Chrám Shofukuji

Japonská značka TOP WING (součást TOP WING Cybersound Group) sídlící v městě Higashimurayama(-shi, 東村山市 -velikostí trochu menší Plzeň - viz foto výše Chrám Shofukuji foto 江戸村のとくぞ) v prefektuře Tokio, je známa svým originálním řešení konstrukce přenosek "metoda přímého toku" (bez jádra - poprvé použito u Nakamichi TX-1000) a také často podobně originálním - patentovaným řešením "analogového příslušenství" viz:

Patent nahoře patent dole | TOP WING CYBERSOUND GROUP - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

Tak ti aktuálně představili prsten, který nevládne všem, ale v analogu by mohl mít trochu podobný vliv - jeho ca 0,1 gramu ovládá tisíce voltů a (z)devastuje mírou nezvykou až obří - statickou elektřinu. Není to prsten na prst, ale na přenosku, přesněji do ní. Jmenuje se TOP WING Static Eraser "Modern" a takhle vypadá...

Top wing static eraser

...existuje ve 2 velikostech a takto se používá...

Top wing static eraser

Top wing static eraser

Top wing static eraser

Sbohem statická elektřino!
Statická elektřina je velký nepřítel přehrávání desek. Protože jsou vyrobeny z vinylchloridu, materiálu, který je náchylný ke vzniku statické elektřiny, může statická elektřina vznikat vlivem různých faktorů a na různých místech. Jedním z nejobtížněji potlačitelných typů statické elektřiny je ta, která vzniká při přehrávání. Ta vzniká třením mezi zvukovými drážkami a hrotem stylusu. I když se statický náboj na gramofonové desce před přehráváním důkladným ošetřením sníží na nulu, při samotném přehrávání LP se vytvoří stovky až tisíce voltů statického náboje.

Od toho tu je nyní TOP WING Static Eraser „Modern“ - mušlovitý kroužek s funkcí eliminace statické elektřiny. Díky svému tvaru a  materiálu Static Eraser účinně odvádí statickou elektřinu vznikající při přehrávání do tónového ramene a pomocí Static Eraser lze statický náboj snížit na méně než 100 V.

VLASTNOSTI (TOP WING Static Eraser "Modern")
¤ statická elektřina vznikající při přehrávání záznamu se sníží z tisíců voltů na méně než 100 voltů
¤ vynikající vlastnosti při vybíjení a pohlcování vibrací díky jedinečnému tvaru a materiálům
¤ účinné bez ohledu na místo instalace gramofonu apod. díky tvaru kroužku pláště

Top wing static eraser

Dosud vyžadovaly eliminátory statické elektřiny místo kolem gramofonu nebo kartáč, který je třeba obsluhovat při každém přehrávání desky, což jejich použití časově náročné. Static Eraser „Modern“ funguje tak, že jednoduše vyměníte gumový kroužek na hlavovém plášti. Není třeba vyčleňovat žádné místo a použití nevyžaduje žádnou námahu. Její použití je snadné a pohodlné. Samozřejmě bylo pamatováno i na samotný kroužek, který se může pochlubit i vynikajícími vlastnostmi pohlcování vibrací.

Top wing static eraser

Jedinečný tvar a materiály statické gumy zajišťují, že se elektřina vybíjí bez kontaktu s deskou, takže nedochází k nepříznivému ovlivnění kvality zvuku. Vývoj materiálu, který v sobě spojuje jak vybíjecí výkon, tak schopnost pohlcovat vibrace, podpořila společnost Tosho Rubber, která vyvinula tlumicí pryž pro TOP WING Seiryu a Suzaku. Výsledkem opakovaných studií bylo, že nakonec zůstaly dva materiály s různými zvukovými vlastnostmi. Materiál s nejmodernější zvukovou kulisou a strukturou byl pojmenován „Modern“ a je nyní v prodeji.

Top wing static eraser

Vzdálenost mezi deskou a spodní hranou statické gumy je důležitá pro maximální vybíjecí výkon. Čím menší je vzdálenost bez kontaktu, tím lepší je účinek. Protože se vzdálenost u jednotlivých kazet liší, dodává se Static Eraser ve dvou různých délkách. Podle toho, jakou kazetu používáte, vyberte tu, která je blíže k desce a spodnímu okraji Static Eraseru.

Top wing static eraser

SPECIFIKACE  (Static Eraser „Modern“)
Materiál: vodivá pryž
Tvar a  velikost: kroužek ve tvaru mušle
¤ modern krátký (MDN-S): 12 x 17 x 0,5 mm
¤ modern dlouhý (MDN-L): 12 x 15 x 0,5 mm
Hmotnost: méně než 0,1 g
Záruční lhůta:  12 měsíců

Top wing static eraser

Výše na "maximální potlačení" (statické) elektřiny / níže na minimální ztráty (proudícího) signálu

Top wing kabeláž

Tak jak je vhodné "vrstvit" vůně (kosmetiku), sladit barevně doplňky oblečení, tak stejně (a více) je povinně důležité totéž u Hi-Fi systému - kabeláž výše pro to níže

top wing přenosky

Od 0,1 gramu dnešní novinky k více gramům téže značky - výše (modrý) Qinglong a (červený) Suzaku

top wing přenosky

Výše přenoska červená (朱雀) TOP WING Suzaku / Vermilion Bird (překlad - bůh jenž údajně vládne jižním nebesům) / níže modrá (青龍) TOP WING Quinglong / Azurový bůh (který údajně vládne východním nebesům) - jak u obou vidíte z připojených hodnoenní - nejen nebesům..

top wing přenosky

Nejprve modrá - TOP WING Quinglong (青龍

top wing přenosky

Následující text je platný pro oba modely přenosek: Revoluce v metodách výroby elektřiny - bezjádrové systémy a systémy s přímým tokem

Jak již název napovídá, metoda bezjádrového přímého toku nemá žádné jádro a levá a pravá cívka jsou uspořádány do tvaru písmene V přímo nad magnetem, takže změny toku způsobené drobnými zvukovými drážkami zachycenými hrotem stylusu se přenášejí přímo. Na rozdíl od MC, kde výstupní linka cívky pracuje nepravidelně v rámci magnetického toku, je výstupní linka MM bez změn magnetického toku a použití tlumicí pryže optimalizované pro přehrávání desek dále zlepšujen výkon.

top wing přenosky

Rozdíl mezi systémem bez jádra s přímým tokem a typem MM lze jasně vidět porovnáním konstrukčního schématu obr. výše a konstrukčního schématu typu MM obr. níže. U typu MM se magnetický tok mění v materiálu jádra a cívka tyto změny odsává. Jádro má také velkou délku magnetické dráhy a hysteretické ztráty. V systému bez jádra s přímým tokem nedochází k žádnému vlivu jádra.

top wing přenosky

Metoda bezjádrového přímého toku umožňuje také výměnu jehly, která je u typu MC drahá, protože vyžaduje výměnu hlavní jednotky kvůli její konstrukci, ale u modelu Blue Dragon lze jednotku jehly vyjmout a jehlu vyměnit

top wing přenosky

SPECIFIKACE (TOP WING Quinglong)
Způsob výroby energie: metoda přímého toku bez jádra
Hrot jehly: jehla s liniovým kontaktem
Materiál konzoly: hliník
Výstupní napětí: 0,2 mV 5 cm/sec
Vnitřní impedance: 12,3Ω/1kHz
Vhodný tlak jehly: 1,75 g až 2,00 g
Hlavice:
¤ vyrobeno ze super-super duralu
¤ použité kontakty FIDELIX MITCHAKU
Mrtvá hmotnost: 12,3 g
Hmotnost s připojenou skořepinou: 30 g

top wing přenosky

Použití přímého toku bez jádra  nezpůsobuje rušení způsobené tím, že výstupní vodič cívky pracuje nepravidelně v rámci magnetického toku u typu MC, ani nezpůsobuje snížení odezvy kvůli velké délce magnetické dráhy u typu MM. Tato metoda navíc zajišťuje vysokou udržovatelnost podobnou typům MM. Konstrukce umožňuje výměnu všech částí, včetně hrotu (jehly, konzoly a magnetu), cívky a tlumiče. To vám umožní vyměnit stylus za desetinovou cenu hlavního těla. Metoda bezjádrového přímého toku je jedinou metodou, která odstraňuje nevýhody stávajících typů MC a MM a umožňuje vám využívat pouze výhody.

top wing přenosky

SPECIFIKACE (TOP WING Suzaku)
Způsob výroby energie: metoda přímého toku bez jádra
Hrot jehly: jehla s liniovým kontaktem
Materiál konzoly: hliník
Výstupní napětí: 0,2 mV 5 cm/sec
Vnitřní impedance: 12,3Ω/1kHz
Vhodný tlak jehly: 1,75 g až 2,00 g
Mrtvá hmotnost: 9 g nebo méně

top wing přenosky

Doporučené ceny:
Suzaku - 1.100.000 JPY (výměna jehly -110.000  japonských jenů)
Quinglong - 825.000 ¥ (výměna jehly - 82.500¥)
Static Eraser “Modern”  - 13.200 JPY (bez daně - ceny jsou vždy pouze orientační, konkrétní koncová cena v daném místě záleží na lokálním DPH a dalších ekonomických faktorech jako cena dopravy, clo..  a pro japonské ceny jejich domácích výrobků to platí dvojnásob - japonské ostrovy audiofilův ráj na Zemi)

top wing přenosky

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies