Métronome referenční streamer

2023 08 31 TST Denon DNP 2000NE 1

Když je vám více než 110 let, nemáte tak úplně potřebu přizpůsobovat se moderním trendům nějak rychle nebo výrazně. Právě takový je i japonský Denon, v jehož portfoliu poměrně dlouho scházel řekněme prémiový streamer – minimálně mimo uzavřený a specifický domácí trh. Letos to firma vyřešila uvedením modelu střední třídy DNP-2000NE.

Vizuálně jde o štíhlý klasický komponent této značky. Vypovídá o tom jemnou vlnkou tvarovaný čelní panel, ale i jeho celkový designový nádech, způsobený rozložením ovládacích prvků. Uprostřed se skví nevelký, ale solidně čitelný monochromatický OLED displej s třemi řádky, po jeho pravé straně do kolečka uspořádané ovládání přehrávání a dvě tlačítka pro návrat v menu a přepínání vstupů. Levá část čela je vyhrazena krom loga ještě spínacímu tlačítku, USB vstupu pro rychlé připojení datových disků a sluchátkové sekci – 6,3 mm výstupu s možností třístupňové regulace zisku a regulátoru hlasitosti.

Zadní panel nese na streamer vlastně poměrně širokou konektivitu. Po stranách jsou šroubovací rozhraní pro Bluetooth / Wi-Fi anténky, mezi nimi seřadil Denon dva optické, jeden koaxiální a jeden galvanicky izolovaný USB vstup (ve formě pro asynchronní spojení s počítači), dále ethernetovou zásuvku a koaxiální i optický výstup, budete-li chtít využít služeb externího D/A převodníku. Moderní standard představuje HDMI ARC, usnadňující spojení s televizory. 3,5 mm jack umí předávat IR příkazy do kompatibilních firemních zesilovačů. Zpracovaný signál vychází analogově paralelně jak přes pár cinchů s fixní úrovní, tak přes druhou sadu s variabilní hlasitostí, čímž se z DNP-2000NE efektivně stává digitální předzesilovač.

2023 08 31 TST Denon DNP 2000NE 2

Co se týká softwarové části přístroje, spoléhá primárně na koncernovou platformu HEOS, skrze níž lze dobře ovládat jak samotný přístroj, tak získat přístup k lokálním i internetovým zdrojům hudby od rádií po hudební služby, přičemž skrze aplikaci lze různé komponenty spojit i do multiroom řešení.

Pokud chcete HEOS obejít, můžete se spolehnout také na AirPlay 2 nebo certifikaci Roon Tested či Spotify Connect. Obecně si pak užijete Deezer, SoundCloud, TIDAL, Amazon Music, Napster a vlastně cokoliv alespoň trochu všeobecně rozšířeného včetně internetových rádií TuneIn.

2023 08 31 TST Denon DNP 2000NE 3

Z pohledu audiofila oceníte podporu PCM signálů až do rozlišení 32 bit / 384 kHz nebo DSD 11,2 MHz, na druhou stranu někoho může zamrzet absentující podpora MQA, ač reálně není zase tak proč. U WAV, FLAC, ALAC a DSD souborů nabízí DNP-2000NE možnost přehrávání bez mezer.

Digitální data zpracovává v srdci DNP-2000NE čtveřice čipů ES9018K2M a dále firemní řešení Ultra AL32 Processing, vyhlazující digitální „zuby“. Výrobce z dostupných digitálních filtrů v čipu napevno vybral jeden, ovšem blíže nespecifikovaný. Zato zakomponoval také technologii redukce jitteru.

2023 08 31 TST Denon DNP 2000NE 4

Analogové a digitální obvody jsou oddělené na nezávislých deskách plošných spojů, do každé vede i separátní vinutí EI transformátoru, aby byla vzájemná „kontaminace“ jednoduše co nejnižší.

Denon udává pracovní frekvenční odpověď 2 až 50 000 Hz (-3 dB), harmonické zkreslení pod 0,0006%, odstup signálu a šumu lepší než 118 dB, což je i hodnota maximálního dynamického rozsahu. Na fixním výstupu najdete napětí 2,2 Vrms, na variabilním až 4,5 Vrms. U sluchátkového konektoru je to pak při nastavení maximálního zisku 150 mW do 32 ohm.

2023 08 31 TST Denon DNP 2000NE 6

DNP-2000NE je klasický komponent s šířkou 43,4 cm, hloubkou 42,1 cm a výškou 10,7 cm, přičemž váží 9,7 kg, částečně i díky zdvojenému dnu, zpevňujícímu šasi a potlačujícímu vibrace.

Streamer jsme měli možnost vyzkoušet v showroomu dovozce v porovnání s McIntosh MCD600, ale hlavně HiFi ROSE RS250A s podobnou konfigurací. Hrálo se na systému s předzesilovačem McIntosh C2700 a monobloky MC3500 Mk II, poslouchali jsme primárně přes Bowers & Wilkins 801 D4 Signature, chvíli i přes 801 D4. Propojeno bylo kabeláží InAkustik v čele s reprokabely řady AIR SILVER.

2023 08 31 TST Denon DNP 2000NE 7

Energická „Midnight Thunder“ od Spyro Gyra („Wrapped in a Dream“ | 2006 | HeadsUp | HUSA 9107) měla pevný, spíše mírně utaženější basový základ, vlastně šlo o úplný protipól barevného a vřelého zvuku HiFi ROSE. Objem je přiměřený, bez snahy o prvoplánové ohromení nebo zavalení posluchače. Denon je laděný pro uši těch, kteří chtějí poslouchat dlouho a ne v pětiminutovém přívalu bombastičnosti. Důraz a váha basových tónů působí slušně, stejně jako jejich oddělení, je to hlavně poklidně a vyrovnaně, řekněme možná konzervativně laděný zvuk a v podstatě odpovídá tradičnímu stylu vyšších modelů značky Denon s jejich důstojnou a ne vysušenou neutralitou.

Concierto de Aranjuez“ Joaquína Rodriga pro kytaru Pepe Romera a orchestr Academy of St. Martin in the Fields (1994 | Philips | 438 016-2) ukázala, že DNP-2000NE hraje spíše s nekonfliktním klidem, než prvoplánovou expresivitou, třeba struny kytary byly dobře čitelné, ale přesto jemnější – drnkání nemá takový ten jadrně kovový nádech, je trošku zjemněné, ale přesto rozumně znělé. Rozlišení je odpovídající třídě, je to decentně uspořádaný, příjemně nenuceně vyznívající přednes s tonalitou, která sluší akustickým nástrojům a jejich barvám.

2023 08 31 TST Denon DNP 2000NE 17

„Lazy Afternoon“ a vůbec celé album „Plays Well With Others“ (2023 | Decca | 0602448399649) Jeffa Goldbluma a The Mildred Snitzer Orchestra daleko přesahuje kvality, které byste očekávali od „hrajícího herce“, tohle je skvělý a dospělý jazz, navíc parádně nahraný. Činely je radost poslouchat, DNP-2000NE jim pak navzdory své delikátnější povaze dává dostatek prostoru k vyniknutí, právě oblast výšek je možná lehoulince, ale opravdu jen o dýchnutí prominentnější než pomyslný neutrál. Ladění je v zásadě nepřikrášlené, cinkání není přebujelé, ale přesto zní živě.

Popová, nicméně umně zprodukovaná a namixovaná „Revolution“ Robbieho Williamse („Escapology“ | 2002 | Chrysalis | 724358057928) má spoustu energie, důrazu a napětí, které Denon vtělil do spíše poklidnějšího celku, ale přesto když dopadne palička, zazní bas nebo se rozezpívá Robbieho velmi dobrý hlas, působí to dobře a zábavně. Reprodukce nemá ten typ unylého klidu, spíše jde o nadhled a zralou disciplínu. Dynamika tak vůbec není špatná, ač neuspěchaná. Nečekejte dramatický ohňostroj, spíše pečlivou úpravnost a v dané ceně solidní samozřejmost.

2023 08 31 TST Denon DNP 2000NE 18

Pendereckého „Metamorphosen“ v nahrávce Anne-Sophie Mutter a tělesa LSO pod taktovkou samotného skladatele („Violin Concerto No.2“ | 1998 | Deutsche Grammophon | 453 507-2) je komplexním moderním dílem, napsaným autorem právě pro tuto houslistku a je to slyšet, neb zde využívá plný potenciál svého umu, zkušeností a Stradivárek. Složitá skladba byla přes DNP-2000NE už solidně čitelná, s lehkým přídechem elegance a pocitu, že čistota a pořádek nemusí jít ruku v ruce s technickým fokusem. Trylky houslí a složité instrumentální pasáže v podání filharmoniků mají svůj řád a formu, je to vlastně důstojně čisté „lepší hi-fi“ se vším všudy.

„Sott’er Celo de Roma“ má v sobě ducha pozitivní euforie poválečných 50. let a je jednou z nejznámějších písní Deana Martina („The Very Best of“ | 2000 | nahráno 1959 | EMI | 724352777129). Na to, jak starý je to záznam, je vlastně excelentní – velký, vzdušný, samozřejmý a harmonický. Denon vkusně odprezentoval prostor nahrávky, je tu už i vzduch a náznak hloubky, rozměry scény jsou velké a její propojenost se nese v duchu oné poklidné harmoničnosti. Obraz drží pohromadě, ale ani tady to není o technické preciznosti jako spíše o všeobecné, civilizované a nenucené organizovanosti.

2023 08 31 TST Denon DNP 2000NE 15

Atmosféra pohlednicové Paříže v „J’y Suis Jamais Allé“ Yana Tiersena (soundtrack „Amélie“ | 2001 | Virgin | 0724381079027) nebyla prvoplánově strhující a omalovánková, jako třeba na HiFi ROSE, ale vše je poskládáno tak nějak samozřejmě, kultivovaně a laskavě, s decentním pocitem kvality a neokázalé jistoty. Nečekejte husí kůži koncentrovaného poslechového zážitku, ale spíše laskavou hudebnost, s níž uplývá hodina za hodinou, skladba za skladbou, nota za notou a vše je v pořádku.

Denon je konzervativní značkou s mimořádně dlouhou tradicí, která zajišťuje kvalitativní úroveň bezmála z třídy „nemůžete udělat chybu“. Nový streamer střední třídy DNP-2000NE je velmi dobře vybaveným přístrojem, stojícím na dnes již pěkně stabilní a vyladěné platformě HEOS pro streaming a multiroom, ale který obstojí i sám o sobě díky digitálním vstupům včetně HDMI nebo variabilním výstupům, díky nimž vám svým způsobem pro moderní minimalistickou sestavu stačí pár aktivních reprosoustav. Přes toto modernější ladění celkového konceptu zůstává ale v jádru Denon Denonem – nabízí uměřenou, kultivovanou, dobře zvládnutou, nijak přehnanou a civilizovaně přirozenou reprodukci, která nemá nic navíc, ani nic neschovává, prostě plyne a hraje. DNP-2000NE má cenu o kousíček vyšší, ale zase na druhou stranu, jde prostě o solidní výrobek Made in Japan s tradicí Denonu tak, jak má být…

Kč 37 990,- - černá, stříbrná

Kč 41 990,- - grafit

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ důstojné provedení Made in Japan

+ vcelku pohodlná ovládací / streamovací platforma HEOS v češtině

+ kultivovaný zvukový projev, typický pro Denon

+ možnost použití digitálních vstupů vč. HDMI

+ sluchátkový výstup rozumné kvality pro dostupnější sluchátka

+ variabilní zvukový výstup

ZÁPORY

- cena je oproti konkurenci mírně prémiová (ale zase jde o japonský výrobek)

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Eurostar Ostrava | www.eurostar-ostrava.cz | www.denon-shop.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies