Audio Technica ART1000X

Vítejte ve světě vlajkových lodí, v kategorii Audio Technica EXCELLENCE, v úrovni toho nejlepšího co japonští mistři dokáží, dnes si představíme přenosku AT-ART1000X (a také "její příslušenství" řady EXCELLENCE - na absolutno zaměřená série. která existuje od A.D. 2016, gramofonové přenosky Audio Technica vyrábí od L.P. 1962).

ČTĚTE DÁLE, JE TOHO MNOHO! ↓

 

Audio Technica ART1000X

Je zajímavé jak některé značky / výrobci mají renomé (vytvořenou představu) o svých výrobcích, i když až tak (extrémně) mimořádné nejsou; zajímavější že to funguje i naopak. Audio Technika umí, viz

Japonský THOR, aneb ZVUČNÝ BŮH | AUDIO-TECHNICA - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

Nadorazjaponec | AUDIO TECHNICA - Hi-Fi Voice - recenze audio-video techniky a chytrého bydlení

AT ART-1000/1000X

Nejvyšší úroveň v analogu u A.T. představuje série EXCELLENCE, tedy špičková gramofonová přenoska AT-ART1000, aktuálně (nově) ve verzi ART1000X (evoluční změna viz obr. výše) a "příslušenství" ve formě dedikovaného (dokonale s přenoskou "sladěného", pro prvotní zesílení slaboučkého signálu z MC ideálního) transformátoru AT-SUT1000 (2x obr. níže)

AT-SUT1000

SPECIFIKACE (AT-SUT1000)
Kmitočtová charakteristika:
¤ 10 ~ 200 kHz(-3dB ~ +1db@ 3 Ω)
¤ 10~ 60kHz(-3dB~+1dB@10 Ω)
¤ 10 ~ 40kHz(-3dB ~+1dB@17 Ω
Vstup / výstup:  1 (stereo systém)
Poměr zvýšení: 22 dB
Kompatibilní přenoska: 2 - 17 Ω
Doporučená zátěžová impedance 47 kΩ
Vyvážení kanálu: do 0,5 dB
Oddělení kanálů: více než 100 dB
Rozměry: 92 × 196 × 150 mm 
Hmotnost: 5 kg
Příslušenství: zemnící vodič 1,0 m

AT-SUT1000

Výše AT-SUT1000 / níže - součástí řady EXCELLENCE jsou ještě reprokabely AT-SC1000

AT-SC1000

Hybridní konstrukce vodiče z DUCC (registrovaná ochranná známka společnosti Mitsubishi Materials Corporation) třídy 7N (Dia Ultra Crystallized Copper - je  čistý měděný vodič výhradně pro špičkové audio kabely využívající vysoce čistou měď třídy 7N vyráběné za použití surovin a výrobních metod se speciální kontrolou kvality) v kombinaci s HYPER OFC (to je žíhaný  měděný drát o čistotě 4N, vyráběný v Japonsku metodou tvarování ponorem a je žíhán během tažení drátu. Tváření ponorem je výrobní metoda, při které měděná přípojnice prochází mědí, která je roztavena teplem a je v kašovitém stavu, a rozdíl teplot způsobuje, že měď přilne a ztuhne, čímž se zvětší její tloušťka. Ve srovnání s jinými výrobními metodami tuhne spíše zevnitř drátu než zvenčí, takže kyslík a plyn mohou snadno unikat a je méně vad odlitku).

AT-SC1000

Výše reprokabeláž AT-SC1000 / níže AT-TC1000

AT-TC1000

Kabel s nízkým pro přenos slaboučkého signálu z přenosky MC, opět čistá měď třídy 7N a spoje je vyplněny PBT pryskyřicí obsahující skleněné vlákno, které při proudění elektřiny potlačuje mechanické chvění (tzv. "kovové vrzání"), což přispívá ke zlepšení kvality zvuku.

AT-TC1000

Výše phono kabel AT-TC1000 / níže AT-IC1000

AT-IC1000

Vysoce čisté (6N) vodiče používané v běžných audio kabelech mají hrubá krystalová zrna (proces zvyšování čistoty mědi na nejvyšší mez a růst krystalových zrn tepelným zpracováním na velikost několik desítek-krát větší než je velikost běžné čisté mědi - má limity, viz text dále) a hranice krystalových zrn (hranice mezi krystaly) na přenosové cestě mají negativní vliv na kvalitu zvuku s malým počtem povrchů. Následný výzkum se zaměřil na krystalovou orientaci (krystaly v objektu se přednostně orientují v určitém směru spíše než náhodně) vodičů a jako výsledek byl vytvořen výrobní proces, který poskytuje optimální krystalovou orientaci pro audio aplikace. Kromě „čistoty“ a „velikosti krystalu“ u A.T. optimalizovali také „orientaci" krystalu, čímž vytvořili vodič z vysoce čisté mědi se stejnou velikostí krystalu (problém zmíněný  výše "vyřešen") jako běžné vodiče s vysokou čistotou, ale s optimálně řízenou orientací krystalu.

AT-IC1000

Ale už k podstatě - pro kterou všechno to "příslušenství" výše vzniklo: Jeden z důvodů proč je model AT-ART1000X jiný - tzv. metoda přímého napájení - umístění cívky generátoru přímo nad hrot jehly. MC přenoska ART1000X využívá jedinečný systém přímého napájení, ve kterém je cívka generátoru umístěna přímo nad hrotem doteku (viz 4x. obr. níže) ve srovnání s konvenčním způsobem, kdy je cívka generátoru umístěna na základně konzoly, lze potlačit vliv na kvalitu zvuku způsobený délkou a materiálem konzoly. Živě zobrazuje detaily zvuku, které bylo dříve obtížné vyjádřit, a dosahuje tak nebývalé věrnosti přehrávání.

Audio Technica ART1000X

Výše konvenční řešení (cívka na základně konzoly) / níže ART1000X (cívka nad hrotem, místem doteku)

Audio Technica ART1000X

Unikátní typ přímého napájení - s cívkou pro získání energie umístěnou přímo nad hrotem
Metoda přímého napájení byla vyvinuta pro poskytování nejvyššího poslechového prostředí v analogovém zvuku. Ve srovnání s konvenčním způsobem, kdy je cívka generátoru umístěna na základně konzoly, lze potlačit vliv na kvalitu zvuku způsobený délkou a materiálem konzoly. Toto řešení živě(ji) zobrazuje zvukové detaily, které bylo dříve obtížné vyjádřit, a dosahuje se tak bezprecedentního přehrávání s vysokou věrností.

Nově vyvinutá čtvercová cívka dále zvyšuje účinnost výroby energie a zlepšuje schopnost reprodukce nízkých frekvencí
Ve srovnání s kulatou cívkou používanou v AT-ART1000 umožňuje nově vyvinutá obdélníková varianta větší změnu magnetického toku pro daný posun zvukové drážky, což má za následek lepší výstupní napětí. Navíc je možné rozšířit vjemový frekvenční rozsah nízkého rozsahu a zobrazit jej s vyšším rozlišením. Vyjadřuje lépe živost a teplo, díky čemuž lépe vnímáme hudbu.

Audio Technica ART1000X

Bohatý, trojrozměrný prostorový výraz pomocí cívek se vzduchovým jádrem
Typ vzduchového jádra, který používá pro jádro cívky nemagnetický materiál. Tento produkt využívá své struktury k poskytování rychlé odezvy a vynikající přechodové odezvy, stejně jako přirozeného zvuku s nízkým zkreslením, který jsou dobré pro kazety se vzduchovým jádrem, což umožňuje vyjádřit trojrozměrný prostor.

Materiálem cívkového drátu je PCOCC
Materiál cívky je drát PCOCC o průměru 20 μm a je použita cívka se vzduchovým jádrem navinutá 8 závity v obdélníkovém tvaru 1,1 x 0,6 mm. Přidržením cívky ultratenkou 25μm speciální fólií a jejím umístěním do mezery v silném magnetickém obvodu pouze 0,5 mm se získá výstupní napětí 0,22 mV s impedancí cívky 3,5 Ω, i když se jedná o vzduch - jádrový typ.

AT ART-1000X

Pro hrot doteku se používá speciální kontaktní jehla a pro konzolu se používá pevný bor
Jde o speciální kontaktní jehlu a konzola je vyrobena z pevného boru, který se používá pouze u modelů nejvyšší třídy. Má vysoké výkonové specifikace, které zachycují spoustu informací ze zvukových drážek desek.

Provedení se závitem pro snadnou instalaci na integrovaná ramena
Přenoska ART1000X byla nově změněna na specifikace se závitem. Snadno se připojuje k integrovanému typu, kde se bezproblémově připevňuje přímo na špičku ramene. Přenosku lze  upevnit pouze pomocí přiložených šroubů a šroubováčků.

AT ART-1000X
 
Hybridní tělo využívající titan, hliník a tvrdou pryskyřici k rozptýlení rezonance.
Základní část, která podporuje vyhrazený magnetický obvod a vibrační systém, je vyrobena z obrobeného titanu. Titan, který je tvrdý a má dobrou akustiku, vyžaduje hodně času a peněz na řezání, takže se používá pouze v našich kazetách nejvyšší třídy. Navíc kombinace různých materiálů, jako je hliník pro pouzdro a tvrdá pryskyřice pro kryt, rozptyluje parazitní rezonanci, která může nepříznivě ovlivnit kvalitu zvuku. Navíc byl přijat nový povlak, který zlepšuje odolnost magnetického obvodu proti korozi a zajišťuje stabilní výkon po delší dobu.

AT ART-1000X

SPECIFIKACE (Audio Technica ART1000X)
Typ: přesnoska vzduchové jádro typu MC (s metodou přímého napájení)
Frekvenční rozsah: 15 - 30 000 Hz
Výstupní napětí: 0,22 mV (1 kHz, 5 cm/s)
Oddělení kanálů: 30 dB (1 kHz)
Výstupní bilance: 0,5 dB (1 kHz)
Tlak jehly:  viz níže* - odstavec pod specifikacemi (pod fotografií "vyráběno ručně")
Impedance cívky: 3,5Ω(1kHz)
DC odpor: 3,5Ω
Doporučená zátěžová odolnost: 30Ω nebo více (při připojení k zesilovači)
Indukčnost cívky: 1μH (1kHz) nebo méně
Statická poddajnost:  20×10-6cm/dyne
Dynamická poddajnost: 9×10-6cm/dyne(100Hz)
První tvar jehly speciální linkový kontakt
Konzola: φ0,26 mm pevný bor
Vertikální úhel sledování 19°
Vnější rozměry: 17,3 × 17 × 25,5 mm 
Otvor pro šroub pro montáž přenosky: 2x M2,6
Hmotnost: 11 g
Příslušenství:
¤ pouzdro (dřevěná krabice)
¤ nemagnetická podložka
¤ ovládací pomůcky, 2x montážní šroub
¤ štětec

AT ART-1000X

* ad přítlak jehly - u metody přímého napájení, vyvinutím tlaku stylusu na kazetu, cívka vstupuje do magnetického obvodu a generuje elektřinu. Během výroby kontrolujeme a upravujeme každý produkt jeden po druhém, abychom potvrdili sílu doteku, která optimalizuje výstupní napětí a oddělení kanálů, a poté tuto hodnotu nastavíme jako standardní sílu doteku. Proto se vhodná hodnota síly doteku u každého jedince liší, což je vlastnost, kterou lze dosáhnout pouze ručně tvořenými výrobky.

AT ART-1000X

Doporučená cena: 
AT-SUT1000 - 547.800 ¥
AT-ART1000X - 4.700/5.499/5.500/770.000 GBP/USD/EUR/JPN (ceny jsou vždy pouze orientační, konkrétní koncová cena v daném místě záleží na lokálním DPH a dalších ekonomických faktorech jako cena dopravy, clo.. a japonské ceny domácích výrobků nesrovnávat - doporučujeme)

AT ART-1000X

Audio Video Kino Bratislava 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Bowers & Wilkins Pi6 / Pi8

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Felix Sit Annus Novus

Posledních 365 dní poněkud uteklo... Jako by to bylo každý rok rychlejší a rychlejší. Možná je to však i tím, kolik věcí se děje a kolik se jich stalo právě i v roce 2023.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies