Air Tight ATM-1

Japonská high-endová manufaktura oblažuje planetu a ty co jim říkáme audiofilové, jinými slovy lidé s ušima, svými výrobky téměř 4 desetiletí. Jejich modely jsou stálice, zůstávající v nabídce o něco déle než je komerční realitou "vycvičený" spotřebitel zvyklý...

Změna po 30 letech - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

(Kromě novinky maličko o značce - dnešní evoluční varianta modelu v odkazu výše se jmenuje ATC-5s, stojí 14.575 AUD a vypadá takhle):

Air Tight ATC 5s

ČTĚTE DÁLE, JE TOHO MNOHO! ↓

...ostatně proč měnit co je dokonalé, aneb lépe to udělat rovnou pořádně. To by asi mohla být definice značky, z 3milionové japonské Ósaky 大阪市  (u své vrcholné přenosky rok ladili optimální kombinační poměr vnitřní impedance a výstupního napětí - vyzkoušejte, stačí na to ca 270.000 Kč). 

Ósaka

Datei:Ja-Osaka.ogg – Wikipedia

Ósaka

Jejich slovy, plnou verzí asi takhle: "AirTight zaujímá originální přístup k designu (konstrukci, i když tomu vnějšímu trochu také). Většina konstruktérů elektronkových zesilovačů navrhne audio obvod a poté vybere nejvhodnější model elektronky. AirTight to dělá přesně opačně. Nejprve se vybere elektronka s požadovanými hudebními vlastnostmi, poté se kolem ní postaví obvod, který elektronce nejlépe sluší. Podle výrobce je tohle ten  důvod proč zesilovače Air Tight znějí tak čistě a živě. Filozofií Air Tight je, že vybudování skvělého zesilovače vyžaduje čas, protože neustále zdokonalujeme design, abychom maximalizovali potenciál elektronky."

Progresivní elektronková technologie pro maximální možnosti digitálního výkonu.
V posledních 60 letech, 30 s Luxmanem a ještě o něco déle s Air Tight, jsem měl to štěstí být svědkem transformace našeho odvětví. Od začátku s elektronkovým zesílením až po polovodičový a koncept analogového přehrávání až po digitální, to vše při hledání a znovuvytvoření hudebního zážitku. Dokud budu žít, budu nadále všemi silami přispívat k reprodukci vysoce kvalitní hudby. To je můj slib a závazek. V Japonsku se říká, že když člověk dosáhne 80 let, dostane pozvání z jiného světa. A vždy odpovídám: "Je příliš brzy, protože mám ještě mnoho úkolů, které musím splnit."
Atsushi Miura, prezident Air Tight

Úvodem je asi třeba zdůraznit, že zcela absolutně dokonale neutrální objektivní testy Hi-Fi Voice jsou jedna věc - a občasný vzdálený problesk osobních sympatií v této rubrice  jiná a je snad omluvitelný (zvlášť když je opakovaně zmíněn a  zde jde jen o info o novinkách na trhu + data a info dodaná výrobci). Nuže to se týká i této japonské značky (integrované, řídící, phono i koncové zesilovače a poslední dekády též gramofonové přenosky a dedikované step-up transformátory), která představila světu svůj první výrobek před 38 lety - výkonový zesilovač Air Tight ATM-1. Následovaný po létech "jemným faceliftem" (u značky označovaným písmenem "eS") ATM-1S, který zůstal v nabídce až do loňského roku. Dnešní novinka (představena na letošním High End Mnichov 2024 - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení ) stereo lampový koncový zesilovač Air Tight ATM-1 2024 Edition je nejnovější evolucí původního konceptu ATM-1 a je výsledkem 40ti let zkušeností, které mj. vyústily do modelů jako (člen absolutní ligy koncových zesilovačů planety Země a známého okolí) ATM-3211 - 44 kilogramová push-pull trioda která dává 120 Watt!; či ATM-2211 - monobloky které již po 23 letech výroby, k 35. výročí značky, nahradily svého skvělého předchůdce ATM-211.

Air Tight 3211

Výše ca 2 miliony / níže "jen" 1 milion (korun českých)

Air Tight 2211

Výše koncové zesilovače ("2milionový") ATM-3211 pod ním ("1milionový") ATM-2211 / níže (k nejpodceňovanějším částem řetězce patřívá předzesilovač - zde korekční zesilovač) AirTight ATC-7 (24.000€)

ATC 7

Výše předzesilovač ATC-7 / níže (značka dělá i "dostupné" produkty) základní pre- AirTight ATC-3 (5.750€)

AirTight ATC-3

Výše "dostupný" předzesilovač ATC-3 / níže jeden z případných partnerů stereo konec AirTight ATM-300R (14.700€)

AirTight 300R

Dnes představovaná novinka, stereo koncový zesilovač AirTight ATM-1 2024 edition (obr. níže jeho příbuzný základní model ATM-1S za 8.500€) dostal výstupní transformátory a tlumivku od věhlasných Tamura Corporation a zcela nový design, včetně nového přesného biasmetru (viz níže * Co je ten BIAS?) s nezávislým ovládáním zkreslení na horní straně šasi.

airtight ATM 1s

Výše základní výkonový ATM-1S / níže o krůček výš (postavený) konec ATM-2Plus (19.500€)

AirTight ATM-2Plus

Filozofie AirTight velí, že vybudování skvělého zesilovače  (všeho i gramofonové přenosky - viz závěr článku) vyžaduje čas, protože neustále zdokonaluje konstrukci pro teoreticky i prakticky maximální "vytěžení" použitého materiálu. Jedinečné technické řešení, který podtrhuje dědictví značky, důvěryhodnost a audiofilské úspěchy s nádechem nostalgie, dává ATM-1E sílu reprodukovat hudbu s přirozeným zabarvením a září, která zvýrazňuje každou notu, slovo a pasáž osvětlenou zevnitř. „Pokud už nechcete poslouchat své intelektuální kritiky a chcete jen prožívat a užívat si hudbu, ATM je zesilovač pro vás,“ říká 1 nejmenovaný dlouholetý ultraspokojený majitel.

Air Tight

Tlumivka je srdcem elektronkového zesilovače, zde navíc vytvořena z vrstev, které nepoužívají tradiční cívku a jsou speciálně vyrobeny tak, aby vydržely vysoké napětí. Tato tlumivka je ručně vyráběná japonskými řemeslníky kus po kusu a pomáhá vytvořit zvukovou scénu s vynikající viditelností a dynamickým zvukem v plném rozsahu. Pro lepší odezvu v nižším spektru je použit vysokovýkonný transformátor  vyrobený společností Hashimoto Electric.

Hlavní šasi je tradiční monokoková konstrukce AirTight, která řídí rezonanci a udržuje mechanickou pevnost zesilovače. Silná podšasi z čisté mědi je zavěšena na hlavní skříni, aby podpírala hlavní desku zesilovače a sekci napájecího zdroje, na které je umístěn velký blokový kondenzátor. Hlavní šasi má konstrukci, která využívá závitový kolík, kde je hlava šroubu zvnějšku neviditelná, a to zajišťuje elektrickou vodivost zatlačením samotného nálitku do šasi. Masivní přední panel byl vyroben ze silného hliníkového bloku.

Air Tight ATM-1E

* viz výše ZDE co je to ten bias(metr)Co je to BIAS?
Bias (vlastně i v HiFi správně je doslovný překlad - předpojatost - mimo HiFi: Je to lidská tendence upřednostňovat informace, které podporují to, o čem jsme již přesvědčeni. Tato tendence se samozřejmě projevuje i v investování. Psychologie je důležitá avšak podceňovaná složka obchodování.) je předpětí (rps. práce s ním - aby neufungovala ta "předpojatost") aby věci fungovaly (v našem případě zněly) správně.

BIAS. Je to signál, díky kterému analogové audio zařízení pracuje efektivně a má lineární výstup. Pokud t není správně nastaven, věci buď nebudou fungovat vůbec, či budou znít zkresleně nebo dokonce úplně na PÍP.

Motor na volnoběh v autě známe všichni - a tohle je vlastně totéž. Pokud je volnoběh nastaven správně, mělo by v klidu jet (motor běžet), i když velmi pomalu a je ovladatelné jen brzdou. Když je nastaven příliš vysoko, když zvednete nohu z brzdy, auto udělá HUP dopředu. Volnoběh jde nastavit  i tak vysoko, že auto nepůjde zastavit ani se zašlápnutou brzdou. Volnoběh se dá nastavit i tak nízko, že auto chrlá kašle škytá a když šlápnete na plyn, chcípne. Pokud nastavíte volnoběh tak akorát, auto si vrní jako kotě, v opravdu nízkých rychlostech je jemně ovladatelné brzdou a když šlápnete na plyn zabere a má spoustu síly na jízdu. Tak o tom je bias (vlastně úplně stejně u zesilovačů - nebo obecně u HiFi - kdysi nahrávání na magnetické pásky).

Běžnou řečí technickou (pro lampové zesilovače): Klidový proud neboli předpětí, je elektrický proud, který nepřetržitě proudí v obvodu, i když není aktivní. Předpětí na mřížce je stejnosměrné napětí dodávané na řídicí mřížku vakuové trubice vzhledem ke katodě za účelem vytvoření nulového vstupního signálu,  nebo ustáleného provozního stavu elektronky. V typickém napěťovém zesilovači třídy A a výkonových stupních třídy A a AB zesilovačů je stejnosměrné předpětí záporné vzhledem ke katodovému potenciálu. Okamžité mřížkové napětí (součet stejnosměrného předpětí a střídavého vstupního signálu) nedosahuje bodu, kde začíná mřížkový proud.

Krátce - na elektronkách je bias malé stejnosměrné napětí aplikované na mřížku, aby se pracovní bod zařízení posunul do lineárnějšího rozsahu, aby se snížilo zkreslení.

Stručně - je to na chuti a uchu posluchače, kam jak pootočí..

Air Tight ATM-1

VLASTNOSTI (Air Tight ATM-1 2024 edition)
¤ použité elektronky jsou přísně vybírány a párovány pro výslednou maximální zvukovou stabilitu 
¤ ručně vinutá tlumivka obalená olejovým papírem
¤ ručně vinutý transformátor obalený olejovým papírem
¤ "point to point" spojení všech částí (všechny komponenty jsou propojeny ručně, aby byly ohlídány a zajištěny ty nejlepší zvukové vlastnosti)
¤ komponenty jsou vybírány na základě zvukových aspektů
¤ v závislosti na sekci a oblasti užití jsou použity technicky optimální měděné kabely, aby nedocházelo k negativním vlivům při přenosu energie
¤ uákladem je unikátní šasi vyrobené z jednoho kusu kovu zajišťující vynikající stabilitu a rozptyl rezonance
¤ samostatné ovládání hlasitosti pro levý a pravý kanál
¤ vše ručně vyráběné 100% Made in Japan

Air Tight ATM-1

SPECIFIKACE (Air Tight ATM-1 2024 edition)
Konfigurace elektronek: 4x EL34; 1x 12AT7 (ECC81); 2x 6CG7 (6FQ7)
Klidový proud/bias: manuální, jednoduché nastavení a ovládání prostřednictvím nového, citlivého displeje, přepínatelné
Výstupní výkon: 35 Watt na kanál (1kHz /THD<5%)
Vstup: 1x RCA vstup (pár)
Výstup: 1 pár reproduktorových výstupů, 4 nebo 8  Ω (volitelně 16  Ω)
Frekvenční rozsah: 20Hz~30kHz (-1dB / 30W)
Vstupní impedance: 100kΩ
Vstupní citlivost: 700mV (35W)
Damping faktor (1kHz/1W): 6,7
Příkon: 250VA
Rozměry: 365 x 305 x 255 mm
Hmotnost: 21,5 kg

Air Tight ATM-1

Doporučená cena: 9.500/9.950/17.600 USD/EUR/AUD  (ceny jsou vždy pouze orientační, konkrétní koncová cena v daném místě záleží na lokálním DPH a dalších ekonomických faktorech jako cena dopravy, clo..)

AirTight ATM2001

Výše "radost o 106" (tisíc amerických dolarů - už ukončený model, ale ještě ho lze v nabídkách potkat) AirTight ATM-2001 / níže phono předzesilovač ATE-3011 (23.000€)

AirTight

Výše phono ATE-3011 / níže AirTight ATH-3s Step-up Transformer (2.750€)

Air Tight

Výše dostupnější ATH-3s / níže verze pro náročnější AirTight ATH2 Reference (4.500€)

Air Tight ATH2

Výše ATH-2 / níže nejdostupnější přenoska AirTight PC-7 ($2.499 - jen se zaprášilo, asi už neseženete)

Air Tight PC-7

Výše základ PC-7 / níže s  hliníkovým tělem (hliník A7075) AirTight PC-1 Coda (6.500€)

Air Tight PC-1 Coda

Výše PC-1 Coda / níže AirTight PC-1 Supreme (8.500€)

Air Tight PC1 Supreme

Výše PC-1 Supreme / níže absolutno (jádro v duralovém pouzdře zesílené niklováním) AirTight Opus 1 (10.500€)

Air Tight Opus 1

Audio Video Kino Bratislava 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies