2024 09 30 VYST Hero 1

Letošní ročník bratislavské výstavy se konal v „letištním“ hotelu NG Gate One a to celkem na čtyřech patrech – dvou s velkými sály a dvou s pokojíčkovými expozicemi. Podívali jsme se na výstavu díky podpoře ambiciózního mladého studia Dream Audio, které přivezlo nejambicióznější a nejlépe hrající sestavy (nově třeba über digitální systém WADAX) a to i v poměrně náročné konkurenci nejdražšího páru reprosoustav toho času ve střední Evropě – Sonus faber Suprema.

EXPOZICE

Dream Audio

Mladí a velmi snaživí dodavatelé (totálního) high-endu z Dream Audio obsadili dvě velké místnosti a pokojíček. Vzhledem k tomu, že jejich sestavy začínají už u zásuvky (mají mobilní rozvodnice na 380 V připojení a začínají opravdu od přívodu), nebylo divu, že jejich zvuk, definovaný ultra komponenty, upravenou akustikou a pořešením jednoho každého aspektu na akusticko-elektricko-mechanickém spektru vedl k bez debaty tomu nejlepšímu zvuku na výstavě.

Začalo to Mercedes Benz třídy G před vchodem, kde hrál systém od Burmester, pokračovalo malým pokojíčkem s HzProject Core, Lampizator, Jadis a hlavně famózními elektronkami Air Tight (na reprosoustavách Blumenhofer), pokračovalo „středním“ sálkem na kombinaci HzProject Core / Rockna / Pass Labs / Kroma Atelier (což jsou dosti netypické reprosoustavy na měničích Purify) a končilo na „dvojboji“ v největším salonku.

Tam byl na jedné straně systém obestavěný kolem nového über zdrojového komponentu WADAX STUDIO PLAYER a elektroniky Pilium s reprosoustavami Wilson Benesch a na straně druhé to nejlepší z portfolia Dream Audio – YG Acoustics Sonja 3.3 s podporou dvou subwooferů Invincible 21.1 (pro frekvence od 20 Hz níže), streamer Taiko Audio hrál přes DAC Lampizator a to přes kabely Stage III Concept a vůbec komplexní podporu podložek, stojanů a filtrů. Zvuk byl fantastický – tak brilantní, že působil naprosto normálně. Je tu všechno, je to tam v klidu, je to tam absolutně. Pro nejbohatší? Ano… Perfektní? Ano…

Snaha firmy Dream Audio je věru obdivuhodná – jak z pohledu sbírání portfolia s tolika značkami, tak s péčí, kterou jejich prezentaci věnují. A pak je z toho skvělý zážitek, kterým by se měli inspirovat všichni ostatní – nejen pro hi-fi a high-end platí, že čím lepší vstup, tím lepší výstup.

www.dreamaudio.eu 

 

BIS Audio

Tradiční dominanta slovenských výstav – BIS Audio – zabrala papírově největší podlahovou plochu ve třech sousedících saloncích.

Tím nejzásadnějším byly pochopitelně reprosoustavy Sonus faber Suprema s dvojicí subwooferů, což představuje cenovou relaci cca 20 milionů korun. Přidejte k tomu top modely elektroniky od McIntosh a jste ještě o nějaký ten milion výš. Suprema je systém záměrně opulentní, bombastický a dramatický. Jestli v dané instalaci naplnil všechna taková očekávání, to je věc druhá.

Druhá velká místnost byla věnována Bang & Olufsen – stylové reprosoustavy Beolab 90 jsou také velmi drahé, nicméně prodchnuté technikou a minimálně byly zajímavé. Vlastně i systém s televizí a sexy systémem prostorového zvuku byl pěkný.

Do lobby hotelu byly vyhoštěny „komerčnější“ značky jako Marantz, Denon, MoFi a Monitor Audio – ale kupodivu, některé z tamních systémů hrály fajnově, minimálně vůči akustickému prostředí a cenám.

www.bisaudio.sk 

 

Thrill Audio

„Čerstvý“ český dovozce top high-endu měl dvojici pokojů – „levnou“ expozici a „ultimativní“ expozici“.

Ta druhá jmenovaná s komponenty Brinkmann a reprosoustavami TIDAL Piano G3 ve spolupráci s Innuos Statement a kabelů Esprit hrála skutečně sexy. Čistý, konkrétní zvuk, kontrolovaný vespod díky aktivní basové pasti – prostě všechno super. Relativně malý systém může poskytnout skutečně velký a dospělý zvuk.

V menším prostoru (ne fyzicky, pouze cenově a ambicemi) hrál excelentní integrovaný zesilovač Eamlab Classic 102i s reprosoustavami Paradigm Founder 100F, filtrem AudioQuest a „malým“ Innuos. Za naší návštěvy stále probíhaly (nutné) akustické úpravy typu přidávání koberců a instalace akustických prvků, takže jsme nemohli plně hodnotit – nicméně tutéž sestavu jsme slyšeli pár dní předtím ve Studiu Špalíček a takříkajíc nám „vyhrnula nohavice“. Za ty peníze? Super…

www.thrillaudio.eu 

 

AV Integra

Portfolio AV Integra bylo vidět nejen v pokojíčku na 6. patře, ale také v „Techhouse Showroom“.

Primární expozice vsadila na elektroniku Lyngdorf, reprosoustavy Dynaudio a Dolby Atmos konfiguraci včetně „koncertní“ nosné konstrukce. Zdrojem signálu byl Dolby Atmos playlist z TIDALu a naprosto neobvyklý zážitek. Když se hudba rozlije skutečně všemi směry kolem vás, je to prostě něco úplně jiného, než klasické stereo. Tady už hraje roli hlavně kvalita mixu a nápaditost zvukového inženýra, rozmisťujícího zvuky kolem vás – ale každý by to měl jednou zažít. Ten pocit je totiž hodně „live“.

www.avintegra.sk 

 

Soundclub

Zajímavým přírůstkem byl nový česko-slovenský distributor značek Harbeth a Benchmark – polský Soundclub.

V jejich pokoji byly k vidění (ale ne ke slyšení) zesilovače Kora. Mnohem zajímavější však byly zdrojové komponenty 432 Evo Reference Music Server. Tam výrobce říká, že přepočítává hudbu na jiný než obvyklý základní kmitočet (logicky 432 Hz – běžných je 440 Hz). A víte co? Skutečně hudba hrála krásně vřele, bohatě, barevně a líbezně. Věrně? To zase ne, ale nádherně. Můžete si ale - jak to dělal i zástupce značky - zapnout též Bit Perfect režim, kde k přepočtu nedochází.

www.soundclub.sk 

 

Audiograil

Projekt Audiograil měl na výstavě svou premiéru.

Firma vyrábí reprosoustavy, jsou skutečně pěkně osazené, designově čisté a jednoduché. Zvuk se nám nicméně zdál také tak nějak čistý a neutrální, nijak bombastický.

www.audiograil.com 

 

Vodicka Audio

One man show Petra Vodičky je nové studio, které se soustředí na poměr ceny a výkonu.

Na výstavě se soustředil na „vintage“ pocit – prim hrála sestava elektronkového zesilovače PrimaLuna EVO 400 Integrated s Fyne Audio Vintage Five. Zdroj pak byl pásek nebo EverSolo DMP-A8. Tak i tak to byl zvuk krásný, bohatý, svébytný a „oldschool“. Pro změnu byl k dispozici Norma Revo IPA-140 – sám o sobě skvělý, ovšem ne úplně ideální k danému typu reprosoustav.

www.vodicka.audio 

 

Zalan Schuster Acoustics

Zalan Schuster je expert na úpravu akustiky, ačkoliv má ve svém portfoliu i klasickou hi-fi nabídku.

Na výstavě bylo znát, že akustické prvky byly zvolené pečlivě a projev sestavy byl vyrovnaný a velmi neutrální.

www.zs-acoustics.com 

 

Audiofeel

Košické studio Audiofeel je tradičním reprezentantem značek jako je Lab12, ale i AudioSolutions, SOtM, ZYX nebo GMG Power. Zajímavou věcí byly akustické prvky Form at Wood.

Místnost byla akusticky dobře ošetřená a postavená na středních řadách AudioSolutions. Spolu s elektronkami to byla příjemná, hladká a kultivovaná kombinace

www.audiofeel.sk 

 

Audio Center Czech

Audiovector, Cabasse, Chord, REL… To přivezl jeden z českých zástupců – firma Audio Center Czech.

Dominantou byly červené subwoofery REL, podporující osvědčenou kombinaci sloupků Audiovector a čisté elektroniky Chord – model DAVE a Ultima Integrated asi nejsou úplně vyvážený set, nicméně hraje to skutečně hezky. I bez akustických úprav se přesnost a čistota postaraly o to, že nic nedunělo ani nevadilo.

www.audiocenter.cz 

 

Techhouse

U Techhouse si udělali takový malý efektní „lidový“ showroom.

Není to tak nějak míněno z cenového pohledu – Dynaudio Contour Legacy ve společnosti dělených komponentů Elecrocompaniet a velkého streameru Innuos spolu s velkým gramofonem Rega nelze při nejlepší vůli označit jako dostupný mainstream. Ale krásně udělané akustické prostřední, decentní design a klasické zvukové ladění „pro starší a pokročilé“ dělaly z poslechu příjemný zážitek i na delší dobu.

www.techhouse.sk 

 

Techbox

Takové malé zpestření představoval Techbox, vystauvující „pro mladé“. Gramofon JBL připojený do Bluetooth repráčku JBL například. Nebo LEGO model Concordu. Nebo lehké moderní počítače. Kdo ví…

www.techbox.sk 

 

AQ

Litovelští AQ přivezli krom své vlastní značky také Pro-Ject, ale i nové HARMAN portfolio – ARCAM, Mark Levinson, JBL, AudioQuest, GoldenEar a další. Alespoň podle soupisky.

Dominantou byly nové A/V receivery JBL s asi nejhezčím designem v daném segmentu. Prim hrály také vintage reprosoustavy též značky (míněno designová retro série, ne staré modely). Po slibovaných GoldenEar tu nebyla ani stopa, stejně jako po Mark Levinson.

www.aq.cz 

 

Image Audio

U studia Image Audio se soustředili na „místní“ reprosoustavy Adam Vox, ale i výrobky Hegel, Raidho, Scansonic, YBA a další.

Nový Hegel H400 se zdál hrát stále „seversky neutrálně“, přesto živěji a konkrétněji, než to uměly modely starší. Stano Zárický také představil novou řadu kabelů Cable4 SuperBlack.

www.imageaudio.sk 

 

Robert Mayer Turntables

Nadšení pro high-endové, věru luxusní gramofony nese jméno Robert Mayer.

Jsou to krásné, zakázkově vyráběné hračky z luxusních materiálů a v krásném designu. Komponenty jsou solidní a top model Hagerup má kupříkladu i magnetickou levitaci rotujících částí. Nenápadný luxus Made in Slovakia.

www.robertmayerturntables.com 

 

2A Acoustic

Lokální výrobce reprosoustav 2A Acoustic se ukázal s průřezem svého portfolia.

No a jaký to byl zážitek. Absolutně nečekaný zvukový výkon kompaktního dvoupásma Elysium (cca 130 000,- Kč / pár vč. stojanů) nás dostal. Hrálo se přes DMP-A8 na koncový stupeň třídy D (konstrukce přímo 2A Acoustic) a bylo to neskutečně dynamické, energické, kontrolované a pro menší prostory naprosto dostačující. Wow!

www.2a-acoustic.com 

 

Enigma Audio

Focal, Naim, T+A, NEO High-End, Audio Hungary… Luxus na pomezí „demokratického“ pojetí přivezlo studio Enigma Audio.

Na posledním patře stála lehce osamocená expozice Enigma Audio z Banské Bystrice, kdy fokus byl kladen na pár větších „monitorů“ Focal ve společnosti třístovkové řady Naim Audio. Po lehkém zavrklání židlí na správné místo to hrálo hezky, s britskou laskavostí a vábností na středech a vůbec až muzikálně.

www.enigma-audio.sk 

 

Platan Audio

Studio Platan je na trhu už mimořádně dlouho, adekvátně tomu má i „nekonečné“ portfolio značek.

Těžko pohledat něco, co je „papírově“ zajímavější, nežli dělený velký Moon z North Collection, síťové filtrující switche Silent Angel nebo zdroj signálu od Antipodes Audio. Hrálo se v akusticky mimořádně poctivě ošetřené místnosti plné rezonátorů a difuzorů, byly tu košatě hrající reprosoustavy Legacy Audio. Ne že by to bylo špatné, to vůbec ne. Přesto tu bylo nějaké to „ale“…

www.platanaudio.sk 

 

Melody Shop

Příjemnou muzikálnost v kombinaci Perlisten, Canor, Ferrum a Bricasti přivezli žilinští TM Sound aka Melody Shop.

Perlisten S7t Limited Edition (reprosoustavy), Canor Hyperion P1 (elektronkový předzesilovač) a Canor Virtus S1S (nový prototyp plně tranzistorového koncového stupně) hrály krásně. V akusticky i esteticky skvěle dotaženém pokoji byla radost posedět.

www.tmsound.sk 

 

BaSys

Česká a slovenská pobočka firmy BaSys přivezla čistě expozici Loewe v jedné místnosti a kombinaci komponentů Unitra a SPL s reprosoustavami Unitra v místnosti druhé.

Zajímavostí bylo spojení také s DYI reprosoustavami ze slovenské pobočky. Komponenty SPL hrály skutečně báječně za danou cenu, systém Unitra má své retro kouzlo také. 

www.basys.sk | www.basys.cz 

 

Audio Note

Brušperské studio s expozicí pro Středoevropana exotického konceptu Audio Note UK obsadila malý pokoj – víceméně realisticky ukazující, jak takový systém hraje v anglické domácnosti.

Reprosoustavy strčené do rohů, nulové akustické úpravy a kompaktní řešení (za méně než kompaktní cenu) hrály tak, jak si to naši otcové a dědečkové patrně pamatují ze 70. let. Je to zvuk velmi specifický, ale ne nezajímavý.

www.studio-hana.cz 

 

Medinco

Trochu netypickým, ale tradičním účastníkem výstav je firma Medinco s různorodými přepínači a distribučními řešeními A/V signálu. Cokoliv vám nejde propojit, na to dost pravděpodobně právě Medinco má nějaké řešení…

www.medinco.eu 

 

Nuže, zavítat na malou bratislavskou výstavu s velkými ambicemi (alespoň některých) účastníků bylo docela zajímavé. Je vidět, že i v „menších“ krajinách jsou distributoři, kteří se nebojí ultra ultimativních řešení a i ten nejnáročnější (a nejbohatší) si u nich najde svoje. Stejně tak je sympatické vidět a slyšet lokální značky. Každopádně návštěva i „regionálního“ veletrhu dobrého zvuku ukazuje, že nabídka zážitků a forem poslechu muziky je nekonečná…

Focal Diva Utopia

AQ Show 2024

XAVIAN Medea

Perfect Sound Group

Denon PerL v akci

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Unitra

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Lab12 | Audiofeel

AudioEgo

SPL

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

AV Center High-End Studio Praha

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audio Video Show Praha 2025 | výstava hi-fi techniky a domácího kina

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies