Trinitas

 

Jsou 3 spojeni v jeden, všichni jsou tu pro nás, s námi a  již mezi námi.  První přišel...

Referenční trinitas | MARANTZ - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

 

...následován...

Referenční trinitas - je tu zas | MARANTZ - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

 

...a dnes se kruh uzavírá a "věžička" toho nejlepšího co kdy Marantz stvořil, high end v designově a rozměrově "rozumném" balení  je zkompletován...

Marantz 10 series

...tím třetím z  Marantz™ 10 Series  jenž přišel mezi nás je...

Marantz LINK 10n

...na obr. výše / níže  špičkový síťový přehrávač s předzesilovačem  Marantz LINK 10n 

Marantz LINK 10n


Marantz nás v létě (v srpnu) uvrhl do očekávání - a vypustil info o prvním z avizované trojice firemního "maxima". Čekání skončilo právě nyní, třetím ze svaté trojice Hi-Fi absolutna japonské značky je přehrávač LINK 10n, vybaven navíc funkcí předzesilovače. S Marantz LINK 10 je nyní trojice kompletní,  jako součást vlajkové modelové řady  s názvem  Marantz™ 10 Series. Tak jako u předchozích 2 představených komponentů nejvyšší řady -  i novinka je k dispozici  ve variantách  šampaňská zlatá a černá.

 

Marantz LINK 10n

 

Marantz LINK 10n je pojetím nejvyšší úroveň konstrukce, stejně dříve představené modely úrovně Series 10 -  (SA)CD přehrávač Marantz SACD10 a integrovaný zesilovač Marantz MODEL 10. "Abychom dosáhli co nejlepší kvality zvuku a zároveň pohodlí, použili jsme pouzdro řady 10 a implementovali nový DAC nainstalovaný v SACD 10 a předzesilovači MODEL 10, čímž jsme dosáhli kvality odpovídající vlajkové sérii", se dozvídámePoselství LINK 10n je: „Nejlepší kvalita zvuku, nejlepší pohodlí, žádné kompromisy“, zní slova výrobce.

 

Marantz LINK 10n

 

Pokud jde o důvod, proč byla řada 10, která je založena na konceptu důkladného úsilí o kvalitu zvuku, rozdělena do 3 položek, pan Takayama z Marantz vysvětluje: "Abychom realizovali zvuk, o který naše společnost usiluje, vytvořili řadu produktů v jednom obalu. V důsledku toho jsme se rozhodli vyvinout MODEL 10, který byl nedávno oznámen. Pokud jde o SACD 10, společnost Marantz je hrdá na to, že je původcem vývoje přehrávačů disků a tento model je navržena výhradně pro přehrávání (SA)CD disků. Myšlenka chtít vydat vyvrcholení těchto strojů se zformovala a v souladu s tím jsme také chtěli vypustit do světa specializovaný stroj pro síťové přehrávání, což vedlo ke zrodu LINK 10n."

Marantz LINK 10n

 

Následuje (velmi) obsáhlá část technického "rozpitvání" novinky, kterou lze shrnout do slov "u Marantz pěkně zamakali", pro ty které technika  "trochu do hloubky"  baví  - příjemné čtení:

Sekce DAC je vybavena nejnovější verzí Marantz Musical Mastering (MMM), zcela originálním diskrétním DAC představeným spolu s uvedením Marantz CD 10. Skládá se z přední části nazvané ,,MMM-Stream'', která se zabývá digitálním zpracováním, a z druhé fáze nazvané ,,MMM-konverze'', která převádí signály DSD na analogové. (níže nejnovější generace  originálního diskrétního DAC MMM - "Marantz Musical Mastering")

Marantz LINK 10n

MMM-Stream provádí veškeré zpracování, jako je převzorkování / digitální filtr / modulátor ΔΣ / tvarovač šumu / dither / rezonátor pomocí vlastních algoritmů a parametrů a převádí signál PCM na DSD 11,2 MHz/1 bit. Nastavení digitálního filtru / rozptylovače šumu / nastavebá může uživatel změnit, což mu umožňuje upravit tón podle svých představ. MMM-Conversion dokáže přímo D/A konvertovat 1-bitový DSD vstup signálu z "MMM-Stream" pomocí analogového FIR filtru pomocí jednoduchého obvodu, což umožňuje získat analogový signál, který je věrný původnímu zvuku. 

Další velkou výhodou je, že desky - digitální MMM-stream a analogovou MMM-Conversion lze konfigurovat diskrétně a jejich propojením s digitálním oddělovacím obvodem lze dosáhnout maximálního oddělení. Oproti dřívějším vrcholovým modelům značky byly digitální i analogové desky upgradovány na 8vrstvé. (na obr. 1bit DAC s digitální deskou MMM-stream + analogovou  MMM-conversion)

Marantz LINK 10n

V analogovém filtru poslední fáze byl vyrovnávací IC nazývaný D klopný obvod použitý ve výstupním obvodu změněn z jednoho 8kanálového/8kanálového používaného v předchozím modelu na 1kanálový/8kanálový, zcela oddělený. Výstupní proud se ztrojnásobil z 8 mA na 24 mA a hodnota odporu byla snížena na 1/3, čímž bylo dosaženo jak silného hnacího výkonu, tak vynikajícího S/N. Díky těmto snahám se SINAD zlepšil o 4,5 dB a S/N o 8,1 dB ve srovnání s „SA-10“.

V analogovém filtru koncového stupně byl buffer IC s názvem D-flip-flop použitý ve výstupním obvodu změněn z 8 kanálů a 1 kus na 1 kanál a 8 kusů, které byly použity v předchozím modelu, a jsou zcela odděleny. Výstupní proud je z3násoben z 8 mA na 24 mA a odpor byl dále snížen na 1/3, což umožňuje jak výkonnou řídicí sílu, tak vynikající S/N. Díky tomuto úsilí se podařilo zlepšit SINAD o 4,5 dB a S/N o 8,1 dB ve srovnání s modelem SA-10.

Níže na obr. obvod HEOS je nově zavedenou částí síťového obvodu. Bylo také přidáno stínění, aby se zabránilo rušení mezi analogovými a digitálními deskami a snížilo se generování šumu. Aby se to nepletlo - na krytu části síťového obvodu je napsáno "HEOS".

Marantz LINK 10n

 

Analogový stupeň po MMM-Stream používá audio obvod s plně vyváženou diferenciální konfigurací. Obr. níže nejnovější modely patentovaných vysokorychlostních modulů HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Module)' a HDAM-SA3. Používají se také vysoce kvalitní kondenzátory z čisté měděné fólie a odpory Melf.

Marantz LINK 10n

 

První stupeň bufferu s jednotným zesílením, který přijímá výstup z MMM-Streamu, a druhý stupeň diferenciálního zesilovače využívají obvod napěťové zpětné vazby pomocí HDAM, resp. HDAM-SA3. Nejnovější HDAM dosáhl nízkého zkreslení přidáním kaskádového zařízení JFET na vstup. Kromě toho tranzistor v pouzdře 2 v 1 zlepšuje provozní stabilitu.

HDAM-SA3 má stejnou konfiguraci obvodu jako dříve, ale používá tranzistory s nízkým šumem a zkreslením, čímž dosahuje ještě vyšší kvality zvuku než dříve. Pro eliminaci rušení mezi levým a pravým kanálem a účinků spínacího šumu z „MMM-Conversion“ bylo instalováno stínění z měděného ocelového plechu.

Nejnovější  napájecí obvody pro analogový a digitální zvuk jsou zcela nezávislé, což umožňuje stabilní reprodukci hudby s čistým, rychlým a dostatečným napájením. Pro analogový, resp. digitální zvuk byl instalován speciální toroidní transformátor a vlastní blokové kondenzátory, které zajišťují stabilní napájení, a díky úplnému oddělení napájecích obvodů od transformátoru je také eliminován přísun šumu do analogových zvukových obvodů přes napájecí transformátor. Příliv šumu do analogových zvukových obvodů přes napájecí transformátor je rovněž eliminován.

Marantz LINK 10n

 

Každý toroidní transformátor je kryt samostatným měděným stínicím krytem. To potlačuje nežádoucí vyzařování a zabraňuje pronikání vnějšího šumu do systému. Analogový i digitální zvuk také využívá vlastní blokové kondenzátory Marantz (10 000 μF x 2), které byly vyvinuty zvukovým mistrem a inženýry odpovědnými za kvalitu zvuku ve spolupráci s dodavateli.

Pro umístění samostatné sekce síťového přehrávače v obvodu předzesilovače je rovněž implementován obvod předzesilovače s vysokou hustotou a speciální lineární napájecí zdroj pro předzesilovač. Lineární ovládání hlasitosti, které s vysokou přesností nastavuje hlasitost pomocí digitálně řízeného zesilovače s proměnným zesílením, se skládá z nejnovějších obvodů zesilovačů HDAM a HDAM-SA3 s napěťovou zpětnou vazbou a vysoce výkonného integrovaného obvodu pro stereofonní ovládání hlasitosti.

Pro každý z kanálů L a R je použita vyvážená konfigurace využívající MUSES72323, což je IC pro řízení hlasitosti nejvyšší třídy v řadě MUSE. To nejen zlepšuje oddělení kanálů a S/N, ale také eliminuje změny v kvalitě zvuku způsobené zhoršováním kvality hlasitostních součástek v důsledku stárnutí, protože se nepoužívají proměnné odpory. Použití stejnosměrného serva umožňuje přenos signálu s nízkými ztrátami, čímž se eliminuje potřeba vazebních kondenzátorů v signálové cestě.

 

Marantz LINK 10n

 

Analogový napájecí obvod předzesilovače obsahuje toroidní transformátor se speciálním měděným stínicím pouzdrem, speciální vlastní blokové kondenzátory vyvinuté zvukovým mistrem a inženýry kvality zvuku ve spolupráci s dodavateli a vysokorychlostní napájecí zdroj. Zavedeny byly také Schottkyho bariérové diody.

Gramofonový ekvalizační obvod Marantz Musical Premium Phono EQ je kompatibilní s MM i MC přenoskami a skládá se z phono zesilovače MC se ziskem 20 dB a neredukčního gramofonového ekvalizačního zesilovače „HDAM“ + „HDAM-SA3“ se ziskem 40 dB ve dvoustupňové konfiguraci. To umožňuje nízké zkreslení při nízkém zisku na stupeň. Deska gramofonového ekvalizéru je stíněna 1,2mm spodním krytem a horním krytem z eloxovaného hliníku měděné barvy, aby se eliminoval vliv vnějšího šumu na zvukový signál.

Marantz LINK 10n

Použitím všech diskrétních obvodů a použitím vstupu JFET a DC servoobvodu bez použití vazebního kondenzátoru je možné zesílit audio signál bez obětování jeho čistoty. MC  umožňuje přepínat podle impedance  LOW (33Ω) / MID (100Ω) / HIGH (390Ω). Obr. níže - phono ekvalizér umožňuje volit zisk mezi  MM/MC, LOW 低/MC,  MID 中/MC a vysoké 高.

Marantz LINK 10n

Proudová zpětná vazba plně diskrétního sluchátkového zesilovače se používá výhradně pro sluchátkový výstup a je použito uspořádání obvodu kombinující HDAM-SA3 a diamantový buffer. Protože se jedná o plně diskrétní konfiguraci bez operačního zesilovače, je kvalita zvuku veknu jemně vyladěna. (zisk zesilovače lze nastavt na hodnoty HIGH 高/ MID / LOW)

Marantz LINK 10n

Vnějších díly jsou vyráběny pečlivě  (jsme v Japonsku - to není PR povídání) vybranými japonskými výrobci. Materiálem opracovaný masivní hliník. Přední panel používá materiál o tloušťce až 45 mm - ne(jen) "pro parádu", ale aby se snížil negativní vliv vibrací na kvalitu zvuku. Boční jsou z hliníku o tloušťce 15,8 mm s desigem zabraňujícím vidět šrouby.

Vnitřek tuhého hliníkovéhopouzdra je vybaven další vysoce tuhou strukturou s 2 vrstvami a 3 bloky; extrémní tuhosti je dále dosaženo použitím 12 mm silné hliníkové desky pro horní kryt, poměděného šasi a 5,6 mm 3vrstvého spodního šasi. Kromě toho je použit izolátor s maximálním průměrem 94 mm. Nohy hybridního typu kombinují masivní hliník a měděný plech o tloušťce 4 mm.  Hlavní šasi má tloušťku 1,2 mm e instalován izolátor o maximálním průměru 94 mm.

Jako funkce síťového přehrávače dokáže přehrávat PCM 384kH/32bit a DSD až do 11,2 MHz, což pokrývá formáty WAV/FLAC/ALAC/WMA/AAC/MP3/DSD. Bude kompatibilní s Amazon Music, Spotify, Deezer, Tidal a Roon Ready s aktualizací softwaru naplánovanou na později. Bezdrátové funkce budou Wi-Fi (2,4/5GHz), Bluetooth ver. 5.4, AirPlay a Alexa. (obr. níže pomocí voliče na levé straně přepínáte..)

Marantz LINK 10n

 

Hlavní vstupní terminály jsou 1x HDMI (ARC); 2x optický digitální zvuk; 1x koaxiální digitální zvuk; 1x XLR zvuk (vyvážený); 1x RCA zvuk (nevyvážený); 1x PHONO (MM/MC); 1x USB Type-A; 1x USB Type-C;  1x LAN. Výstupní terminály zahrnují jeden XLR audio (linkový výstup), jeden RCA audio (linkový výstup), jeden optický digitální audio, jeden koaxiální digitální audio, jeden XLR pre-out, jeden RCA pre-out a jeden subwoofer.

měď

RCA terminály používají speciálně opracované konektory z ultra čisté mědi   (SPKT-100+). Obrobená čistá měď je měkčí než běžná mosaz a obtížně se obrábí, takže kvalifikovaní pracovníci ručně odřezávají každý kus z  bloku čisté mědi. Měď má vysokou elektrickou vodivost (čím větší je vodivost, tím větší elektrický proud prochází vodičem při stejném napětí - měď 58 · 106 S/m), což umožňuje výkonnou a stabilní reprodukci zvuku. Pro povrchovou úpravu bylo použito silné jednovrstvé niklování.

Marantz LINK 10n

 

Marantz LINK 10n

Výše / níže - jak připojit LINK 10n - výše jako streamovací přehrávač / níže použit předzesilovač LINK 10n (je proto vybaven vazebním kondenzátorem, pro možné kombinace s různými výkonovými zesilovači)

Marantz LINK 10n

Marantz LINK 10n

 

Marantz LINK 10n je síťový audio přehrávač referenční třídy, který byl zkonstruován za použití stejných technologií a řemeslné zručnosti, díky nimž se MODEL 10 a SACD 10 staly špičkou ve své třídě; model charakterizuje:

¤ předzesilovač + D/A převodník + streamer
¤ podpora Hi-Res audia
¤ vestavěný systém HEOS®
¤ Hi-Res Color Nový barevný displej HD TFT
¤ nejnovější obvody HDAM a MM
¤ HDMI ARC s podporou CEC
¤ 2.1kanálový výstup pro subwoofer
¤ nové HDAM výstupní obvody
¤ toroidní napájecí transformátor
¤ obvod předzesilovače - nový HDAM v plně symetrické konfiguraci
¤ elektronické ovládání hlasitosti MUSES 72323 s variabilním ziskem po 0,5 dB (0 - 100)
¤ tónové korekce pro - basy / výšky / vyvážení kanálů
¤ diskrétní sluchátkový zesilovač, výstup 6,3 mm
¤ nastavení zisku pro sluchátka -  nízký / střední / vysoký
¤ nový MMM-Conversion - obvod D/A převodníku
¤ digitální filtry - nový MMM-Stream (Balanced, Natural, Dynamic Music, Dymanic Voice) + 2 filtry
¤ redukce jitteru
¤ asynchronní a izolovaný USB vstup
¤ součást  Marantz™ 10 Series 

 

Marantz LINK 10n

 

SPECIFIKACE (Marantz LINK 10)
jmenovité výstupní napětí:
¤ 1,58 V (30 Ω, nesymetrický výstup)
¤ 3,16 V (140 Ω, symetrický výstup)
¤ 240 mV (1,16 kΩ, výstup subwooferu)
¤ 2,0 V (digitální nesymetrický výstup)
¤ 4,0 V ( digitální vyvážený výstup)
Frekvenční odezva:
¤ 2Hz – 50kHz (192kHz)
¤ 2Hz – 20kHz (44,1kHz)
¤ 2Hz – 50kHz (DSD)
Poměr S/N:
¤ 113dB (PCM)
¤ 116dB (DSD)
Spotřeba: 75W (0,3W v pohotovostním režimu)
Rozměry: 440 x 192 x 472 mm
Hmotnost: 33,3 kg

Marantz LINK 10n

Doporučené ceny:
Marantz MODEL 10 -  359.990 CZK
Marantz SACD 10 -  269.990 korun českých
Marantz LINK 10 -  299.990 Kč  (ceny jsou vždy pouze orientační, konkrétní koncová cena v daném místě záleží na lokálním DPH a dalších ekonomických faktorech jako cena dopravy, clo..)

 

Marantz LINK 10n

Výše takhle japonská "svatá trojice" vypadá  / níže takové očekáváme pocity po/při poslechu

Trinitas

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Focal Diva Utopia

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Malá překvapení každodenního audiofila

Ačkoliv se posuzování audio komponentů bezmála denně (s čestmými výjimkami letních dovolených, kde je naopak pár týdnů reálně ticho a slouží jako "rekalibrace" ušního aparátu) věnuji už nějakých 17 let a poslouchal jsem rád i předtím... Přestože jsem za tu dobu slyšel na 5 000 výrobků všech tříd, kvalit a podob... Bez ohledu na to, že nějaké polovině z toho počtu jsem věnoval hodně času na kompletní recenzi... I tak se tu a tam objeví něco, co překvapí. Jako teď.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audio Video Show Praha 2025 | výstava hi-fi techniky a domácího kina

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies