2016 12 16 TST PMC twenty 21 1

Britští PMC mají v rámci své výroby reprosoustav široký záběr - vyrábí reprosoustavy pro domácí nasazení, pro studiové použití i vestavené, řekněme "lifestyle" modely, dává na své pasivní modely mimo jiné i odvážnou dvacetiletou záruku, která svědčí něco o jejím sebevědomí. Základní řada twenty sice má dnes již paralelní "evoluční" verzi twenty.5, ale přesto jsme se podívali na zoubek tomu nejlevnějšímu, co si můžete od PMC postavit do interiéru.

Jde o kompaktní regálové modely s označením 21; jejich ozvučnice je čistá a jednoduchá, atypická jen tím, že je "zakloněná" směrem dozadu kvůli časovému sladění obou použitých měničů. Ozvučnice je ozdobená vybíranou a párovanou dýhou, aby oba kusy v páru měly stejnou kresbu, přesto spíše než na luxus odkazují svou koncepcí na studiovou, účelnou tradici studiového světa.

2016 12 16 TST PMC twenty 21 2

Na přední straně najdete sředobas a tweeter a pod nimi ještě hustou mřížku systému ATL. Advanced Transmission Line je vlastně propočítaný a pečlivě zatlumený kanál uvnitř skříně, kterým proudí vzduch rozhýbaný zadními stranami membrán (u twenty.21 konkrétně středobasu) a u kterého PMC věří, že poskytuje optimální basovou odezvu, respektive lepší, než klasická uzavřená ozvučnice nebo ozvučnice s bassreflexy. Jde o charakteristickou konstrukci PMC, transmission line v malém twenty.21 má efektivní délku 1,72 metru.

Na straně zadní je poměrně velká deska s dvěma páry reproduktorových terminálů, velkých, bytelných a dobře rozmístěných pro praktické soužití.

2016 12 16 TST PMC twenty 21 3

Ozvučnice je vyrobená z MDF desek, pět kilogramů hmotnosti se skrývá v rozměrech 32,5 x 15,2 x 27,7 cm (v x š x h), takže není nijak složité pro ně najít místo i ve stísněnějších prostorách.

PMC své měniče vyvíjí a některé též vyrábí - zde třeba středobas. Jde o kónickou membránu z upraveného papíru o průměru 14 cm, vsazenou do litého hliníkového koše a pracující na značně pevném závěsu. Know-how za měniči je sdílené s vyšší řadou Fact, platí to i pro 2,7 cm širokou měkkou kopulku tweeteru ze SONOLEX materiálu, která pochází v základu od SEAS a v PMC ji upravují. Jde o vlákna se čtyřmi vrstvami tlumícího materiálu, vysokotónový měnič pracuje ve vlastní komoře.

2016 12 16 TST PMC twenty 21 4

Výhybka je až fanaticky pečlivě poskládaná co do rozložení prvků, dělí mezi měniče práci na úrovni 1 800 Hz. Frekvenční odezvu výrobce udává mezi 50 a 25 000 Hz (ovšem bez tolerančního pásma), impedanci nastavil na 8 Ohm a citlivost na nadstandardních 87 dB / W / m.

PMC twenty.21 jsme poslouchali na všech klasických sestavách - Naim Nait XS + Naim FlatCap XS / OPPO BDP-105D, Norma Revo IPA-70B / ASUS Xonar Essence One MUSES MKII nebo Cambridge CXA80 / Cambridge CXC. Srovnávalo se s Harbeth Monitor 30, Xavian Premio a Xavian Perla a to i za pomoci kabelů ZenSati Authentica, KrautWire Lifetime série nebo reprokabelů TelluriumQ Silver a signálových kabelů TelluriumQ Black. Filtroval IsoTek EVO3 Solus s kabelem IsoTek EVO3 Initium.

2016 12 16 TST PMC twenty 21 5

Když spustila basová linka ve "Wicked Game" od Chrise Isaaka ("Best of" | 2006 | Reprise | 9362-49418-2), byla citelná snaha o pečlivě artikulovaný a kontrolovaný přednes, takže můžete očekávat pěkně pevné a utažené basy, byť objemově jsou adekvátní velikosti ozvučnice. Líbila se nám elastičnost basu, každý tón zapružil jako tětiva, byť trochu suše a s objemem, který bude fungovat spíše v malých prostorách. Užijete si tak impulsu, ale twenty.21 si i pro plnokrevnou reprodukci elektrické basy zaslouží spárovat se subwooferem. A nutno říct, že bas nedají zadarmo - jednak to chce alespoň střední hlasitost a jednak naddimenzovanou elektroniku a třeba i bi-amping, abyste tyhle drobečky pořádně probudili.

Střední pásmo je velmi soustředěné a konkrétní, vokál Vince Jonese v "The Parting Glass" ("Moving through taboos" | 2004 | Universal | VJ 356N) byl posazený kupředu, přesný, suše perfekcionisticky zaostřený a monitorově detailní. Hlas zněl bez příkras a efektů, ale také bez studiové neosobnosti, byl jednoduše věcně realistický a dobře prokreslený, vystupoval nad nástroji. Je pravdou, že v reprodukci by mohlo být více vzduchu a špetka uvolněnosti, nicméně pokud chcete lovit detaily a baví vás analyzovat nahrávky až po velmi drobné nuance, tak zejména v řečovém pásmu to twenty.21 opravdu umí.

2016 12 16 TST PMC twenty 21 6

Podobně utažené, přesné a soustředěné jsou pak i výšky, byť i těm by mohla pomoct trocha vzdušnosti a uvolněnosti, aby v kombinaci s ostřeji nebo tvrději hrající elektronikou neměly tendenci k techničnosti. Nicméně cinkot kovových perkusí v "Elucidation" pětice Burton - Corea - Metheny - Haynes - Holland ("Like Minds" | 2003 | Concord | SACD-1029-6) byl zřetelný, dobře rozlišený a jaksi hmotný, konkrétní. V některých sestavách byl zvuk sice lehce syrovější, ale opět jde spíše o znak studiových nekompromisních kořenů firmy s analytickým zvukem. twenty.21 jsou prostě klasické monitory, takoví malí zvukoví arbitři.

Dynamiku v nich budete muset probudit stejným způsobem jako bas, skoro by se dalo říct, že čím více nahlas, tím lépe. Potichu má jim schází razance, nahlas ale fungují na tak malé skříně velmi dobře a i Mahlerova "6. symfonie" v podání České filharmonie s Václavem Neumannem v čele (1995 | Octavia Records | OVCL_00259) má slušnou razanci, byť energie basové sekce je omezená. Na druhou stranu třeba výbušnost žesťové části je výborná.

2016 12 16 TST PMC twenty 21 7

Rozlišením se PMC twenty.21 opět jasně pasují do role analytických nástrojů - ve "What a wonderful world" Katie Melua a Evy Cassidy ("Collection" | 2008 | Dramatico | DRAMCD0040) byly twenty.21 velmi informativní, jasně ukázaly na poněkud ostřeji nahrané sykavky (ale zase ani nahlas nezněly vulgárně a neposlouchatelně), hlasy byly velmi pevné a velmi konkrétní a zvuk celkově jistý, byla slyšet gradace tónů a i když zrovna takovýmhle nahrávkám by zřejmě více slušel trochu muzikálnější charakter, dozvíte se jednoduše to, co je nahrané na nosiči a to, jak si s tím poradil váš řetězec - bez příkras a bez kompromisů.

Podání prostorové scény funguje dobře v malých prostorách, respektive relativně zblízka, pak jsou twenty.21 i celkem nesměrové. "Scherzo c-moll" Johannese Brahmse v podání Anne-Sophie Mutter ("The Berlin recital" | 1996 | Deutsche Grammophon | 445 826-2) se odehrávala mezi reprosoustavami a začala se tu otevírat už i hloubka hudební scény, lokalizace byla výborná a kontury nástrojů precizně pevné. Scéna byla přehledná a smysluplně zorganizovaná, byť proporčně samozřejmě hodná malých monitorů, nečekejte zaplnění celé místnosti reálně velkým orchestrem.

2016 12 16 TST PMC twenty 21 8

Dobře nahraným skladbám pak PMC twenty.21 dobře poslouží - "Africa" od TOTO ("Feel the difference - Blu-spec CD" | 2009 | SONY Music Japan | SICP 20048-9) měla skvělý rytmus, byla pevná jako skála a energická, vysloveně vybízející k hlasitější a hlasitější reprodukci. Jadrný přednes byl dobře zorganizovaný, rychlý a konkrétní, byť jasně nasměrovaný k analytičnosti a ne k hezké muzikálnosti.

Pokud posloucháte v menších prostorách kolem 20 m2 (a méně), pokud máte dostatečně agilní a autoritativní elektroniku (na zesilovači rozhodně nešetřete) a pokud vás baví přímý, čistý a intenzivní zvuk, pak mohou být twenty.21 sice náročnými, ale uspokojivými partnery. Potřebují, pravda, opravdu povzbudit a nejsou na tiché ševelení, stejně jako by jim zajisté slušel subwoofer, ale na tak kompaktní řešení fungují dobře. PMC twenty.21 jsou jednoduše monitory se vším všudy.

2016 12 16 TST PMC twenty 21 11

MĚŘENÍ - FREKVENČNÍ ODEZVA + IMPEDANCE

Měření frekvenční charakteristiky probíhalo ze vzdálenosti 1 m ve výšce mezi tweeterem a středotónovým měničem, v uzavřeném semireverberantním prostoru o výměře podlahové plochy 50 metrů čtverečních. Prostor je standardně zatlumen, ovšem bez rozsáhlých akustických úprav, a proto jsou naměřené hodnoty interpretovatelné jako 100% věrohodné v pásmu 200 Hz a výše, v pásmu 10 – 200 Hz ovlivněné akustickými parametry prostoru – konkrétně mírným zdvihem na basech. Měřeno bylo pomocí software ATB PC Pro vždy v pěti cyklech v různou denní dobu (kvůli rušení z exteriéru), vybrána byla střední křivka. Všechna měření probíhala na NAD C370 a Pioneer BDP-LX71 s vždy stejně nastavenou úrovní hlasitosti. Měřeno pomocí PCM stopy o vzorkovací frekvenci 48 kHz s 1/3 oktávovým vyhlazováním.

2016 12 16 TST PMC twenty 21 m1

Upřímně řečeno, ve velkém prostoru nás naměřené hodnoty trochu zaskočily zejména výrazným peakem na úrovni 350 Hz, tedy zřetelně zdůrazněným vokálním pásmem, stejně jako peak na výškách nad hranicí 4 kHz. Nástup se dá přiřadit někam k hranici 60 Hz a frekvenční rozsah 60 - 20 000 Hz platí pro toleranci +/- 6 dB. Průběh křivky také napovídá tomu, že twenty.21 jsou ideálními adepty na spojení se subwooferem.

2016 12 16 TST PMC twenty 21 m2

Impedanční křivka je v podstatě poměrně klidná, byť na 1 750 Hz šplhá někam ke 40 Ohmům a propadá se naopak někam na 4 Ohmy, což je v podstatě bezpečný rozsah, stejně jako není problematická fáze (nad 1 kHz začíná chyba měřícího systému a graf tak nelze brát od této hranice v potaz).

VHODNÁ MÍSTNOST

MALÁ [< 20m2] [ ✓] | STŘEDNÍ [> 20m2 / < 40m2] [ × ] | VELKÁ (> 40m2) [ × ]

Kč 62 990,-

FOTOGALERIE

--- --- --- --- ---

KLADY

+ zůstávají pevné i do hodně koncertních hlasitostí

+ pěkné podání prostoru

+ do malého prostoru fungují dobře

+ rovný, suchý, hodně pevný přednes

ZÁPORY

- pokud z nich chcete dostat výraznější bas nebo hrát potichu, musíte mít naddimenzovaný zesilovač

- cena je za malé repro už poměrně vysoká

--- --- --- --- ---

PRODÁVÁ: Luxusní Elektronika | www.l-e.cz | www.p-m-c.cz 

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

AKTUÁLNÍ REDAKČNÍ SESTAVY

[1] HLAVNÍ SESTAVA
[2] NEARFIELD SESTAVA
[3] STŘEDNÍ SESTAVA
[4] VINYLOVÁ SESTAVA
[5] MOBILNÍ SESTAVA

ZESILOVAČE:

Norma Revo SC-2 [1] + [4]
Norma Revo PA 160 MR [1] + [4]
Musical Fidelity M8xi [2]
Grandinote Shinai
Cambridge CXA81 [3]

ZDROJE SIGNÁLU:

Métronome DSC [1]
Métronome Le Player 3 [1] + [2]
EverSolo DMP-A6 [3]
OPPO UDP-205 [1]
Roon [1] + [2]
EverSolo DAC-Z8 [2]
Apogee Groove [5]
Cambridge CXC [3]
Zidoo Z9X Pro [1] 
Zidoo Z9X [2]
SONY BDP-S1200

REPROSOUSTAVY:

KEF Blade One Meta [1]
Fyne Audio F1-5 [2]
Fischer&Fischer SN-70 [3]
Magnat Monitor Supreme 102

ANALOG:

VPI Scout [4]
+ Jelco SA-250
+ Hana ML
+ VPI ADS
+ HEXMAT Eclipse
+ HEXMAT Molekula
+ IsoAcoustics Gaia III
Grandinote Celio [4]
Rega Atlas MK2
AVID Level 45
HANA EH
DS Audio ST-50

KABELY:

REPRODUKTOROVÉ
Nordost Valhalla 2 (bi-wire jumper) [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
ZenSati Authentica [2]

SIGNÁLOVÉ XLR
KrautWire Super Symetric Gold [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
Nordost Red Dawn
ZenSati Authentica [2]
Cable4 Superblack [3]
TelluriumQ Black
Vincent Premium

SIGNÁLOVÉ RCA
Nordost Heimdall 2 [1]+[4]
Nordost Red Dawn
TelluriumQ Black
KrautWire Guru S
EagleCable Condor Blue
AudioQuest BigSur
AudioQuest Mackenzie
Cardas Clear (sluchátka)
Dynamique Audio Halo 2 (sluchátka) [5]

DIGITÁLNÍ
SOtM dCBL-CAT7u [1] 
SOtM dCBL-CAT7 [1]
SOtM iSO-CAT6 [1]
Nordost Heimdall 2 (HDMI) [1]
Nordost Heimdall 2 (ethernet) [1]
AudioQuest Carbon 48 [1]
Wireworld Platinum Starlight (USB) [2]
Dynamique Audio Horizon 2 (coax) [3]
Dynamique Audio Horizon 2 (USB)
Nordost Blue Heaven (coax)
Nordost Purple Flare (USB) [5]
2x AudioQuest Jitterbug FMJ [2]
AudioQuest Jitterbug [2]
Cardas HighSpeed SB (USB)
KrautWire Guru Digital (coax)
Black Rhodium Sonata (coax)
Monster Cable M1000 (HDMI) [2]
Monster Cable M1000 (optika) [1]

NAPÁJECÍ
Nordost Valhalla 2 [1]
Cardas Clear Beyond XL C19 [1]
VYDA Laboratories Orion [1]
Nordost Heimdall 2 [1]
Dynamique Audio Horizon 2 [3]
IsoTek EVO3 Sequel
IsoTek EVO3 Premier [2]
IsoTek EVO3 Optimum [2]
IsoTek EVO3 Initium
ZenSati Authentica [2]

+ řada standardních low-cost kabelů

NAPÁJENÍ:

samostatný přívod a fáze 1x25A [1] 
GigaWatt G-C20A 2P (jistič)
GigaWatt LC-Y EVO (kabel)
GigaWatt G-044 (zásuvky)

IsoTek V5 Sigmas [1]
Norost QSource [1]
IsoTek V5 Titan [2]
IsoTek V5 Polaris [3]
IsoTek EVO3 Corvus [1]
Furman AC-210 A E

SLUCHÁTKA:

Focal Clear [2]+[5]
Denon PerL Pro [5]
Koss Porta Pro Wireless
Sennheiser IE 8 [5]
Koss Porta Pro CZ

OSTATNÍ:

SOtM sNH-10G & sCLK-EX [1]
SOtM iSO-CAT6 SE [1]
SOtM iSO-CAT7 [1]
Solid Tech Feet of Silence [1]
Solid Tech IsoBlack [1]
Cardas Multi Blocks [1]
Nordost QKore 6 [1]
Nordost QKore 3 [2]
Nordost Sort Kones [1] + [2]
Nordost Sort Lift [1]
Nordost QPoint [1] + [2]
Nordost Ti Pulsar Points [2]
IsoAcoustics Orea Indigo [2]
IsoAcoustics Gaia I [1]
IsoAcoustics Gaia III [3]
IsoAcoustics Aperta [2]
AudioQuest Fog Lifters [2]
AudioQuest Noise-Stoppers [1] + [2]
stojany Kudos S50
akustické prvky Sonitus Acoustic [1] + [2] + [3]
akustické prvky ASI Sugar Cubes [2]
SONOS One SL
65" UHD Philips 65OLED806 [1]
VPI HW16.5

MĚŘENÍ:

Clio Pocket 2.11
Room EQ Wizard
miniDPS UMIK-1
miniDSP H.E.A.R.S.
MCP CQ5620 (osciloskop)
CD generátor
Xavian Mondiale II

NÁBYTEK:

zakázkový stolek z 5 cm masivu [1]
Norstone Stäbbl [3]
NEO HIGH END Tripod [2]

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies