800 150 voix

2024 09 28 PRF KEF Factory Tour

Příběh značky Kent Engineering & Foundry (známější jako KEF) začíná ve chvíli, kdy si zaměstnanec firmy Wharfedale Raymond Cooke uvědomil, že chce věci dělat přeci jen trochu jinak a koupil malý a zanedbaný přístřešek v městečku Maidstone, aby to zkusil po svém. To se stalo v roce 1961 a už za necelé dva roky kolem přístřešku začaly růst nové budovy a také pověst zajímavé nové značky.

A zbytek, jak se tak říká, je historie. Dnes KEF patří mezi přední výrobce reprosoustav, má klasická audiofilská řešení, stejně jako prémiové aktivní modely a své nejvyšší řady Blade a Reference dodnes vyrábí na místech, kde začínal Raymond Cook, ačkoliv přidal spoustu dalších prostorů. Probíhá tu také celý výzkum a vývoj.

Nejnověji však KEF začal budovat takzvané Music Galleries, což jsou fakticky společenské prostory, spojené s prezentačním zázemím KEF. Většinu takových najdete v Asii, jeden v New Jersey a nejaktuálnější z nich je v srdci Londýna – právě tam jsme se podívali.

KEF Music Gallery | London

Když procházíte stylovou čtvrtí Soho, možná byste nenápadné místo s dvěma výlohami a velmi decentní cedulkou skoro minuli. Po vstupu vás obklopí sklo, beton, kovové profily a vůbec obecně striktně moderní pocit. Je tu pár stolků, bar s kávou (přes den) a zásobou lahví na večerní eventy, které se tu pořádají. Ale hlavně – všude, ale úplně všude tu jsou KEF – LS60 Wireless, LS50 Meta, LS50 Wireless II, LSX II, různé variace subwooferů, R3… Prostě všechno, co může zaujmout „normální lidi“. Přidejte k tomu nějaké vestavné produkty a máte skutečně hezky ozvučenou setkávací prostoru.

Vedle je celkem zajímavá, přiznanými jehlánky tlumená místnost s nahrávací a reprodukční technikou – chcete-li ji využít, stačí si ji zdarma rezervovat a můžete si tvořit vlogy, podcasty nebo cokoliv dalšího.

IMG 0670

Důležitou součástí jsou však privátní ukázkové a setkávací místnosti v podzemí. Tam se vchází dlouhým schodištěm v Dolby Atmos konfiguraci. Ano, skutečně – už na schodech je díky vestavným reproduktorům Dolby Atmos.

Projděte dolů a čeká vás malá galerie s tragickou akustikou (aby KEF ukázal, kolik práce ve skutečnosti odvedl na utlumení ostatních sklepních místností), společenský prostor a dvě poslechové místnosti – jedna s domácím kinem v různých variacích, druhá s běžnou stereo sestavou. Projdete tu vše, byť soustředění je rozhodně spíše na vyšší řady.

IMG 0702

Dobře to ilustruje vestavné kino Dolby Atmos konfigurace, v němž však přední L/R pár alternovaly KEF Muon MKII a filmy servíroval systém Kaleidescape. Zážitek to byl zajímavý, celý obchod je pojatý jako něco jiného…

Dolby Screening Room London Soho

Součástí naší zastávky v Londýně byl také krátký výlet do centrály Dolby v centru londýnského Soho. Bohužel se v tomto místě nesmí vůbec fotit – snad proto, že právě v místním kinosále a dalších prostorách se certifikují nejen všechny elektronické výrobky od sluchátek přes soundbary až po velké receivery a systémy s nálepkou Dolby, ale také se tu ladí filmy s Dolby Vision a Dolby Atmos.

Svým způsobem bylo zajímavé sedět ve velkém kině a poslouchat na sestavě s 16 subwoofery a nepočítaně dalšími kanály (vše na míru, víc se říct nesmí), když víte, že právě tam (možná přímo na sedačce, kde jste právě teď vy) sedí každý druhý režisér na světě a hodnotí zvukové stopy a obrazovou kvalitu v podmínkách definovaných právě Dolby. Skutečně intenzivní byl zážitek z Top Gun: Maverick a Dune: Part Two.

IMG 0684

A nejlepší je, že víte, že právě tak si to tu režisér, tvůrčí tým a lidé z Dolby odsouhlasili. Na druhou stranu, zvuk je to vlastně až moc přímočarý. A jen pro zajímavost – do Dolby jsme šli proto, že jedna z místností je ozvučená kompletně vybavením od KEF, jakožto Dolby referencí. Ale ani tady už nemůžeme říct nic dalšího…

KEF Museum | Maidstone

Další den jsme věnovali návštěvě základny KEF v Maidstone, kde probíhá veškerý výzkum, vývoj a navíc i výroba Muon MKII, Blade a Reference.

IMG 0753

Ale také je tu muzeum – byť není vlastně o nic jiné, než bylo před pár lety v době 60. výročí založení značky (více viz https://www.hifi-voice.com/profily/znacky/3798-kef-60-vyroci-zalozeni ). Najdete tu všechno – od originální K1 Monitor s basovým měničem z polystyrenu až po konceptuální KEF Blade s měniči i skeletem z uhlíkového vlákna. A jak sami zaměstnanci říkají, 60 let nápadů a chyb mezitím, z nichž se firma učila.

Nás zaujal sloup, který se později proměnil v Muon, jedny z první koaxiálních měničů v KEF C35 nebo třeba to, že KEF byl jedním z prvních, kdo použil počítače ke zlepšení návrhů a zrychlení vývoje. Kdy že to bylo? Začátkem 70. let…

KEF výzkum & vývoj | Maidstone

V letošním roce jsme měli celkem neobvyklou šanci projít si výzkumné a vývojové zázemí firmy. Mimochodem, tvořené nějakou desítkou lidí. Ti používají u jednotlivých komponentů i celých reprosoustav jednotný postup – pracují ve vlastním vývojovém a simulačním software, z nějž po implementaci nápadů odvodí parametry, vytisknou prototypy na 3D tiskárně (tedy to, co lze) a měří. Shoda simulací a výsledků je prý téměř úplná.

Mají k dispozici také dvě měřící místnosti. Jednu klasickou anechoickou komoru pro měření od 200 Hz výše, kde od naší poslední návštěvy přibylo automatizované rameno, snímající řádkou mikrofonů „kouli“ kolem reprosoustav v krocích po 5 stupních. Pochopitelně i měřící rozhraní je naprogramované přímo v KEF.

IMG 0774

Druhá měřící komora je podstatně větší, ale dnes už slouží jen jako „nekonečná plocha“, kdy se zvenku zavře jednotlivý reproduktor a zevnitř se měří. Odrazy dorazí k mikrofonu za tak dlouho, že je to vlastně efektivně „nekonečný prostor“.

Celkem na nás zapůsobilo, jak KEF ve svých vlastních softwarových řešeních dokáže simulovat komplexní finite elemente analýzu. Ta v praxi rozebere celek na bezpočet maličkých částí a umí simulovat jejich chování, abyste se mohli zabývat i těmi nejmenšími detaily. A je vlastně jedno, jestli jde o magnetický tok, pevnost ozvučnic, výchylky a rezonance membrán…

IMG 0771

Také mají pánové pěkný šachový set z 3D tiskárny.

KEF výroba | Maidstone

Jak bylo dříve řečeno, v továrně středně velkých rozměrů vznikají modely Muon MKII (z limitované edice 100 párů zbývá k dispozici tak 4-5, pokud váháte, měli byste se odhodlat), Blade One Meta i Blade Two Meta a kompletní série Reference Meta.

Už vstup do továrny je rámován průřezem modelovou historií (někdy i doslovným, protože spousta modelů je z jedné strany otevřená), uvnitř v hale vidíte, jak se pečlivě pájí výhybky (to je úkolem jedné jediné dámy), jak se každý použitý měnič testuje a uchovává se jeho protokol, stejně jako na konci výrobního procesu po smontování – což má na starosti vždy jeden konkrétní pracovník pro každý pár – otestují a uloží protokol pro jedno každé sériové číslo. Vše je srovnáváno se „standardem“, jímž je první vyrobený model, podle nějž se pak už na věky všechno porovnává.

IMG 0728

A na konci následuje balení, snímané kompletně kamerou, aby bylo jasné, že každý jeden kus reprosoustav je vzhledově zcela dokonalý.

Součástí prostor výroby je také poslechová místnost – malé kino a relativně velké stereo. Vlastně to na „pracovní sestavy“ hrálo moc hezky.

KEF řada Q Meta 2024

Měli jsme tu čest těsně před světovou premiérou slyšet (skoro) celou přepracovanou základní řadu Q v čele s novým stojanovým třípásmem Concerto Meta, velmi výrazně inspirovaným R3 Meta. Některé modely zůstaly skoro nezměněny (vizuálně, jak na koncentrických měničích, tak na wooferech, tak na tlumení a konstrukci kabinetu změny proběhly), některé byly vypuštěny, jiné přidány – právě „trojková“ varianta a pak plochý model na zeď, který fungoval až neočekávaně dobře a může být stylovým řešením pro místa, kam se obvykle reprosoustavy postavit nedají.

IMG 0776

Cenově se pak novinky nijak zvlášť neposunuly:

Q1 Meta – 13 980,- Kč / pár (regálovky)
Q3 Meta – 17 980,- Kč / pár (regálovky)
Q Concerto Meta – 29 980,- Kč (poslouchané regálovky)
Q4 Meta – 20 380,- Kč (poslouchaný nástěnný model)
Q6 Meta – 18 990,- Kč / kus (centrální reproduktor)
Q7 Meta – 39 980,- Kč / pár (sloupky)
Q8 Meta – 17 980,- Kč / pár (Atmos moduly)
Q11 Meta – 55 980,- Kč (poslouchané sloupky)

Slovo závěrem

Dvoudenní výlet do nového britského „obchodu“ KEF Music Gallery London a poté do vývojových a výrobních kapacit v Maidstone byl rozhodně zajímavý. Je vidět, že i středně velká firma může být technologicky pokročilá, překvapivě pokorná a nabízející racionálně pevně podložené konstrukce. A navíc v dostupnější sféře dnes rozhodně můžeme říct, že nová řada Q stojí za pozornost…

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies