2023 07 31 TST Ferrum ERCO HYPSOS 1

Firma HEM z polského Pruszkówa, kteréžto město najdete v Mazovském vojvodství jihozápadně od Varšavy, je specialistou na zakázkový vývoj elektroniky. Konkrétně audio elektroniky. Chcete-li tak třeba pod svou značkou vyrábět D/A převodníky či streamery, toto je místo, kde poptat jejich vývoj. Společnost se relativně nedávno rozhodla vstoupit na trh jaksi napřímo, se svým vlastním jménem – a tak vzniklo Ferrum Audio. Pod tímto brandem dnes koupíte kompaktní komponenty, primárně určené pro sluchátkový poslech.

Ferrum ERCO

Takovým univerzálním řešením z katalogu je ERCO (vyslovuje se po polsku, tedy „ertso“, nikoliv anglicky „erko“), kombinující sluchátkový zesilovače (potažmo předzesilovač) a D/A převodník. Pokud by vám to nestačilo, jsou k dispozici tato řešení v samostatných přístrojích.

Design kompaktní krabičky je velmi účelný, čistý, ale ne nezajímavý. Může za to patrně hlavně čtvereček se svítícím firemním logem, vyvedený v dekoru patinované mědi. Ta hezky kontrastuje s jinak čistě černým šasi.

2023 07 31 TST Ferrum ERCO HYPSOS 2

Na čelním panelu jsou dva sluchátkové výstupy (klasický 6,3 mm a symetrický 4,4 mm), dále dioda, indikující příchozí signál, malý přepínač pro výběr vstupu a druhý pro stanovení zisku ve třech stupních. Dominantním prvkem je velký regulátor hlasitosti.

Tělo komponentu je překryto dvěma kryty tvaru U, sešroubovanými proti sobě. V zadní části jsou průduchy pro chlazení.

2023 07 31 TST Ferrum ERCO HYPSOS 7

Na zadní ploše je s ohledem na rozměry trochu těsno, avšak ne neprakticky. Hodně místa zabírá jeden pár výstupních XLR konektorů, vedle nějž jsou dvě sady velmi pěkných cinchů. Jedny jsou výstupní, jedny vstupní. Analogový vstup je fajn devizou. Následují tři digitální vstupy – optika, koax a USB, netradičně (ale pro budoucnost logicky) ve formě USB-C. Analogové výstupy jsou regulované.

Praktické je také kolečko, kterým můžete regulovat svítivost loga vpředu. To je docela důležité, protože v plném nastavení je dosti jasné. Zcela vpravo pak najdete dva napájecí konektory. Ten klasičtější slouží pro dodávaný spínaný zdroj, ten větší umožňuje připojení příplatkového napájecího zdroje HYPSOS. Posledním detailem je 3,5 mm jack napěťového spouštění pro snadné ovládání celé sestavy.

2023 07 31 TST Ferrum ERCO HYPSOS 8

Zajímavostí je použití plně symetrického návrhu signálových obvodů – od všech vstupů až po výstupy. Velká část řešení je vyvinutá na míru přímo pro komponenty Ferrum a seskládaná z diskrétních součástek. Jsou však použity v hybridní kombinaci s integrovanými obvody.

Prim hraje sluchátkový symetrický zesilovač, který nabízí zesílení -11,8 / 0 / +11,8 dB na 6,3 mm jacku, -5,8 / 6 / +17,8 dB na výstupu symetrickém. Sluchátka dostávají vysoký výkon; na velkém jacku 300 mW do 300 ohm až 1,7 Wattu do 50 ohm, na výstupu symetrickém dokonce 1,2 Wattu / 300 ohm až 6,1 W / 50 ohm.

2023 07 31 TST Ferrum ERCO HYPSOS 27

D/A převodník stojí na čipu ES9028PRO od ESS Technologies. Díky tomu a ARM procesoru umí plně dekódovat MQA a zpracuje PCM signál až do rozlišení 32 bit / 384 kHz a DSD256.

ERCO hraje v rozsahu 10 – 30 000 Hz (+/- 0,05 dB), celkové harmonické zkreslení má nizoučkou hodnotu 0,00057% (100 mW / 16 ohm) a nižší. Odstup signálu a šumu je 130 dB pro analog a 120 dB pro digitál. To jsou vše papírově výjimečně dobré hodnoty.

2023 07 31 TST Ferrum ERCO HYPSOS 25

Sluchátkový zesilovač dlí v kompaktním těle o šířce 21,7 cm, hloubce 20,6 cm a výšce 5 cm. Váží 1,8 kg.

Ferrum HYPSOS

Logickým upgradem pro ERCO je externí napájecí zdroj HYPSOS s několika atypickými řešeními. Tělo vizuálně i rozměrově odpovídá zesilovači, byť váží 2,9 kg.

I tady tedy na čele najdete patinovaný měděný dekor se svítícím logem, zbytek je však logicky jiný. Uprostřed je obdélníček jemného displeje, zobrazujícího provozní parametry a umožňujícího snadné nastavování v kombinaci s otočným tlačítkem po pravé straně.

2023 07 31 TST Ferrum ERCO HYPSOS 11

Na zadní ploše je vstupní zásuvka, spínací kolébka a kulatý čtyřpinový výstupní konektor pro spojení s komponenty Ferrum (lze si však objednat i jinou koncovku, chcete-li HYPSOS použít s jinými zařízeními). Je tu také 3,5 mm napěťová spoušť pro jednoduchou integraci a USB port, jímž lze aktualizovat softwarové vybavení. Praktická je kompatibilita s dálkovým ovladačem Apple, takže parametry můžete ladit na dálku.

Zajímavým řešením je kombinace lineárního a spínaného napájecího zdroje. Výhodou má být nízký šum a zanedbatelné zvlnění výstupního napětí lineární části a rychlost a účinnost té spínané.

2023 07 31 TST Ferrum ERCO HYPSOS 17

Univerzalitu zajišťuje variabilita výstupu, nastavitelného od 5 do 30 V a se schopností poslat do zařízení až 6 A.

Tím nejdůležitějším je však možnost přizpůsobit elektrické parametry konkrétnímu zařízení. Můžete vybírat z poměrně dlouhého seznamu těch přednastavených, případně zadat napájecí parametry ručně. Bezpečnost zajistí řada ochranných obvodů a velká míra automatizovaného přizpůsobení se připojenému komponentu díky technologii 4TSD, reagující na to, jak přístroje odebírají napájecí proud.

2023 07 31 TST Ferrum ERCO HYPSOS 23

Součástí této technologie je také SST, neboli Sweet Spot Tuning. Můžete si v určitém rozsahu regulovat výstupní napětí (u přednastavených profilů v konkrétním rozsahu, jinde tam, kam vám svědomí dovolí, pak ale pozor na mantinely toho kterého výrobku). Má to upravovat zvukovou charakteristiku a umožnit vám doladit si zvuk podle svého. Výstup je řízen a monitorován elektronicky, takže i odvážnější experimenty by měly být bezpečné. My jsme upřímně dramatické proměny zvukového profilu nezaznamenali, jde opravdu o jemné posuny.

Ferrum ERCO a HYPSOS jsme poslouchali s redakčními sluchátky Focal Clear a to primárně přes USB, ale také přes analogové vstupy z EverSolo DAC-Z8, který sloužil také jako srovnávací zařízení.

2023 07 31 TST Ferrum ERCO HYPSOS 3

Nahrávka jazzových saxofonistů Bena Webstera a Johnnyho Hodgese „Honey Hill“, skladby z pera druhého jmenovaného („The Soul of Ben Webster“ | 1995 | nahráno 1958 | Verve | 527 475-2), zněla na samotném ERCO s nikoliv obřím objemem basu, ale pevně utažená, disciplinovaná a neutrální, nezabarvená – ne snad přímo suchá, avšak autoritativně věrná. Více než charakter samotného zesilovače se tu promítá zvuková stopa sluchátek, která jsou řízena velmi jistou rukou a tak třeba ohraničení tónů je skutečně dobré.

Připojte externí napájecí zdroj HYPSOS a hudba doslova rozkvete – zdá se, že každé brnknutí je podstatně suverénnější, energičtější a zvuk se v nízkých frekvencích prostě tak líbezně zhoupne a zamručí. Zároveň celá reprodukce ale také maličko změkla a možná bychom řekli, že se objevila mírně vřelejší stopa z onoho bohatšího ladění. Rozhodně se dočkáte pronikavějšího a tučnějšího basu s ještě větším pocitem síly, ale o krůček menší neutralitou.

2023 07 31 TST Ferrum ERCO HYPSOS 9

Baryton Michaela Bublého v klasické „Georgia on My Mind“ („Crazy Love“ | 2009 | Reprise | 9362-49627-7) byl parádně čistý, perfektně věrný nahrávce jako takové. Střední pásmo opět zní velmi neutrálně a vyváženě, je to otevřený, přesný, řekli bychom maximálně audiofilský zvuk, civilní, ale nesklouzávající k suché analytičnosti. Všeho je tak akorát, žádné výstřelky či přehánění. Vlastní charakteristika ERCO je víc než střídmá, takže posloucháte nahrávku primárně modulovanou vašimi sluchátky.

Po připojení HYPSOS reprodukce znovu citelně změkla (nikoliv ve zlém slova smyslu), hlavně se ale ještě podstatně otevřela, až nás to překvapilo. Střední pásmo bylo sytější, jasnější a delikátnější zároveň, také hlas byl prostě plastičtější a bližší. Externí napájecí zdroj posune výstup od té poměrně přímočaře věrné neutrality o krůček směrem k muzikálnosti, je to bohatší a vláčnější, ač rozhodně ne méně čitelné – naopak.

2023 07 31 TST Ferrum ERCO HYPSOS 18

Cinkavé a znělé výšky, přítomné už od úvodu „Somewhere, somebody“ od Jennifer Warnes („The Hunter“ | 1992 | BMG | 4007192619740), byly podané dospěle, klidně a s výraznou, leč ne uměle působící zvonivostí. ERCO má skutečně velmi dobré rozlišení a dokáže i sluchátka typu Clear řídit s jistotou, která je nepustí přes nepříjemné a příliš řízné meze bez ohledu na hlasitost, na druhou stranu je to taková věcná reprodukce. Ceníte-li si však autenticity, té má ERCO na rozdávání.

HYPSOS zachová decentní objem, který se necpe do popředí, činely se však zdají být hlouběji prokreslené, textury jsou zřetelnější a zároveň se prohloubí pocit, že každé cinknutí nevychází z jediného utaženého bodu, ale z celé plochy činelu. Je to rozhodně krok kupředu, byť opět jako kdyby zdroj posunul disciplinovanou neutralitu o půl krůčku směrem k příjemnějšímu a muzikálnějšímu stylu.

2023 07 31 TST Ferrum ERCO HYPSOS 21

Až nemístná výstupní síla zesilovače zajišťuje kontrolu sluchátek v každém okamžiku, takže si můžete užít dynamiku nahrávek skutečně naplno. Brahmsův „Smyčcový kvintet č. 2 v g dur, op. III“ z nahrávky The Allegri Quartet s Patrikem Irelandem („G major Quintet, Op. III“ | 2001 | nahráno 1994 | naim | naimcd10) ukázal na skutečně působivou schopnost zesilovače udržet hudbu pod kontrolou bez ohledu na hlasitost. Mikrodynamické odstíny jsou patrné už při velmi nízké poslechové úrovni. Můžete ale otočit hlasitost až skoro na druhou stranu (protože má ERCO mimochodem velmi jemný a dlouhý chod, takže se úroveň dá nastavit úžasně přesně) a kontrola, čistota, autorita a realistická rychlost zvuku pětice smyčcových nástrojů zůstávají. Zesilovač má stále stejný nadhled i jistotu, rezerva je obrovská a měl by tak nakrmit třeba i složitá magnetoplanární sluchátka.

Co do rozlišení a schopnosti vykreslit jemné detaily nahrávek patří ERCO mezi zařízení, která by neudělala ostudu ani ve studiu při produkci nahrávek. Ona neutralita, frekvenční vyrovnanost, čistota a téměř absentující zabarvení ukázalo „Lotus Feet“ Johna McLaughlina („Remember Shakti“ | 1999 | Verve | 559 945-2) v její podstatě. Není tu žádná jiskrnost navrch, žádné zdůrazňování, ale ani nemáte pocit, že by cokoliv v nahrávce obsaženého bylo utlačováno. Je to takový „zvuk-nezvuk“, slyšíte nahrávku, slyšíte svá sluchátka, avšak že byste dokázali ERCO přiřadit nějakou konkrétnější charakteristiku, to ne. Transparentnost je výtečná.

2023 07 31 TST Ferrum ERCO HYPSOS 19

Připojení externího zdroje HYPSOS v tomto ohledu nepřináší pocit, že byste slyšeli víc, ale jako kdyby se nahrávka lépe poskládala, nástroje a zvuky rozestoupily od sebe a přibyl tak pocit vzduchu a plastičnosti. Tím je sama o sobě zajištěna lepší čitelnost a přehlednost, takže jde rozhodně o krok kupředu.

Díky utaženosti a kontrole ERCO přesvědčivě a víc než důstojně zobrazuje prostor nahrávky „Amuseum“ Jamese Newtona Howarda („…and Friends“ | 1983 | Sheffield Lab | CD-23). Velká disciplinovanost, přesnost a ryzí čistota nechávají vyznít skladbu s jejími kvalitami (u slabších mixů pak nekvalitami, samozřejmě), lokalizace nástrojů je jednoduchá, prostor je pocitově mírně roztažený až mimo uši, nejde o kuličku uprostřed vaší hlavy. Zároveň však není žádný wow efekt, je to prostě „normální“ a „v pořádku“.

2023 07 31 TST Ferrum ERCO HYPSOS 6

V tomto ohledu HYPSOS pomůže snad nejvíce – zdá se, jako kdyby hudba byla, ale zároveň nebyla stejná. Větší prostor, hlubší, věrohodněji seskládaný a citelně plastičtější nástroje i celek. Bez přehánění externí zdroj vdechne do reprodukce vzduch, vše se nafoukne jako balónek, přičemž se však neztrácí pocit homogenity a naopak všechno jako kdyby se usadilo a znělo podstatně samozřejměji. Když kvůli ničemu jinému, tak kvůli tomuto posunu je HYPSOS „must-have“.

Zvukově hrubější nahrávka „Leave It Like It Is“ od The Prostitutes („Hometown Zombies“ | 2009 | nahráno 2008 | Championship | CHMPS 077-2) byla ukázána právě taková, jaká je. Cítíte hrany ostřejších tónů, cítíte jistou plochost mixu, ale zároveň všechny tyto nešvary ERCO zvládá předat způsobem, který ani s přímějšími Focal Clear neodrazuje od poslechu. Pokud vás hudba sama o sobě baví, postesknete si určitě, že je škoda kvality záznamu, přesto ale bez problémů doposloucháte až do konce, aniž byste potřebovali snižovat hlasitost.

2023 07 31 TST Ferrum ERCO HYPSOS 10

I tady pak HYPSOS stojí za to – trochu vyprázdněný (byť autentický) zvuk samotného ERCO se tu naplní a jako kdyby všechno zabralo, takže hudba má šmrnc, razanci a agresi, ale živou a zábavnou. Pořád slyšíte, že to není ono a rozhodně to nezachrání mix pro laciná autorádia, ovšem už se rozhodně poslouchat dá celé album, nejen skladba.

Polští Ferrum umí zjevně navrhnout jak D/A převodník, tak sluchátkový zesilovač. Model ERCO je rozhodně prémiově posazený co do ceny, na druhou stranu – nabízí dostatek vstupů, podporu velmi vysokých rozlišení v prakticky všech dnes dostupných formách, umí fungovat třeba i jako předzesilovač a má bonusový analogový vstup například pro gramofon, což je skvělé. Trochu chybí komfort dálkového ovládání, ovšem to se asi dá přežít. Zvukově pak patří ERCO k nejvíc neutrálním a transparentním zařízením, která jsme kdy slyšeli. Zesilovač jako kdyby prostě nebyl, styl definuje nahrávka a sluchátka. Má to i své nevýhody – je to velmi civilní reprodukce a mnohdy zjistíte, že něco prostě není tak zábavné, jak byste doufali. Dobrou zprávou je, že tento pocit do velké míry eliminuje připojení externího napájecího zdroje HYPSOS – upřímně, pokud už investujete takové peníze do zařízení pro sluchátka, měli byste do toho jít naplno a koupit celé kombo, protože to za to stojí. I tak je Ferrum ERCO / HYPSOS systém neutrální, čistý a autoritativní, nezabarvující a hrající upřímně, ale už umí fungovat už i na takový ten pohodový, uvolněný poslech. Není to rozhodně žádné levné řešení, avšak co do kvality jde bez diskuse o high-endový svět.

Kč 58 990,- - ERCO

Kč 28 990,- - HYPSOS

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE - VNITŘNOSTI

--- --- --- --- ---

KLADY

+ výbava pro „hračičky“

+ velmi neutrální zvuk věrný záznamu

+ HYPSOS skutečně reprodukci značně rozsvítil

+ mimořádný výkon pro kontrolu v libovolné situaci

+ použitelné i v roli předzesilovače

ZÁPORY

- cena není úplně zanedbatelná

- chybí nativní dálkový ovladač

--- --- --- --- ---

DOVOZCE: Audigo | www.audigo.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies