ROTEL Michi zesilovače

2023 12 31 TST Soulnote A 2 1

Japonská značka Soulnote u nás nepatří k nejznámějším, přesto existuje již od roku 2004, jakkoliv první modely reálně spatřily světlo světa až Léta Páně 2011, tedy po docela dlouhém období vývoje. Do Evropy se dokonce dostala oficiálně firma až předloni. Za značkou stojí bývalý ředitel japonské divize Marantz, pan Norinaga Nakazawa a nejde o žádnou drobnou firmičku – zaměstnává přes 50 lidí. V současnosti najdete v katalogu tři řady, jednoduše označené číslovkami 1, 2 a 3. Vývoj se pak vyznačuje tím, že nespoléhá na technické parametry, ale primárně na vývoj poslechem.

Soulnote A-2 v souladu s logikou označení spadá do prostřední řady a jedná se o integrovaný zesilovač (dělené provedení naleznete výhradě u nejvyšší série). Ovšem s několika „ale“ – díky přepínačům v zadní části totiž můžete A-2 transformovat do několika poměrně dosti unikátních rolí. Buď obsažené dva kanály fungují jako standardní integráč, nebo může A-2 být relativně klasickým stereofonním dvoukanálovým zesilovačem; lze nastavit ale i můstkového zesílení (tj. budete mít monoblok) či bi-amping (jeden kanál, ale zesilující přes jedny svorky výšky a přes druhé basy). V bi-amp režimu fakticky provozujete dva integrované zesilovače paralelně. To je rozhodně působivý potenciál pro pozvolný upgrade vaší sestavy.

Designově jde o velmi specifické zařízení, jehož výrazně hranatý styl je podtržený horizontálním žebrováním předku a boků. Zajímavé je i (ne)ukotvení horního panelu – v duchu poměrně neortodoxního boje proti nežádoucím vibracím totiž horní kryt s velkými větracími průduchy není dotažený a na poklep rezonuje.

2023 12 31 TST Soulnote A 2 2

V přední části je výrazné firemní logo pod maličkým červeným displeje, dominantou jsou dva otočné prvky pro regulaci hlasitosti a výběr vstupu. Aktivní připojení označuje řada maličkých červených diod. Spínací tlačítko s „velmi mechanickým“ chodem je jemně vetknuto do jednoho z podélných žeber. Zdá se to být rozhodně velmi osobitý design, ale určitě ne nepěkný, navíc materiálové zpracování odpovídá výtečně nárokům své kategorie.

Vzadu najdete velmi úhledně rozloženou konektivitu. Uprostřed horní řady jsou to tři cinchové vstupy, pod nimi tentýž počet symetrických XLR. Úplně vespod pak jsou čtyři reprosvorky. Na okrajích jsou již popsané přepínače na straně jedné a napájecí zásuvka na straně druhé.

2023 12 31 TST Soulnote A 2 15

Celé hliníkové šasi je z výroby na tupých malých nožkách, které lze však vyšroubovat a jak výrobce i doporučuje vyměnit za dodávanou sadu hrotů. Jen pozor na nábytek – zesilovač při šířce 43 cm, hloubce 42,3 cm a výšce 16 cm váží poctivých 20 kg.

Nahlédnete-li dovnitř, uvidíte poctivě symetricky rozložené součástky a desky plošných spojů. Po stranách jsou chladiče výkonových modulů, uprostřed vpředu stíněný 600 VA toroidní transformátor s dvojitým návinem, vpravo vpředu plocha s odpory řízenými přes relé, tvořícími systém regulace hlasitosti, který při úpravě úrovně tak hezky cvaká.

2023 12 31 TST Soulnote A 2 22

Obvody jsou vedeny v plné symetrii a řešení nepoužívá žádnou zpětnou vazbu, což jsou základní stavební prvky filozofie značky. Napěťovou zpětnou vazbu tak nenajdete ani na výstupních modulech, ani na napájecích obvodech, ale ani v oblasti pro napěťové zesílení. Zajímavým řešením je minimalizace signálových drah pro vstupní terminály, výběr vstupu, úpravu hlasitosti a napěťové zesílení na jednu vícevrstvou desku plošných spojů s velmi tlustými 70 μ měděnými cestami.

Další zajímavostí je absence jakýchkoliv induktivních prvků v cestách, kterými protékají vysoké proudy. To má mít za výsledek nadstandardně širokou frekvenční odezvu a stabilitu. Pro eliminaci nežádoucího přechodového odporu nenajdete v celém zesilovači žádné konektory, veškerá kabeláž je přímo přiletována na desky.

2023 12 31 TST Soulnote A 2 4

Výkon dodávají čtyři páry výstupních tranzistorů na každém kanálu (2SC2837/2SA1186) v paralelním zapojení. Před osazením jsou páry vždy proměřeny a sestaveny k sobě, aby utvořily optimální řešení typu Darlington. Konkrétně to znamená 100 Wattů do 8 ohm na kanál, přesně dvojnásobek do 4 ohm a můžete se dostat až na úctyhodných 400 Wattů do 8 ohm v můstkovém zapojení.

Pracovní frekvenční rozsah je široký – 3 až 240 000 Hz (+/- 1 dB / 1 W / 8 ohm). Hodnota celkového harmonického zkreslení 0,03% (50 W / 8 ohm) nemusí působit nijak bombasticky, ale je v souladu s v úvodu řečeným, tedy že firmě nejde o technické parametry. Odstup signálu a šumu 110 dB je pak dobrý.

2023 12 31 TST Soulnote A 2 7

Soulnote A-2 u nás pobyl v redakci neobvykle dlouho, rozehrával se (nějakou dobu i s převodníkem D-2) v malé sestavě namísto Musical Fidelity M8xi a s EverSolo DAC-Z8 (s IsoTek V5 Titan), kdy se poslouchalo přes Fyne Audio F1-5. Hrál ovšem též v hlavním systému, kde mu společnost krom zmíněného DACu ze stejné řady dělal třeba i Métronome DSC nebo OPPO UDP-205, porovnávalo se s Norma Revo SC-2 LN / Norma Revo PA 160 MR a to na filtru IsoTek V5 Sigmas. Propojeno bylo mixem kabelů Nordost Valhalla 2, Heimdall 2 a KrautWire Super Symetric Gold. Reprosoustavy jsou KEF Blade One Meta.

Na všech svých pozicích předvedl A-2 vynikající kontrolu a živost basové složky v „Black Wolf Blues“ Margo Price („Strays II“ | 2023). Nejen, že mají hluboké tóny spoustu energie, ale také ráznost a pečlivé kontury, které jsou na integrovaný zesilovač prostě vynikající. Pronikavost snoubená s konkrétností udávají tempo a drajv s nebývalou samozřejmostí, je tu jak hloubka, tak pocit suverénnosti a jen krčíte rameny, jak je to možné v dané cenové kategorii a konceptu v zásadě „normálního“ integráče. Možná by bas mohl mít ještě trochu víc objemu, je primárně úderný a svižný jako švih bičem, ale není to nic, co byste při standardním poslechu vnímali. Rozčlenění poloh a barev je až fascinujícím způsobem zábavné a dobré.

2023 12 31 TST Soulnote A 2 13

Velikým darem A-2 je bezprostřednost, s jakou ukazuje hudbu a jak zábavně to činí. Přestože vám ukáže garážovou kvalitu nahrávky „Sok Up The Sun“ od Soccer Mommy („Karaoke Night“ | 2023), vůbec to nevadí – i ten špinavý zvukový styl je skvěle energický, pevný jako biblické zásady a pronikavý jako jestřábí oko. A přesto nezní nijak vulgárně dopředně, je prostě až koncertně prezentní, jasný a tím posouvá do popředí hudební obsah, nikoliv svou charakteristiku. Díky spoustě energie tepe, je to expresivní a zřetelné, prezentované s parádním důrazem a mnoha, mnoha detaily. Je to, jako kdyby – ve srovnání s valnou většinou konkurence – někdo mix vašich skladeb pořádně „rozsvítil“.

Plyn sešlápnutý na podlahu je patrný sice primárně ve spodní části frekvenčního spektra, ale ani výšky v „Ready Set Go“ Grace Potter („Mother Road“ | 2023 | GEP Adventures) rozhodně netrpí nějakou opatrností. Křupou, zvoní, probíjí se vzduchem s odvážností a radostí, mají precizní kontury a skvěle čitelnou texturu, jsou prostě jasné a otevřené jak jen to jde. Navzdory své prezentní jadrnosti ovšem neřežou do uší, nejsou nijak nepříjemné, jde o přirozený, konkrétní říz bez pocitu něčeho navíc, je to velmi ryzí styl.

2023 12 31 TST Soulnote A 2 6

„La jetée“ francouzského mladíčka Raphaëla („Haute fidelité“ | 2021 | SONY | 88644819079) je v duchu tamního hudebního vkusu řádně nabušená hlavně vespod, ovšem celkově jde o moderní nahrávku s odvážnou dynamikou. Hlasité reprodukce jsme v malém prostoru dosáhli na úrovni 10, ve velkém s KEF na 20, tedy daleko pod maximálním limitem. A-2 se s chutí a jistotou prosazuje, zařezává tóny a dává na odiv svou sílu, subjektivně přesahující papírových sto Wattů, intenzita a důraz jsou prostě famózní. A ta pevnost, to je také něco. Jak tohle dokáže v zásadě na první dojem běžný (byť high-endově dimenzovaný) integráč není jednoduché pojmout. Přes všechnu tu sílu a razanci má totiž zvuk pevně nasazené udidlo a kontrolu, napovídající něco o víc než dostačující rezervě. Třeba Musical Fidelity má asi zvuk větší a mohutnější, rozhodně ale ne takhle konkrétní.

Ruku v ruce s výtečnou jasností a zřetelností jde i skvělé rozlišení. „I Asked“ z eponymního alba MABGATE (2023) byla plná nuancí a drobných zvuků, plasticky načrtnutých hlavních linek a se skvostnou pevností vykreslených nástrojů. Zvuk hraje s velkou dávkou expresivnosti – jak už bylo napsáno výše, prakticky s koncertní bezprostředností a pocitem přítomnosti, navíc jako kdyby pobízel hudbu k tomu, aby vám byla blíž, scéna zasahuje až před reprosoustavy, takže se vám chce se předklonit a dotknout se jí. Forma je nesmírně pevná a navzdory skutečně lehce dopředné prezentaci ani po delší době neunavuje – nejdelší poslechový den mohl mít přes osm hodin a zesilovač jsme nevypínali s unavenýma ušima.

2023 12 31 TST Soulnote A 2 20

Zdá se, že slovenská hudební scéna má talent na produkci moderního elektro popu, jakým je třeba „Čierna šelma“ Kataríny Málikové („Postalgia“ | 2019 | Sinko Records | SR 0119). Hezká scéna měla sebejistě definované rozměry, ne obří, ale pevné, velice konkrétní a jednotlivé zvuky jsou famózně ohraničené. Jak už jsme řekli, navíc je tu neobvyklý dojem protažení scény nejen v samozřejmé pravolevé ose, ale také o krok dozadu, nicméně hlavně o krok dopředu před reprosoustavy, prostě blíže k vám. To působí velmi atraktivně a podtrhuje plasticitu – s vlastně až holografickými ambicemi. A znovu je nutno říci, že to částečně způsobuje ona všeobecná dopřednost, nicméně funguje to a vzbuzuje pocit, že jste skutečně hudbě blíž.

Trochu syrová a též lehce špinavá a garážová (i když tady asi spíš sakristijní) „All of my Friends are Going to Hell“ reverendky Kristin Michael Hyter („SAVED!“ | 2023 | Perpetual Flame Ministries) byla tedy hodně intenzivní. Od úvodního vazbení po razantní bušení do klavíru či až křiklavý zpěv máte skutečně pocit, že jde o intenzivní osobní výpověď, přesto se hudba poslouchá lehce, neúnavně, proniká do vás a její spásná (či varovná) energie se přímo valí vpřed. Soustředěnou kontrolu má potichu i velmi nahlas, jediné co se mění je právě akustický tlak.

2023 12 31 TST Soulnote A 2 19

Integrovaný zesilovač Soulnote A-2 byl pro nás jedním z největších překvapení minulého roku a možná nejen toho. Od „bývalých inženýrů značky Marantz“ dost pravděpodobně nečekáte zvuk tohoto ražení, obecně asi prostě ani od vývojářů japonských. V bytelném industriálním šasi se nicméně skrývá neuvěřitelný potenciál, i v kontextu vyšší cenové relace. Nejprve si velkou pochvalu zaslouží „škálovací“ koncept, kdy můžete začít s jedním integráčem a přikoupením dalšího a dalšího kusu se dopracovat až k vlastně velké dělené sestavě. Ale už v základu máte zvuk skvěle transparentní, jasný, přímo dštící energií a zarovnaný jako vojáci na přehlídce. To sebevědomí, ta konkrétnost, energie, drajv a výbušnost vás spolehlivě strhnou, dodají vám chuť poslouchat další, další a další nahrávky a užívat si. Množství životního elánu, který se konstruktérům podařilo spoutat uvnitř A-2 je enormní a ochota hrát je velikánská. Soulnote A-2 je fantastický, fantastický a ještě jednou fantastický integrovaný zesilovač.

Kč 174 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ mimořádně zábavné a expresivní zvukové ladění

+ bytelná konstrukce

+ konfigurovatelnost a konektivita

+ velmi férová cena za dané výkony

+ výtečná kontrola i složitějších reprosoustav

+ možnost růstu sestavy dokupováním dalších kusů

+ svižnost

ZÁPORY

- s říznějšími reprosoustavami by možná mohl tu a tam znít i příliš rázně

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Diok Audio | www.diokaudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies