2024 03 31 TST Hifiman Ananda 1

Projekt HiFiMAN vznikl v New Yorku z mysli Dr. Fanga Biana roku 2007, kdy se rozhodl zcela od základů pojmout návrh sluchátek a odpovídajících zesilovačů s primárním zaměřením na magnetoplanární technologii měničů. Že se toho firma nebojí, to dokazuje třeba i projekt Shangri-La, kombinace sluchátek a zesilovače z milionových sfér. Na přeci jen dostupnějším konci spektra se nachází náhlavní sluchátka Ananda s typickým kapkovitým tvarem mušlí.

Co do vzhledu jde o typická sluchátka HiFiMAN – kolem uší vám přilnou mušle ve tvaru mírně asymetrických listů či kapek, jak už bylo řečeno, z vnější strany je vidět volná krycí mřížka se stříbřitým dekorem, skrze ni pak výrazně hustší ochranná síťka. Ananda mají tedy otevřený koncept. Mušle jsou lehce nakloněné, díky štědrému vnitřnímu prostoru a tloušťce pěnových náušníků (mimochodem vpředu jsou tenčí než vzadu, i sem se přenáší princip asymetrie) nicméně bez problémů obemknou i větší uši.

Na hlavu svou váhu sluchátka rozprostírají díky koženkovému pásu, nad nímž se dále tyčí vypínací a aretační kovový most. Samotná mušle pak má klasický dvoubodový úchyt na kovovém obloučku, ale pro dosažení pohodlné pozice, zdá se, stačí.

Vstupy pro signálový kabel v podobě 3,5 mm jacků jsou na každé mušli zhruba v oblasti její špičky. Firma říká, že používá novou verzi těchto konektorů a to proto, aby zvýšila jejich životnost a odolnost v běžném provozu.

Tím zásadním prvkem je pochopitelně měnič, který firma sama vyvíjí i vyrábí. Jejich membrána NEO Supernano má nepravidelně oválný tvar, zhruba kopírující křivky mušlí a na sobě napařenou vodivou vrstvičku téměř hadovité podoby. Výrobce říká, že oproti předchozí generaci dosáhl o 80% menší tloušťky a tím pochopitelně i citelného snížení pohyblivé hmotnosti se všemi z toho vyplývajícími benefity. Nepravidelná tloušťka dosahuje jen 1 – 2 mikronů – to je zhruba 50x méně, než má lidský vlas.

2024 03 31 TST Hifiman Ananda 2

Pro rozpohybování na každé straně membrány najdete devět horizontálních příček systému Stealth Magnet. Tyto nestejně dlouhé a zaoblené tyčky (odvozené z „pohonu“ vyšších Susvara) nejen, že poskytují dostatečnou sílu, ale zároveň kolem nich může volně proudit vzduch, rozpohybovaný membránou a tím dochází jen k minimálnímu zkreslení.

Ananda nabízí poctivou frekvenční odezvu 8 – 55 000 Hz, citlivost 93 dB a impedanci 16 ohm, což by (mimo jiné i podle vyjádření HiFiMAN) mělo znamenat snadnou kompatibilitu i se zdroji typu mobilních telefonů. Na hlavě pak budete nosit váhu 398 gramů, což je s ohledem na případnou mobilitu rozhodně přijatelná hodnota.

2024 03 31 TST Hifiman Ananda 3

Sluchátka Ananda jsme srovnávali primárně s redakčními Focal Clear (ty mají podstatně intenzivnější charakter, ale i když právě od toho odhlédneme, jsou detailnější a pevnější, ačkoliv výšky se možná zdají být minimálně stejné, ne-li kultivovanější a informativnější právě u Ananda). Používali jsme výstup EverSolo DAC-Z8, ale i Violectric DHA V3802.

Vzdor deklarovaným nízkým impedancím a solidním citlivostem moderních planárních sluchátek zůstává u tohoto konceptu stále potřeba robustních a energických zesilovačů, aby z nich takzvaně „dostaly bas“. Ananda v basové lince „Gentlemen cambrioleur“ otcovsko-synovského dua Jacques & Thomas Dutronc („Dutronc & Dutronc“ | 2022 | Tomdu | 006024458277756) obstávají svou kontrolou, disciplína a konkrétnost tónů je moc hezká, ačkoliv nemají sluchátka takový tlak a sílu jako dynamické Clear. Je to spíše jaksi decentní uhlazenost a je (ne úplně, ale hodně) jedno, zda hrajete z telefonu, EverSolo nebo pětiwattového monstra od Violectric. Pocit ze strun už ovšem je docela napjatý, není to onen měkký, lehce neurčitý spodní tón, ale solidní hi-fi.

2024 03 31 TST Hifiman Ananda 4

Charakteristiku pěti jednotlivých hlasů The Gesualdo Six v „Ave verum corpus“ Williama Byrda („Mass for five voices“ | 2023 | Hyperion | CDA68416) už skrze jemný, ale přesto informativní zvuk Ananda dokážete docela dobře rozpoznat. Není to analytický, nějak výjimečně jasný přednes, přesto v té příjemné, hladké formě zaslechnete hezké detaily, klidný projev vám je tak nějak nenuceně a komfortně uspořádá v uších, nikde nic netlačí a neřeže, všechno je fajn. HiFiMAN nemají prvoplánový wow efekt, zato se dají poslouchat dlouhé hodiny a ačkoliv se úroveň prokreslení mění s použitým zdrojem signálu, tak zůstávají sluchátka solidní i v té nejmobilnější, nejprostší konfiguraci.

Vlastně ale velmi dobré jsou Ananda na výškách, kde profitují z rychlosti a lehkosti svého měniče. Třeba všemožný cinkot v „Mvt. 1, Section 3“ z nahrávky „The Other One“ Henry Threadgilla a jeho uskupení z roku 2023 si užijete skutečně velmi pěkné rozlišení, takové přirozené, netechnické, ale už odhalující dobře a snadno strukturu tónů, texturu nástrojů i doznívání v pozadí. Ani tady nečekejte nějakou nabušenost či pronikavost, Ananda hrají s klidem a uvolněností, takže nezvoní, necinkají a neperlí nějak pocitově vybroušeně – snad právě proto jsou dlouhodobě neúnavné a kultivované, aniž byste měli pocit nedostatečnosti.

2024 03 31 TST Hifiman Ananda 10

Když pak přijde na přetřes masivnější, dynamičtější nahrávka, jako je bubenická exhibice Davea Lombarda „Separation from the sacred“ („Rites of Percussion“ | 2023 | Lomby Tunes), HiFiMAN vlastně nemají vůbec špatnou váhu nebo objem. Kupodivu na rytmické plnosti velkých bubnů cítíte i jistou bublavost, díky rychlým reakcím tenoučkých membrán je pak solidní i kontrola, respektive ohraničení jednotlivých tónů. Ananda nemají takový ten styl, který by vás zahltil energií a rozvibroval krom uší i vnitřek vaší hlavy, ale řekněme, že méně strhující intenzitu vyvažují svým docela přirozeným nadhledem.

Chopinovo klavírní „Nocturno, op. 9, no. 2“ v originální interpretaci varhanistky Anny Lapwood („Luna“ | 2023 | SONY | 19658831402) nabízí opět prostě a jednoduše decentní, kultivovaný přednes – není tu žádná jednotlivost, z níž by vám spadla brada, ale organická propojenost, solidní čitelnost a přehlednost, už i náznak vzduchu velkého prostoru, ambient ne analyticky, ale přesto už načrtnutý. Prostě hi-fi s mírně jemnějším podání, ovšem vyrovnané a hrající bez předvádění se. Za chvíli poslechu se vlastně přistihnete, jak v klidu a pohodě sedíte a točíte skladbu za skladbou, protože je to tak příjemné a pohodlné, že vás nic neruší.

2024 03 31 TST Hifiman Ananda 11

Jakkoliv jsou Ananda docela velká sluchátka, prostor hudební scény, který vytvořila mezi ušima v „La Fiesta“ Blue Chamber Quartet („First Impressions“ | 2007 | Stockfisch Records | SFR 357.4046.2) byl přece jen méně expanzivní, zato moc hezky propojený a díky svižnosti také nenuceně organizovaný. Je to výtečný exemplář takzvaného organického přednesu – ne precizní analytičnost a přesto nemáte problém se v nahrávce orientovat, nepůsobí zastřeně, v pravolevém směru jsou hráči rozestaveni s již patrným odstupem a vůbec nic se nezdá být nějak zašmodrchané.

Atypickou souhru harmonického cella a intenzivních květináčů (sloužících v roli perkusní sestavy) z originální kompozice „Boris Kerner“ Caroline Shaw v podání I Giardini („The Wheel“ | 2022 | Linn Records | ALPHA881) sluchátka též bezproblémově rozprostřela. Nástroje jsou v prostoru hezky ukotvené, poslech je příjemný a ač bez jiskřících efektů nebo dramatických hloubek, tak prostě plyne, elegantně vás nechá ponořit se do hudebního obsahu a bez stresu si užít gradování skladby, kdy údery paličky do hliněných objektů mají adekvátní „křupavou“ razanci a violoncello zase vřelou barevnost.

2024 03 31 TST Hifiman Ananda 5

HiFiMAN Ananda jsou nenáročná sluchátka – nenáročná na nošení, neb nejsou nějak dramaticky těžká a působí komfortně. Nenáročná na rozehrání, protože ačkoliv samozřejmě byl znát rozdíl mezi výstupem z iPhone a masivním sluchátkovým zesilovačem za desítky tisíc, není to faktor, který by vás vysloveně odradil od poslechu – hrají pořád hezky. A nenáročná jsou i díky svému celkovému ladění, v zásadě úplně prostému nějakých ostřejších, tvrdších nebo hrubších projevů, ale které zároveň není ani zvadlé nebo mdlé. Ananda jsou dobrá hi-fi sluchátka střední třídy, ideální pro každého, kdo nevyžaduje hyper analytický okamžitý wow efekt, ale má čas věnovat se organickému zvuku a vstřebávání hudby v klidné a kultivované podobě. S HiFiMAN Ananda vás čeká zralá hudební zábava za fér cenu.

MĚŘENÍ – SLUCHÁTKA

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo pomocí systému miniDSP E.A.R.S. – nejedná se o referenční měřící hlavu, disponuje však kalibrovanými mikrofony s profily pro různé typy sluchátek. Měření probíhá v programu R.E.W. s aplikovanou kalibrací pro mikrofony vždy v pěti cyklech na každém kanále pro ověření těsnosti náušníků / nástavců, každé měření probíhá v mírně jiné poloze pro nalezení té optimální a to při akustickém tlaku 84 dB @ 300 Hz u velkých sluchátek a 94 dB @ 300 Hz u in-ear sluchátek. Zobrazené křivky jsou ty nejlepší.

Níže naleznete dvě sady měření frekvenční odezvy – první nemá aplikovanou žádnou korekci. Graf se může zdát obtížně čitelný a neintuitivní, ale žádná sluchátka na rozdíl od reprosoustav neměří vyrovnaně a ani by zvuk takových nebyl příjemný. Doporučujeme porovnávat s výsledky nejnovějších výzkumů a tvarem preferenční křivky Harman Research 2018. Pro snazší interpretaci grafu je k dispozici také verze s aplikovanou kompenzací – tady by se dalo říct, že čím vyrovnanější odpověď, tím lépe.

Pro základní orientaci jsou k dispozici měření Focal Clear, beyerdynamic DT1990 Pro, Koss BT330i, Koss Porta Pro CZ nebo Sennheiser IE 8.

2024 03 31 TST Hifiman Ananda m1

Frekvenční odezva – bez aplikované kompenzace – levý kanál

2024 03 31 TST Hifiman Ananda m2

Frekvenční odezva – bez aplikované kompenzace – pravý kanál

2024 03 31 TST Hifiman Ananda m3

Frekvenční odezva – bez aplikované kompenzace – stereo

2024 03 31 TST Hifiman Ananda m4

Frekvenční odezva – s aplikovanou kompenzací – levý kanál

2024 03 31 TST Hifiman Ananda m5

Frekvenční odezva – s aplikovanou kompenzací – pravý kanál

2024 03 31 TST Hifiman Ananda m6

Frekvenční odezva – s aplikovanou kompenzací – stereo

Podíváme-li se na všechna dostupná frekvenční měření, je patrné, že Ananda mají trochu potlačenější energii mezi 1 a cca 3 kHz, dále pak je druhý tlumenější segment kolem 15 kHz. To může být důvodem, proč se subjektivně Ananda zdají klidnější a jemnější. Reálně umí jít Ananda poměrně hluboko do basů, zejména hlubší frekvence jsou kultivovaně vyrovnané, ač u sluchátek často bývá patrnější akcent na nižší oktávy. Nesoulad mezi hlubokotónovou energií je tu proto, že pravá mušle evidentně těsnila z nějakého důvodu méně a ani opakované usazování nepomohlo.

2024 03 31 TST Hifiman Ananda m7

Zkreslení – levý kanál

2024 03 31 TST Hifiman Ananda m8

Zkreslení – pravý kanál

Co se týká struktury a úrovně zkreslení, nelze k Ananda mít žádné reálné připomínky. Nic tu netrčí, nikde není vidět žádný problém a míra zkreslení je bezproblémově nízká.

Kč 19 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ komfort nošení

+ snadno se rozehrávají

+ celkově kultivované, vyrovnané, naprosto nekonfliktní a organicky čitelné podání

+ fér cena z dané výkony

ZÁPORY

- jejich zvuk je přeci jen trošičku opatrnější

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: AV Integra | www.avintegra.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies