Merill ELEMENT 114

Městečko Bernardsville a co se tam dosud dělo čtenář ví a zná:

Bernardsville kde se rodí mimořádnost, aneb Meryl a Merrill | MERRILL AUDIO - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

Stále se tam ale děje něco nového - takže proto dnes 3 novinky 1 ranou, aneb o 2 koncích a 1 začátku.Dvou výkonových zesilovačích značky Merill Audio - dnes o ELEMENT 114 (na obr. výše a níže) a naprosté novince ELEMENT 110 (aneb komplexním nasazení bleskurychlých GaN tranzistorů v celém portfoliu značky)  a novince co ještě není dostupná - předzesilovači Merill Audio RoseQX

ČTĚTE DÁLE, JE TOHO MNOHO! ↓

 

Merill ELEMENT 114

Dnes "na oslavu" trochu rozsáhleji, než začneme rozebírat aplikaci nitridu galia pro "rychlejší zvuk" toho co milujeme (komponenty pro reprodukovaný zvuku), připomínka maličkého výročí Hi-Fi Voice, které existuje o dost déle ale dnešním dnem před 8 lety začala fungovat rubrika NOVINKY ZE SVĚTA HIGH FIDELITY, zde zvaná Všimli jsme si. První novinkou byla tehdy optická přenoska Toshiba (dnes je tahounem vývoje už s přesahem do nabídky dalších výrobců - japonská značka DS Audio):

TOSHIBA - optické přenosky - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

Děláme to jinak | DS AUDIO - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

A nyní zpět do současnosti - světový ultrarychlý výkonový tranzistor z nitridu galia (GaN) opět použit už u  3. výkonového zesilovače od společnosti Merrill Audio Advanced Technology Labs, LLC. - zní zprávy z BERNARDSVILLE, New Jersey, USA (mladou roztleskávačku na obr. níže doma v Bernardsville asi poznáte, kdo ne nápověda je v úvodním odkazu):

Meryl Streep

Žádná zpětná vazba, nulový "dead time" tranzistorů a nekonečně nízká úroveň šumu díky použití GaN tranzistorů z nitridu galia (GaN) u stereofonních výkonových zesilovačů ELEMENT 114 značky Merrill Audio z nich dělají jednoduše jeden z nejlepších dostupných zesilovačů. Společnost Merrill Audio je velmi potěšena, že může tuto novou pokročilou technologii uvést na trh za nižší cenu. Využívá trickle down technologii z oceněných monoblokových výkonových zesilovačů ELEMENT 118 a ELEMENT 116, které byly uvedeny na trh v loňském roce. Vlastní konstrukční technologie Merrill Audio ELEMENT 114 ZXOL předbíhá všechny ostatní implementace třídy D a poskytuje více detailů a bezprostřednosti než téměř jakýkoli zesilovač v jakékoliv třídě zesilovačů. Hudební detaily, prožitek a bezprostřednost spolu s okamžitě znatelnou ultra nízkou hladinou šumu posouvají reprodukci hudby na zcela novou úroveň. Stačí okamžik, abyste si uvědomili, že posloucháte něco zcela výjimečného.

Díky použití moderních tranzistorů z nitridu galia (GaN) a pokročilým technikám návrhu desek plošných spojů je mrtvá doba snížena na nulu, což odstraňuje jakékoli zkreslení. Mrtvá doba je čas, kterou tranzistor MOSFET potřebuje k vybití nebo nabití při změně stavu. Protože nedochází k tomuto zkreslení, má patentovaná konstrukce ZXOL také nulovou zpětnou vazbu. S nulovou zpětnou vazbou je při poslechu mnohem více detailů, více informací a mnohem větší bezprostřednost, to vše s pocitem lehkosti a otevřenosti. Tuto kombinaci označuje značka jako Merrill Audio proprietární ZXOL, což je zkratka pro Zero Crossing open loop design. Díky nulovému mrtvému času dochází k malým tepelným ztrátám a celkově nižším teplotám, což umožňuje přesnější provoz zesilovače, znamenající mj. delší životnost a stabilitu komponent.

Merill ELEMENT 114

Stereofonní zesilovač Merrill Audio ELEMENT 114, stejně jako (starší vyšší) modely ELEMENT 116 a ELEMENT 118, využívá vlastní rezonanční zdroj LLC s vlastním transformátorem jako induktorem. Díky tomuto napájení s velmi nízkým šumem mají zesilovače ELEMENT 114 zdánlivě neomezenou dodávku energie (zvládnou "náročnější / žravější" reprostousstavy než by naznačoval výkon) a velmi nízkou hladinu šumu i při provozu na plný výkon.

Stereo zesilovač Merrill Audio ELEMENT 114, stejně jako zesilovače vyšší třídy je zátěžově neměnný, přičemž Merrill Audio ELEMENT 114 poskytuje výkon při všech složitých zátěžích, které zdvojnásobuje  - 200 W do 8 Ω, 400 W do 4 Ω a 800 W do 2 Ω. Vestavěn je plný ochranný obvod bez ořezu, který využívá konstrukci s rychlou redukcí signálu, aby nedocházelo k ořezu na výstupech.

Merill ELEMENT 114

Stereofonní zesilovač Merrill Audio ELEMENT 114 je dodáván v nádherném "balení" (designu) s leštěným černým niklem a růžově zlatým čelním panelem a akcenty. Pro stabilnější připojení je používán 20ampérový přívod střídavého proudu. Vstup XLR má plně teflonové tělo s rhodiovanými stříbrnými konektory. Reproterminály jsou z čisté mědi. Zisk je 26 dB, 400 W do 4 Ω při 0,08% zkreslení. Snad to není legenda, jde o slušný infozdroj, ale první posluchači byli zaskočeni nejrealističtější reprodukcí hudby, jakou kdy slyšeli z jakéhokoli zesilovače.

Merill ELEMENT 114

SPECIFIKACE (Merill audio ELEMENT 114)
Typ: polovodičový výkonový zesilovač
S/N: 110 dB
Získ: 26 dB
Výkon:
¤ 200 Watt / 8 Ω
¤ 400 Watt / 4 Ω
¤ 800 Watt / 2  Ω
Reproduktorové terminály: WBT 0710 CuMc (pro banánky, vidličky nebo čistý drát)
Vstup: XLR vyvážený vstup, Merrill audio Custom Teflon, rhodiované XLR
Napájení AC: vstup 20A AC, Furutech
Patky: GAiA III (od IsoAcoustics)
Rozměry: 430 x 110  x 418 mm 
Hmotnost: 20 kg

Merill ELEMENT 114

Uprostřed léta přišlo oznámení, že dosud základ stereo zesilovačů značky model ELEMENT 114 končí jako benjamínek - tím je (od) právě teď - Merill Audio ELEMENT 110 (stereo 114 samozřejmě zůstává v nabídce).

Merill ELEMENT 110

Monoblokové výkonové zesilovače Merill Audio ELEMENT 110
(přišlo oznámení) Představujeme nejnovější high fidelity novinku z Bernardsville - monoblokové výkonové zesilovače ELEMENT 110 využívající nejnovější gallium nitridové (GaN) tranzistory a napájecí zdroje LLC. ELEMENT 110 je přebírá z projektu Oganesson, který začal před více než 8 lety, aby přinesl rychlost a sílu GaN s prvky Oganesson Design, díky nimž jsou návrhy koncových zeslovačů Merrill Audio s nulovou zpětnou vazbou (pro ten nejhudební zážitek - citujeme výrobce). Nyní při ceně $12.500 konstrukce ELEMENT 110 využívá GaN v plné míře jako nikdy předtím u audio zesilovačů této cenové kategorie. To je demonstrováno na konstrukci nulové mrtvé doby a nulové zpětné vazby. (což nezní špatně)

Merill ELEMENT 110

GaN tranzistory využívají nový materiál, který má velké množství výhod. Tranzistory GaN mají mnohem nižší kapacitu a odpor, když je tranzistor GaN ve stavu ON (plně vodivý), je velmi nízký. Obě tyto funkce umožňují tranzistoru GaN pracovat v reálném čase pro účely zvuku, bez jakéhokoli zpoždění signálu. Pro rozsah audio signálu to snižuje mrtvý čas na nulu. Zvukový signál je tedy zpracováván v reálném čase. Vzhledem k tomu, že tranzistor GaN se zapíná a vypíná tak vysokou rychlostí, během tohoto přepínání se uvolňuje velmi málo tepla.

MOSFETy měly mnohem větší kapacitu a konstruktéři zpožďovali odezvu na úseky zvukového signálu při čekání na zapnutí nebo vypnutí tranzistoru, což bylo významné a způsobilo vyhlazení zvuku v systémech se silnou zpětnou vazbou. Doba čekání, než MOSFET dokončí svou odezvu a ignorování zvukového signálu, se nazývá mrtvý čas. Návrháři strávili spoustu času pomocí zpětné vazby, aby toto zkreslení snížili. Zároveň se však snížilo množství detailů a zvuk se zjemnil. MOSFET má také mnohem větší odpor v zapnutém stavu, což odvádí více tepla, protože měl velký úbytek napětí na zařízení. To mělo za následek nutnost mnohem větších zařízení a větší chladiče pro odvod tepla.

Tento obrázek ukazuje srovnání krokové odezvy (zapnutí/vypnutí) tranzistoru MOSFET a tranzistoru GaN. Modrá čára je spínání GaN a červená čára je spínání MOSFET. Všimněte si zpoždění zapnutí/vypnutí tranzistoru MOSFET oproti zapnutí/vypnutí tranzistoru GaN.

Element 110

Důsledkem této reality je použití tranzistoru GaN (s téměř okamžitým přepínáním). Jakékoli parazitní kapacity nebo indukčnosti na deskách s plošnými spoji (jedná se o kapacity a indukčnosti způsobené blízkými stopami a stopami nad a pod touto vrstvou), parazitní kapacity a indukčnosti součástek (nežádoucí kapacity a indukčnosti z obalů použitých kondenzátorů, rezistorů a cívek) způsobovaly změnu doby, po kterou zůstával výstupní signál stabilní. Toto rychlé zapínání a vypínání tranzistoru GaN může také vytvářet zvlnění v napájecím zdroji, který nedokáže udržet krok s vysokými nároky způsobených takovou rychlost.í K překonání parazitní kapacity a indukčnosti desky plošných spojů a součástek je třeba zapojit velmi specializovaný návrh desky plošných spojů. Měděné části musí být co nejkratší, vzdálenost mezi nimi musí být konstantní a tloušťka  bude mít také vliv. Vrstvy desky musí být také přesné a používají se při výpočtu parazitní kapacity a indukčnosti. Součástky se musí vybírat ručně. Čím větší součástka, tím větší parazitní vliv. Proto se běžně používají součástky o velikosti 1 mm x 0,5 mm. Typická používaná velikost je 0603, která má rozměry 1,6 mm x 0,85 mm, jak je znázorněno na obrázku. Lze použít i velikost 0201, avšak vzhledem k požadavkům na výkon jsou některé velikosti příliš malé. Konstrukce zesilovačů se docela výrazně mění, ale ta rychlost za to stojí. Velikosti na obr. níže

Element 110

Vzhledem ke všem těmto výzvám musí být desky zesilovačů vícevrstvé, v našem případě 6tivrstvé, a zcela přesné. Použité tranzistory GaN mají velikost přibližně 4 mm. Vzhledem k velikosti se k potvrzení správného připájení tranzistorů GaN na desku používá rentgen. Výroba desek musí být plně automatizovaná, ve fázi návrhu je ruční testování a řešení chyb velmi zdlouhavé. 

Chybka - spálené GaN tranzistory:

Element 110

Funkční GaN tranzistory. R82 je čip 0603. C104 je mnohem větší čip 1206:

Element 110

Kromě všech požadavků na konstrukci GaN je třeba rozumět zvukovému signálu a poslouchat jej. Je těžké změřit všechny nuance zvukového signálu (to jsou slova výrobce a čtenář ví že většiny - čímž vůbec není zpochybňováno měření, ale špičkoví výrobci preferují sluch před měřením). Sinusovka je příliš jednoduchá na to, aby reprezentovala to, co Merill Audio (a každý "pravý" audiofil) vyžaduje. Z audio cesty jsou odstraněny všechny konektory. Vodiče jsou měděné s měděným kontaktem a v té nejlepší kvalitě. Komponenty jsou ručně vybírány pro optimální zvuk. V celé zvukové cestě nejsou žádné kondenzátory.

S využitím všech zkušeností Merrill Audio z nejlepších konstrukcí má ELEMENT 110 kombinaci velmi muzikálního výstupu spolu se všemi výhodami GaN tranzistorové technologie.

Výkonové zesilovače ELEMENT 110 jsou vyvedeny v designově jemném pouzdře s předním panelem v barvě růžového zlata (jak jsme zvyklí u všech jejich modelů), na kterém je umístěn 7" skleněný kapacitní dotykový barevný LED displej s vysokým rozlišením. Displej slouží ke ztlumení zesilovačů, zobrazení teploty desek a velkého VU metru pro zobrazení přibližného výkonu při 4 Ω.

GaN transistor

Nejen ti 2 konkrétní výše popsaní potřebují řízení - od toho tu je předzesilovač (prodej od října) Merill Audio RoseQX

Rose QX

Dálkové ovládání a unikátní dotykový displej, k dispozici bude externí napájecí zdroj Kratos III,; vyvážená jednotka se 4 vstupy a 2 výstupy (lze je nastavit s různými zisky pro bi-amping, pokud používáte odlišné zesilovače; případně lze 1 výstup použít jako průchod pro domácí kino). Vstupy sledují úroveň hlasitosti a každý vstup může mít předvolbu s různým nastavením - takový je Merill RoseQX 

Rose QX

Výše grafika (obr. z manuálu - jen) abyste získali představu..

Rose QX

Hlavní obrazovka s tlačítkem hlasitosti aktivovaným dotykem těsně nad červeným pruhem. Dotykem vršku zlatého prstenu zvýšíte hlasitost. Klepnutím na spodní část jí snížíte. Dotykem na střed se aktivuje jemné ztlumení. Dotykem podruhé aktivujete úplné ztlumení. Nebo lze použít dálkový ovladač.

Rose QX

Výše konfigurační obrazovka pro nastavení předvoleb pro vstup a výstupy / níže brázek dálkového ovládání - převzat z návodu, skutečné dálkové ovládání je mnohem hezčí! Autor rubriky se vždy přizná(vá) když je zde, sice jen "představovací" text (ne test),  konstrukce toho či onoho výrobce jsou mu symatické - dnes to asi ani není třeba..

Rose QX

Seriózní zdroj info (Alan Hynman) a předsériový kousek RoseQX:

"Merrill (Wettasinghe - ředitel a zakladatel Merill Audio) mě požádal, abych RosesQX vyzkoušel ve svém vlastním systému. Používám předzesilovač Constellation Virgo III a volitelný stejnosměrný filtr, který se prodává za 43.000 USD.  Nemyslel jsem si, že by to bylo spravedlivé srovnání.

To, co jsem slyšel u RoseQX, byl úžasný pocit transparentnosti a pevné kontroly basů bez převisu. Velmi přesné zobrazování s velkou hlubokou zvukovou scénou. Detailnost a rychlost jsou dvě nejlepší vlastnosti RoseQX. Zní pro mě velmi reálně. Hlavní věc, kterou měl můj Constellation oproti RoseQX, bylo více masa na kostech. Myslím, že za 24.500 dolarů navíc si něco koupíte." 

(jde o předsériový výrobek, stále ještě ve finálním ladění - více foto a informací zatím není k dispozici, ale designově odpovídá ostatním modelům značky - na obr. níže předzesilovač Merill Audio MASTER TRIDENT  za 22t. US$ - určený primárně pro profesionální nahrávací inženýry pracující s páskovými mastery)

merill audio MASTER TRIDENT

SPECIFIKACE (RoseQX)
Vstupní napětí max: +/- 10V
Výstupní napětí max: +/- 12V
Frekvenční odezva: 800kHz 0,1db, 1,5MHz -3db
S/N: 120dB
THD: 0,03%
Vstupy:  4 symetrické se 4 předvolbami na vstup
Výstupy: 2 symetrické s relativní výstupní úrovní nebo průchodem na 2. kanálu
Rozsah hlasitosti: -111,5db až +15db v krocích po 0,5dB
Rozsah výstupních předvoleb: -115,5 dB až +15 dB
Přednastavená maximální úroveň hlasitosti: -115,5 dB až +15 dB
Přednastavená minimální úroveň hlasitosti: -115,5 dB až +15 dB
Nastavení jasu displeje: 1 až 9
Rozsah doby zpoždění stmívání displeje: 5 s až 25 s
Velikost displeje: úhlopříčka 7" 
Displej: kapacitní sklo s vysokým rozlišením, plnobarevná LED dioda
Další:
¤ trvale uložené nastavení
¤ uální externí napájení v jednom krytu
¤ dálkové ovládání Bluetooth

Merill ELEMENT 111

SPECIFIKACE (Merill Audio ELEMENT 110)
Typ: polovodičový monoblokový zesilovač
Frekvenční odezva: 20 Hz až 30 kHz (+/-0,1 dB)
Výstupní výkon:
¤ 150 W @ 8 
¤ 300 W @ 4 
¤ 600 W @ 2 
Vstup: 1x symetrický XLR vstup na kanál
Výstup: 1x pár reproduktorových výstupů WBT-0710 CuMc (platinově pokovená čistá měď - pro banánky, vidličk nebo čistý drát)
Konektor napájení: Furutech Rhodium 
Izolační nožky: IsoAcoustics Gaia III
Poměr signálu k šumu: > 100dB
Vstupní impedance: 100 kOhm vyvážená
Napěťový zisk: 23dB
Rozměry: 13,7" x 8,7" x 20,4"
Hmotnost: 35 liber

Merrill Audio 110

Doporučené ceny:
RoseQX - 18.500 USD
ELEMENT 110 - $12.500 
ELEMENT 114 - 16.000 US$ (ceny jsou vždy pouze orientační, konkrétní koncová cena v daném místě záleží na lokálním DPH a dalších ekonomických faktorech jako cena dopravy, clo..)

Merill ELEMENT 118

Rozloučení "na max", aneb výše / níže to nej- co značka dělá monobloky Element 118 a výborně utracených 38.000 US$

Merill ELEMENT 118

Audio Video Kino Bratislava 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies