Solid Tech - referenční high-end audio racky

2017 08 04 TST Nordost Sort Lift 1

Americký Nordost je na světě už několik dekád a za tu dobu se zvládl propracovat od výrobce kabelů na výrobce špičkových kabelů a všemožného příslušenství. To zahrnuje jak různé prvky, řešící problémy napájení sestavy, tak různé - na první pohled poněkud esoterické - doplňky, které mají za úkol vyřešit mechanické problémy, konkrétně pak vibrace.

Nordost nazývá toto příslušenství Sort System a jeho součástí jsou třeba nožičky / podstavce Sort Kones, nožičky pod reprosoustavy a nábytek Sort Füt a nebo nejnovější přírůstek, podpěry / držáky pro kabely Sort Lift. Dost možná jste se právě teď nahlas rozesmáli a zazněla i slova jako voodoo, snake oil nebo prostě podfuk. Nordost ale tvrdí, že v tomto nemáte pravdu...

Nicméně nejprve k podpěrám jako takovým - jde o kulatou základnu s průměrem 10 cm, na níž jsou "motýlí křídla" z pružného materiálu a mezi nimi dvojitý "můstek" z téhož materiálu. Díky oněm "křídlům" je výška podpěr 8,4 cm - ostatně jinak by z nich ploché firemní reprokabely postavené na výšku poněkud čouhaly.

2017 08 04 TST Nordost Sort Lift 2

Základna je relativně těžká, vyrobená z eloxovaného hliníku. Nordost tvrdí, že díky materiálu tato podpěra zabraňuje přenosu elektrického náboje z podlahy do kabelu a také pomáhá omezit elektrostatický náboj na dielektriku. Inu, budiž tedy.

Ve dvou hliníkových prvcích jsou tu pak pružinky v teflonovém obalu - pružinky jsou vyrobeny z patentované titanové slitiny a uchycené v plovoucím systému, takže by přenos vibrací měl skutečně být minimální. Do podpěry můžete - prý - vložit více než jen reprokabel, sloužit má i napájecím kabelům nebo i signálovým, jsou-li dlouhé. I zde - budiž tedy.

Co má tedy Sort Lift umět? V balení jsou dva kusy, ale pro běžně dlouhé kabely jich bude třeba víc - mají totiž být 0,5 - 1 m od sebe (v metrovém rozmezí je to v pohodě...), prostě tak, aby se kabel nedotýkal země v žádné místě. Zvednutí kabelu ze země či koberce prý omezí jednak mikrofoničnost, jednak elektrostatický náboj a přenos dalších nežádoucích elektrických nábojů.

2017 08 04 TST Nordost Sort Lift 4

Potud to zní trochu jako buď výjimečně originální nápad na ošetření problémů, které nikdo neřeší, nebo jako čisté vydělávání na nesmyslech - Sort Lift totiž rozhodně nejsou za hubičku. Přiznejme i to, že naše obvykle otevřená mysl měla při půjčování zřetelné vyvážení směrem k tendenci nevěřit jakémukoliv efektu.

Nordost Sort Lift jsme měli možnost poslouchat jak v kopřivnické poslechovce Naim Studio, tak v poslechové místnosti dovozce Perfect Sound Group, tak v obou redakčních poslechovkách na všech třech hlavních sestavách - zkoušeli jsme efekt na kabelech reproduktorových, signálových i napájecích.

Poslouchali jsme tak na sestavě OPPO BDP-105D + Naim Nait XS + Naim FlatCap XS + Naim NAP 250 + Harbeth Monitor 30 s kabely Naim NAC A5 (neslyšitelný rozdíl) a Nordost Heimdall 2 (slyšitelný, byť ne dramatický efekt), pak na sestavě Cambridge CXC + Cambridge CXA80 + Fischer & Fischer SN-70 s kabely TelluriumQ Silver (opět slyšitelný, byť velmi malý rozdíl). Poslouchali jsme i na ASUS Xonar Essence One MUSES MK II + Norma Revo IPA-70B + Xavian Premio či Xavian Perla s kabely Klotz LY240B (bez efektu). Popravdě, jediný případ, kdy jsme OPRAVDU zaznamenali neoddiskutovatelnou a snadno popsatelnou změnu byl v poslechové místnosti Naim Studio s dokonalou akustikou i skutečně špičkovou sestavou - Naim CDx2 + Naim NDS + Naim PS555 + Pass XP30 + Pass X350.8 + TAD Evolution One s (téměř) kompletní kabeláží v úrovni Nordost Valhalla 2 i veškerým QRT příslušenstvím, se Sort Kone, Sort Füt a jednoduše vším co si můžete kde představit.

2017 08 04 TST Nordost Sort Lift 6

Vlastně - ještě tu byl jeden, poměrně překvapivý, rozdíl, který jsme nemohli nepostřehnout. Při podložení napájecího Nordost Red Dawn o délce 3 metry, kterým napájíme filtr IsoTek EVO3 Solus v hlavní poslechové sestavě, se rozdíl objevil také jasně.

Řečené celkem jasně ukazuje, že záleží jak na prostředí, tak hlavně na rozlišení sestavy - je nesmysl pořizovat podobné podpěry pro běžné systémy, vlastně asi i pro nemalou část high-end sestav - jak správně trefit "tu" úroveň? Možná jednoduše - pokud vám v rozpočtu nedělá problém koupit třeba tři čtyři balení tak akorát pro běžně dlouhý kabel, pak jste pravděpodobně utratili za elektroniku a kabely dost na to, aby systém již měl dostatečné rozlišení k postihnutí i takových rozdílů, jaké mohou poskytnout Sort Lift.

V krátkosti - rozdíl při podsunutí pod zmíněný napájecí kabel Nordost byl cítit hlavně v pevnějším basu a klidnějších výškách, podobně i u kabelů TelluriumQ, tam bylo cítit o něco lepší celkovou organizaci, ne nepodobnou jako když srovnáte poslech komponentů studených a alespoň pár minut zahřátých...

2017 08 04 TST Nordost Sort Lift 9

Nicméně co lze jednoduše popsat, to byly dojmy z oné kopřivnické sestavy, tedy se věnujme jim.

U basového spektra orchestrální "Wheel of Fortune" od Hanse Zimmera ("Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže" | 2006 | Walt Disney) bylo znát, že po odstranění podstavců z reprokabelů bylo cítit přírůstek nervozity a rozostření kontur, celkově prostě ubyla jistota a přehlednost přednesu - ne tak, že by bez Sort Lift nešlo hudbu poslouchat, ale dostatečně na to, aby byl cítit rozdíl. Čím komplexnější a mnohovrstevnatější skladba, tím zřetelněji byl rozdíl cítit - ať už to bylo čím chtělo, v malé místnosti třeba i zřetelnými otřesy podlahy, které Sort Lift odfiltrují nebo čímkoliv podobným.

Podobný efekt dekonstrukce celkového dojmu nastal i ve středním pásmu, vokál Toma Jonese v "Did Trouble Me" ("Praise & Blame" | 2010 | Island Records) není najednou nečitelný nebo ostrý či nepříjemný, ale po odstranění Sort Lift prostě změkne a jaksi "zvadne", dostatečně na to, aby z poslechu zmizel kousek radosti a nadšení. Jako kdyby s podstavci byl zpěv energičtější, o něco autentičtěji prožitý a uvěřitelný. Možná to bylo i celkovým o něco "zaostřenějším" dojmem - jednotlivé rozdíly se těžko pojmenovávají, ale onen dojem toho, že je poslech prostě intenzivnější či "povadlejší" v závislosti na tom, zda je kabel na zemi nebo na Sort Lift je jasný, jakkoliv nesmyslně to zní.

Při poslechu v parádní akustice onoho prostoru fungují TAD Evolution One jako famózní monitory - jsou parádně sdílné, přesné a super transparentní. Na výškách v "Crying" Jamese Blood Ulmera ("Live at the Bayerischer Hof" | 1994 | In+Out Records) to tak byla pastva detailů, nuancí, doznívání a kovové jasnosti každého tónu. I po odstranění Sort Lift tato charakteristika zůstala víceméně stejná, jen snad jako kdyby tóny lehoulince přiostřily či znervózněly a jaksi dříve se ztratily v pozadí.

2017 08 04 TST Nordost Sort Lift 10

Na dynamice velkých bubnů v "Earth Drums" od He Xun-Tian ("Paramita" | 2002 | Wind Music) se odstranění Sort Lift projevilo lehkým změknutím ran a celkovým povolením, takže sice údery působily mohutnější a proporčně větší, ale měly menší důraz. Rozdíl to samozřejmě opět není takový, že byste zůstali sedět s otevřenými ústy (i když možná v případě, že jste doposud neměli možnost slyšet rozdíl způsobený jen obyčejnou podložkou, tak možná i budete...), přesto je to rozdíl zřetelný tak, že není třeba příliš přemýšlet, zda se vlastně něco změnilo.

Totéž u "My Right Eye" Laurie Anderson ("Homeland" | 2010 | Nonesuch) - jako kdyby do skladby po odstranění Sort Lift přibylo zrno a určitá "mlha", která znesnadňují čtení detailů. Kdybychom nemohli rozdíl "s" a "bez" porovnat hned a okamžitě na místě, asi bychom neměli šanci rozdíl řádně pojmenovat, ale bezprostřední srovnání dojmů je opět nikoliv snad šokující, ale rozhodně snadné - rozdíl tu prostě byl, díky čistšímu pozadí byly mikroskopické detaily jistěji zaostřené a čitelnější.

2017 08 04 TST Nordost Sort Lift 3

Podobným způsobem lze pokračovat do nekonečna - rozdíl tu prostě je a Nordost Sort Lift skutečně něco dělají. Velmi nutně je ale třeba dodat i to, že Sort Lift fungují jen někde a jsou zamýšleny jako poslední kousek Sort System. Respektive ony asi fungují všude, jen některé systémy ale mají takové rozlišení a takovou kvalitu, aby rozdíl bylo možné vnímat (zda zrovna ve vaší sestavě, to zjistíte jen tím, že je tam vyzkoušíte...). Případně jde patrně také o sestavy a prostředí se specifickými slabinami, které Sort Lift vyřeší - ať už se rozhodnete věřit tomu, že Sort Lift dělají právě to, co Nordost tvrdí, že dělají, nebo to budete brát za černou magii či šťastnou shodu okolností, faktem je, že rozdíly byly v daném místě, čase a s danou sestavou slyšet. Musíte si však uvědomit, že každá výměna kabelu, každý výběr vhodného sladění komponentů nebo samozřejmě i změna komponentu přinese v charakteru výrazně větší proměnu, než instalace Sort Lift. Ty jsou posledním šperkem do špičkové sestavy dejme tomu alespoň za střední stovky tisíc a víc, kdy už se vám nechce investovat do nového drahého komponentu, máte vyřešenou akustiku, napájení i propojení úplně všeho a prostě už jen řešíte, jak se ještě o kousek přiblížit naprosto ideálním podmínkám, v nichž váš vypiplaný systém dokáže zazářit ne na 97%, ale na 99%. Každopádně jsou ale Nordost Sort Lift i dobrou připomínkou toho, že vše souvisí se vším a že žádná část řetězce není dostatečně drobná, abychom ji - připomínáme, že od určité velmi vysoké úrovně - mohli s klidem přehlížet...

Kč 14 990,- - set 2 ks

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ je tu slyšitelný rozdíl (byť jen u některých systémů a určitých podmínek)

+ kvalita zpracování

+ vypadají pěkně

ZÁPORY

- cena je přeci jen OPRAVDU vysoká vzhledem k žádoucímu počtu

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Naim Studio | www.naimstudio.cz 

DOVOZCE: Perfect Sound Group | www.perfectsoundgroup.cz 

Audiohappening 2024

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

AAI - ultimativní audiofilské kabely

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Moon 250i v2
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102
s314 Omicron

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
InAkustik LS-1603 [2]
ZenSati Authentica

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
SOtM sPS-500
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Nordost Qbase Qb8 [3]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

HiFi Morava - Audiovector

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Audiohappening 204

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies