2021 09 30 TST REL T5x 1

Oblíbená a finančně realistická série T britského výrobce subwooferů REL byla v době nijak dávné „aktualizována“, kosmetické i technické změny se promítly přidáním písmene „x“ do názvu toho kterého modelu. Proměny se dočkal i základní kompaktní pětkový subwoofer, nyní T/5x, jehož původní inkarnace se stala nejprodávanějším modelem ve firemní historii.

I v nové generaci je T/5x kompaktní „kostičkou“ s čistými stěnami, kovovým štítkem nahoře a měničem umístěným vespod, mezi čtveřicí robustních nožek. Subwoofer je nyní – tak jako ostatní x-kové modely – nižší a pocitově o něco elegantnější, čemuž napomáhají i zaoblené vertikální hrany.

Na subwooferu těchto rozměrů (30 x 30,7 x 31,3 cm při 14,3 kg) není vlastně moc co vidět, jeho primárním cílem je naopak nebýt vidět a nepoutat pozornost. To samozřejmě předpokládá i to, že veškerá konektivita je schovaná vzadu na typicky modré desce.

2021 09 30 TST REL T5x 2

Z ní ční „hřeben“ chladících profilů, ale i dostatečně široká škála konektorů – je tu klasický nízkoúrovňový cinchový vstup, ale také LFE vstup pro kino nebo vysokonapěťový speakON, který přebírá signál přímo ze svorek zesilovače a u REL ho preferují. Potěší spínací kolébka u napájecí zásuvky, stejně jako RS232 konektor pro možnost chytrého zapojení do systémů domácího řízení.

Provozní parametry subwooferu lze řídit přes trojici potenciometrů a malou páčku. Páčka slouží k otočení fáze, dva z potenciometrů udávají základní hlasitost (zvlášť pro LFE a zvlášť pro běžný vstup), poslední potenciometr nastavuje dělící frekvenci v rozsahu mezi 30 a 120 Hz.

2021 09 30 TST REL T5x 3

Uzavřená ozvučnice využívá identický měnič jak větší T/7x, membrána má průměr 20 cm a drží jí obrovský a poddajný závěs. Membrána sama je pak kompozitem papíru a hliníku.

Na rozdíl od mnoha konkurentů nespoléhá REL u svých modelů na výkonné déčkové zesilovače a sofistikovaná DSP – T/5x má v kontextu subwooferového světa relativně skromných 125 Wattů, ovšem ty dodává ve třídě A/B. REL říká, že zesilovač byl vylepšený z pohledu transparentnosti a rychlosti, ať už to v reálu znamená cokoliv.

2021 09 30 TST REL T5x 4

REL u T/5x udává schopnost zahrát 32 Hz s poklesem -6 dB, více technických informací z firmy ale nedostanete.

REL T/5x jsme poslouchali v ostravském Studiu Špalíček vedle T/7x a T/9x a to v systému s elektronikou Bluesound NODE / PS Audio Stellar Gain Cell DAC / Stellar M1200, kdy se poslouchalo buď přes Dynaudio Evoke 50 nebo Bowers&Wilkins 702 S2 a to na kompletní kabeláži Cardas Clear Sky. Subwoofery byly připojeny napájecím kabelem AudioQuest NRG-4.

2021 09 30 TST REL T5x 5

Přestože ani jedny z použitých reprosoustav v dané velikosti místnosti netrpěly subjektivním basovým nedostatkem, připnutí T/5x do systému vedlo v „Say That You Will“ (George Duke | „Follow the Rainbow“ | 2010 | epic | 88697779882) k hutnějšímu, hlubšímu podání basové linky a co víc, dokonce se zdálo, že hloubky získaly napjatější podobu, jako kdyby basové struny byly lépe naladěné a zahrané s větší chutí.

Zpevnění, zkonkrétnění hran basových linek bylo patrné také v „All Souls Night“ od Loreeny McKennit („The Visit“ | 2006 | Quinlan Records | 0774213510426). Ačkoliv sama nahrávka nemá žádné obrovské množství spodních tónů, jejich zkonkrétnění přináší samozřejmě i lepší čitelnost a všechno je jaksi samozřejmější.

2021 09 30 TST REL T5x 14

Malý REL splývá s reprosoustavami s onou známou firemní lehkostí, stačí relativně nekomplikovaná nastavení a i bez DSP se dočkáte velmi korektního basu. V „Next Time You See Her“ Erica Claptona („Slowhand“ | 2012 | Polydor | 5340724) nejen že subwoofer opět ještě trochu víc pročistil bas, ale zlepšil se i pocit fyzičnosti impulsu a přitom T/5x jako kdyby nebyl samostatnou entitou, ale skutečně jen doplněním hlavních reprosoustav, i když samozřejmě je cítit, že výsledné podání je napůl charakterem právě daných reprosoustav a tuhosti a údernosti REL.

Dost zajímavé je, že třeba bicí souprava Billa Bruforda zněla v „Some Other Time“ („If Summer Had Its Ghosts“ | 1997 | Discipline | 633367970527) i s relativně malým subwooferem o dost sebevědoměji, zejména ohraničení velkých bubnů bylo prostě jasnější a konkrétnější, stejně tak úder zněl jednoznačně živěji a to nejen díky tomu, že basu (tedy třeba i těla) bylo prostě víc, ale i proto, že bas se utáhl a získal lepší formu, což v kontextu rozhodně ne úplně levných sestav staví REL do dobrého světla.

2021 09 30 TST REL T5x 13

T/5x jako kdyby pak také třeba v poněkud řízné Ozzyho „I Just Want You“ („Ozzmosis“ | 2014 | Qobuz | 24/96) udělal větší pořádek, ubyla tvrdost a přitom přibyl impakt a zlepšil se rytmus. Celkově je skladba lépe poslouchatelná a to aniž by se proměnil základní charakter systému.

REL vyrábí subwoofery ve vysokém standardu, o tom není sporu. I malý a poměrně dobře dostupný T/5x této charakteristice odpovídá – nová „xková“ generace v porovnání s tou původní vypadá lépe, zároveň ale také hraje hlouběji a sytěji, aniž by se ztratil ten pocit snadné integrovatelnosti do běžné místnosti a běžné sestavy. Pokud tak hledáte poměrně kompaktní subwoofer pro sestavy od dejme tomu 50 tisíc do půl milionu korun a pro menší až středně velké místnosti, pak jeden (a jako vždy asi lépe dva) REL T/5x mohou být dobrým řešením, které „stíhá“ i u opravdu dobrých reprosoustav a pomůže vytvarovat bas takový, jaký má správně být.

MĚŘENÍ

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 0,5 m s reproduktorem mířícím doprostřed čelní stěny a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 20 metrů čtverečních, malým zatlumením (sedačka, koberec, lehké závěsy a mnoho reprosoustav, byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, subwoofer byl umístěn v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2021 09 30 TST REL T5x m1

Frekvenční odezva – poslechové nastavení (červená), minimální přechodová frekvence (zelená) a zcela otevřená výhybka (světle zelená)

V reálu vypadá naměřená odezva velmi dobře, snad jen tvar u plně otevřené výhybky by mohl už „zavánět“ dunivostí. Ať už pak REL udává frekvenční odezvu proti jakémukoliv referenčnímu bodu (zdá se, že jde o špičku křivky plně otevřené výhybky), soudě podle poslechového nastavení se -6 dB nachází plných 10 Hz pod udávanou úrovní ve specifikacích, malý REL tak zahraje citelně hlouběji, než byste dle papírových hodnot mohli čekat.

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ ✓] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 21 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pěkné provedení

+ tuhý bas se slušnou váhou

+ realistická cenovka

+ pocitově snadno splývá se zvukem reprosoustav

ZÁPORY

- v komplikovaných situacích může být subwoofer s DSP vhodnější

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Audio Center Czech | www.audiocenter.cz 

PRODÁVÁ: Studio Špalíček | www.studiospalicek.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies