Qobuz

 

Co je nového, když je něco zajímavého, u qobuz (prvopočátky Francie rok 2007, ve velkém bohužel stále necelá, ale "celá" planeta Země od L.P. 2019)  informujeme...

Milovníci jazzu bouchejte šampaňské | QOBUZ / ECM - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

Milovníci klasické hudby kupujte šampaňské | QOBUZ / DG - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

...dnes o tom, že Qobuz přidává katalog ke stažení DSD a DXD 

 

ČTĚTE DÁLE, JE TOHO MNOHO! ↓

 

quboz

Stručná verze (dlouhého technického povídání níže): Jde o DSD a DXD, tedy audio formáty s vysokým rozlišením, které nabízejí jedinečný přístup k reprodukci zvuku. Bohužel v historii se to často "spíš nepovedlo" (jasně lepší médium / řešení - komerčně neuspělo), čas ukáže, zda svět přejde na DSD nebo DXD a udělá z něj nový standard. My Hi-Fi Voice, příznivci a fandové kvality bychom si to přáli...

 

Přetiskujeme zprávu společnosti QOBUZ:

Qobuz přidává do svého úložiště hifi stahování katalog DSD (Direct Stream Digital - digitalizace zvuku je prováděna pomocí technologie Delta Sigma; každý vzorek je zakódován na 1 bit, zorkovací frekvence je n x 64násobek vzorkovací frekvence CD kvality; dostupná kvalita - 1Bit/2,8 MHz, 1Bit/5,6 MHz, 1Bit/11,2 MHz, 1Bit/22,5 MHz; názvy nabídky na Qobuz - DSD64, DSD128, DSD256, DSD512) a DXD (24 bitů/352,8 kHz - digitalizace zvuku se provádí pomocí technologie PCM; aždý vzorek je zakódován na 24 nebo 32 bitech, vzorkovací frekvence je 8x vyšší než vzorkovací frekvence CD kvality - 352,8 kHz) pocházející z originálních studiových souborů, nikoli SACD. Posluchači si mohou stáhnout více než 22.500 skladeb převážně ve formátu DSD, čímž se přidají k více než 100 milionům již dostupných skladeb. DSD a DXD, které nabízejí jedinečný přístup k reprodukci zvuku, jsou zvukové formáty s vysokým rozlišením, které se liší od tradičního systému PCM používaného ve formátech jako WAV, FLAC, ALAC a AIFF.

DSD se používá jako kódovací mechanismus pro SACD, které byly uvedeny na trh v roce 1999, které navzdory dosažení úžasné úrovně kvality zvuku nedokázaly výrazně ovlivnit trh. Do října 2009 vydaly nahrávací společnosti více než 6 000 vydání SACD, ale od té doby pocházejí pouze vydání od specializovaných vydavatelství. Společnost Qobuz získala původní soubory DSD a DXD ze studií spíše než ze SACD, což zajišťuje nejlepší možnou věrnost. Pro historii Rise and Fall of the Compact Disc přejděte sem .

Tradiční zvukové formáty s vysokým rozlišením, jako je PCM, vzorkují zvuk rychlostí až 192 000krát za sekundu (192 kHz). DXD (Digital eXtreme Definition) to posouvá dále, vzorkování rychlostí 352 800krát za sekundu a nabízí ještě větší detaily. DSD (Direct Stream Digital) však přesahuje obojí, s 2,8 miliony vzorků za sekundu zachycuje výjimečně čistý zvukový signál. Tyto formáty jsou oblíbené u tvůrců, kteří chtějí produkovat a sdílet hudbu s bezkonkurenční kvalitou zvuku.

 

DSD

 

Qobuz zveřejnili vynikající úvod do formátu DSD: Co je DSD, audio formát prémiové kvality?

DSD (Direct Stream Digital) je zvukový formát s vysokým rozlišením, který slouží jako alternativa k rozšířenějšímu formátu PCM. S DSD se s největší pravděpodobností setkáte při nákupu Hi-Res audio souborů ke stažení. Níže naleznete přehled toho, jak DSD funguje, a také jeho výhody a nevýhody.

Zkratky PCM a DSD představují dva nejběžnější způsoby digitálního ukládání hudby. To zahrnuje konverzi z analogového do digitálního stavu, aby bylo možné soubor vypálit na CD nebo jej zpřístupnit ke stažení nebo streamování. PCM a DSD jsou surové, nekomprimované formáty. Možná znáte více běžně používané formáty MP3, AAC a FLAC, kde je hudba komprimována (s určitými kompromisy nebo bez nich), takže zabírá méně místa.

DSD znamená Direct Stream Digital, zatímco PCM znamená Pulse Code Modulation. Myšlenka obou technologií je stejná: digitalizovat analogové audio signály co nejpřesněji. Za tímto účelem je signál „vzorkován“, tj. transformován na 0 a 1, čímž se vytvoří digitální soubor, se kterým lze manipulovat, zaznamenávat a distribuovat různými způsoby

Jaké jsou rozdíly mezi DSD a PCM?
PCM je základem zvukového CD: je to způsob, jakým se hudba ukládá na disk. Rozlišení souboru PCM je určeno jeho úrovní zrnitosti a také jeho vzorkovací frekvencí, první se měří v bitech a druhá v Hertzech. Na disku CD jsou soubory uloženy v 16 bitech a 44,1 kHz. Pokud zvýšíte rozlišení za účelem digitalizace hudby s ještě větší přesností, můžete dosáhnout až 24 bitů a 192 kHz, což je ekvivalent Hi-Res ve formátu PCM.

DSD je k dispozici veřejnosti od roku 1999, kdy se objevilo Super Audio CD (SACD), verze CD s vysokým rozlišením. To, co po této evoluci zůstalo, nebylo PCM Hi-Res, ale spíše zcela nový formát, jehož cílem bylo poskytnout ještě vyšší kvalitu zvuku. Místo 16 nebo 24 bitů používal DSD jeden jediný bit se vzorkovací frekvencí 2,8 MHz za sekundu.

Jeden bit na 2,8 MHz je technicky ekvivalentní rozlišení, které je čtyřikrát vyšší než u CD. Stručně řečeno, místo odebírání 16 vzorků (skládajících se z 0 a 1) 44 100krát za sekundu se odebírá jeden jediný vzorek (stále ve formě 0 nebo 1) rychlostí 2,8 milionukrát za sekundu. 

 

quboz

Studiové formáty
Stejně jako existují různé úrovně vysokého rozlišení pro PCM, DSD může také dosáhnout velmi vysokých úrovní. Jeden bit a 2,8 MHz odpovídá tomu, co se nazývá DSD64. Proč 64? Je to násobek, který mění 44,1 kHz PCM na 2,8 MHz DSD. Chcete-li získat ještě přesnější soubory, jsou také možnosti DSD128 nebo DSD256. Přirozeně jeden bit zůstává, ale frekvence se zvýší, aby dosáhla 5,6 MHz, respektive 11,2 MHz, a odpovídajícím způsobem se zvýší i přesnost digitalizace. DSD512 a DSD1024 také existují, ale ne všechny digitální přehrávače jsou schopny je podporovat.

DXD je propojen s DSD i PCM. Tento přechodný formát umožňuje DSD převést na PCM při 24 bitech a 384 kHz, což vede k souboru .dxd určenému pro zpracování a mastering ve studiu. Pokud jde o DSF a DFF, jedná se jednoduše o názvy přípon souborů pro soubory DSD. Přípona .dsf obsahuje hudbu a související metadata, zatímco .dff obsahuje pouze hudbu. Připomínáme, že přípony pro nezpracované soubory PCM jsou .wav a .aiff (s metadaty).

Výhody a nevýhody DSD
Hlavní výhodou DSD je, že poskytuje nejvyšší možné rozlišení pro digitální ukládání a poslech hudby. Nejčastěji je tedy spojován s komercializací těch nejkvalitnějších hudebních nahrávek, které existují. Ve skutečnosti však zabírá více úložného prostoru než PCM, i když to dnes není příliš velký problém, protože pevné disky mají stále více úložného prostoru. Jedinou skutečnou chybou DSD je, že není široce uznáváno těmi, kteří nejsou nadšenci Hi-Fi.

Jaká zařízení mohou přehrávat soubory DSD?
V současné době většina bezdrátových přehrávačů přijímá soubory DSD, obvykle až do DSD256. Více špičkových produktů je schopno přehrát DSD512, i když soubory v tomto formátu jsou spíše neobvyklé. Pokud jde o DAC, některé přijímají nativní soubory DSD, pokud je to přes port USB. Ostatní mohou přijímat DSD prostřednictvím formuláře známého jako DoP nebo DSD-over-PCM, který vyžaduje buď koaxiální nebo optický port SPDIF, nebo port AES (XLR). V tomto případě se DSD nejprve přenese z digitálního přehrávače ve formátu PCM, poté se znovu sestaví do DSD v DAC před převedením do analogové formy. To znamená, že existuje široká škála způsobů, jak poslouchat zvuk v kvalitě DSD.

Jaké tituly DSD a DXD jsou nyní k dispozici
Tituly Qobuz, které jsou nyní dostupné ve formátech DSD a DXD, zahrnují alba od prestižních vydavatelství včetně Sony Music, Universal Music, Columbia, RCA, Epic, ECM, Deutsche Grammophon a harmonia mundi.

Příklady titulů DSD a DXD v katalogu Qobuz:

quboz

Katalog DSD na Qobuz:

All music in Qobuz DSD 1 bit quality - Qobuz - Page %page%

Katalog DXD:

All music in Qobuz 24-bit Hi-Res quality - Qobuz - Page %page%

 

Qobuz je k dispozici ve 26 zemích po celém světě, včetně Evropy, Spojených států, Kanady, Austrálie, Nového Zélandu, Latinské Ameriky a Japonska (pouze pro službu stahování ve vysokém rozlišení), nabízí řadu exkluzivního redakčního obsahu napsaného tým odborníků s katalogem více než 100 milionů skladeb.

 

Qobuz

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Focal Diva Utopia

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Malá překvapení každodenního audiofila

Ačkoliv se posuzování audio komponentů bezmála denně (s čestmými výjimkami letních dovolených, kde je naopak pár týdnů reálně ticho a slouží jako "rekalibrace" ušního aparátu) věnuji už nějakých 17 let a poslouchal jsem rád i předtím... Přestože jsem za tu dobu slyšel na 5 000 výrobků všech tříd, kvalit a podob... Bez ohledu na to, že nějaké polovině z toho počtu jsem věnoval hodně času na kompletní recenzi... I tak se tu a tam objeví něco, co překvapí. Jako teď.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audio Video Show Praha 2025 | výstava hi-fi techniky a domácího kina

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies