2024 03 31 TST Musical Fidelity Nu Vista Vinyl 2 1

Antony Michaelson od prvních krůčků značky Musical Fidelity v roce 1982 chtěl vytvářet přístroje, které kombinují kouzlo elektronek a zvuku čisté třídy A. Po nějakém tom roce (fakticky po 15 letech) a opatrném i odvážnějším osahávání této cesty se ona idea zhmotnila s komponenty Nu-Vista, které zdědily označení po elektronkách nuvistor. Další Michaelsonovou vášní a dodnes mimořádně silnou stránkou firmy byla řešení pro poslech vinylů, zejména phono předzesilovače. Všechny proudy se nyní – ač už pod křídly Heinze Lichteneggera – spojují v reinkarnované Nu-Vista sérii a excelentně vybaveném gramofonovém předzesilovači Nu-Vista Vinyl 2.

Se zbytkem nově koncipované řady Nu-Vista sdílí i Vinyl 2 až morbidně předimenzované šasi, sestavené dost možná z panelů, zbylých z výroby některého z moderních tanků. Industriální design plný profilů, hran, lomení a šroubů má patrně být impozantní a v kombinaci se samou fyzickou velikostí rozhodně i je.

Nebýt gravírovaného označení nad centrálně vloženým obdélníkem barevného displeje, sotva byste Nu-Vista Vinyl 2 rozeznali od integrovaného zesilovače či předzesilovače téže řady a generace. Jsou tu dva mohutné otočné ovladače (pro výběr vstupu a pro výběr různých nastavení) a pod nimi maličká tlačítka – jedno zapínací vlevo, vpravo zase dvojice, určená pohybu ve spletitém stromu nabídek. Dole pod displejem najdete ještě malé okénko pro příjem signálů z dálkového ovládání (ačkoliv to zjevně sdílí frekvenci s ovladačem od Nu-Vista DAC a když oba komponenty běžely paralelně, docházelo přeci jen k neočekávaným interakcím a přepnutím).

2024 03 31 TST Musical Fidelity Nu Vista Vinyl 2 2

Boční chladiče nebo zjevně neprůstřelný horní panel jsou impozantní, možná ještě víc ovšem zaujme strana zadní. Je totiž skutečně bohatě obdařená konektory – jsou tu vstupy pro celkem čtyři gramofony (respektive ramena s přenoskami), dva jako XLR a dva jako RCA, každý má svůj vlastní zemnící kolík. Také na výstupu je k dispozici jak cinch, tak symetrický konektor. Pak je tu už jen trojice rozhraní pro budoucí upgrade pomocí avizovaného externího napájecího zdroje – podobně, jako u linkového předzesilovače Nu-Vista PRE a koncového stupně Nu-Vista PAS. Než firma ovšem toto řešení dotáhne do produkční verze, vystačíte s běžnou napájecí zásuvkou.

Vnitřní konstrukce využívá do velké míry výhod obrovského těla, takže obě desky plošných spojů, nad nimi zavěšený můstek s osmi elektronkami nuvistor i zakrytovaný napájecí zdroj s toroidním transformátorem (napájení vede zvlášť pro každý kanál a používá své vlastní filtrování i systém pro odstranění DC složky) mají kolem sebe spoustu místa, takže součástky se budou jen minimálně navzájem ovlivňovat.

2024 03 31 TST Musical Fidelity Nu Vista Vinyl 2 3

Obvody jsou plně symetrické, připravené pro MM i MC zesílení a část s lampičkami pracuje v čisté třídě A. Vše je dimenzováno tak, aby reálně nebylo možné přebudit vstup nebo jste neměli problém s nedostatkem napětí na výstupu. Vše v rámci maximální kompatibility.

Konstrukce je plně diskrétní, zesílení probíhá ve třech stupních. Také obvody ekvalizace jsou sestaveny plně diskrétním způsobem a rozděleny na dvě části pro co nejlepší přesnost. Nu-Vista Vinyl 2 můžete navolit buď standardní RIAA křivku, nebo alternativně i Decca či Columbia, máte-li ve své sbírce něco staršího a exotičtějšího.

2024 03 31 TST Musical Fidelity Nu Vista Vinyl 2 4

Největší síla Nu-Vista Vinyl 2 je ovšem v šíři nastavení. Jednak každý ze čtyř vstupů nese svoje vlastní, jednak lze volit zisk od 40 do 69 dB (přepínání úrovní probíhá na úrovni relátek, konkrétně jsou tu stupně 40 / 43 / 46 / 49 dB pro MM a 60 / 63 / 66 / 69 dB pro MC ), jednak také upravit kapacitu (50 – 400 pF) a impedanci (to za pomoci JFET tranzistorů od 5 do 47 000 ohm) - . Zapnout můžete i subsonický filtr, má dokonce tři stavy – vypnuto / mírný dle IEC / standardní (20 Hz / 18 dB / oktáva).

Phono předzesilovač pracuje v rozsahu 20 – 20 000 Hz (+ 0,2 / - 0,2 dB), nabízí lepší celkové harmonické zkreslení než 0,008% a lepší odstup signálu a šumu než 98 dB – obě hodnoty jsou platné v MC režimu, v MM jsou pochopitelně o dost lepší a obecně jsou na phono výtečné.

2024 03 31 TST Musical Fidelity Nu Vista Vinyl 2 6

Impozantní fyzické rozměry definuje šířka 48,3 cm, výška 18,8 cm a hloubka 51 cm s tím, že zařízení váží velmi poctivých 22 kg.

Nu-Vista Vinyl 2 jsme prozkoumávali v ostravském Studiu Špalíček na sestavě s gramofonem Brinkmann Taurus a přenoskou Goldenberg Maestro, ve společnosti firemní elektroniky Nu-Vista PRE / Nu-Vista PAS a primárně reprosoustav Vimberg Mino, vždy na kabeláži Esprit Lumina. Ke srovnání jsme měli MX-VYNL taktéž od Musical Fidelity, ale třeba také Pro-Ject Tube Box DS3 nebo step-up transformátor Pro-Ject Step Up Box DS3 či Brinkmann Edison Mk II. Chvíli jsme hráli také na Accuphase C-2300 / P-4600, kdy se používal phono modul AD-60 v předzesilovači.

2024 03 31 TST Musical Fidelity Nu Vista Vinyl 2 12

Basa Paula Chamberse ve „Wild Man Blues“ (Michel Legrand | „Legrand Jazz“ | 2022 | nahráno 1958 | WaxTime in Color | 950725) byla výborně kontrolovaná, až překvapivě civilní a naprosto uvolněná. Každé natažení a vypuštění předlouhé struny hezky zabublá, má to kouzlo dřevěné vřelosti v plném objemu mohutného nástroje, dobrou váhu (ač ne tu moderní basovou nadřazenost, hezky přirozený styl poloviny 20. století). Očekávat můžete samozřejmě načrtnuté barvy tónů, dotek hebkosti, přeci jen nezapomínající na „vinylovost“ a velmi solidní čitelnost. Základní oktávy vyniknout naprosto v klidu, spořádaně a měkce zároveň.

Trochu záměrně vybroušená a naleštěná nahrávka „I Can’t Stand The Rain“ Sary K. („In the Groove“ | 2011 | Stockfisch Records | SFR 357.8011.1) nese jasný rukopis tohoto německého vydavatele, kovové struny akustické kytary jsou tak řízné (ač ne přes míru), hlas zase krystalicky čistý – phono to ukazuje s přehledem a nechává přitom plně a neomezeně vyniknout váhu kytary i zpěvu, vše je otevřené, jasné, až výživně realistické. Pokud byste tady hledali analogovou líbeznosti (tj. muzikální zkreslení), pak byste se museli hodně snažit – přednes je sice na míle vzdálen tvrdosti nebo techničnosti, přesto se drží úpravné civilnosti.

2024 03 31 TST Musical Fidelity Nu Vista Vinyl 2 11

Díky tomu máte jako na dlani také Brubeckovy činely v „It’s a Raggy Waltz“ („Time Further Out“ | 2014 | nahráno 1961 | WaxTime Records | 771959). Jsou výtečně znělé a vychutnáte si i jejich jemné, dlouhé doznívání (máte-li k tomu dostatečně informativní přenosku, samozřejmě), vše se zřetelností a nadhledem high-endové sféry. Vzácně detailní záznam je pevný, kov jasný, prostě precizní reprodukce se vším všudy – vynikající je ticho (tj. absence šumu, ruchu, bzukotu,…), které tóny obklopuje a díky němuž výrazně kontrastně vyniknou, takže nepůsobí nijak protlačeně nebo nuceně. Jednoduše tu jsou; nepřehnané, netlumené, prostě realisticky čitelné.

Že hraje Nu-Vista Vinyl 2 s velikánskou rezervou a nešumí / nezkresluje ani při nejvyšším zisku, to ukázala energická hra bubeníka Chico Hamiltona ve „One for Joan“ z desky jeho kvartetu a Charlese Lloyda („Drumfusion“ | 2023 | nahráno 1962 | WaxTime Records | 772338). Nejen, že zvuk je velký, ale bubny mají skutečně odhodlanou razanci a přitom i pevnost. Okraje tónů nejsou změklé nebo „pohodové“, kdepak – Nu-Vista Vinyl 2 skutečně staví zvuk jistou rukou, takže je poddajný, ale zcela konkrétní, sebejistý a úderný. Že má vinyl na papíře dynamická omezení neznamená, že musí být měkce opatrný!

2024 03 31 TST Musical Fidelity Nu Vista Vinyl 2 16

Přenoska Goldenberg Maestro patří spíše mezi analytičtější, Nu-Vista Vinyl 2 její potenciál v klidu, s přehledem a jistotou rozkrývá a to naplno. Líbilo se nám, jak zůstala Gouldova interpretace Bachovy „Aria“ („The Goldberg Variations“ | 2022 | nahráno 1955 | WaxTime in Color | 950733) pevně čistá, čitelná už při nižších poslechových úrovních a prostá veškerého šumu krom toho nativního v pozadí nahrávky, kdy byl šum prostě nevyhnutelný, aby vynikly všechny polohy klavíru včetně těch nejdelikátnějších tónů. A že přirozený šum tohoto typu poznáte od výrazně méně příjemného šumu přístroje jako takového (ať už to tedy naše hlava rozklíčuje podle čehokoliv, kdo ví) – Nu-Vista Vinyl 2 prostě nic nepřidává, slovo šum nemá ve slovníku a právě proto působí tak přirozeně detailním dojmem, protože informace se nemusí propracovávat skrze žádnou charakteristickou vrstvu samotného komponentu.

Prezentace stereofonní báze coververze „Hotel California“ kubánského uskupení Vocal Sampling („Akapelleando“ | 2021 | nahráno 2006 | Vocal Sampling | ESAAI0192356) byla pohodově spojitá, měla hloubku a šířku hodnou velkého systému a proporce mužských hlasů jsou věrohodné, žádní trpaslíci, žádní obři. Záznam sám je zajímavý, avšak jednotlivé vokály jsou dost „natěsnané“ a vyznat se v nich není v některých momentech a na spoustě sestav úplně jednoduché – Nu-Vista Vinyl 2 má nicméně dar rozprostřít hudbu naprosto organizovaně a nechaoticky, vícehlas je tu čitelný a přehledný.

2024 03 31 TST Musical Fidelity Nu Vista Vinyl 2 7

Největším darem Nu-Vista Vinyl 2 (a ten mají tedy prakticky všechny firemní phono předzesilovače) je schopnost ustoupit z reprodukce a nechat vyplynout na povrch samotnou nahrávku. I z přelomu 50. a 60. let pocházející záznam „Non, Je ne regrette rien“ Édith Piaf („L’Essentiel“ | 2021 | French Connection | 490633) je libozvučný, lehoučký, muzikální a prostě krásný na poslech – až tak, že fakticky zapomínáte na formu, na to, že vám to přehrává nějaká audio sestava a kdesi cosi. Muzika plyne, phono je téměř úplně transparentní a tím nechává vyniknout úroveň a styl vinylu spolu s interpretačními schopnostmi přenosky. Hudba je uvolněná, nestísněná, díky solidnímu remasteru je na ní jen tenoučká vrstva „staroby“ a hlavně je vše spořádané a samozřejmé.

Musical Fidelity má dlouho a nutno říci úspěšnou tradici návrhu skvělých phono předzesilovačů. Nu-Vista Vinyl 2 je další perlou do koruny této firmy – je to skvělé phono, ultimativně vyrobené, v budoucnu ještě k tomu navíc upgradovatelné napájecím zdrojem, nabízející spousty nastavení i nelimitující konektivitu. Je tu prostě všechno, co si skutečně náročný posluchač vinylů může přát – ať už máte doma jakýkoliv gramofon, rameno a přenosku (či vícero různých), tak Nu-Vista Vinyl 2 se s nimi prakticky jistě zvládne skamarádit. Drobné zakašlání si zaslouží skutečně mohutný nárůst ceny oproti skvělé původní verzi Nu-Vista VINYL, nicméně co dnes nezdražuje, že? A tady dostáváte čistě z fyzického pohledu tak 3x tolik hmoty přístroje… Každopádně civilnost, čistota a uhlazenost s probleskujícími náznaky muzikálnosti a vlastně absolutním tichem signálového pozadí (což je u phono předzesilovače chvályhodný majstrštyk) vám otevřou svět vinylů ve skutečně špičkové kvalitě.

Kč 266 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ ultimativně robustní konstrukce

+ možnost budoucího upgradu napájecím zdrojem (až jej firma vyrobí)

+ široké možnosti nastavení a přizpůsobení

+ prakticky dokonalé ticho pozadí v každém režimu

+ muzikálnost, barevnost a radost z poslechu

+ nesnaží se zvuk vinylů nějak „hezky“ přibarvovat, hraje čistě a dospěle

ZÁPORY

- šťavnaté zvýšení ceny oproti (už tak skvělé) první generaci Nu-Vista VINYL

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

PRODÁVÁ: Studio Špalíček | www.studiospalicek.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies