2020 07 30 TST Audiovector R1 Signature 1

Dánský Audiovector patří ke stabilním, byť malým výrobcům reprosoustav už přes 40 let a dnes už je v čele druhá generace rodiny Klifothů. Svou odlišnost tato značka našla třeba i v tom, že nenabízí zase takové množství modelů, zato umí nabídnout postupný růst – začnete koupí základního modelu (pokud rovnou neskočíte do vyšších tříd, samozřejmě) a za pár let našetříte na upgrade, v továrně vymění měniče či součásti výhybky a posunou váš model na novou úroveň. A za dalších pár let třeba znovu – u hlavní série R máte na výběr tři výkonnostní úrovně od vrcholné Arreté, přes střední Avantgarde až k základní Signature.

Ozvučnice nejmenšího modelu, regálovky R1 Signature, se nesou v designovém duchu Audiovector. Na barevně (i materiálově) odlišenou čelní desku s dvěma přisazenými reproduktory navazuje skříň z MDF profilů bez paralelních povrchů, dostupná v trojici dýh nebo bílém laku. Ozvučnice v praxi nemá žádnou zadní plochu, je zakončena klenutým prvkem ze stejného materiálu, z jakého je čelní stěna.

I tak se nicméně vzadu našlo místo pro dvojici rozdílně velkých otvorů, pod nimi byla vykousnutím vytvořena nika, do níž se vešla kovová destička s jediným párem reproduktorových terminálů a na jejíž vnitřní straně jsou součástky frekvenční výhybky.

2020 07 30 TST Audiovector R1 Signature 2

Vysokým tónům je vyhrazena měkká tkaninová kopulka běžného průměru 2,5 cm, které v Audiovector říkají R Evotech. Optimalizace vyzařovací charakteristiky je řešena vsazením do kovového zvukovodu. Energie ze zadní strany membrány je vyzařována přes menší z výdech v zadní části reprosoustav.

Středy a basy má na starosti kónická membrána o průměru 6,5 palce, jejíž koš je po stranách seříznutý, aby se vešel na šířku přední stěny ozvučnic. Jde o konstrukci z uhlíkových vláken s rozměrnou středovou prachovkou.

2020 07 30 TST Audiovector R1 Signature 3

Oba reproduktory jsou upevněny systémem NES (No Energy Storage), který by měl minimalizovat přenos vibrací z kabinetu do reproduktorů a s tím spojené negativní dopady.

Audiovector udává pracovní frekvenční rozsah 42 – 28 000 Hz (-6 dB), citlivost 87 dB a jmenovitou impednaci 8 ohm. Za zmínku stojí dělící frekvence výhybky na mírně vyšším kmitočtu 3 100 Hz.

2020 07 30 TST Audiovector R1 Signature 4

Ještě jsme nezmínili rozměry ozvučnic – výška je 37 cm, šířka 19 cm a hloubka 29 cm. Váhu u svých modelů Dánové z nějakého důvodu neuvádí, odhadem je ale kolem běžných 10 kg.

Audiovector R1 Signature jsme poslouchali v pražském studiu AVITsmart, kde byly k dispozici dvě sestavy, obě napájené přes filtr IsoTek EVO3 Sigmas a obě propojené kabeláží Chord MUSIC. Poslouchalo se přes Naim NDX 2 / Chord DAVE / Chord ULTIMA 5 nebo Moon 780D / Moon 740D / Moon 870A. Porovnávat jsme mohli kupříkladu s Dynaudio Confidence 30, ale i dalšími.

2020 07 30 TST Audiovector R1 Signature 5

Pružná basa ve „Twist in my sobriety“ od Tanity Tikaram („Ancient Heart“ | 2008 | Warner Music | 2564-69459-5) byla v podání R1 Signature poněkud chudší na energii v nižší polovině svého frekvenčního rozsahu. Vynahrazují to každopádně na zastoupení vyššího basu – to je plnohodnotné, jakkoliv ne zdůrazněné, pocitově ale v kontrastu k absentujícím „hlubokým hloubkám“ působí dobře. V případě přisazení blízko zadní zdi nebo v malé místnosti získá ona ve volném prostoru absentující část spektra na důrazu a mohla by nabídnout adekvátní objem. Charakterem jsem pak každopádně basy lehce přímočaré, ale autentické, čisté, vzhledem k ceně férově konturované.

Sinatrův zpěv v „Somethin‘ Stupid“ („My Way“ | 1997 | Reprise Records | 9362-46712-2) byl také pěkně čistý, střední pásmo je spíše uvolněné, nenásilné, nesnaží se o technicistní transparentnost nebo analytičnost. Čitelnost je nicméně nenucená, vokál je hladší, kompaktní a prezentovaný bez „háčků“, takže se snadno a lehce poslouchá.

2020 07 30 TST Audiovector R1 Signature 7

Ve stejném duchu navazují také nejvyšší tóny, bez nějaké extrovertní dominance, stejně ale tak bez pocitu nějakého zbytečně opatrného zjemňování. Cinkot činelů v „On her way“ Pat Metheny Group („Speaking of Now“ | 2002 | Warner Bros | 9362 48025-2) nijak nevyčníval, ale nabízel proporčně adekvátní výraznost a svou dostatečnou porci energie. Možná ještě kousek objemu a pocitu těla by činelům slušel, díky lehce přímému podání je ale i tady pocit detailnosti na slušné úrovni.

R1 Signature nabízí spíše rychlejší, důraznější, přesný a průbojnější zvuk, nežli veliké objemy. Dynamika proto nepůsobí na první okamžik tak dramaticky, ale bubínky v „India with jazz“ ze sampleru „STS 40 Years Anniversary“ (2020 | STS Digital | STS-6111195) byly kontrolované, měly slušnou energii a švih, aniž by byl zvuk nějak ukřičený. Je to až trochu monitorový přístup k reprodukci.

2020 07 30 TST Audiovector R1 Signature 15

„My Ship“ od Dee Dee Bridgewater („This is new“ | 2002 | Emarcy | 0602527040400) je krásná, košatá a precizní nahrávka, R1 Signature se s ní ukázaly ve velmi dobrém světle díky tomu, jak „nepřekážely“. Čitelnost je prostě dobrá, nesnaží se o dopřednou efektnost, analytičnost, v žádném bodě netlačí na pilu a přesto máte pocit dobré zřetelnosti. Je tu jistý prvotní pocit plachosti, oproti mnohým konkurentům vám Audiovector nedají propracovaný zvuk na stříbrném podnose (navzdory lehounce dominantním vyšším středům a sykavkám), přesto je co do rozlišení už zařadíte mezi dospělé hi-fi z pohledu jejich rozlišení.

Žádný důvod ke stížnosti nebyl u podání prostoru nahrávky „My Romance“ od Billa Evanse („Turn out the stars“ | 2009 | Nonesuch | 7559-79831-7). Přestože byly umístěny poměrně daleko od sebe, dokázaly reprosoustavy udržet koherentní prostor, prostor, který se rozpínal mezi jejich skříněmi a protahoval se už trochu i dozadu až ke stěně poslechové místnosti. Lokalizace nástrojů je dobrá, jejich proporce o něco menší, ale o to snáze se zvuk „vejde“ do místnosti a budí dojem vzdušnosti a „dostatku místa“. V konfiguraci blíže posluchači (ne nutně až „nearfield“, ale v téměř blízkém poli) je soustředěnost reprodukce ještě výraznější.

2020 07 30 TST Audiovector R1 Signature 16

Díky tomu, že R1 Signature hrají tak jaksi nepřikrášleně, divoká Caveova „Heathen Child“ („Grinderman 2“ | 2009 | Mute | CDSTUMM299) hrála tak trochu na hraně. Audiovector nemají tendenci sklouznou k agresivitě a ostrosti, ale chvílemi umí být zejména při vyšší hlasitosti tvrdší a říznější (možná je to i tím, že jejich spíše decentnější basová odezva „nemaskuje“ říz vyšších frekvencí). Každopádně co jim dáte, to také dostanete, nemaskované a upřímné.

Kompaktní Audiovector R1 Signature spadají rozměrově do středu světa regálových reprosoustav, cenově koneckonců na dnešním trhu také zapadají do středních vod, jakkoliv v našich krajích se jeví být docela drahými hračkami. Jejich povrchové a estetické zpracování tomu nicméně odpovídá, tady žádný problém. Pokud si zakládáte na výraznějším basu, budete jim muset dát menší prostor a vyzkoušet, jak těsně ke zdi je lze postavit – ve volném prostoru z nich bas vyzařuje spíše dosti opatrně. Jinak jsou ale upřímné, působí přirozeně informativním dojmem a tak, že chtějí ukázat, jak je na tom váš audio řetězec a kvalita nahrávek. Pokud je vám takový způsob blízký (a že přeci jen JE svou kombinací uvolněnosti a přímočarosti trošku specifický), tuhle dánskou zajímavost ve společnosti dobré elektroniky určitě oceníte.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 20 metrů čtverečních, který prošel drobnými akustickými úpravami, ale vesměs působil jako běžný pokoj.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici patrné z doprovodných fotografií.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2020 07 30 TST Audiovector R1 Signature m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Naměřená frekvenční odezva jasně ukazuje na dominanci vokálního rozsahu, ještě více pak na výraznost nejvyšších frekvencí, jakkoliv ty se rychle srovnávají do adekvátní linky spolu s natáčením lehce mimo poslechovou osu. Střední pásmo pak zůstává dominantní. Dá se řici, že množství energie obsažené v pásmu pod 200 Hz je překvapivě malé, byť nástup reprodukce na 60 Hz není špatný a od této mety až do 20 kHz se celý rozsah vejde do tolerance cca +/- 4 dB. To není špičkové, ale graf vypadá hůř, než ve skutečnosti je. Faktem nicméně je, že R1 Signature nenabízí optimálně lineární frekvenční odezvu.

2020 07 30 TST Audiovector R1 Signature m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedance se pečlivě drží nad minimem kolem 6 ohm, sedlo mezi prvními peaky naznačuje ladění baassreflexu k hodnotám lehce nad 40 Hz. Pozorné oko objeví miniaturní diskontinuitu u mety 500 Hz, tato rezonance je ale tak maličká, že nemá šanci jakkoliv reprodukci ovlivnit. Impedance jinak nemá žádné komplikované přechody nebo výkyvy. Elektrická fáze vybočuje do komplikovanějších záporných hodnot kolem 100 a 4 000 Hz. Je to nicméně vždy v oblasti impedančního peaku, takže by zátěž neměla být příliš komplikovaná, byť je rozhodně vhodné spojit R1 Signature se zesilovačem, který má dostatečnou výkonovou i proudovou rezervu.

2020 07 30 TST Audiovector R1 Signature m3

Waterfall

2020 07 30 TST Audiovector R1 Signature m4

Frekvenční odezva na poslechovém místě - levý kanál (červená) a pravý kanál (černá)

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ +/- ] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 69 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ pěkné podání prostoru

+ pocit soustředěné reprodukce

+ vypadají opravdu pěkně

ZÁPORY

- hluboké basové oktávy postrádají energii (o to více ale vynikne vyšší bas)

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AVITsmart | www.avitsmart.cz 

DOVOZCE: Audio Center | www.audiocenter.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies