2019 02 28 TST Metronome AQWO 1

Metronom je zařízení, které udává dokonale přesný takt a svým způsobem tak řídí hudbu - možná právě k takovým vlastnostem se upínal Jean Marie Clauzel, když v roce 1987 začínal se značkou Métronome v krásné krajině jižní Francie. Ačkoliv firma za dobu své existence sáhla také po reprosoustavách či zesilovačích, nejsilnější v kramflecích je ve vývoji a výrobě zdrojů signálu - CD přehrávačů, transportů a převodníků (což mimochodem činí i v ultimativní kvalitě pod značkou Kalista).

Až do konce roku 2018 pak přehrávače uměly pracovat výhradně s klasickými kompaktními disky, to ale změnil příchod modelu AQWO - prvního SACD přehrávače v historii firmy. Na pohled je AQWO vlastně velmi klasickým komponentem, snad až na to, že čelní panel je zcela prostý klasických tlačítek, ale dominuje mu velký, jasný 6,5" dotykový displej s volitelným jasem a barevností. Přes něj lze tedy nejen získávat dobře čitelné informace o průběhu přehrávání, ale i modifikovat všemožné parametry přístroje. Kupříkladu lze volit ze tří různých výstupních úrovní signálu (1,4 / 2,5 / 3 V) nebo lze volit z nabídky šesti digitálních filtrů.

Přístup k mechanice z dílen D&M koncernu se otevírá z horní části přes posuvná dvířka, mechanika samotná je tak pevná a uložená na pečlivém antivibračním systému. Disk se na místě fixuje magnetickým pukem z Delrinu.

2019 02 28 TST Metronome AQWO 2

Zadní panel přístroje usazeného na bytelných antivibračních nožkách krom zásuvky s mohutnou spínací kolébkou hostí krom běžného setu XLR a RCA analogových výstupů také baterii výstupů digitálních - krom optiky a koaxu je zde i AES/EBU nebo HDMI konektor, který pracuje se standardem I2S a umožňuje i přenos DSD signálu do kompatibilních převodníků.

AQWO pak může sloužit i jako převodník - je tu AES/EBU, koax i optika (oboje ve dvou kusech) a to vše doplňuje USB typu B pro spojení s počítačem.

Přístroj má víceméně klasické proporce s šířkou 42,5 cm, výškou 13 cm a hloubkou 41,5 cm, váha je i díky bytelně postavenému tělu 15 kg.

2019 02 28 TST Metronome AQWO 3

Ačkoliv - k váze přispívá nejen kov na povrchu, ale třeba i to, že v útrobách jsou 3 toroidní transformátory. Dále je tu celých 10 regulovaných napájecích zdrojů. Všechny kritické části mají vlastní stínění. V případě, že si objednáte příplatkový výstup s elektronkami JAN6922, přibude do přístroje ještě další toroid. Jinak je výstup řešen pomocí operačních zesilovačů OPA 604, pracujících v čisté třídě A.

Zpracování signálu mají na starosti dva čipy AK4497 s rozlišením 32 bit / 384 kHz u PCM signálu a podporou až DSD512 v nativním režimu. Čipy pracují v dual mono zapojení. Přístroj pracuje ve frekvenčním rozsahu 10 - 50 000 Hz (+/- 0,1 dB), nabízí odstup signálu a šumu více než 95 dB a dynamický rozsah přes 140 dB s tím, že zachovává fázi "rovnou", s odchylkou pouze +/- 1°.

2019 02 28 TST Metronome AQWO 4

Métronome AQWO jsme poslouchali v akusticky precizně ošetřené místnosti dovozce, kde přehrávači dělal společnost předzesilovač Pass Labs XP30, koncový stupeň Pass Labs X350.8, napájecí filtr Accuphase PS-530 nebo třeba reprosoustavy Rockport Avior II. Doplněno bylo o kabely Nordost Valhalla 2, ale třeba i o napájecí příslušenství QRT - lištu Qb8MkII, filty Qx4 nebo zemnící systém Qkore. Porovnávali jsme třeba s nejvyšším streamerem Naim ND 555 / PS 555 DR, který byl napájen přes Nordost Tyr 2.

Na svižné lince kontrabasu v "Nu Nu" Avishai Cohena ("Continuo" | 2006 | Razdaz | RD 4603) byla cítit příjemná autentičnost co do barev, plnost a čistě načrtnuté kontury už velmi dospěle prezentované tělo nástroje. Ten je vlastně až obrovský, objemný, je to takový objímající bas, ne suchý, než technicistně precizní, ale ani těžký nebo příliš zahuštěný - kombinuje přesnost a čistotu se solidní porcí vášnivosti a bohatosti, je to bas spíše měkký, poddajný a s lehounkým dotekem vřelosti, je ale v konečném součtu hlavně přirozený, hraje tak, jak byste si představovali, že nástroj hrát má.

2019 02 28 TST Metronome AQWO 5

I technicky kompromisní nahrávka "Sweet Georgia Brown" od The Singers Unlimited ("Masterpieces" | 1994 | MPS | 523 521-2) byla "rozdýchaná" - velká, obdarovaná najednou prostorem a vzduchem, s nectnostmi, které vnímáte, ale AQWO je svou bohatostí uklidní, aniž by to ale omezilo excelentní čitelnost a oddělení jednotlivých vokálů, které naprosto právem v této cenové úrovni čekáte. Je to velmi vysoká, skutečně high-endová úroveň otevřenosti, rozlišení a přirozenosti, jemně "doladěná" trochou vřelosti; střední pásmo a hlasy obzvláště prostě v konečném součtu vyznívají přirozeně a přístroj sám se prezentuje spíše muzikálním způsobem, s citem pro hudbu.

U vibrafonu Garyho Burtona v "Children´s Song" ze společné desky s Chickem Coreou ("Crystal Silence" | 2009 | ECM | 176 8057) byla moc pěkně trefená barevnost, nástroj byl i krásně znělý a opět hlavně velký a neupejpavý, byť se ani nikam zvlášť netlačil. Přes vší výraznost a zřetelnou znělost nemáte pocit, že by AQWO hrál s nějakým přidaným leskem. Bez nějaké pompy bylo ze zvuku přehrávače cítit i výtečné rozlišení, která vám umožní neokázale rozeznat rozdíly mezi silou jednotlivých úderů a také jemné rozdíly v délce dozvuku každého tónů. I díky tomu je zvuk příjemně autentický.

2019 02 28 TST Metronome AQWO 8

Pokud je pro AQWO a jeho zvuk něco vysloveně signifikantní, je to velikost, možná až obrovskost zvuku - ale nejen to, i dynamika je výtečná i v kontextu vysoké cenové hladiny. Rytmická elektronická "Eden" Stéphane Pompaugnaca ("Hotel Costes Vol. 11" | 2008 | Pschent | WAG 384) byla obrovská, živoucí, dramatická a až s koncertní velikostí pulsující; je to zvuk živoucí, možná až živelný, ale rozhodně ne zdivočelý, hudba šlape, je mimořádně plnotučná, důrazná a přitom zvuk zůstává měkký a poddajný. Přehrávač hraje tak jaksi snadno, jakoby bez překážek, bez stísněnosti.

Schopnost rozlišit i jemné nuance ve "Feeling Yourself Disintegrate" od The Bad Plus ("For All I Care" | 2008 | Emarcy | 0602517821644) je plně adekvátní několikasettisícové cenové hladině, reprodukce je parádně čitelná, konkrétní, je to reprodukce ukázněná, pevná a už zcela samozřejmě srozumitelná, byť charakter je tu cítit maličko jemnější, snad maličko měkčí, ale je to zvuk šťavnatý a nepoutající na detaily a čistotu pozornost. Není to umělá exhibice, ale dospělý nadhled, který vám ukáže bez technicistnosti každou nástrojovou linku, každý dozvuk, každý tón, aniž by cokoliv z toho vypadlo z organicky celistvého přednesu.

2019 02 28 TST Metronome AQWO 15

Velkou - a to doslova - devizou zvuku AQWO je podání prostoru, respektive schopnost roztáhnout hudební scénu do až neuvěřitelných rozměrů. Takhle velký zvuk je velmi, velmi neobvyklý. Monkova a Coltraneova "Ruby, My Dear" ("Monk with Coltrane" | 2010 | OJC Remasters | 0888072319899) byla až opulentně obří, nástroje jsou fantasticky snadno oddělené, zaostřené, jsou trojdimenzionální a scéna je protažená daleko do hloubky, je v pravém slova smyslu trojdimenzionální a nestísněnost scény a spousta vzduchu v ní dá vyniknout nástrojům, každý má svůj prostor, své pevné místo a hudba vyplňuje celé okolí, podobně jako když ji posloucháte někde naživo.

Nejpůsobivější na AQWO je to, jak neúnavně, jak uvolněně a přitom na vysoké technické úrovni pracuje - na jedné straně slyšíte, že zběsile syrové momenty v "Murder Song (5, 4, 3, 2, 1)" od Aurory jsou na hraně až za ní, na druhé straně vám to nevadí, protože muzikální, pohodový, lehounce měkčí a jemnější charakter nedovolí hudbě se vám zakousnout do ušních bubínků. Přehrávač se nebojí, je velký, je plný a je to příval zvuku a energie, hudba má příjemnou tekutost a tah od podlahy, ač celkově zůstává v příjemně muzikálním stylu, který dává přednost kultivované hudbě přes suchou dokonalostí zvuku.

2019 02 28 TST Metronome AQWO 17

Na to, že AQWO je prvním SACD přehrávačem firmy a jedním z nemnoha historických firemních pokusů o integrovaný přehrávač (tedy ne dělený transport a převodník), tak se tedy výrazně povedl. Samozřejmě, že meta bezmála čtyř set tisíc Korun za komponent automaticky nastavuje vysoká očekávání, AQWO i v této metě nabízí vynikající výsledky - zvuk je tekutý, je plný, je muzikálně příjemný a krásně barevný, je bohatý a přitom všem má spoustu, spoustu detailů, má dynamiku a má konkrétnost, která vás nechá dokonale se vyznat v jakékoliv nahrávce. Největší devizou je pak ale rozhodně schopnost rozprostřít hudební scénu na neuvěřitelné ploše v pravolevém a i předozadním směru a už to samo o sobě vás do reprodukce vtahuje. To co se ale počítá v každodenním poslechu, to je naprostá neúnavnost zvukového charakteru tohoto přehrávače a schopnost AQWO vás obklopit hudbou, která i přes precizní technické kvality, plně hodné i této vysoké cenovky, dokáže hrát tak nenuceně a tak pohodově, že řešíte jen to, k jakému disku se přesunete dál.

Kč 367 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ podpora formátů a konektivita

+ podání prostoru - obrovská scéna

+ přirozenost

+ možnosti nastavení výstupu

+ krásně muzikální a barevně bohatý zvuk

ZÁPORY

- trochu pomalejší načítání disků

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Amarock Studio | www.amarockstudio.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies