HIFIStyl

2018 08 30 TST RIHA Kilo V2 Plus 1

Že se v Plzni vyrábí pod značkou RIHA skutenčně kompletní audio systémy (míněno tak, že od napájení až po reprosoustavy může váš systém nést právě tuto značku), to už pár let určitě není žádným tajemstvím. Značka se pak pyšní tím, že jde o zakázkovou výrobu a tím má budoucí majitel i velkou svobodu třeba i co do volby povrchových úprav právě zejména u reprosoustav. Aktuálně přichází jakási generační obměna v katalogu a nové verze se tak dočkal i model Kilo z prostřední série Plus, označený jednoznačně Kilo V2 Plus.

Jakkoliv jméno zůstalo zachováno, s původním modelem Kilo Plus V2 nemá nová verze příliš společného (, byť tak jako vždy i zde poznáte rukopis plzeňského výrobce. Už na pohled jasná bytelnost korpusů a jistá techničnost celkového vzezření jsou charakteristické, stejně jako opravdu pěkné a hlavně odolné matné polyuretanové barvy na povrchu. Typické je i usazení ozvučnice z MDF profilů na naddimenzované silentbloky místo běžných nožiček.

Pravoúhlá střídmost a účelnost designu nezakryje to, že Kilo V2 Plus proti svým předchůdcům vyrostly - výška 115 cm i hloubka 40 cm jsou citelně větší, šířka 21 cm ale zůstala zachována. Reprosoustavy ale také mírně ztěžkly, z původních 38 kg na 42 kg, byť tloušťka MDF profilů zůstala zachována na 28 mm.

2018 08 30 TST RIHA Kilo V2 Plus 2

Výrobce zachoval osazení reproduktory od norských Seas, jsou tu dva woofery a středotónový měnič se přestěhoval nad tweeter, což prý přináší signifikantně lepší akustické výsledky. Střeďák tak totiž může nyní mít vlastní pracovní komoru a wooferům zbývá více objemu pro jejich náročnou práci. Na té se podílí i mohutný kovový nátrubek bassreflexu.

Nejvyšším tónům je vyhrazena za síťku skrytá kovová kopulka o průměru 2,7 cm, středům se věnuje kónus s průměrem 14,6 cm a basy tvrdí dvě jeho rozměrnější verze - konkrétně s průměrem 17,6 cm. Membrány jsou z lakovaného papíru.

2018 08 30 TST RIHA Kilo V2 Plus 3

Dalším charakteristickým rysem plzeňských reprosoustav je použití speakON konektoru místo standardních terminálů (ty můžete mít na přání), robustní bi-wiringový konektor najdete na kovové destičce v zadní části reprosoustav - celý tento blok je možné vyměnit za verzi s běžnými terminály.

Výrobce udává pracovní frekvenční rozsah 45 - 20 000 Hz (+/- 3 dB), citlivost 89 dB / 2,83 V / m a impedanci 4 ohmy.

2018 08 30 TST RIHA Kilo V2 Plus 4

RIHA Kilo V2 Plus jsme měli možnost poslouchat v plzeňské místnosti Audio-Visual Technology - zdrojem signálu byl OPPO UDP-205, dále byl v systému předzesilovač RIHA LINE-4-DAC Plus a koncový stupeň RIHA B200, vše propojené kabely RIHA z řady Basic. Poměřovat jsme mohli s modelem Zetta Plus, ale třeba i s modelem Kilo Plus.

Popisovat zvukový charakter reprosoustav značky RIHA je občas podobné nošení sov do Atén - výrobce totiž pečlivě dodržuje stálou zvukovou stopu, styl prezentace i všechny důležité atributy v jasném a snadno rozpoznatelném směru. Současná generace modelu Kilo V2 Plus tak stále umí sáhnout do basového rejstříku s velkou parádou - na obou nástrojích v Rossiniho "Duetu pro cello a kontrabas" ("The Absolute Sound Reference" | 2016 | STS Digital | STS-6111152) musíte obdivovat to mocné zamručení strun a velkých těl nástrojů, hloubka je pocitově nelimitovaná a hlavně oproti ostatním firemním modelům vytéká bas s větším nadhledem, stále pečlivě kontrolovaný a důrazný, ale zároveň mnohem uvolněnější, méně razantní ve svém projevu. Přitom ale jako kdyby hluboké tóny lépe klouzaly, jsou stále skvěle zaostřené, s pevnými konturami, jisté a samozřejmé a skvěle předávající informaci o barvách nástrojů, vše je až elegantně nenucené.

2018 08 30 TST RIHA Kilo V2 Plus 5

Cílem posunutí pozice středotónového měniče mělo být hlavně dosažení prokreslenějších, transparentnějších středů a nutno říct, že úkol byl splněn - hlas Doris Day v "Over the rainbow" ("Diamond Voices of the Fifties" | 2015 | STS Digital | STS-6111140) je podaný s výtečnou transparentností, odmazávající opravdu high-endovým způsobem z cesty mezi vámi a zpěvačkou téměř jakoukoliv stopu techničnosti. Zpěv je velmi sebevědomý, energický a přitom až uklidňujícím způsobem uvolněný, je to krásně čisté a přesné, takže s až nebývalou lehkostí může vyniknout všechen ten vzduch a atmosféra nahrávky, žádný aspekt nepůsobí upozaděným či naopak akcentovaným dojmem a celý zvuk Kilo V2 Plus jako kdyby nebyl a nechával působit jen nahrávku jako takovou.

Ve Floexově "Prenatal Hunters" ("Extended Dynamic Experience 5" | 2017 | STS Digital | STS-6111158) nás doslova zavalil opravdu mocný zátah odspodu, který ale díky vhodné elektronice zůstal pod výtečnou kontrolou a nebyl tak problém vnímat i čisťoučkou, spořádanou a velmi svižnou práci vysokotónového měniče, který sypal jeden pěkně znělý tón činelů a dalších kovových perkusí za druhým a to s velmi příjemnou jistotou a lehkostí. Možná výškám scházelo dýchnutí navíc co do průbojnosti a objemnosti, byly svými proporcemi spíše decentní - ne snad zapadlé, ale rozhodně ani nic pro milovníky pěkně projasněného zvuku a exponované, jiskrné tonality. Nejvyššímu pásmu nicméně nechybí velmi pěkný detail a informativnost i tady oproti starším firemním modelům vzrostla a to zároveň s celkovým zklidněním a zjemněním.

2018 08 30 TST RIHA Kilo V2 Plus 6

Jestli je něco pro značku RIHA charakteristické, tak je to razance a nebojácná dynamičnost jejích výtvorů - ani Kilo V2 Plus nejsou výjimkou. Úderné dynamické momenty ve Stravinského "Ptákovi Ohnivákovi" ("Dynamic Experience Classics" | 2014 | STS Digital | STS-6111139) měly fyzickou razanci už při nízké hlasitosti, reprosoustavy umí pěkně dýchat a nabízí opravdu velký zvuk, který skvěle podtrhuje mocnost velkého orchestru, každá rána je jako výstřel z děla. Je to reprodukce živá a výbušná, přitom i tady provázená pocitem klidu a nadhledu. Dost možná nejlepším popisem je, že zvuk je volný, oproštěný od "krabicovitosté" uzavřenosti ozvučnic.

V "Pie Jesu" se zpěvem Ellen van Zomeren ("Incredible Music Vol. 4" | 2012 | STS Digital | STS-6111130) bylo pěkně znát, že Kilo V2 Plus jdou za signálem lehce a hlavně velmi přesně, takže od nízkých poslechových úrovní je zvuk už velmi dobře čitelný, precizně pevný a konkrétní a přitom všem působí naprosto samozřejmým, nezdůrazňovaným dojmem. Zvuk je velmi svižný a transparentní, takže s lehkostí vnímáte všechny ty echa nahrávacího prostoru nebo neklamné detaily živého vystoupení, jako je vrznutí židličky tam nebo zašustění papírů támhle, nemluvě o jemných nadýchnutích zpěvačky.

2018 08 30 TST RIHA Kilo V2 Plus 13

Ani v podání prostoru neobjevíte u Kilo V2 Plus nic, co by mohlo zkalit radost z poslechu hudby - na "Dream About You" (Eva + Stevie B. | "STS Test Demo CD Vol. 1" | 2014 | STS Digital | STS-6111134) bylo cítit, že reprosoustavy udrží naprosto bezproblémový dojem soudržnosti v pravolevém směru, že umí nabídnout plastický obraz scény s pečlivě zakomponovanými a lokalizovanými nástroji a vokálem a že to všechno působí nekomplikovaným, realisticky velkým a snadno přehledným dojmem bez jakékoliv nucenosti.

Pusťte si "Aeró Dynamik" od Kraftwerk ("Extended Dynamic Experience 2" | 2015 | STS Digital | STS-6111149) a budete doslova zaraženi do křesla hutným a rytmicky pulsujícím basem, který ale navzdory svému objemu a energii nekomplikuje přehlednost reprodukce. Všechno je samozřejmě uspořádané, hudba má drajv a švih, můžete hrát nahlas dle vlastního uvážení a stále dostanete energii a stále nebude scházet víc než dostatečná kontrola. Kilo V2 Plus pak nechávají hudbu tryskat takovou, jaká je zachycena v nahrávce, nepřikrášlují, nemaskují, nezaokrouhlují, ale ani zbytečně neakcentují chyby a nepříjemnosti.

2018 08 30 TST RIHA Kilo V2 Plus 16

Sloupy RIHA Kilo V2 Plus jsou již opravdu impozantními nástroji pro poslech hudby bez pocitu svázanosti či komprese - jejich fyzická robustnost jen napovídá, energie a s jakou lehkostí, samozřejmostí a přesností od nich můžete očekávat. Ve správně zvolené sestavě (a že firemní elektronika se jednoduše osvědčila) se totiž už s Kilo V2 Plus dostáváte do světa, kde mizí pocit fyzického transferu nahrávky nějakým řetězcem, ale zůstává hudba v celé své nezkrocenosti a plnokrevnosti. Kilo V2 Plus nemají žádnou vlastnost, kterou by stálo vysloveně za to vypíchnout - fungují totiž excelentně právě jako celek a v každém aspektu reprodukce už hrají právě tak, jak za dané peníze chcete. V jejich velkém zvuku se pak snadno utopíte a budete si už jen tak proplavávat další a další nahrávkou své hudební sbírky...

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1,5 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 30 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, sedačky,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav a s celkovou akustikou spíše o kousek pod průměrem. Měření lze pokládat za věrohodné v pásmu 500 Hz a výše, v pásmu 10 - 500 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici.

2018 08 30 TST RIHA Kilo V2 Plus m1

Sloupky Kilo V2 Plus se pouští do práce už pod hranicí 50 Hz, krom artefaktů poslechové místnosti a toho, že sedlo na vyšších středech prakticky zmizí při zhruba dvou, dvou a půl metrovém odstupu, není vlastně na Kilo V2 Plus nic, co by neodpovídalo nárokům dané třídy. I takto, ze vzdálenosti výrazně bližší než je jim pro poslech doporučována a v celkem dosti živé akustice, se do tolerance +/- 3 dB vejde frekvenční rozsah cca 50 - 20 000 Hz, pocitově pak extenze i do nižších basových pásem nečiní Kilo V2 Plus problémy.

2018 08 30 TST RIHA Kilo V2 Plus m2

Na průběhu křivky impedance (červená) je vidět, že Kilo V2 Plus sahají mezi 100 a 200 Hz až pod 3 ohmy, takže je doslova nutné spojit reprosoustavy se stabilním zesilovačem - opět a jako vždy se nabízí kombinace s firemní elektronikou, kde nenarazíte na žádný háček. Přestože Kilo V2 Plus jsou bassreflexové, průběh jejich impedance je absolutně čistý, jako kdyby v ozvučnici nebyl ani bassreflex, ani nebyla uzavřená. Vezmeme-li v potaz také velmi klidný průběh elektrické fáze (černá), krom nároků na udržení kontroly nad basovým pásmem by vše mělo být velmi snadné. Taky je jasné, že kabinety nerezonují a vše je technicky promyšlené.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ × ] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ ✓] | VELKÁ (> 40m2) [ ✓]

Kč 98 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ lehkost a nenásilnost, s níž se hudby doslova vylévá

+ dynamika a až fyzický důraz

+ skvěle spojitý přednes

+ možnost velmi svobodné volby povrchového provedení

+ bytelnost konstrukce

ZÁPORY

- pokud je fyzicky vměstnáte do prostoru a máte adekvátní systém, pak nic

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Audio-Visual Technology | www.audio-visual.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies