2019 07 17 TST AQ M24 BT 1

Čeští AQ mají v nabídce už poměrně dlouhou dobu krom klasicky koncipovaných reprosoustav něco, čemu bychom mohli říkat "stolní model". Ten se jmenuje M24 BT, má konzervativní pojetí a vlastně jen nenápadný sdružený kruhový ovladač na čelní straně naznačí, že se nejedná o ordinérní reprosoustavy. Model pak existuje v několika verzích, od "obyčejně" aktivní až po tu vybavenou D/A převodníkem či bezdrátovým spojením - jednotlivé verze se nicméně liší právě jen spektrem vstupů a cenou.

Pokud jste obeznámeni s produkcí moravské značky, pak vám design M24 BT nebude připadat nijak cizí. Ozvučnice z MDF profilů potažených vinylem s dekorem tmavé dýhy pasuje šířka 16 cm, výška 29,6 cm a hloubka 21,5 cm mezi menší, ale ne již titěrné regálovky, váha 3,7 kg (u pasivního kanálu o deset deka méně) tak nějak odpovídá standardům třídy. K celkovému provedení není vzhledem k ceně příliš připomínek a uhlazenější, čistší a modernější pojetí aktuální generace rozhodně na pracovním stole neurazí a to i díky pěkné mřížce.

Sejmete-li onu krycí mřížku (ale to patrně neuděláte), objeví se dva měniče a bassreflexový nátrubek. Tweeter má měkkou kopulkovou membránu o průměru jednoho palce, ta je vsazená v poměrně výrazném kovovém zvukovodu a celý měnič je usazen mimo vertikální osu poblíž kraje ozvučnice. Je to dozajista i proto, že jinak by se na přední stranu těžko vešel otvor bassreflexu. Přímo uprostřed pak ale je usazená klasicky působící pětipalcová polypropylenová membrána kónického tvaru, která obstarává střední a nejnižší kmitočty.

2019 07 17 TST AQ M24 BT 2

Zadní strana je na každé ozvučnici jiná - levý kanál je totiž čistě pasivní a tak má jen běžnou vaničku s dvojicí pérových svorek pro upevnění holých vodičů, zato na pravém kanálu je téměř přes polovinu plochy velká kovová deska, na níž je uvnitř veškerá elektronika a z vnější strany sada konektorů.

Krom pérových svorek pro levou reprosoustavu jsou tu dva sety analogových cinchů, tedy trochu konzervativní portfolio. To osvěžuje možnost připojení přes Bluetooth (u jiných variant jsou tu ještě třeba digitální vstupy). K modelu M24 BT se dodává také malé dálkové ovládání, které má sice možná i nějaká ta nevyužitelná tlačítka, ale po zvyknutí si je to pohodlné.

2019 07 17 TST AQ M24 BT 3

Vestavěný zesilovač má adekvátně dimenzovaný výkon 30 Wattů na kanál. Je navíc svými parametry přizpůsobený pro "krmení" právě oněch osazených měničů a tím by měl nabídnout i přes příznivou cenu dobré pracovní výsledky.

AQ M24 BT jsme poslouchali jak s OPPO UDP-205, tak s Cambridge CXC / ASUS Xonar Essence One Muses MKII, tak třeba i přes Chord Mojo nebo Apogee Groove z PC. Srovnávali jsme se všemi redakčními sestavami - o nic více v pravém sloupci -->.

2019 07 17 TST AQ M24 BT 4

Plnou basovou linku v "By the rivers dark" Leonarda Cohena ("Cabasse La Collection" | 2011 | SONY | 88691918262) zvládly M24 sice s jistými limity velikosti a váhy, na druhou stranu to byl bas solidně kontrolovaný, neexhibující a ve standardu, který vám jen tak něco v podobné cenové třídě nenabídne, pokud jde o autentičnost. Bas byl trochu měkčí a slušně oddělený. V malé místnosti nebo třeba na stole, kdy bas ještě zvýrazní jeho deska bude všechno úplně akorát.

Také čistota středního pásma vůbec nebyla špatná, zpěv Amber Rubarth ve "Full Moon in Paris" ("Burmester Selection Vol. 1" | 2017 | InAkustik | INAK 7804) byl velmi slušně konkrétní a díky aktivní koncepci velmi rozumně kontrolovaný. Opět tu není nijak "hezký" nebo přikrášlený zvuk, na který jsme zvyklí z dostupných mainstreamověji zaměřených zařízení, AQ vám ukážou podle své tradice zač je toho nahrávka. Na druhou stranu ani jadrnější sykavka vás od poslechu neodradí, M24 nejsou agresivní.

2019 07 17 TST AQ M24 BT 5

Činely v "Shiny Stockings" Boba Larka a DePaul University Jazz Ensemble ("XLO Test and Burn-in CD" | 1999 | Reference Recordings | RX-1000) byly výrazné ve své jakoby lehce zdůrazněném objemu, ale ani tady se reprosoustavy nesnaží o něco co není, nepředstírají a nepřidávají "lesk". Je to spíše jednodušší, přímočarý zvuk, nicméně informativní v solidním standardu své třídy a i zde zůstává neagresivní i při vyšším akustickém tlaku.

V čem pak tkví velká výhoda sladěné aktivní koncepce, to je její život, jak ukázala skladba "Percussion Du Africa" (Dununba | "AUDIO Digital Masters III" | 2010 | STS Digital | 11-1). Na tak malý systém mají M24 požehnaně energie, zejména když trochu otočíte hlasitostí. A že ani při hlasitém poslechu se reprosoustavy nevzdávají své spořádanosti a kompaktnosti. Z pohledu dynamiky nabízí díky své pevnosti M24 standard hi-fi sestavy s pětismístnou cenovkou a svou živostí vás dozajista osloví.

2019 07 17 TST AQ M24 BT 6

Tradiční charakteristika reprosoustav AQ je znát i tady - analytičtější, upřímný zvuk nabídne vkusně čistý vhled do sborového zpěvu Cantus ex Corde ("The Absolute Sound Reference Vol. 2" | 2016 | STS Digital | STS-6111152). Ambientní detaily nebo perfektní oddělení jednotlivých vokalistů je pochopitelně "mimo platovou třídu" těchto reprosoustav, ale přesto je to zřetelně vyšší standard, než má běžný "stejnozvuk" podobné cenové hladiny. M24 působí solidně detailně.

Nástroje v "The Dance" v podání Floriana Couteta a Smart is Brass" ("Räumlichkeit und Transparenz" | 2015 | stereoplay) byly také se solidní přehledností lokalizované v pravolevém směru a dokonce tu byl patrný vzduch mezi jednotlivými instrumenty. Ve své třídě by M24 bez problémů uspěly díky své spořádanosti i jako monitor do blízkého pole.

2019 07 17 TST AQ M24 BT 7

Určitě se nám ale líbilo i to, jak se trochu sušší, utažený zvuk umí rozparádit a třeba u "Africa" od Toto ("Blu-spec CD - Feel the Difference" | 2009 | SONY | SICP 20048-9) šlo otočit hlasitost hodně doprava, aniž bychom měli pocit, že se reprosoustavy vzdávají a rozsypou (a to jak zvukově, tak fyzicky). Přímý zvuk samozřejmě i tady nijak nezjemňuje ostřejší pasáže, ale stále nezní agresivně, jen jaksi upřímně. Navíc ale ve své pevnosti a dobrému rytmu umí hudbu "prodat" s až lehce koncertním drajvem.

Dlouholetá chvála na předchozí vývojové verze AQ M24 zůstává nezměněna i u aktuálního modelu, který navíc získal na vizuální přitažlivosti. Kompaktní systém za více než rozumné peníze nabízí skvělé řešení k pracovnímu stolu nebo obecně tam, kde chcete ozvučit menší prostor co nejsnazším způsobem. Vzhledem ke klasickému zvukovému ladění AQ s vší jeho čistotou a analytičností pak navíc vyhoví náročnému uchu mnohem víc, než by cenová hladina slibovala. A ještě k tomu si můžete vybrat právě takovou verzi, která svou konektivitou pokrývá vaše nároky. AQ M24 jsou moc pěkný aktivní systém s velmi přívětivou cenovkou.

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE + WATERFALL

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m v ose mezi tweeterem a středotónovým měničem a to v uzavřeném semireverberantním prostoru s podlahovou plochou cca 50 metrů čtverečních, standardním zatlumením (koberce, velké plochy sedaček, rozlehlá knihovna, podhled vyplněný vatou, záclony a těžké závěsy,...), byť bez rozsáhlých akustických úprav.

Měření lze pokládat za 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 - 200 Hz je vidět vliv akustiky místnosti. Měřeno bylo pomocí software Clio Pocket a kalibrovaného mikrofonu, reprosoustavy byly umístěny v poslechové pozici.

Software neměří anechoickou odezvu, ale frekvenční odpověď s přihlédnutím k zůstatku energie v čase - jde tedy nikoliv o změřený teoretický ideál toho, co reprosoustavy umí, ale o to, jak se reprosoustavy chovaly v konkrétních akustických podmínkách.

2019 07 17 TST AQ M24 BT m1

Frekvenční odezva - v ose (červená) a pod úhlem 30° (černá)

Přes přítomnost mírného zdůraznění na obou koncích pásma a zvláštní peak zhruba na 1 100 Hz není frekvenční charakteristika M24 vůbec špatná, vezmeme-li v potaz jejich cenu. V reálu vám nabídnou využitelné frekvence již mezi 50 a 60 Hz a mírné zdůraznění kolem 110 Hz stojí za dojmem pěkné plnosti a tím, že M24 zní větší než jsou. Vyšší modely AQ bývají naladěné ještě vyrovnaněji, ale s ohledem na kategorii tu není žádný reálný důvod ke stížnostem.

2019 07 17 TST AQ M24 BT m2

Impedance (červená) a elektrická fáze (černá)

Impedance u pasivního kanálu ukázala velmi spořádaný průběh, šestiohmovou konstrukci a také třeba naladění bassreflexu mezi 50 a 60 Hz. Křivka je prostá zlomů a přechodů, které by vypovídaly o přítomnost nežádoucích rezonancí.

2019 07 17 TST AQ M24 BT m3

Waterfall

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [<-- 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [--> 20m2 / <-- 40m2] [ × ] | VELKÁ [--> 40m2] [ × ]

Kč 7 490,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ udrží férovou spořádanost i při vyšší hlasitosti

+ vypadají decentně

+ možnost volby vstupů / funkcí dle potřeby

+ solidně čistý a vyrovnaný zvuk

ZÁPORY

- regulace hlasitosti by mohla být jemnější

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: AQ | www.aq.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies