 000 kusů
K dostání nyní, exkluzivně na Rhino.com

POZOR tento set je omezen na 2 kusy na zákazníka!

O SÉRII RHINO HIGH FIDELITY
Rhino je synonymem pro vysoce kvalitní reedice, které již 45 let udávají standard oceňovaných audio edic. Nyní zvyšujeme laťku novou prémiovou vinylovou řadou Rhino High Fidelity. Tyto špičkové, limitované vinylové reedice klasických alb představují vrchol zvuku a balení.

Pro zajištění konzistentní zvukové dokonalosti bude Kevin Gray pro všechna vydání Rhino Hi-Fi řezat laky a společnost Optimal bude lisovat 180gramové vinylové desky. Vydání se mohou pochlubit vysoce kvalitními lesklými obaly a "tip-on" přebaly, což je estetika staré školy, která evokuje zlatý věk vinylů.

ZZ Top 5 LP

Výše "nářez z Texasu" / níže nářez "skrzeva" violoncello a možná ten nej z cellistů JÁNOS STARKER

Janos Starker

Label ERC (Electric Recording Co.) znáte - jistě si pamatujete který "je ten vůbec nejdražší". Dnes nám ve své "nadoraz audiofilské" variantě (o  které se blíže psali..

Přečtěte si jinde XIII. | NESTÍHÁME - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

..v závěru odkazu) představí ve (nejen) své době asi nejlepšího hráče na violoncello (János Starker přišel 1924 odešel 2013 - v práci na obr. výše; narozen v Budapešti, od L.P. 1953 hlavní violoncellista Chicago Symphony Orchestra a od ´58 až do své smrti vyučoval na Indiana University Jacobs School of Music) a krom interpreta i zvuk tohoto famózního nástroje - zrozeného Léta Páně 1535 v severní Itálii. Na rozdíl od houslí a violy drží violoncellista nástroj vzpřímeně (krk nahoru) mezi nohama. Dnes obvykle stojí na zemi s výsuvným hrotem, nebylo to tak vždy..

Violoncello

Bylo (ranné 18. století) výše / bylo později v 18. století níže

Violoncello

Výše bylo a níže stále je - z italštiny violoncello (violončelo, hovorově cello) což v překladu znamená malý violin (tak se tehdy říkalo kontrabasu - viz 3x níže)

Esperanza Spalding

Esperanza Spalding v práci / níže ukázka velikosti nástroje (Esperanza měří asi 165 cm) 

Esperanza Spalding

Výše Esperanza a kontrabas a okuste jakékoliv z jejích 9ti studiových alb - doporučujeme / níže stejný nástroj - i když to bez fraku nevypadá Česká filharmonie

Jaromír Černík ČF

Výše kontrabas(isté) / níže violoncello 

Violoncello

Výše maximální teorie / níže maximální praxe - Stradivari Stauffer 

Cello Stradivarius Stauffer

Výše takhle vypadá italský národní poklad - cello Stradivarius (jménem) Stauffer / takhle 3 jeho violoncella zní:

A tento zvuk lze od nyní poslouchat v absolutistické ultraaudifilské verzi - v podání "propably the best" kdo dovedl tento nástroj rozeznít - János Starker

János Starker

Výše v dnešním rozsáhlém hudbomateriálu je o klavíru - ERC vydává absolutní souzvuk 2 nástrojů, violoncella (János Starker) a právě klavíru (Gerald Moore). 

 Janos Starker

Z více než 150ti mistrových mistrovských nahrávek (u Chicago Symphony Orchestra nastoupil János spolu s dirigentem Fritzem Reinerem a začalo období těch hudebně nejlepších nahrávek klasické hudby, edici LIVING STEREO již jsme v rubrice zmiňovali a pokud jste zaváhali, životní chybu udělali - okamžitě napravte) skvostný "výběr" nahrávek té doby: 

Living Stereo 60 CD Collection (2012, Cardboard Sleeve, CD) - Discogs

Skoro úplně vážně, jakákoli nahrávka orchestru (CHSO), dirigenta (Fritz Reiner) a pak sólových Jánose Starkera - stojí za poslech - včetně těch u dalších labelů. Běžná vydání a jsou i ta "ultraaudiofilská" jako 6LP box (200 g / 45 ot.) níže..

Janos Starker

Výše níže hudební dokonalost (zvuku sólového violoncella) za 195 amerických či 213 evropských peněz

 Janos Starker

Tak to byly "levnější" možnosti pořídit si violoncellové absolutno - zpět k ERC a zvuku cella & klavíru. Jako obvykle obvyklých 300 kousků limitováno a nikdy více - většinou se přes "šílenou" cenu po vydáních jen zapráší. Zvuky 2 nástrojů v rukou mistrů k vám budou proudit skrz..

Janos Starker

A Cello Recital
Played by Janos Starker and Gerald Moore
Johann Sebastian Bach – Air ( From Suite No. 3 In D Major BWV. 1068)
Fritz Kreisler – Allegretto ( In The Style On Boccherini)
Camille Saint-Saëns – Allegro Appasionato, Op. 43
Claude Debussy – La Fille Aux Cheveux De Lin (No. 8 Of "Preludes" , Book 1)
Frédéric Chopin – Nocturne In E Flat Major Op. 9 No. 2
David Popper – Hungarian Rhapsody
Johann Sebastian Bach – Arioso ( From Concerto No. 5 In F Minor Bwv. 1056)
Franz Schubert – Allegretto Grazioso
Franz Schubert – Moment Musical D.780 No. 3
Modest Mussorgsky – Gopak (From "Sorotschinski Fair", Act. 3)
Robert Schumann – Traumerei (Reverie) (No. 7 Of "Kinderscenen", Op. 15)
Claude Debussy – Menuet ( From "Petite Suite")
Ivan Tcherepnin – Ode
Niccolò Paganini – Caprice, Op. 1, No. 13

True Mono LP - Catalogue Number. ERC091

Janos Starker

Výše / níže původní originální MASTER TAPE

Janos Starker

Gerald Moore CBE (1899 - 1987) byl anglický klavírista klasické hudby, známý především jako doprovod mnoha slavných hudebníků. Mezi ty, s nimiž úzce spolupracoval, patřili (nejznámější operní zpěváci té doby - popravdě spíš nepřekonaní) Dietrich Fischer-Dieskau, Elisabeth Schumannová, Hans Hotter, Elisabeth Schwarzkopfová, Victoria de los Ángeles a Pablo Casals.

Moore významně povýšil postavení doprovodného umělce z podřízené role na rovnocenného uměleckého partnera. Dietrich Fischer-Dieskau (pro některé profesionály oboru - ten nejlepší historie lidského hlasu a zpěvu) v úvodu vydání knihy Geralda Moora o umění klavírního doprovodu a všeho kolem toho (česky "Nestydatý doprovázeč" napsal, že „Již neexistuje onen bledý stín u kláves, je vždy rovnocenným partnerem“. Moore tvrdě hájil umělecký status svého řemesla a často vyjadřoval nesouhlas, když se doprovázečům, které obdivoval, nedostalo náležitého uznání.

Nahrávky Jánose Starkera s klavíristou Geraldem Moorem, poprvé vydané v roce 1960, zachycují pozoruhodnou spolupráci těchto dvou velikánů klasické hudby. Starker známý svým nedostižným mistrovstvím ve hře na violoncello a Moore proslulý citlivým a obratným doprovodem přinášejí vynikající interpretaci komorní hudby. Jejich souhra je patrná v těchto vyladěných výkonech, které ukazují technickou brilantnost, emocionální hloubku a dokonalou muzikálnost.

Stříháno přímo z originálních analogových master pásků přes unikátní lampový střihový systém Ortofon / Lyrec 1965 ve formátu True Mono. Během procesu nebyla přidána žádná ekvalizace, komprese ani jiné ovlivnění.
Veškeré obtisky na obalech byly vytvořeny ručně a autenticky vytištěny na stroji Heidelberg SB z roku 1963.

Cena této limitované edice 300 kusů - 395 britských liber 

Vše v řetězci od páskové hlavy, páskového předzesilovače, střihového zesilovače a speciální monofonní střihové hlavy je jednokanálovou cestou: Tato raná technologie zabraňuje problémům s fází (rozmazání zvuku), které se často vyskytují při stříhání pomocí dnešních dvou“ nebo ‚pseudo‘ monofonních střihacích systémů.

...a teď už dost slov...

Janos starker

Je čas na violoncello:

(156) Wait for it 🤗❤️ #cello #music #piratesofthecaribbean #cover - YouTube

(156) Intro to Haydn in D Cello Concerto - YouTube

Felicità - Italy 🇮🇹Al Bano & Romina Power#cello #music #italy #viral #song #cellocover #fyp - YouTube

(156) Haydn in D -Minor Section: Cello Concerto - YouTube

(156) acoustic cello VS electric cello #shorts #strings #cello #cellocover #queen - YouTube

Legendary cellist Mischa Maisky playing Tchaikovsky in Verbier | #shorts #deutschegrammophon - YouTube

V odkazu je chybně nadpis, ale to čtenář ví, o mimořádném violoncellistovi Mstislavu Rostropovičovi jistě četl (na konci materiálu):

Dnes je ten den - díl XVIII. | HUDBA - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

(156) Rostropovich - Shostakovich Cello Concerto No. 1 in E-flat major, Op. 107 - YouTube

Řekněte že vás neláká, že byste neokusili..

Cello

Cello

Cello

Cello

Audio Video Kino Bratislava 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies