Treble Clef Audio

 V Hi-Fi je stále co se učit - nejnovější znalost (z) oboru je, že písmena TCA znamenají Treble Clef Audio a písmeno M značí Maiden (v překladu "dívčí", ale i "panna"), toť symbolika prvního produktu nového dánského (zem s asi nejvyšším počtem Hi-Fi značek na počet obyvatel) výrobce (založeno A.D. 2022). TCA-M jsou  aktivní, designově atraktivní reprosoustavy, jenž svou originální technologií zaskočí - vlastně stejně jako vzhledem a zvukem. Značka je doma v Jyllinge (městečko má i hudební festival 2022 | Jyllinge Festival ) a nyní i - jako správní Dánové - též výrobce hifi. Včera o Dánech "konzervativních a známých" dnes o velmi "neortodoxních a zcela neznámých" (protože právě začínají).

Treble Clef Audio

ČTĚTE DÁLE, JE TOHO MNOHO! ↓

 

Treble Clef Audio

Vzhled je (prý) ryze funkční záležitostí, podobnost s čímkoliv je (prý) čistě náhodná..

Road Runner Looney Tunes 

Že prý náhoda.. 

Nic není náhoda

V té knize psáno jest: "Náhody neexistují", životní praxe říká - na tom by něco mohlo být..

Treble Clef Audio

Podobnost reprosoustavy s houslovým klíčem ale náhodná není, k té se tvůrce hlásí..

Treble Clef Audio

Treble Clef Audio

Je to reprosoustava či umělecké dílo? Snadná odpověď -  je to obojí - což vaše paní, partnerka, dokonce i jen přítelka - jistě ocení. TCA-M je aktivní 3pásmo s ojedinělým tvarem a převratnou technologií vedoucí k překvapivě autentickému zvukovému projevu s bonusem navíc - vzhled lze navíc ještě přizpůsobit. Dílo je duchovním dítětem Ole Siiga, inovátora a podnikatele z Kodaně s různorodým zázemím, včetně rozsáhlých zkušeností v audio vědě a inženýrství, spolu s vášní pro hudbu a to, co nazývá „sound by design“. Jeho slovy:"Naším cílem je bezkonkurenční přitažlivost pro sluchové, viscerální a vizuální smysly." Siig vzal vizuální aspekt z nápadité struktury houslového klíče, která elegantně symbolizuje účel jeho prvního produktu, totiž požitek z hudby. Forma následuje funkci vysvětluje Siig: "Abychom poskytli vysoce přesné a spolehlivé autentické zvukové zážitky, musíme zásadně porušit konvence pasivního a reproduktorového designu." Společnost porušuje pravidla a využívá „akustickou vědu, patentované inovace, design a přesné inženýrství“, aby postavila tradiční design reproduktorů na hlavu.

Treble Clef Audio

Výsledkem je majestátní a zcela unikátní 3pásmový reprosystém bez plochých povrchů a hran, které z principu narušují šíření zvuku. Systém kombinuje patentovaný systém Air Velocity Transducer Bass s nejmodernějšími technologiemi digitálního zpracování signálu (DSP) a zesilovačů, ty druhé v podobě výkonových zesilovačů třídy D od další dánské společnosti, jmenovitě Pascal Audio.

Treble Clef Audio

Zesilovače jsou zabudovány do základny reproduktoru a každý dodává 1500 wattů distribuovaných přes samostatně utěsněný „plovoucí“ výškový reproduktor, středotónový měnič, které se více či méně vznášejí v horní části houslového klíče a páru basových reproduktorů v kouli reproduktoru. Klíč, který je mimochodem fyzicky rozdělen mezerou mezi nimi. Basové reproduktory jsou spojeny tváří v tvář v patentované konfiguraci s rušením síly. Podle značky je systém schopen „reprodukovat i ty nejhlubší varhanní nebo klavírní tóny s nezkreslenou jasností, autenticitou a autoritou“. TCA-M zvládá neuvěřitelných 16 Hz.

Treble Clef Audio

TCA nazývá basovou sekci „inovativním designem, který zahrnuje koncepci složeného dipólu a zajišťuje výjimečně nízké a čisté prodloužení basů bez rušení vibrací nebo rezonancí boxu“. 51stránková bílá kniha vysvětlující akustiku místnosti, psychoakustiku a designové koncepty za reproduktorem TCA osvětluje: „Chceme asymetrický vzor šíření zvuku, který omezuje interakci v místnosti snížením odrazů na bočních stěnách a přední a zadní části. zvukové vlny, které mají být potlačeny, mají opačné fáze, jako by tomu bylo v případě, kdyby protitlak basového reproduktoru nebyl obsažen v ozvučnici."

Treble Clef Audio

Design završuje výškový a středotónový měnič navržený tak, aby bylo dosaženo rovnoměrného rozložení zvuku ve všech směrech. V bílé knize čteme: „Chceme, aby středotónový systém vykazoval všesměrový rozptylový vzor, ​​který odpovídá basovému systému na jejich dělicí frekvenci. Výškový systém by měl odpovídat indexu směrovosti středotónového systému při jejich ideální dělicí frekvenci. To vše se promítá do pohlcujícího zážitku z poslechu, který, jak říká TCA, „může autenticky reprodukovat hudbu a atmosférické zážitky“.

Treble Clef Audio

Podle výrobce je TCA-M akusticky časově koherentní s lineární fází. Nastavení zvuku pro uživatelské preference jsou přístupné prostřednictvím dotykové obrazovky a pokročilé omezovače chrání reproduktor před přetížením. TCA-M je 150 centimetrů vysoký a váží přibližně 75 kilogramů. Hudební signál přichází přes XLR vstup nebo digitální SPDIF připojení, které podporuje zvuk s vysokým rozlišením až 24 bitů/192 kHz. Systém je také vybaven konektorem RJ45 pro odesílání bezztrátového zvuku Dante přes síť Ethernet a obsahuje 15 stop dlouhý kabel vedoucí mezi levým a pravým reproduktorem.

Treble Clef Audio

TCA-M je první ze série repro postavených na patentované akustické platformě společnosti a bude formálně představen na americkém trhu v New Yorku. Reprosoustava vyráběná ručně na zakázku v Dánsku, má kryty měničů z tvrdého dřeva na hliníkovém rámu, dostupné v kartáčované nebo eloxované formě. Systém je plně přizpůsobitelný výběrem z řady barev, materiálů a designových prvků, včetně semišového potahu Nextel. Obr. níže ze života autora TCA-M - Oleg Siig malý; střední / není vidět ale tohle je jeho - tam to začalo; velký / dnes):

Treble Clef Audio

Treble Clef Audio

Treble Clef Audio

VLASTNOSTI a SPECIFIKACE (TCA-M)
¤ aktivní repro pro připojení k analogovým a digitálním zdrojům
¤ inertní bez rezonance, detailní basy až do 16 Hz
¤ výrazné snížení nežádoucích interakcí s místností
¤ Vivid Soundstage a  Timbre v celém poslechovém prostoru
¤ akustická časově koherentní a lineární fáze
¤ uživatelské předvolby zvuku s vestavěným dotykovým displejem
¤ PC a Mac Preference Equalization Application
¤ pokročilé omezovače chránící systém reproduktorů před přetížení
Frekvenční odezva: 16Hz až 24KHz
Plný spektrální průměr SPL: 105dB na 1m
Špičkový SPL: 119dB na 1m
3 kanály zesilovačů Pascal třídy D (celkový výkon): 1500 wattů na reprosoustavu
Vstupy:
¤ analogové vyvážené XLR, Dual Range 32bitové analogově-digitální převodníky s pohyblivou řádovou čárkou
¤ možnost připojení AES/XBU XLR a SPDIF k digitálnímu vstupu (24-bit / 192 khz)
¤ bezztrátový zvuk Dante® přes RJ45 Ethernet LAN
Připojení Digital Link mezi reproduktory (1 x 5m propojovací kabel je dodán)
Konfigurace Port aplikace RJ45 Ethernet LAN
Spotřeba v klidovém stavu: 17W
Dodáváno s každým repro: 1,5 m nebo 3 m síťový kabel pro konkrétní zemi/oblast 
Rozměry: 45 x 135 x 61 cm
Hmotnost: 85 kg

TCA-M

Doporučená cena: od 90.000€ 

Treble Clef Audio

Treble Clef Audio

Focal Diva Utopia

AQ Show 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Malá překvapení každodenního audiofila

Ačkoliv se posuzování audio komponentů bezmála denně (s čestmými výjimkami letních dovolených, kde je naopak pár týdnů reálně ticho a slouží jako "rekalibrace" ušního aparátu) věnuji už nějakých 17 let a poslouchal jsem rád i předtím... Přestože jsem za tu dobu slyšel na 5 000 výrobků všech tříd, kvalit a podob... Bez ohledu na to, že nějaké polovině z toho počtu jsem věnoval hodně času na kompletní recenzi... I tak se tu a tam objeví něco, co překvapí. Jako teď.

Číst dál...

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audio Video Show Praha 2025 | výstava hi-fi techniky a domácího kina

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies