HIFIStyl

2017 05 11 TST KEF Blade Two 1

KEF Blade Two patří mezi těch nemnoho designově trochu jiných produktů "velkých značek" - tyto reprosoustavy sice už nejsou žádnou horkou novinkou, i po pár letech ale bez problémů obstávají v katalogu mezi současnou konkurencí. Model Two je vlastně dvojče původních Blade, jen s adekvátně zmenšenými proporcemi ozvučnice a basových měničů.

Při pohledu zepředu rozhodně oceníte až žensky štíhlé a organické tvary skříně, svým způsobem připomínající buď sochu, nebo možná ploutev nějakého hlubokomořského obra. V nejširším místě celkově velmi štíhlé přední stěny se nachází "oko", neboli zvukovod, v jehož středu je Uni-Q, neboli koncentrický středo-výškový měnič, kterému KEF vděčí za svou popularitu v posledních letech, neb patří k tomu nejlepšímu, co v této koncepci existuje.

2017 05 11 TST KEF Blade Two 2

V Blade Two (ostatně i v Blade) jej doplňuje čtveřice basových kotoučků, dva na každé straně. Díky této koncepci si výrobce mohl dovolit právě takhle oblé a štíhlé tělo, které jakoby vyrůstalo z talíře základny a které tvoří dokonalý protiklad současných minimalisticky pravoúhlým modelům řady Reference.

Rozmístění měničů není náhodné, díky tomu, že dva protilehlé basáky jsou nad a dva pod osou Uni-Q, umí Blade Two vyzařovat v podstatě perfektně sférickým způsobem, čímž by měly docílit dojmu dokonalého soustředění reprodukce do jediného bodu.

2017 05 11 TST KEF Blade Two 3

Každý protilehlý pár basových měničů pak má uvnitř skříně vlastní komoru, jak horní menší, tak spodní výrazně větší komora jsou vybaveny bassreflexovým nátrubkem, ústícím na zadní straně. Zajímavostí je, že díky tvarům a pevnosti skříně uvnitř ozvučnice s vahou 35,3 kg a rozměry 146,1 x 33,8 x 47,5 cm (v x š x h včetně podstavce) vzniká výrazně méně stojatého vlnění než je běžné a navíc s výrazně vyšší frekvencí, takže bylo možné použít méně tlumícího materiálu, což by - dle vývojářů KEF - mělo mít za následek přesnější a živější bas.

Basové měniče mají ještě jedno ne úplně běžné (byť nikoliv nevídané) řešení - aby se síly vznikající jejich pohyby nepřenášely do těla reprosoustav, jsou k sobě napevno přidělány zadními stranami, což eliminuje nežádoucí síly a v důsledku snižuji zabarvení reprodukce.

2017 05 11 TST KEF Blade Two 11

Když už jsme zmínili zadní stranu, krom bassreflexů tam najdete také čtveřici bytelných terminálů, horní pár napájí Uni-Q, dolní pak basové měniče. Rozpojení a spojení je otázkou otočení dvou prvků, vše se děje bezpečně uvnitř reprosoustav.

Výhybka je usazena těsně za tímto panelem s terminály a rozdělená na dvě desky. Velká část osazených součástek nese logo KEF a jsou ručně pájené, signál je veden drátem.

Všechny použité měniče také pochází přímo od KEFu, Uni-Q kombinuje odvětrávanou hliníkovou kopulku o průměru 2,5 cm s 12,5 cm konusem ze slitiny lithia, hliníku a hořčíku se speciálními výztuhami. Basové "koláčky" černé barvy mají průměr 16,5 cm a téměř neviditelné závěsy.

2017 05 11 TST KEF Blade Two 6

KEF Blade Two jsou třípásmové, výhybka dělí reprodukci na úrovních 320 a 2 400 Hz, udávaná frekvenční odezva v tolerančním pásmu +/- 3 dB je 40 - 35 000 Hz s tím, že v běžné místnosti je s poklesem -6 dB možno naměřit 25 Hz u stěny, respektive 34 Hz v prostoru. Citlivostí 90 dB / 2,83 V / m se řadí Blade Two k tomu snáze rozehratelnému, jmenovitá impedance 4 ohmy přiznává pokles až na 3,2 ohm.

KEF Blade Two jsme poslouchali v prostorách firmy Perfect Sound Group na mnohé elektronice, z níž ve finále (trochu nečekaně) jako nejlepší vznikla trochu nesourodá sestava Creek Evolution 100CD (v roli zdroje signálu i digitálního předzesilovače) + Burmester 956 (v roli koncového stupně), kterou napájel filtr IsoTek EVO3 SIgmas a to kompletně přes kabely Nordost různých řad; různé řady z katalogu Nordost pak byly i v roli signálových a reproduktorových, ale dominovala Valhalla 2 a Heimdall.

Blade Two dokázaly výtečně "prodat" Hadenův výjimečný kontrabas ve skladbě "Spiritual" ze společného alba s Patem Methenym "Beyond the Missouri sky" (1997 | Verve | 537 130-2); byla cítit výtečná kontrola a rychlost měničů, byť objemově i hloubkou jsou spíše z kategorie "tak akorát", od Blade Two jen stěží můžete očekávat basové hromobití. Jednotlivá brnknutí jsou však velice pečlivě odlitá, perfektně kontrolovaná a jejich energii dávkují Blade Two s až lékařskou přesností, mají výborný impuls a důraz. Basové tóny jsou pevné, kulaté, mají váhu a důraz tam kde má být, navíc díky přesnosti a svižnosti umí velice dobře vystihnout rozdíl mezi jednotlivými polohami a přirozeně rozmanitý bas je radost poslouchat.

2017 05 11 TST KEF Blade Two 15

Vokální pásmo má už na starosti měnič Uni-Q, který patří v této implementaci k tomu nejlepšímu, co si můžete domů postavit. Jeho soustředěná průzračnost vykreslila nádherně hlasy mnichů z kláštera Santo Domingo de Silos ve skladbě "Puer natus est nobis" ("Chant" | 1994 | MFSL | UDCD 725). S klidem bylo rozumět každému jejich slovu, stejně jako bylo velmi snadné vnímat velký počet zpívajících unikátních vokálů, stejně jako stopu chrámového prostoru, v němž se nahrávalo. Transparentnost a vzdušnost kolem vokálů byla vysloveně vzorová, stejně jako celková přehlednost.

Výtečně integrované pak bylo i nejvyšší pásmo, sluchem v Uni-Q celku samostatně neidentifikovatelné. Činel v "Concorde" ze stejnojmenné desky The Modern Jazz Quartet byl výrazný, konkrétní a expresivní, avšak čistý a velmi civilizovaný, stejně jako kupříkladu linka vibrafonu. Jejich kovová výraznost a přímost je neútočná, přitom ale odhaluje úplně všechny detaily a jemnosti - zejména činely pak byly prostě vynikající, jejich švih a svižnost zajišťují prvotřídní čitelnost a prokreslení od excelentně rychlého nástupu až po dlouhý, dlouhý dozvuk. Čím větší pak byla kovová plocha, tím déle se bylo možné "rochňat" s oscilujícím tónu až do jeho pozvolného zániku - ačkoliv Blade Two nesází přímo na analytičnost, na množství detailů si tedy rozhodně nemůžete stěžovat.

2017 05 11 TST KEF Blade Two 9

Dynamika Saint-Saensovy "Danse Macabre" ("Crystal Cable Arabesque" | 2009 | Crystal Cable | CC200901) ukázaly zcela jasně, že dynamické limity v této sestavě ležely daleko více na straně prostoru a řetězce, než reprosoustav samotných - ty vás sice svou celkovou dynamikou nepropasírují skrze sedačku ani nevystřelí na měsíc (k tomu jim chybí přeci jen plocha membrán i vnitřní objem), ale konkrétnost a pevnost tedy rozhodně nepostrádají. Blade Two pak také působí, že jdou za hudebním signálem snadno a lehce, reprodukce je rychlá a energická a ve správnou chvíli umí pojmout i žádanou dramatickou důraznost nástrojů se správnými proporcemi.

Výjimečný Uni-Q má i výjimečně přesvědčivé podání prostoru hudební scény, v "Besame Mucho" dvojice Puschnig / Sharrock z desky "Late Night Show Part II" se se zavřenýma očima zdá, že odkudsi z klubu byl vykousnut kus pódia včetně hudebníků a vržen do vaší poslechové místnosti. Zvuk se pocitově nachází zcela mimo korpusy reprosoustav a je nádherně trojdimenzionální, veškeré dění je perfektně přirozeně lokalizovatelné nejen v pravolevém, ale i předozadním a dokonce i vertikálním směru. Jasně vnímáte i rozdílné velikosti nástrojů, jejich okolí a vzájemné vzdálenosti. Výsledkem toho všeho je vysloveně fenomenální pocit přirozenosti.

2017 05 11 TST KEF Blade Two 16

No a když přijde na Gilmourovu "Rattle that lock" ze stejnojmenné desky (2015 | Columbia | 88875123262), odhalí KEF Blade Two své "rodinné DNA" a sice možná s trošičku vlastním charakterem, zato ale s pořádnými grády a drajvem, s notnou dávkou energie uspořádá nesmírně plynulé a ničím nesvázané rockové orgie. Výjimečná pohoda samotné skladby si skvěle rozumí s výjimečnou svižností a konkrétností Blade Two a výsledkem je dospělá reprodukce toho stylu, kdy už vůbec nemáte potřebu něco řešit...

KEF Blade Two jsou jedny z opravdu výtečných reprosoustav, k nimž netřeba mít jakýchkoliv připomínek, máte-li pro jejich provoz adekvátní prostor a elektroniku. Možná byste za dané peníze mohli mít pocit, že by měly zahrát i frekvence výrazně nižší než 40 Hz, ale na druhou stranu, kolik z nás reálně běžně poslouchá hudbu, v níž je tato část spektra zastoupena? Blade Two jsou výtečnou kombinací vizuální originality a zvukové transparentnosti, rychlosti, konkrétnosti a komplexnosti. Jejich schopnosti už patří do kategorie opravdu dospělého high-endu bez limitů (respektive s limity pouze v kontextu těch nejvyšších high endových tříd) a vynikají zejména podáním prostoru a tím, jak snadno umí vytvořit iluzi reálné produkce.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose Uni-Q měniče a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 24 metrů čtverečních, nadstandardním zatlumením (akustické prvky Sonitus Acoustic), byť bez rozsáhlých akustických úprav. Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny na koberci a co nejdále od stěn to bylo možné.

2017 05 11 TST KEF Blade Two m1

V dané místnosti bylo jasné, že propady a peaky  na úrovni 70 Hz a 140 Hz putují na vrub módům prostoru a nikoliv nedostatkům reprosoustav. Je vidět, že bassreflex vyzařuje frekvence někde kolem 30 Hz, reálně nabídnou Blade Two nástup spíše na 45 Hz - pokud jste fanoušky varhan, stačit to nebude, jinak ale problém nenastává, byť i pro plný kontrabas je to spíše "tak tak akorát". Inu, s rostoucí cenou si ještě nekupujete rozsah 20 - 20 000 Hz a ostatně to ani není potřeba. Pásmo vyzařované Uni-Q měničem je pak brilantně vyrovnané, s lehkým akcentem nejvyšších tónů, který zmizel, pokud jsme měřili pod osou tweeteru (tedy zhruba tak, jak budete v reálu sedět).

2017 05 11 TST KEF Blade Two m2

Impedanční křivka (červená) ukazuje, že basové měniče pracují na hranici 3 - 4 ohm, což bude vyžadovat poměrně citlivé párování s elektronikou, stejně jako poměrně prudký propad elektrické fáze (černá) na 30 Hz. "Zoubky" v okolí 50 Hz naznačují přítomnost rezonance kabinetu, byť na měřeních z jiných redakcí jsme jej nezaznamenali a kolorace ani není sluchem citelná - možná tak jde spíše o rezonující kombinaci podlahy a například ne optimálně zvolených nožiček pro daný povrch.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ +/- ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ ✓]

Kč 579 980,- - standardní provedení

Kč 639 980,- - provedení "frosted"

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ kompaktní přednes

+ přesnost, čistota a rychlost

+ podání prostoru

+ důraz a autorita (ale jen se správným systémem...)

ZÁPORY

- bas nejde nejhlouběji

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies